ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:323/419)

Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 196

Wafel z kajmakiem każdy lubi, słodziutki jest niesamowicie, ja tym razem tą słodycz przełamałam troszkę. Dodałam powidło ze śliwek węgierek i dodatkowo ciastka petitki. Wafel wyszedł bardzo smaczny, zniknął szybciutko. Pyszny, polecam, ja w tym tygodniu robię ponownie :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka masy korówkowej u mnie Helio 2 opakowania ciastek petitki (u mnie(...)powidła śliwkowego Wykonanie: 1. Na spód dajemy jeden wafel, na niego rozsmarowujemy masę kajmakową, na masę kolejny wafel. Teraz na wafla dajemy powidło śliwkowe, na powidło układamy ciasta petitki i na te petitki ponownie powidło śliwkowe. Teraz na powidło wafel, który smarujemy kajmakiem, wafel, na wafel powidło, na powidło petitki, na petitki powidło, wafel, na niego masa kajmakowa i wafel

kruche babeczki
Placuszki twarogowe z sosem truskawkowym. 141

kocham czerwiec! Zaczynają się owoce, najpierw truskawki, później czereśnie, jagody, śliwki...itd. Ach można wymieniać i wymieniać. Oprócz tego że można się nimi zajadać na świeżo, to także można sobie eksperymentować na różne sposoby. Ja dziś proponuję placuszki serowe z truskawkami w formie sosu. 200 g twarogu półtłustego 150 g serka (u mnie Bieluch) łyżka cukru waniliowego --//--   --//--  brzozowego(...)jajko 2 łyżki many łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki sody Sos:  kg truskawek 1 - 2 łyżki miodu Wszystkie składniki na packi miksujemy razem na gładkie ciasto i odstawiamy na 10 - 15 minut aby sobie odpoczęło. A dokładniej chodzi o to aby manna napęczniała i zebrała nadmiar wilgoci. Smażymy na suchej patelni, na bardzo niewielkim ogniu. Uprzedzam, tu potrzebna jest

Dieta moja pasja
Sernik z masą makową i kawałkami czekolady 210

można zobaczyć tutaj i  tutaj ..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej  skórka starta z 1 pomarańczy(...)pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%  Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej  około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g)  1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej  1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego

Moje domowe kucharzenie
CRUMBLE Z JABŁKAMI ALBO JABŁKA POD KRUSZONKĄ 1093

Crumble to najprostszy, najszybszy do wykonania  i najpyszniejszy deser świata 😊  Jest to deser brytyjskiego pochodzenia, a w tłumaczeniu na język polski oznacza owoce pod

Walijskie Pichcenie
Ucierane ciasto ze śliwkami 168

Składniki : 2 jajka + żółtko 3/4 szklanki drobnego cukru 125 g masła 3/4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki, u mnie tortowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Proste Potrawy
Miodowy kurczak z curry 170

Po wyczerpującym wyjeździe powracam. Uwielbiam urlopy jednak zawsze wracam bardziej zmęczona hehe. Oczywiście wypoczęta psychicznie i z nowymi pomysłami, opalona i z zakwasami po

Niezły Młynek
jabłka nadziane bakaliami 167

Idealna alternatywa dla nudnych śniadań i kolacji. Świetnie sprawdzi się jako deser. Zdrowe i pożywne! Nabite bakaliami w zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie

zabawa smakiem
Keks czekoladowy ze śliwką i orzechami 96

ulubionej czekolady (użyłam gorzkiej), roztopionej w kąpieli wodnej - do dekoracji wierzchu   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek -  przesiać, odłożyć. Bakalie - śliwkę, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki, do obtoczenia bakalii. Masło umieścić w misie miksera i utrzeć razem z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując(...)czekoladę i zmiksować. Do masy czekoladowo - maślanej dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką lub szpatułką (mieszając w jednym kierunku), do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki (uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Ja piekłam w jednorazowej foremce aluminiowej o dolnych wymiarach 7,5 x 17 cm i górnych

Kubki smaku
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 179

Wspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym

kgwjanczewo
Coraz bliżej Święta 231

dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty i ogrom możliwości tego urządzenia nadal mnie zaskakują, pomimo, że używam(...)przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt,  krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook.  Nie muszę już szukać wagi – jest zintegrowana z robotem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kacze uda w winie i pomarańczach 217

podsmażyłem je również od strony mięsa, po czym zdjąłem uda z patelni. Do dużego garnka wlałem 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina i dodałem do niego 150 gram suszonych śliwek oraz trzy goździki w całości oraz cztery lekko pokruszone liście laurowe. Pomarańcze  wyparzyłem, pokroiłem na ćwiartki i również dodałem je do garnka wraz z podsmażonymi wcześniej kaczymi udami. Całość(...)śląskie. W tym celu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę

Wyprawy kulinarne
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 142

Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch(...)dobrze ugotowany, wręcz rozgotowany, by zrobiło się z niego pyszne puree. Ze szczyptą majeranku, w tym roku będzie na stole na 100 %. Przepis znajdziecie  TUTAJ 2. Schab ze śliwką Pieczone mięso jest obowiązkowe na świątecznym stole. Najlepiej jak jest dobrej jakości, świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Swięteczne inspiracje kulinarne 55

należą barszcz czerwony, zupa rybna, grzybowa, zupa migdałowa; - pierogi, paszteciki, uszka, krokiety. Najczęściej są nadziewane grzybami z kapustą, lub samymi grzybami; - śledzie w rożnej postaci, np. z grzybami, rodzynkami, śliwkami, z cebulą, olejem, w kształcie koreczków lub krojone; - ryby. Choć wśród nich dominuje karp, niemałą popularnością cieszą się również inne gatunki, jak chociażby turbot czy szczupak. Przyrządzane i podawane(...)kluski z makiem lub kiszoną kapustą; - kiszona kapusta gotowana z grochem lub grzybami; - kompot z suszu; - racuchy z jabłkami lub chałka. W niektórych regionach podawana jest kutia, fasola ze śliwkami, pieróg lub kulebiak z kapustą, gołąbki z kaszą,  O ile podczas kolacji wigilijnej nie spożywa się mięsa, to już w Święta Bożego Narodzenia na stole pojawiają się m.in. pieczona

Obiad gotowy
Pączki luksusowe 67

mleka 1 kieliszek spirytusu Dodatkowo kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa skórka otarta z pomarańczy 1 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny olej do smażenia konfitura z ze śliwek, malin, itp Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić wgłębienie, wlać ciepłe mleko i wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru i odstawić przykryte, do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie ubić(...)ziemniaki, rozpuszczone masło, smalec, otartą skórkę, spirytus , szczypta soli i dokładnie wszystko wyrobić. Jak wyrabiamy i tutaj obalam mit, że tylko ręką i tak długo, aż odejdzie od ręki ciasto. Przyznam się , że zawsze mnie ta metoda odstraszała. Myślę, że nie tylko mnie:)) Postanowiłam tym razem, wyrobić ciasto hakiem w robocie planetarnym. I co ? Już nigdy inaczej nie zrobię, wyszły

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania