Jeżeli macie jeszcze trochę zamrożonego dyniowego puree, to to śniadanie przygotujecie w kilka chwil, rozkoszując się jego korzennym smakiem. Jezeli nie – to na szczęście w
Flymetothespoonsałatek, pysznych zup, rozmaitych pierogów i placków, ciekawych przystawek. Na gruzińskim stole królują pomidory, papryka (bardzo liczne odmiany słodkie i ostre), bakłażany, cebula, rośliny strączkowe, czosnek, ogórki, orzechy, melony, śliwki, figi, pigwy, granaty. Chociaż większość warzyw i owoców używanych w kuchni gruzińskiej możemy kupić także w Polsce, zaskakuje to, co miejscowi kucharze potrafią z nich wyczarować. Wielokrotnie spotkamy się(...)warzywa są tu naprawdę wyborne – czasem odnosi się wrażenie, że ich smak jest dwu-, trzykrotnie bardziej intensywny. Należy wiedzieć, że najbardziej popularnym daniem gruzińskim jest „chaczapuri”, cienkie ciasto nadziewane delikatnie solonym serem („chaczapuri imeruli”) lub z serem na wierzchu („chaczapuri megruli”). Danie to posiada także kilka innych odmian regionalnych, z których najbardziej znana jest adżarska – łódkowaty chlebek
ProstePesto.plMega proste i mega pyszne batony z ziaren są tak wciągające, że trudno przejść obok nich obojętnie Słodzone miodem, zawierają same wspaniałe i pożywne składniki. Składniki
Słodki sentymentCiasto na krokiety bez mleka – jak je zrobić? Jeśli nie tolerujesz laktozy, wcale nie musisz zapominać o smaku naleśników. W takim wypadku mleko można zastąpić wodą i to najlepiej gazowaną, dzięki czemu naleśniki na krokiety będą delikatniejsze i lekko puszyste. Czasem w podobnym celu wykorzystuje się piwo, jednak należy pamiętać, że zmienia ono smak masy. Chcąc zrobić ciasto(...)jest zbyt gęsta, dodaj nieco mleka lub wody gazowanej. Do zbyt rzadkiej masy dodaj nieco mąki. Ciasto odstaw na pół godziny, aby odpoczęło. Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju, tak aby ją tylko delikatnie natłuścić. Następnie wylej na nią porcję ciasta, która pokryje cienką warstwą całą powierzchnię patelni. Smaż krótko z obu stron, aby się zarumieniły. Do przewracania użyj
okolicepalnika.plokazały się desery i ciasta. Oczywiście zawsze znajdzie się jakiś rodzynek w formie obiadu, bo przecież nie może być cały czas na słodko.😏W poprzednim miesiącu hitem zostało CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI , do którego gorąco zachęcam, póki mamy jeszcze resztki świeżych owoców. Dodatkowo jak pewnie zauważyliście, strona dostała certyfikat bezpieczeństwa i "zieloną kłódkę", dzięki czemu Wasze dane są bezpieczne(...)podacie swój @ na dole strony i będą Wam przychodzić powiadomienia o nowych wpisach (bez spamu). A teraz przejdźmy do podsumowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOP 10 SIERPNIA CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA JAGLANA PRZEKŁADANA OWOCAMI JAGLANE KULKI MOCY SZYBKIE BABECZKI Z BORÓWKAMI SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE bez pieczenia PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA BEZ RYŻU W 20 MINUT BABECZKI NA OWSIANYM SPODZIE
zdrowo i aktywnieokazały się desery i ciasta. Oczywiście zawsze znajdzie się jakiś rodzynek w formie obiadu, bo przecież nie może być cały czas na słodko.😏W poprzednim miesiącu hitem zostało CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI , do którego gorąco zachęcam, póki mamy jeszcze resztki świeżych owoców. Dodatkowo jak pewnie zauważyliście, strona dostała certyfikat bezpieczeństwa i "zieloną kłódkę", dzięki czemu Wasze dane są bezpieczne(...)podacie swój @ na dole strony i będą Wam przychodzić powiadomienia o nowych wpisach (bez spamu). A teraz przejdźmy do podsumowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOP 10 SIERPNIA CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA JAGLANA PRZEKŁADANA OWOCAMI JAGLANE KULKI MOCY SZYBKIE BABECZKI Z BORÓWKAMI SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE bez pieczenia PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA BEZ RYŻU W 20 MINUT BABECZKI NA OWSIANYM SPODZIE
Zdrowie i pysznie na talerzuregion. Ich receptura pomimo wielu lat pozostała praktycznie niezmieniona. Jednym z największych przysmaków na Kaszubach są ruchanki. Jest to swego rodzaju placek, który przed laty wykonywany był z okruchów ciasta chlebowego. Dziś do jego wypieku używa się mąki połączonej z drożdżami jajkami oraz cukrem. Są przepyszne i bardzo sycące. Doskonale smakują z filiżanką gorącej kawy. Jako że Kaszuby to region(...)jaką jest śledzik po kaszubsku. Od lat receptura jego przygotowywania pozostaje niezmieniona. Wystarczy trochę śledzi, sos pomidorowy, który przygotować można na bazie ketchupu i przecieru pomidorowego, posiekana cebula, kilka śliwek oraz odpowiednie przyprawy. Gdzie można spróbować lokalnych przysmaków? Jeżeli ktoś chce poczuć faktyczną moc kaszubskiej kuchni, to znajdzie ją z cała pewnością we wschodniej części tego regionu. Najlepiej jest szukać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żelfix 1 opakowanie/3:1 dżemik nie jest za gęsty, jeśli ma być zwarty to wody wlać 1 szklankę do szybkowara, my lubimy takie rzadsze i nie mocno słodkie umyte śliwki wypestkować i włożyć do szybkowara, dodać pokrojone na kawałki cukinie ze skórką, wlać wodę zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 15 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć(...)wsypać cukier, żelfix i zagotować mieszając do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - doskonale smakuje do tostów, naleśników, ciast i innych deserów...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjedna znika błyskawicznie :) -8 jajek -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki oleju -aromat -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki prażonej pszenicy -10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści żurawiny -szczypta soli -bułka tarta do posypania formy Bakalie kroimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo(...)olej i oczywiście miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. Wsypujemy prażoną pszenicę i bakalie wymieszane z łyżeczką mąki. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 30-35 minut. Babki upieczone. Wystudzone możemy udekorować i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyniskiemu IG mogą być bezpiecznie spożywane przed diabetyków. Jagody najlepiej kupować w sezonie i jeść na surowo. Ja przyrządzam z nich też koktajle. Smakują dobrze w ciastach, ale z ich walorów zdrowotnych w ten sposób nie skorzystamy. Warto również zrobić przetwory na zimę lub zamrozić. Miód - z najdziemy w nim mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wykazuje(...)poprawia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu. Można nim słodzić napoje (byle nie gorące), smarować pieczywo i dodawać do deserów (ale niepoddawanych obróbce termicznej), np. kasza jaglana ze śliwkami , ryż basmati na słodko . Orzechy włoskie - o prócz witamin i minerałów, zawierają dużo kwasów omega 3, błonnika pokarmowego i białka. Orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwnowotworowo
Qlinarnie i QlinarnieKOPYTOWA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(250 g) sok z 1-2 cytryn 1 szklanka bakalii , u mnie – kandyzowany ananas -śliwki suszone SKWORCU rodzynki Black Jumbo SKWORCU skórka pomarańczy SKWORCU Obierz mango, wyciągnij pestkę, pokrój na cząstki, zmiksuj i połącz z sokiem z cytryny. Zaparz herbatkę pod przykryciem. Pół kubka.Ostudz(...)wychłodzić. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę . Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę , papkę z mango z sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj(...)naturalnego tofu 50 g cebuli 1/2 łyżeczki kurkumy 1 duży pomidor lub 5 małych (odmiany koktajlowe, cherry, śliwka, koraliki) 7g płatków drożdżowych 1 łyżeczka oleju (5g) 2 łyżki mleka roślinnego lub wody sól morska lub kala-namak pieprz 2 kromki chleba żytniego na zakwasie Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę oraz kurkumę. Następnie tofu
365 dni dookoła kuchnioczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się w ustach czekolady. Prosty przepis na muffinki czekoladowe: margaryna lub masło 100 g mąka 250 g kakao 50 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)truskawki się skończył, wykorzystaj mrożone owoce) – w końcu najpierw jemy oczami. To także świetny pomysł na zabłyśnięcie przed znajomymi i rodziną. Z czekoladą doskonale łączą się również suszone śliwki – ich aromat rozniesie się po całym domu, budząc zniecierpliwienie w czekoladoholikach. Czekoladowe cuda – praktyczne wskazówki Zanim zaczniemy mieszać składniki, najlepiej przesiać mąkę przez sito, żeby pozbyć się grudek, a białka ubić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniainne przepisy na mazurki: Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą Mazurek Chopina Mazurek orzechowy Mazurki pomarańczowo-czekoladowy i kajmakowo-bakaliowy Mini mazurki na prezent lub do koszyczka Mazurek "śliwka w czekoladzie" Mazurek z pomadą czekoladową i słonym karmelem Mazurek z orzechową bezą Składniki : 120g masła 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 op. cukru waniliowego 1 żółtko(...)200g gęstej konfitury porzeczkowej (najlepiej domowej, niezbyt słodkiej) 40g rodzynków 40g żurawiny 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji: płatki migdałowe, czekoladowe jajeczka, bakalie Ciasto: obie mąki przesiać, wymieszać z solą i cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć od lodówki na 2 godziny
Obiad gotowymleka Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 l mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy arakowy Dodatkowo: 0,5 słoika śliwek węgierek z kakao (ok. 200g) posypka waflowa koloru żółtego Przygotowanie: Biszkopt kokosowy - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodać wiórki kokosowe(...)momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - delikatnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkości