ciasto - 162322 przepisów (strona:2722/10822)

Mini naleśniczki przekładane - śniadanie do szkoły 293

kęsy. Zależało mi na zrobieniu mini naleśnika takiego aby był puszysty, lekki, nie był utopiony w tłuszczu, aby można było go paluszkami bez problemu zajadać. Ile różnych wersji ciasta zrobiłam, aby uzyskać swój cel ....nie pytajcie :)) SKŁADNIKI : 1 szklanka 250 ml mąka pszenna 1 szklanka mleko 1 szklanka jajka 2 szt (żółtko i białko osobno) 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)miski, dodajemy mleko, żółtka jaj oraz szczyptę soli i łyżeczkę soli - mieszamy wszystkie składniki, aby nie było grudek - w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka - dodajemy do naszego ciasta białka i delikatnie mieszamy - aby uzyskać małe naleśniczki ciasto przelałam  do buteleczki plastikowej do dekoracji lukru, ma większy otwór co swobodnie pozwalało mi tworzyć mini naleśniczki, robiłam małe kółka

Basia w kuchni
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i suszonymi figami 267

Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g masła 250 g mlecznej czekolady łyżka kawy rozpuszczalnej 180 ml mleka 120 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej 70 g kakao szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju Krem: 250 g mascarpone 200 g masła orzechowego W naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę(...)posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy lub whisky, smarujemy dżemem (ja używałam marmolady z fig). wykładamy część masy (mniej więcej 1/3 trzeba zostawić na wierzchnią

kuchcikownia
Litewskie kartacze 233

czosnkowanej, 1 cebuli, 4 łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte(...)odstała się na dnie talerza, do którego odcisnąłem wodę z ziemniaków (wylewając znajdującą się na powierzchni wodę). Do ziemniaków dodałem 2 jajka, odrobinę soli i całość wyrobiłem na gładkie ciasto, które nie kleiło się do rąk. W przypadku, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, należy dosypać do niego więcej mąki ziemniaczanej. Dobrej jakości czosnkowaną kiełbasę pokroiłem w mniejsze części, a następnie

Wyprawy kulinarne
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 300

lekko cytrynową nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani stolnicy, więc sprzątania po nich jest bardzo mało. Zgniatanie ciasta przy pomocy zwykłego ręcznego miksera - dla mnie bosko! Razem z konfiturami ETERNO wyszedł mi niesamowity smak. Jaka konfitura? Skoro ciasta są lekko cytrynowe postanowiłam postawiłam na Pigwę z Kiwi - wybór okazał(...)miksując nadal. Nie przerywając miksowania dodałam jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Na koniec w kilku partiach dodałam mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na ponad godzinę do lodówki. W tym czasie mogłam zabrać się za biscotti, ale o nich w następnym poście :) Po ponad godzinie wyciągnęłam ciasto

Blondynka Gotuje
ROGALIKI Z DOMOWYM POWIDŁEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 207

ustach, poczuć się jak kilka lat temu gdy obserwowałyśmy naszego Rogalikowego Mistrza i wyczekiwałyśmy momentu by podkraść jego dzieło... I jakoś tak, bliżej nam do niego... SKŁADNIKI NA CIASTO: - 1/2 kg mąki, - kostka masła i łyżka smalcu- roztopić, - 2 żółtka, - szklanka kwaśnej śmietany, - 5 dkg drożdży, - 2 łyżeczki cukru, - szczypta soli, /Zagnieść i do zamrażalnika. /CIASTO Bezglutenowe:  Genialne(...)mąki chlebowej bezglutenowej! Opis mąk jakie używamy znajdziecie tutaj: Produkty bezglutenowe . WYKONANIE: - Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą. - Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku. - Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda

Wypisz Wymaluj
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 220

Zaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto. Lekko przykryj, odstaw w temperaturze pokojowej do przefermentowania na 12-14 godzin. Zaczyn powinien przyrosnąć dwukrotnie, a potem lekko opaść. Ciasto: 300 g przygotowanego zaczynu 350 g mąki pszennej o dużej(...)zawartości białka 50 g mąki pszennej razowej 160-180 g wody 1 łyżeczka soli Zagnieć ciasto, wyrabiaj około 5 minut, daj mu odpocząć 10 minut i jeszcze raz krótko wyrabiaj. Przykryj i odstaw na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po godzinie wyrastania przerwij proces wyrastania, wyjmując ciasto na blat, rozciągnij, załóż boki ciasta na siebie, włóż z powrotem

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z ziemniakami 242

rozgnieć je dokładnie albo zmiksuj do uzyskania papki. W misce połącz ziemniaczaną papkę, mąkę, zakwas, resztę soli. Lekko wymieszaj dodając pozostałą część wody, tak aby uzyskać lekko klejące się ciasto. Nie wyrabiaj za mocno i zbyt długo. Wysmaruj foremki tłuszczem i obsyp je płatkami owsianymi. Do foremek włóż ciasto, powinno zajmować mniej więcej 2/3 wysokości foremki. Mokrą dłonią delikatnie wyrównaj(...)ciasto w foremkach. Przykryj ciasto folią spożywczą lub włóż do torby foliowej, i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury może to zająć do kilku godzin. Nagrzej piekarnik do 230 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie delikatnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy i posyp z góry

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji 305

przykryciem w miejsce o temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki oprócz ziaren kolendry i odrobiny mielonej kolendry, która posłuży do oprószenia chleba. Mieszaj około 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, gdyż jest dosyć lepkie. Na dno foremek wysyp kilka ziaren kolendry. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Zmoczoną w zimnej wodzie szpatułką wygładź(...)ciasto i włożone do toreb foliowych lub pod przykryciem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrastanie potrwa od 1 do 8 godzin, w zależności od aktywności zakwasu i temperatury, w której wyrasta ciasto. Doskonałym miejscem do wyrastania jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem. Kiedy ciasto wystarczająco wyrośnie, mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość i zacznie przekraczać poziom foremek, delikatnie posmaruj powierzchnię

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Rosyjski - żytni mocnorazowy 216

letniej wody 15 g soli morskiej 15 g zmielonego słodu karmelowego Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Mieszaj kilka minut, aż do dokładnego połączenia się składników. Ciasta nie trzeba wyrabiać, gdyż jest bardzo lepkie. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je mniej więcej do połowy wysokości. Foremki, nawet jesli są silikonowe lub z powłoką nieprzywieralną, warto wyłożyć wcześniej(...)papierem do pieczenie. Zmoczoną w zimnej wodzie szpatułką wygładź ciasto. Ciasto włożone do toreb foliowych, lub pod przykryciem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrastanie potrwa od 1 do 8 godzin w zależności od aktywności zakwasu i temperatury, w której wyrasta ciasto. Mi wystarczyły 4 godziny. W tym czasie ciasto ładnie wyrosło do górnego randu foremek. Rozgrzej piekarnik do temperatury

Grahamka, weka i kajzerka
Cebularze lubelskie 187

według ściśle określonej receptury. Drobno poszatkowana cebula z dodatkiem maku przygotowywana jest na co najmniej 3-4 godziny przed wypiekiem. Nadzienie delikatnie solimy, tak by cebula puściła sok. Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrojona w kostkę cebula, sól oraz mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne, odróżniając cebularze(...)plecami grupa gości-głodomorów tylko czekała, kiedy wyciągnę cebularze z piekarnika. I tak dobrze, że w ogóle udało mi się zrobić jakieś fotografie. A same cebularze? Bomba! Pulchniutkie, mięciutkie ciasto, i ten smak lekko słonawej cebuli z makiem... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . Farsz: 3 duże cebule 3 łyżki maku 2 łyżki

Grahamka, weka i kajzerka
Litewski na starogardzkiej 245

zaczynu pierwszej fazy dodaj wodę, dosyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze 28 - 30 °C na 3 - 4 godziny. Ciasto chlebowe (1 bochenek): cały zaczyn całość zaparzonych otrębów z kminkiem 162 g mąki żytniej starogardzkiej 1850 13 g zmielonego słodu karmelowego (lub czekoladowego) 1 łyżka melasy 10 g soli Przygotowanie chleba: W odrobinie wody(...)składniki włóż do miski i wymieszaj kopyścią lub mikserem ręcznym na najwolniejszych obrotach. Mieszaj wyłącznie do połączenia się składników. Dodaj rozpuszczoną w wodzie sól i delikatnie całość wymieszaj. Przełóż ciasto do metalowej foremki natłuszczonej smalcem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta w foremce powinno być do połowy jej wysokości. Zwilżoną łyżką lub szpatułką wygładź górną powierzchnię ciasta. Odstaw ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 183

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto bananowe z daktylami i orzechami. Wilgotne, lekkie, o charakterystycznym bananowym smaku. Fantastycznym dodatkiem jest polewa karmelowa na miodzie z poszatkowanymi orzechami, pycha. Polecam… (przepis ze strony BBC Good Food).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .     Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 175g miękkiego masła 200g mąki pszennej(...)miodu 2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g) 100g poszatkowanych daktyli 50g poszatkowanych orzechów włoskich Polewa: 2 łyżki naturalnego miodu 25g masła 50g poszatkowanych orzechów włoskich     Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. 3. Do miski włożyć masło, wsypać mąkę, dodać cynamon

Mała Cukierenka
Pierogi Orkiszowe 248

Lepiłam pierogi. Orkiszowe Pierogi Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej  łyżka oleju rzepakowego gorąca woda (ale nie wrząca) Przygotowanie: Połączyć mąkę z olejem a następnie dodać tyle wody, aby ciasto mączne zabrało wystarczającą jego ilość. Ciasto ma być plastyczne. Odłożyć ciasto pod ściereczką na około pół godziny, aby mogło dobrze "przyjąć wodę". Dzięki temu będzie łatwiejsze do wałkowania(...)będzie się rwać. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części i jedną z nich wziąć do rozwałkowania. Resztę chować pod ściereczką, aby nie obeschło. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką kółka. Na każde z wyciętych kółek ciasta nakładać farsz i zlepiać na pierogi. Najprościej zlepiać za pomocą widelca lub foremki do pierogów.  Można również zawijać końce warkoczykiem :). Przykładowy farsz: Ziemniaki

Eat Shrimps
Amoniaczki 298

dzisiaj zaczynam kulinarne blogowanie, będę zamieszczała przepisy na ciasta i ciasteczka , które przygotowuję dla mojej rodzinki. Mam nadzieję , że i Wam one posmakują(...)waniliowy białka do posmarowania ciastek cukier kryształ do posypania Wykonanie: Mąkę rozetrzeć z margaryną. Śmietanę, żółtka, cukier puder i waniliowy , amoniak rozmieszać razem. Wlać masę do mąki i wyrobić ciasto. Wałkować na cienki placek, jeśli wycinamy  nożem  lub radełkiem najłatwiej jest wyrównać rozwałkowany placek po brzegach, posmarować białkiem, posypać cukrem i pociąć w romby, trójkąty itp. Piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania