ciasto - 162907 przepisów (strona:2716/10861)

Jajka po Benedyktyńsku z Muffinami angielskimi. 190

jaja ocet woda szczypiorek      3. Boczek        4. Sos holenderski   <--- Przepis w linku :) Największym wyzwaniem będzie dla nas zrobienie ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć je smażyć, tak! Dobrze czytacie te bułeczki będą smażone. Wszystkie suche składniki przesypujemy przez sitko do miski, w drugiej misce(...)ściereczką i pozostawiamy go do wyrośnięcia. (czas to około 20-30 minut) Po tym czasie dodajemy rozczyn do miski z suchymi składnikami i mieszamy w celu wyrobienia kuli, jeżeli ciasto będzie nadal za wilgotne dodajemy więcej mąki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 h bądź gdy je robimy wieczorem na całą noc do lodówki. Gdy wyciągniemy ciasto rano

Wspólne smaki
PYSZNE, BEZGLUTENOWE BROWNIE 267

zachowanie ich łącznej wagi, komponujemy wg własnego upodobania choć ich smak jest w efekcie końcowym niewyczuwalny. Nawet ja, nie przepadająca za czekoladą skusiłam się na kawałeczek. Zapach pieczonego ciasta jest wprost nieziemski, to chyba za sprawą połączenia czekolady i cukru trzcinowego (tym razem ciasto piekłam z jego dodatkiem, można oczywiście użyć ksylitolu). Polecam bardzo gorąco to ciasto, wszyscy czekoladoholicy wręcz(...)oszaleją na jego punkcie, jest przepyszne... :-) Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy (i bez białka mleka - czekolady o dużej zawartości kakao nie zawierają mleka). Ja piekłam z masłem i z olejem, po połowie (zależało mi na maślanym smaku, olej nadaje z kolei większej wilgotności). Znalezione tutaj Piekłam w blaszce: 17x24cm Składniki: - 300g czekolady dobrej jakości

Smaczne Zdrowe
Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 229

sposób na WEGAŃSKIE NALEŚNIKI to: - 2 miarki mąki  - 1 miarka mleka roślinnego (u mnie najczęściej sojowe) - 1 miarka wody - I tyle :)  Wymieszać porządnie na gładkie, lejące się ciasto - jak to ciasto naleśnikowe - i smażyć na średnim ogniu na 2 patelniach równocześnie, żeby móc jak najszybciej dobrać się do nich :)  Ja przed pierwszym naleśnikiem wlewam na patelnię kroplę(...)oleju, resztę smażę już "na sucho".  Ciasto bez cukru nie przypala się tak szybko, więc naprawdę łatwo smaży się w ten sposób.  Oczywiście, NAJWAŻNIEJSZA JEST PATELNIA ale to każdy naleśnikożerca wie i ma odpowiednią :) I teraz ważna uwaga - jeśli użyjemy mąki pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej czy innej "grubej",  trzeba dolać trochę więcej wody, bo te mąki jakby więcej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Eklerki z Bitą Śmietaną 257

Eklerki to ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym.  Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki(...)Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki kremówki 30% fix do ubijania śmietany ok. 2-3 łyżki cukru pudru cukier puder do oprószenia Eklerki z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się

Słodka Strona
Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 165

nią pokombinować kulinarnie. Knułam, wąchałam, parzyłam, rozpuszczałam, zamęczyłam Najcierpliwszego i udało się. Znaczy, zanim się udało to kichnęłam pokrywając pół kuchni zielonym pyłkiem, ale się udało. Powstało bezglutenowe, zielone ciasto. Proszę Państwa! Przed Państwem Greenie. Moja zielona odpowiedź na brownie Potrzebujemy: kostkę masła 200g białą czekoladę dobrej jakości 200g 3 jajka 7 łyżek mąki kasztanowej (jak nie macie to pszennej(...)herbaty i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej miseczce ubijamy jajka, cukier, łyżeczkę herbaty i ziarenka wanilii. Na puszystą masę. Łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodajemy powoli mąkę. Ciasto ma być gęste. Do ciasta dosypujemy pistacje posiekane i mieszamy. Na kwadratową blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, na 25 minut. Ciasto

ladykitchen
Brownie ekstremalnie czekoladowe 239

Uwielbiam czekoladę, ale nigdy jeszcze nie piekłam tradycyjnego, amerykańskiego ciasta o nazwie brownie. Robiąc ostatnio porządki znalazłam gazetkę z biedronki, w której był przepis na to ciasto, postanowiłam więc nadrobić zaległości. Efekt nadzwyczaj zadowalający. Składniki: 100 gram czekolady gorzkiej 70 % kakao, 150 gram masła 82%, 3 jajka, 150 gram cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 100 gram mąki, szczypta soli(...)przygotować w prosty sposób. Rozpuścić w kąpieli wodnej pół czekolady, dodać 3 łyżki mleka, 1 łyżkę masła. Jeśli jest to gorzka czekolada, dodajmy 2 łyżki cukru pudru. Wylewamy na ciasto i do lodówki. Ja swoje ciasto przybrałam mandarynkami. Dodałam też do porcji ciasta bitą śmietanę. Brownie z filiżanką kawy stanowi bajkowe połączenie Ciasto wyjdzie niskie, ale nie denerwujmy się

Mój Smak na Życie
Parówki w cieście z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 308

Lekkie jak chmurka, a zarazem chrupiące. Oto jest, ciasto francuskie, bohater mojego przepisu. Bardzo lubię wykorzystywać to ciasto, ponieważ potrafi urozmaicić wiele dań i nadać im wyjątkowego charakteru. Tym razem postanowiłam wykorzystać je do okrycia parówki w połączeniu z suszonym pomidorem, a całość oprószyć ziarnami słoneczka. Taki sposób podania przystawi z pewnością zadowoli wszystkich gości :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)parówek (conajmniej 82% mięsa! ) suszone pomidory 1 jajko ziarna słonecznika przyprawy: sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 15 kawałków, każdy solimy i pieprzymy. Możemy jeszcze posypać ziołami prowansalskimi. Każdą parówkę kroimy na 3 części, co da nam 15 małych parówek. Pomidory też kroimy, by wyszło nam 15 pasków. Na środku każdego kawałka, układamy parówkę i pomidora. Po dwóch

Mój Smak na Życie
Bułeczki wytrawne z serem i salami 130

Drożdżowe ciasto zawsze pachnie w całym domu, uwielbiam to!. Dzięki oliwie z oliwek bułki dłużej pozostaną świeże i miękkie. Dodatki możecie sami komponować wg. uznania i gustów domowników.  Składniki na 14-15 sztuk: 60 dag mąki pszennej  5 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek(...)odstawiamy na 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja. 2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać oliwę, jajka oraz mleko wyrośnięte z drożdżami. Wyrobić elastyczne miękkie ciasto,  przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt,  dzielimy na połowę, na jednej części ciasta układamy wszystkie dodatki,  przykrywamy go drugą częścią

Apetyczna babeczka
Q... quiche z ricottą&fetą&porem&papryką&boczkiem. 311

Ciasto francuskie, tak jak makarony sprawdzają się idealnie, gdy brakuje nam pomysłu.Nie dość, że pomagają zrobić lodówkowe czystki, to czegokolwiek byśmy nie dodali, to kombinacja smakowa będzie pyszna i zadowoli nasz mały głód. Dziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego(...)Emmentaler 1/3 kostki fety 2 łyżki sera ricotta 2 jajka 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz, sól, 1 łyżka bazylia, 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Na łyżce masła podsmażamy boczek na złocisty kolor.  Do miski wbijamy 2 jajka, umyte i pokrojone warzywa (papryka w kostkę, por w półksiężyce), dodajemy sery

Kitchens Alphabet
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1161

tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast(...)cukru) Wykonanie: do miski przesiać mąkę,dodać miód,suche drożdże,sól i mleko.Mieszając drewanianą łyżką dodawać po 1 jajku.Gdy składniki się połączą wyrabiać ręcznie lub hakiem do ciasta przez około 7 minut.Po tym czasie dodawać po kawałku masła cały czas zagniatając ciasto.Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące.Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BAJADERKI 438

samym mięsem człowiek żyje. Zostało wam ciasto i nie wiecie co z tym troszkę przysuchym fantem już zrobić? Oczywiscie że bajaderki :) Składniki: 50 dag mieszanki ciast lub ciasta np kruchego i herbatników 4 łyżki masła 100 ml mleka 2 łyżki kakao pól szklanki mieszanki bakalii 3 łyżki dżemu łyżka olejku rumowego lub rumu Wykonanie: Ciastka i ciasto blendujemy. W garnuszku(...)rozpuszczamy masło, dodajemy mleko oraz  kakao. Zagotowujemy. Dorzucamy zblendowane ciastka i ciasto. Mieszamy. Masę chłodzimy. Formujemy kulki, obtaczamy w zblendowanych bakaliach

Z Majeczką w kuchni
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 206

którym każdy sobie bez trudu poradzi. Przepis dedykuję mojej siostrze Natalce :). A jakie powinny być idealne naleśniki? - Cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Bardzo ważna jest konsystencja ciasta. Ciasto powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni. Zanim przystąpimy do smażenia naleśników, pozwólmy ciastu odpocząć nieco w lodówce. A jakie są wasze ulubione naleśniki? Składniki(...)pieprz Przygotowanie: Naleśniki:  Do misy miksera dajemy mąkę, sól, cukier. Mieszamy. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny klarowanego masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb słonecznikowy na zakwasie 198

piekarnika. Piętkę zjadłam nie smarując jej nawet masłem. Jest niesamowity, a jak pachnie... Słonecznikowy chleb na zakwasie Zaczyn: 4 łyżki zakwasu żytniego 140g mąki pszennej 170 gciepłej wody Gotowe ciasto: zaczyn 200g mąki żytniej razowej 580g mąki pszennej 400g wody 50g pestek słonecznika 20g soli 4 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu żytniego wymieszałam z wodą i mąką. Odstawiłąm(...)ciepłe miejsce. Następnie do zaczynu dodałam mąkę, wodę, sól i uprażone wcześniej ziarna słonecznika. Długo wyrabiałam ciasto zanim uzyskałam jednorodną konsystencję. Przełożyłam do miski wysmarowanej oliwą, posypałam ciasto odrobiną mąki, przykryłam ściereczką i odstawiałam w słoneczne miejsce na około 2 godziny. Następnie wyjęłam ciasto z misy i wyrabiałam przez chwilę na stolnicy i ponownie odstwiłam do wyrastania. Po upływie

Zapiski Młodej Żony
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem 158

wiem jak smakuje oryginał, ale moją wersję będę piekła bardzo często.     Chleb czosnkowy (2 bochenki) Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 180g mąki pszennej 110g wody Gotowe ciasto: zaczyn 150g mąki żytniej razowej 570g mąki pszennej 1 główka czosnku 20g soli 50g oliwy z oliwek 480g wody Zaczyn : 2 łyżki dokarmionego 12h wcześniej zakwasu żytniego wymieszać z mąką(...)letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-16h. Gotowe ciasto: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć na maśle. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, dodać zaczyn, wodę, czosnek i oliwę z oliwek. Wyrabiać przez kilka minut, aż do otrzymania sprężystego, gładkiego ciasta.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić

Zapiski Młodej Żony
Drożdżówki Reni 170

odstawiamy do wyrośnięcia. Masła rozpuszczamy w małym rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy do ubijanych jaj z mlekiem. Zmieniamy widełki w mikserze na widełki, które są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie(...)składniki ze sobą rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, którą zanurzamy w ciepłej wodzie i kładziemy na stolnice wysmarowaną olejem. Dżemy powinny być w temperaturze pokojowej, które łączymy ze sobą. Nakładamy nadzienie zlepiamy brzegi ciasta tworząc bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożoną papierem. Posypujemy kruszonką i zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania