ciasto - 163312 przepisów (strona:2711/10888)

Domowy Longer KFC 2432

mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz sałata lodowa ketchup Domowe Longer'y - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru(...)łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla longera

Słodka Strona
Domowy Zinger KFC 1649

odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz sałata lodowa majonez Domowe Zinger'y jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru(...)łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem

Słodka Strona
Mini-Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) 328

jabłkowym nadzieniem. Poniższy przepis na Mini-Szarlotki, to tradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury.  Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie(...)duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy

Słodka Strona
Łyżkowa szarlotka 184

kilka łyżek. Teraz wiem co muszę kupić, bo się skończyło :). Wiem na pewno, że ta szarlotka zagości u mnie na stole jeszcze nie raz. Wyszła przepyszna. Składniki: Ciasto: jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek otrąb pszennych 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dodałam jej bo ciasto było strasznie klejące) 2 łyżki masła 3  łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia pół opakowania(...)porządnych łyżek) Wykonanie: Maki przesiać dodać otręby, proszek i cukier waniliowy i zwykły, wymieszać. Dodać masło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać jajko i wyrobić rękoma ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu. Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić

Moje pyszne gotowanie
Cynamonowy kwiatuszek 173

początkiem grudnia, zaczynam swój wpis od mocno cynamonowego ciacha drożdżowego, z którego była bardzo zadowolona. Moja rodzinka oczywiście też, gdyż ciacho zniknęło w oka mgnieniu :). Drożdżowe mięciutkie i pulchniutkie ciasto z pysznie chrupiącą skórką. Po prostu boskie. Składniki: Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 6 łyżek cukru 200 ml ciepłej wody Na syrop: grudka masła(...)łyżki mleka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Następnie robimy rozczyn: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki oraz 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min, nakryte ściereczką w ciepłe miejsce. Ja zawsze stawiam na kuchni, zazwyczaj jest ciepła, bo się na niej coś pichci. Następnie nasze

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki z budyniem 176

Jakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może(...)końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry). Składniki: (na ok.10 sztuk) Ciasto: 3 szklanki mąki 40 g drożdży łyżeczka soli 5 łyżek cukru 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki oleju Nadzienie: Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka) 350 ml mleka roztłuczone

Moje pyszne gotowanie
Pani Walewska 173

końcu postanowiłam, sama upiec to pyszne ciacho. Siostra, która go uwielbia, poprosiła mnie o nią na sylwestra, więc upiekłam. Ja sama uwielbiam to ciacho. Połączenie pysznego kruchego ciasta, bezy i kremu budyniowego. Dla mnie bomba :)  Teraz siedzę jak na szpilkach i oglądam mecz Polska - Serbia w piłce ręcznej. Kocham tych chłopaków, i zawsze im kibicuje, ale dzisiaj mam ochotę(...)udusić. Mam nadzieję, że przed końcem uda im się ogarnąć, uspokoić i wygrać.  A oto i przepis :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Masa: 3 szklanki mleka

Moje pyszne gotowanie
Czekoladowe grzebienie 190

jestem tego pewna, po nic tak ni smakuję (tu mowa o procencikach), póki jest zakazane :). W końcu się o tym przekona :D. A dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie(...)nasz rozczyn podwoił swoją objętość. Następnie do naszej mąki dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli i resztę cukru, wymieszać. Dodajemy nasz wyrośnięty rozczyn, żółtka i roztopione letnie masło. Dokładnie zanieść ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie rozkładamy stolnicę. Nasze ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą i drugą rozwałkowujemy

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka na serku waniliowym 183

postanowiłam się do niej zabrać. Troszeczkę ją zmieniłam i nie dałam połówek jabłek, bo miałabym ich za mało na brytfankę (siostra za mało kupiła :)), zrobiłam więc trochę po swojemu. Ciasto wyszło smaczne, ale jak dla mnie to ta szarlotka jest pyszna na ciepło, schłodzona już mi tak nie smakuje. Jednak kiedy będę miała ochotę na szarlotkę z lodami(...)wersja jest idealna.  Ja po schłodzeniu podgrzewałam ją sobie w mikrofali  :), i wcinałam. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 300 g serka homogenizowanego waniliowego kostka margaryna Nadzienie: 8 jabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik na 180 stopni Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto

Moje pyszne gotowanie
Ucierany amoniaczek przekładany powidłami 240

Bardzo lubię buszować po ciociny starych książkach i wynajdywać stare przepisy. Tak też było i z tym oto przepisem. Do tej pory widziałam amoniak przekładanego z kruchego ciasta (który czeka w kolejce, aby go upiec), ale nie widziałam ciasta ucieranego z dodatkiem amoniaku. Więc jak zobaczyłam taki oto przepis to postanowiłam go wypróbować. I oto i on. Pyszny, szybki przepis(...)partiami. Mąkę przesiać  z amoniakiem, następnie dodawać powoli do masy. Następnie pokrojone w kosteczkę masło. Podzielić na dwie części. Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25 minut. Tak też zrobić z drugą częścią ciasta, Po upieczeniu zdjąć z papieru i studzić. Na dolny blat

Moje pyszne gotowanie
Pierogi ruskie 143

przepisem i sposobem ich wykonania. Teraz mam swoją rodzinę i mój mąż jest wielkim fanem tych pierogów, także mam nadzieję, że również Wy spróbujecie je wykonać. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1-1,5 szklanki wrzątku 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Składniki na farsz: 0,8 kg ziemniaków 400 g białego półtłustego sera 2 średnie cebule sól(...)oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie więcej, Wszystko zależy od użytej mąki. Robiąc ciasto na pewno będziecie wiedzieć czy dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało.  Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które

upichcic
Pizza domowa 184

Uwielbiam pizzę. Na cienkim lub grubym cieście. Z grubą warstwą dodatków i bardziej skromną. Byle były ziółka i ser lekko zrumieniony. Mniammm.... Dziś postanowiłam zrobić pizzę na kruchym cienkim spodzie. Na szybko, z kilkoma składnikami. Tak po prostu i po domowemu. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki + mąka do podsypywania ciasta pół szklanki ciepłego mleka 3 dkg drożdży(...)kilkanaście minut, aby podrosło. Kiedy już podrośnie dodajemy resztę mąki, sól, zioła i na końcu oliwę. Mieszamy i zagniatamy na stolnicy (blacie) podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Ciasto ma być dość sprężyste, żeby dało się rozwałkować. Po zagnieceniu formujemy kulkę, zostawiamy na stolnicy pod przykryciem, żeby wyrosło. Ja przykrywam je miską, w której zagniatałam. Po około 15 minutach ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym 224

być próba co wyjdzie z tego pomysłu :) Ten deser na stałe zagości na moim stole i na pewno szybko mnie nie znudzi. No to co? jemy? ;) Składniki ciasta: pół kostki miękkiego masła , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , szczypta soli , 1 łyżka cukru - ja dałam brązowy. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto(...)podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki. Owoce (na jedną tarteletkę) : 1 gruszka , 1 łyżka  miodu cynamonowego z "Anielskich Przysmaków" , 1 łyżka masła . Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każda ćwiartkę przekroić wzdłuż jeszcze na 3-4 części, tak aby uzyskać nie za grube podłużne plastry

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami 155

Podobne ciasto robiłam już jakiś czas temu. Tyle, że na słono. Pamiętacie  wieniec serowy z ziołami ? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście(...)połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia. Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem. Na końcu wsypać resztę przesianej mąki i szczyptę soli - wyrobić aż zacznie odchodzić od miski. Ciasto powinno być dość elastyczne, nie za twarde, ale też nie lejące. Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna