ciasto - 163312 przepisów (strona:2713/10888)

Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 255

jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Ciasto: 25g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody szczypta cukru 200g mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki Nadzienie: 150g boczku 60g mrożonego(...)boczkiem. Po chwili dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy wszystko razem chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną i tartym serem, dodajemy usmażone składniki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na chwilę. Resztę sypkich składników mieszamy w  misce. Wlewamy drożdże oraz oliwę, mieszamy i przekładamy na oprószony mąką blat. Zagniatamy

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle ze śliwkami 337

prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu.  Składniki: 500 g śliwek węgierek cynamon mielony 700 g ugotowanych ziemniaków jajko 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki(...)Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy je na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę, odrobinę

Smakowity Blog Kulinarny
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 160

dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować i co najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły(...)uśmiechy zadowolenia na twarzach jedzących je dzieci:)  Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki owsianej 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 40 g drożdży 220 ml mleka 100 g cukru 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 80 g rodzynek 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Lukier: 3 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi brokułowo- fasolowe 178

Chciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały.  Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką. Pierogi brokułowo- fasolowe  SKŁADNIKI: CIASTO 40 dag mąka 2 łyżki olej 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ mały brokuł fasola Jaś - 1,5 szkl sól koperek PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Z mąki, jajka, oleju , szczypty(...)soli i wody zagnieść ciasto.  Przykryć ciasto aby nie obsychało.  FARSZ  Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie.  Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.  Ciasto rozwałkować

Kuchnia Danusi
Pizza z bresaolą, rukolą i parmezanem (parmigiano reggiano) 194

Dziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało być i niebanalnie...  Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę sera dojrzewającego z czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ( "Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie ) wprost(...)bardziej znanymi im dodatkami :) Dzięki temu było więcej dla nas :) Już za nią tęsknię. Zapach lekko podgrzanej rukoli jest zniewalający... Spróbujcie zrobić podobną, a nie pożałujecie :) Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej (typ 550) 30 g mąki żytniej razowej 50 g wody (lekko ciepłej) 50 g mleka (lekko ciepłego) 15 g drożdży 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek

Delicious Titbits
Rozpieszczam się oliwkami 148

było się nad czym zastanawiać. Mam nadzieję, że C. też lubi - jakoś do tej pory nigdy go z oliwką nie widziałam... Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło w godzinę, później już tylko poukładać dodatki, upiec, i gotowe. I muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto(...)chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak. Po prostu rewelacja! Nie tylko jako dodatek do zupy, ale samo w sobie jako przekąska sprawdzi się również znakomicie. Ciasto wyrabiałam mikserem - jest mięciutkie i sprężyste, i nawet mikser o niewielkiej mocy da sobie z nim radę. Nieco się lepi, użycie miksera znaczą więc ułatwia sprawę. Po wyrośnięciu cała lepkość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 162

Przepis znalazłam na blogu   Na słodko lub wytrawnie , ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dorzuciła. Tym razem jest to tylko odrobina majeranku. Do wyrobu ciasta użyłam oliwy aromatyzowanej chilli - nadała ciekawego aromatu. Poza tym zamiast 12, zrobiłam 9 bułeczek, co oznacza, że są całkiem solidnej wielkości. Mimo dużej ilości nadzienia nie rozpadały się podczas jedzenia(...)jestem z nich bardzo zadowolona. Polecam serdecznie. Bułeczki z pieczarkami Składniki: (na 9 sztuk) ciasto: 500 g mąki pszennej 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 1 jajko 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy aromatyzowanej chilli farsz: 550 g pieczarek 3 średnie cebule 1 łyżka majeranku sól pieprz 20 g masła dodatkowo: 1 jajko Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 230

drożdżowe rogaliki wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego mi potrzeba. Niewiele myśląc wybrałam się na zakupy, żeby zaraz potem przystąpić do działania.  Hmpf... Muszę przyznać, że ciasto strasznie mnie denerwowało. Przy wyrabianiu nie chciało przestać się lepić, jednak twardo pozostając przy wytycznych nie podsypywałam mąką - faktycznie, po wyrośnięciu miało konsystencję idealną do wałkowania (jeśli jednak nadal by się(...)lubię, jak jest zbyt słodko. Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom mam nadzieję też zasmakują. Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi Składniki: (na 24 sztuki) ciasto: 500 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 120 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 200 ml letniego mleka 4 żółtka 50 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłuszka w ślimaczkach 128

nadzieniem jabłkowym bazując na  tym przepisie . Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam.  Można użyć też(...)gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka (1,5%) dodatkowo: 3 łyżki mleka (1,5%) 2 łyżki cukru perłowego Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać mleko, zagnieść ciasto.  Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, nielepiące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kilka słów o przezroczystym lodzie. I bułeczki na śniadanie 191

Georga Strachala. Oryginalnie nazywane rundstykker , czyli dosłownie - okrągłe kawałki . Bułeczki wyszły malutkie, okrąglutkie, urocze. Stosunkowo syte. Idealne na leniwe śniadanie. Skusicie się...? Szwedzkie bułeczki Składniki: (na 20 bułeczek) pierwsze ciasto: 300 g mąki pszennej 400 ml mleka 11 g suchych drożdży ciasto właściwe: 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 50 g masła dodatkowo(...)mleko i wymieszać. Wyrabiać mikserem z hakami kilka minut, aż całość dobrze się połączy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Masło rozpuścić i przestudzić. Do wyrośniętego ciasta dodać sól i cukier, partiami wsypywać resztę mąki. Zagnieść ciasto.  Wlać przestudzone masło, wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A jednak smażyłam... 201

który z pączkiem niewiele ma wspólnego. Zachęcona stwierdzeniem, że pączusie robi się szybko i bezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków. Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne(...)Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 10-15 minut. Do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto.  Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spóźniona walentynka 205

Kiedy więc w końcu wczoraj poczułam się lepiej, stwierdziłam, że muszę mojemu Panu wynagrodzić niedogodności, i choć wina nadal pić nie mogę (nadrobię w przyszłym tygodniu, oj tak), to ciasto, nieco bardziej efektowne, przygotować przecież można. W sklepie znalazłam niewielkie foremki w kształcie serc, po 10 koron sztuka, więc bez wahania dokonałam zakupu. Teraz tylko musiałam wymyślić, jak je wykorzystać(...)mogłam znaleźć ani kostki nadającej się do pieczenia (mam zapasy czekolady, całkiem spore, ale mlecznej, z orzechami, musami i typ podobnie - nijak nie nadają się do przygotowania z nich ciasta). Udało mi się jednak na blogu  Gwiazdka w kuchni  znaleźć przepis na brownie bez czekolady, tylko z kakao. Nie byłam pewna, czy eksperyment się uda, okazało się jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O technice mycia naczyń i kokosowych kwadracikach. Na pocieszenie 189

jestem ofiarą losu wiedzą wszyscy, którzy mnie znają. Ci, którzy znają mnie dłużej, przeważnie są w sporym szoku dowiadując się, że upiekłam ciasto; kiedy słyszą, że więcej niż jedno, i to w dodatku z sukcesem, siadają na najbliższej kanapie i patrzą na mnie zdziwieni. Kiedy bowiem w liceum moje koleżanki gotował i piekły, ja byłam z siebie dumna przygotowując gościom(...)zgrabne cięcia. Na szczęście już nie boli, kiedy wkładam ręce do wody... Morał z tego taki, że i do mycia naczyń potrzeba odrobiny zdrowego rozsądku. A na pocieszenie będzie ciasto. Szukałam czegoś błyskawicznego - nie miałam zbyt wiele czasu, nie chciało mi się iść do sklepu, za to z lodówki wołała otwarta puszka z mlekiem skondensowanym. W książeczce Czekolada z serii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę rabarbaru... 155

już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają. Tę tartę miałam ochotę przygotować, odkąd zobaczyłam ją w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007, czyli ładnych parę lat temu. Połączenie rabarbaru z marcepanem(...)płatków migdałowych dodatkowo: 1 łyżeczka cukru pudru Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Dolać wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Schłodzić przez 15 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 223

Jakiś czas temu w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo chociaż duńskiego(...)temu rabarbar ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki. Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze