Światowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale... nic straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajeszcze raz wyrabiamy i zabieramy się do dzieła. Ja podzieliłam ciasto na trzy części - wyszły mi trzy różne pizze. Bazą był oczywiście - SOS - przecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze. Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam w lodówce wylądowało na pizzy --> szynka, salami, szpinak, suszone pomidory, pieczarki, kiełbasa, ser feta i ser oczywiście. PYSZNOŚCI
BezglutenowaIzabelawypełnienie i kwaskowaty rabarbarowy wierzch, zakochałam się w tej tarcie mimo, że do tej pory nie przepadałam za rabarbarem. Z tymi czerwonymi łodygami jest u mnie podobnie jak ze szpinakiem, przez całe lata uważałam za kompletnie niejadane, aż do odkrycia przepisu , od którego zaczyna się miłość do tych warzyw TARTA Z RABARBAREM Składniki: spód: 1,25 szkl mąki 2/3 szkl(...)rabarbaru 2 łyżki cukru 2 szklanki wody opcjonalnie galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód: Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. wypełnienie: Mąkę migdałową lub posiekane migdały mieszamy
Bon appetit mon amieCzekoladowa babka na majonezie Postanowiłam upiec ciasto. A ponieważ moja mała M. pięknie śpi w nocy, a w dzień raczej nie ma wielkiej ochoty, to wszystko robimy razem, więc i babkę piekłyśmy razem. Miałam wielką ochotę wymyślić coś ze szpinakiem lub pokrzywami, ale szkoda mi było czasu na eksperymenty, bo mała cierpliwość bywa ograniczona :) Na pierwsze wspólne ciacho wybrałam więc
Kraina Tysiąca Smakówbyć gęste jak śmietana. Ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli. Podsmażonego dorsza układamy w naczyniu , obok siebie. . Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 20--30minut, temp. 180 stopni. Opakowanie szpinaku podgrzewać mieszając aż się rozmrozi. Dodać
w mojej kuchniPo raz kolejny dostałam do testów produkt od Tupperware. jest to przyrząd do robienia pierożków typu ravioli. Zaletą tego produktu jest to, że najwięcej pracy jest
Ewa w kuchniwykorzystać jeden z produktów i przygotować roladki z naleśników. Składniki: ciasto na naleśniki przygotowujemy z przepisu znajdującego się tu Farsz: 350 gram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam Kamis zioła do Spaghetti Bolognese 200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju
NaKońcuJęzykapizzerka (pizza w formie "drożdżówkowej") waży ok. 100g i zawiera ~250 kcal Co zatem zrobić, aby nasza pizza była mniej kaloryczna i bardziej fit? Po pierwsze uderzymy w ciasto , gdzie zamienimy tradycyjną mąkę na razową. Dlaczego?? Nawet jeśli nadal będziemy kuleć z kaloriami to dzięki przynajmniej dostarczymy organizmowi witaminy (głównie B1 i B2), składniki mineralne (magnez, fosfor, żelazo, cynk(...)względu na niską kaloryczność są: papryka, cebula, szpinak, pomidory, brokuły. Z kolei oliwek, kukurydzy i zielonego groszku najlepiej używaj w niewielkich ilościach. Jeśli wybierasz bekon, salami, czy tłuste smażone mięso to musisz pamiętać, że np. 10 plasterków salami to dodatkowe 240 kcal. Zobacz też: FIT PIZZA na cienkim cieście ; Pizza - historia prawdziwa Więcej na: Ile waży kawałek
Better Life By Auntie Juszklanki mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju Na farsz 2 piersi z kurczaka 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego 450 g szpinaku mrożonego 2-3 łyżki oliwek zielonych 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2-3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia Na beszamel 1 łyżka masła 2 łyżki mąki(...)jest on już w cieście naleśnikowym. Farsz: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, przełożyć na patelnię i przysmażyć. Kiedy mięso będzie gotowe, to posypać je lekko bazylią i oregano. Na osobnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę
Passions hobbies lifeprezentuje i doskonale smakuje sałatka z krewetkami, pomidorowym pistou i camembertem w cieście filo z prażonym słonecznikiem i aromatyzowana zielona oliwą (31 zł). Sałatka jest rewelacyjna, idealnym jej dopełnieniem jest dressing, którym została polana, a krewetki są chrupiące ziemniaczana zapiekanka z kozim serem, suszonymi pomidorami i szpinakiem, podana z zielona sałatką (27 zł). Zapiekanka, jak to zapiekanka, bez szczególnych emocji
Kulinarne przygody Gatityopcję dla siebie. W naszym domu do tej pory królowały te ze szpinakiem, oraz tradycyjne z konfiturą domowej roboty. Dziś chciałam przedstawić Ci moje nowe odkrycie jakim są właśnie naleśniki z nutą imbiru i orzeźwiającej cytryny z nadzieniem z równie cytrynowym mascarpone. Mówię Wam- przepadłam! Samo ciasto- nieziemsko delikatne, cieniutkie i mega aromatyczne. A nadzienie lekkie i idealnie do niego
Arbuziakiopcję dla siebie. W naszym domu do tej pory królowały te ze szpinakiem, oraz tradycyjne z konfiturą domowej roboty. Dziś chciałam przedstawić Ci moje nowe odkrycie jakim są właśnie naleśniki z nutą imbiru i orzeźwiającej cytryny z nadzieniem z równie cytrynowym mascarpone. Mówię Wam- przepadłam! Samo ciasto- nieziemsko delikatne, cieniutkie i mega aromatyczne. A nadzienie lekkie i idealnie do niego
Arbuziakismażenia Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzanej patelni wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej
Kraina Miodem Płynącakoperkiem. Do przygotowania karpia użyłam makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej
Tradycyjna kuchnia Kasi