ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:316/419)

TARTA Z OWOCAMI LATA 159

nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.  Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około  12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem.  Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy.  Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)kremie.    Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać.  Smacznego!   Polecam również przepisy na:   tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami ,  tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami

potrawyregionalne
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 343

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Murzynek jesienny z orzechami i daktylami 56

kilka przepisów zamieszczam, pamięcią do nich wracając. I życzę Wam, nam,  pięknej, ciepłej, pachnącej jesieni. Zacznę od przepisu absolutnie jesiennego. Wyłącznie dla wielbicieli ciast kakaowych, z dużą ilością bakalii. Tak naprawdę mało wyszukane ciasto. Nie jest wilgotne, mocno czekoladowe jak brownie, daleko mu do puchatego, delikatnego murzynka. Nie tak piękne jak tort Sachera, który wspominam poniżej, z powodów bardzo(...)tubki, dla dzieci ) 2 łyżki syropu klonowego ( miodu) 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy piernikowej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 100 gram pokrojonych daktyli lub suszonych śliwek wielbiciele czekolady mogą pokusić się o dodanie 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej Wykonanie: Przesiewamy mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem, przyprawami. W kubeczku mieszamy jogurt z musem jabłkowym

Kronika Piekarnika
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 134

Kolejny świąteczny przepis - tym razem śledziki marynowane w oleju z suszonymi pomidorami . Śledzie z suszonymi pomidorami są banalne w przygotowaniu, niebanalne w smaku. Jeśli lubicie ryby

W kuchni Karmel-itki
JESIENNY DESER Z TAPIOKI 192

   Wspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale

W kuchni Karmel-itki
ENERGETYCZNE CIASTO Z BAKALIAMI 494

miękkie, aromatyczne ciasto z bakaliami jest idealną propozycją na deser lub podwieczorek, a nawet na śniadanie. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także zdrową, energetyczną przekąską dla sportowców. Suszone owoce to naturalna słodycz, witaminy, minerały i źródło cennego błonnika, a najlepiej, jeśli zaopatrzycie się w nie w sklepie ze zdrową żywnością AGNEX. Na stronie sklepu www.sklepagnex.pl .znajdziecie całą(...)Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 50 min   Dla 8 -10 osób:   ● 4 jabłka ● 40 g daktyli ● 60 g suszonej żurawiny ● 40 g rodzynek ● 40 g suszonych śliwek ● 40 g kandyzowanego imbiru ● 3 jajka ● 210 g mąki pszennej ● 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ● 2 łyżki proszku do pieczenia Bio ● 150 g cukru trzcinowego ● 30 cl oliwy z oliwek ● 1 gałązka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 308

wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem chwilę gotujemy(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 308

wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem chwilę gotujemy(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Racuchy na maślance z jabłkami 57

kuchennej. Umyte jabłka obieram (lub nie), kroję na cztery, wykrawam gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroję w plasterki. Możesz je zostawić lub plasterki przekroić jeszcze na pół. Dodaję je do ciasta, mieszam do połączenia. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju rzepakowego. Racuchy smażę partiami na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Odsączam je na papierowym ręczniku. Racuchy na maślance(...)podaję na ciepło posypane cukrem pudrem. Możesz podać je z rozmaitymi dżemami np. lekko kwaskowatymi, które przełamią słodycz racuchów. Idealny będzie mój domowy, niezbyt słodki dżem z rabarbaru i śliwek. Dżem z rabarbaru i śliwek Smacznego

Zasmakuj Kuchni
ŚLIWKOWY TORCIK Z CYNAMONEM 100

waniliowa i waniliowo - śliwkowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru   3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 75 g suszonych śliwek Nasączenie cynamonowe: 100 ml gorącej wody 300 ml przygotowanej zimnej wody  20 g cukru cynamonowego 1 łyżka syropu pomarańcza z goździkami i cynamonem Herbapol Dodatkowo: zielony cukier błyszczący różowy(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa -   Śliwki suszone - pokroić w mała kostkę. Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się

Ciastka - domowe słodkości
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 118

pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią(...)morza innych wege książek kucharskich są przepisy na wegańskie sosy alla pieczeniowe, czyli coś, czego najbardziej mi brakowało w kuchni wege. A na deser będą kluski śląskie ze śliwkami, tapenada z czekoladą i pieczone jabłka w winie. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta Autorka: Alicja Rokicka Wydawnictwo Marginesy Data premiery: 2019 Liczba stron: 288 Okładka: miękka Artykuł Świętujemy

Ugotowane pozamiatane
Chleb orkiszowy na zakwasie z suszoną śliwką 189

mąki orkiszowej 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki z kopką zakwasu na chleb Śliwki pokroić w ćwiartki Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone śliwki i dokładnie wymieszać, żeby śliwki były równomiernie rozłożone Keksówkę o wymiarach 20cm x 12cm wysmarować masłem klarowanym i wysypać mąką orkiszową (moja foremka jest okrągła, dla odmiany) Masę na chleb przełożyć do foremki, wierzch delikatnie(...)łyżką  Piecyk nagrzać do 50 stopni, wyłączyć go, włączyć tylko opcję lampki i włożyć chleb do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykrywając go folią. Sprawdzić po godzinie, czy ciasto nie zaczyna dochodzić do folii. W razie czego, zdjąć folię i dalej trzymać do wyrośnięcia U mnie dwa chleby na raz się robią :) Po tym czasie wyjąć i przełożyć chleb

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb orkiszowy na zakwasie z suszoną śliwką 189

mąki orkiszowej 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki z kopką zakwasu na chleb Śliwki pokroić w ćwiartki Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone śliwki i dokładnie wymieszać, żeby śliwki były równomiernie rozłożone Keksówkę o wymiarach 20cm x 12cm wysmarować masłem klarowanym i wysypać mąką orkiszową (moja foremka jest okrągła, dla odmiany) Masę na chleb przełożyć do foremki, wierzch delikatnie(...)łyżką  Piecyk nagrzać do 50 stopni, wyłączyć go, włączyć tylko opcję lampki i włożyć chleb do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykrywając go folią. Sprawdzić po godzinie, czy ciasto nie zaczyna dochodzić do folii. W razie czego, zdjąć folię i dalej trzymać do wyrośnięcia U mnie dwa chleby na raz się robią :) Po tym czasie wyjąć i przełożyć chleb

Szczęśliwa kuchnia
Owsiane ciacho z owocami i migdałowo-kokosową kruszonką :) 164

wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciacho owsiane :) Składniki: 125 g płatków owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego  5 suszonych fig (użyłam firmy Agnex ) 10 suszonych śliwek (użyłam firmy Agnex ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml maślanki 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko Migdałowa "kruszonka": 50 g migdałów (użyłam firmy Agnex ) 1 łyżka płynnego miodu(...)kokosowego  Przygotowanie: Płatki zmiel na mąkę. Dodaj olej, proszek do pieczenia, maślankę, miód oraz jajko. Wymieszaj za pomocą łyżki.  Suszone owoce pokrój w paski i dodaj co ciasta. Wymieszaj.  Teraz przygotuj migdałową kruszonką. Zmiel dokładnie migdały, dodaj miód i olej kokosowy. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem o pieczenia i wylej masę.  Na wierzchu ułóż migdałową kruszonkę

Zdrowie na języku :P
Pełnoziarniste ciastka z rabarbarem 117

dżemu truskawkowego niskosłodzonego 2 łyżki płatków migdałów Mieszamy masło, cukier, serek i aromat na gładką masę. Następnie dosypujemy mąki, formujemy kulę. Wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Następnie dzielimy ciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując mąką jeśli się klei. Powinny nam wyjść ciastka o średnicy ok.8-9 cm. Zwijamy brzegi, smarujemy dżemem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy(...)piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami. Ps. Ze względu na sezon użyłam rabarbaru, ale panuje tutaj dowolność - z gruszkami, jabłkami czy śliwkami ciastka będą równie dobre. Przepis zaczerpnięty (i zmodyfikowany) stąd

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania