ciasto - 163312 przepisów (strona:2709/10888)

Serowe oponki 213

razem wypróbowałam świetny przepis na oponki serowe, w niektórych regionach nazywane całuskami :) Ser zmielić (fot.1) . Następnie wszystkie składniki umieścić w naczyniu (fot.2) i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać okrągłe ciastka (fot.3) , np. przy pomocy szklanki i np. kieliszka. Rozgrzać głęboki tłuszcz do temp. 180ºC (w moim przypadku był to olej

Świat Ciasta
Christmas Cookies 148

łyżeczką mąki. Dodać troszeczkę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać (fot.1) , wlać zimny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i olejek zapachowy np. waniliowy. Wyrobić ciasto do połączenia wszystkich składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie - wyrośnięte ciasto - rozwałkowywać porcjami na grubość około 5 mm i kieliszkiem wykrawać małe ciasteczka (fot.2) . Układać je na blasze wyłożonej papierem

Świat Ciasta
Kruche rurki z kremem 172

soli brązowy cukier trzcinowy do obtaczania Składniki na krem: 1 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru 3 Śmietan-Fix-y Z mąki, margaryny, kwaśnej śmietany i soli szybko zagnieść ciasto. Następnie owinąć je w folię i dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, i podsypując mąką - rozwałkować, bardzo cienki placek, o grubości około 1 mm. Pokroić na paski o szerokości około(...)Przygotować foremki do pieczenia rurek, posmarować je masłem, i nawijać na nie paski ciasta, zaczynając od węższej strony (fot.1) . Tak przygotowane rurki obtoczyć w cukrze trzcinowym i układać na wyłożonej papierem blaszce (fot.2-3) . Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC na jasnozłoty kolor. Wystudzić. Teraz należy przygotować krem. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubijać na sztywno. Przed końcem ubijania

Świat Ciasta
Serwetniki słodkie kurki 217

smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj ). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1) . Piekarnik rozgrzać do temp

Świat Ciasta
Rożki z migdałami 210

świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej.   Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki o długości 4-5 cm. Następnie uformować

Świat Ciasta
Piernikowe domki na kubek 177

cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajko i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Na drugi dzień rozwałkować na grubość około 2-3 mm i wyciąć następujące części domku: Oczywiście ilość elementów zależy(...)ilości domków, które chcemy wykonać (fot.1) . Z reszty ciasta z powodzeniem możemy wykonać tradycyjne pierniczki np. w kształcie gwiazdek. Gotowe elementy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 200ºC. Wystudzić. Fronty domków najlepiej studzić na krawędziach kubka, na których będą serwowane (fot.2) . Przygotować lukier. Ubić białko, powoli dodając cukier puder

Świat Ciasta
Migdałowe trójkąty 133

miękkiego masła 150 g konfitur morelowych 1 łyżka likieru migdałowego 50 g cukru pudru do posypania Z mąki z migdałami, skórką z cytryny, cukrem, żółtkami i masłem zagnieść ciasto. Owinąć folią i chłodzić przez minimum 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 mm i wykroić z niego

Świat Ciasta
Rogaliki z marmoladą 262

rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;) Składniki: (na ok. 40 - 50 rogalików) Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - pół kostki smalcu  - pół kostki masła - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 50 g drożdży - 4 łyżki śmietany Środek: - duży słoik marmolady (słodko-kwaśna)  Sposób(...)przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.  2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy ją na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na szerokie trójkąty. Przy "podstawie trójkąta" kładziemy łyżkę marmolady i zawijamy ciasto w stronę wierzchołka UWAGA NA WYPŁYWAJĄCĄ MARMOLADĘ!!! Pierwsze

Gotuj Z Muzyką
Keks herbaciany 238

już kiedyś pisałam bardzo lubię kuchnię gruzińską . Z wielką przyjemnością próbuję ich specjałów … a co łatwiejsze staram się wykonać w zaciszu własnej kuchni. Tak było z tym ciastem! Ciasto ma bardzo specyficzny smak i napewno nie każdemu posmakuje – w smaku przypomina … hmm … cynamonowe …. keksa … cwibak. Dodatek orzechów sprawia , że przyjemnie pochrupuje , a zapach podczas(...)garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy masło, konfitury i herbatę. Dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę i resztę składników ( ja dodałam orzechy i odrobinę żurawiny ). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C. Wkładamy ciasto do nasmarowanej formy. (ja robię z formach silikonowych, które nie potrzebują smarowania a ciasto łatwo wyjąć). Pieczemy

Ostra na Słodko
Baba drożdżowa „leniwa” z kruszonką 234

Uwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania. Drożdżowe z kruszonką … Drożdżowe ze śliwkami … Drożdżowe z brzoskwiniami … I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków! I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania! Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało(...)Już po kilku godzinach możemy się cieszyć jego smakiem!   SKŁADNIKI : CIASTO : - drożdże – 50 g - cukier – 1 szkl - cukier waniliowy – 1 op - olej – 0,5 szkl - zimne mleko – 0,5 szkl - jajka rozbełtane – 3 szt - mąka – 2,5 szkl + rodzynki KRUSZONKA : - mąka – 3 łyżki - cukier – 3 łyżki - masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami. Polewamy

Ostra na Słodko
Charlotte Royal z kremem bawarskim 282

Jest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc! Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie! Delikatna biszkoptowa rolada z dodatkiem lekkiego , waniliowego kremu / pianki aż rozpływa się w ustach! Wygląda bardzo skomplikowanie , a tak naprawdę jest niezwykle łatwym i zarazem niesamowicie smacznym , lekkim ciastem , które nie wymaga wiele pracy , a jedynie(...)wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę. Ubijamy pianę z białek. Do masy jajecznej powoli dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Natychmiast wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Szybko rozprowadzamy równomiernie ciasto, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach. Natychmiast wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu smarujemy ciasto dżemem

Ostra na Słodko
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 157

mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni! Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest niesamowicie delikatne a zarazem chrupiące. Przygotowane na bazie drożdży i śmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania. Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych(...)dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka pszenna – 150 g - świeże drożdże 10 g - śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki - margaryna – 120 g - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - szpinak – 250 g - ser ricotta – 125 - czosnek – 2 ząbki -sól – d0 smaku - pieprz – do smaku DODATKOWO: - jajko do posmarowania

Ostra na Słodko
Sernik śmietankowy z czereśniami 178

już rozpoczął czereśniowy sezon , hmm ? Dziś mam dla Was przepis właśnie z czereśniami ! Będzie to sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie masa serowa , a delikatne i puszyste ciasto pokryte warstwą soczystych czereśni! Łatwo , szybko i przyjemnie! Ostrzegam : ciężko jest wytrzymać , aż całkowicie wystygnie :D SKŁADNIKI : CIASTO : -margaryna – 125g - cukier – 100g -jajko – 2szt - mąka(...)jajko – 2szt - mąka ziemniaczana -30g - twaróg mielony – 400g - budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO: - czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół. CIASTO: Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę. Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem

Ostra na Słodko
Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką 390

dodatkiem! Delikatny biszkopt przykryty l ekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?! Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąć pieczenia biszkopt możemy zastąpić pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami. SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka – 4 łyżki - proszek – 1 łyżeczka - cukier(...)mleko – ok. 500 ml - kasza manna – 8 łyżek - truskawki – 200 g - banan – 1 szt - galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownica : 20-22cm CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę

Ostra na Słodko
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 768

Sezon śliwkowy bez ciasta ucieranego ? Ależ skąd! Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu! Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące … Ciasto ucierane ze śliwkami z wykle znika gorące prosto z piekarnika! SKŁADNIKI : ( blacha 22-26 cm ) - kefir – 400g - jajko – 3 szt - cukier – 250 ml - olej rzepakowy – 125 ml - cukier wanilinowy(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy kefir i olej rzepakowy, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy wypestkowane śliwki. Pieczemy ok. 45 minut w 180. A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis! Równie pyszne

Ostra na Słodko