ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:314/419)

APPLE PIE Z DAKTYLOWO-OWSIANĄ KRUSZONKĄ 132

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): 100g kaszy jaglanej  1/2 banana (około 100g) 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki mleka roślinnego 4 kwaśne jabłka  4 śliwki 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej  garść suszonych daktyli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić, a następnie  wsypać do miski(...)natomiast śliwki pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć przygotowane owoce, dodać cynamon i całość chwilę pogotować (około 5 minut) często mieszając. Na podpieczony spód wyłożyć mus owocowy. Następnie do wysokiego naczynia wsyp garść daktyli, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i zblendować na gładki krem , wsypać 3 łyzki zmielonych płatków owsianych (lub mąki), dobrze wymieszać. Z powstałego "ciasta" odrywać

Banana Smiles
Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną 125

śliwki , berberys , morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru różowy barwnik (opcjonalnie) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta

Di gotuje
Pancakes paleo bez glutenu, zbóż i cukru. 117

Uwaga! ciasto jest dość gęste i aby uformowało się w kształt ładnego okrągłego pancakesa trzeba mu troszkę pomóc formując je np. szpatułką na patelni. Jednak każdy inny kształt nie umniejsza im smaku Serwuję je z malinami, które delikatnie przełamują słodycz dodawanego do nich syropu klonowego. Możecie zmienić syrop na miód, a maliny na każde dostępne owoce: banany, kiwi, śliwki nawet

PaleoLife
Dzień kawy kawusi 118

śliwką , to już wiecie, że można jej zaufać:) KAWOWO- ORZECHOWE SZORTBREDY 200g mąki 2 łyżki świeżo zmielonej kawy 90g cukru pudru 160g zimnego masła 55g zmielonych orzechów laskowych Mąkę przesiewamy i mieszamy z kawą i cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy z suchymi składnikami do otrzymania kruszonki. Dodajemy orzechy i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. Formujemy

les mirabelles
Babka bakaliowa 126

mleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,   płatki migdałowe )   Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy     a wszystko mieszamy i oprószamy mąką(...)dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Francuski klasyk: galette 173

wychodzić. Pogoda, póki co ( odpukać! ), zdecydowanie do takich eskapad zachęca; choć nie jest już tak ciepło, wcale nie czuję złowrogiego oddechu października na karku. Lekko zamglone słońce, babie lato, śliwki spadające na głowę... I ciągle jeszcze tylko lekki płaszcz. W dużym parku wybraliśmy najbardziej okrężną z dróg, czym Ptysię wprawiliśmy w nieukrywany zachwyt. Biegała, skakała, poszczekiwała pełna szczęścia(...)znowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania,  ciasto z jeżynami  to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest  to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a  galette

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bigos staropolski 161

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marchewkowiec z pomarańczową polewą 104

Ciasto szybko się robi i trudno się domyślić, że akurat to właśnie ciacho jest z warzywkiem. Polewa dodaje fajnego wyrazu. Składniki: 400 g startej marchewki 5 jajek 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mąki kakao 1 łyżka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu dżem ze śliwek

Różowa kuchnia
śliwki,gruszka i jabłka w kisielu na cieście cytrynowym... 180

śliwki bez pestek pokroić na mniejsze kawałki owoce wsypać do rondla, dolać miodu, wody i dusić na średnim ogniu z 5 minut - wsypać proszek kisiel i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić do ostudzenia jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica

W Mojej Kuchni Lubię
Wiewiórka 120

szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego 6  jabłek  3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 suszonych śliwek drobno pokrojonych 3 łyżki żurawiny lub rodzynek drobno pokrojonych Wykonanie: Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Całe jaja ubijam(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam

Kubki smaku
Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad 704

postaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne śniadanie wielkanocne Podstawą śniadania wielkanocnego jest oczywiście święconka, w której obowiązkowo powinny znaleźć się produkty o określonej symbolice. I tak, w tradycyjnej święconce(...)samych dań. Obiad wielkanocny jest bardzo wystawny – po 40-dniowym poście przychodzi czas na ucztę. Stąd główny posiłek dnia obfituje w szczególności w wytrawne dania mięsne: pieczony schab ze śliwką , pieczeń rzymska, szynka wielkanocna, pieczona kaczka, indyk lub nawet gęś – to tylko niektóre z propozycji. Nierzadko przygotowujemy także pieczone pasztety i rolady wielkanocne. Na każdym stole można znaleźć także sałatki

Kulinarne Przeboje
Pierniki kokosowe 90

zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki.  Mąka pszenna Szymanowska , wyprodukowana przez  Polskie Młyny , powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Jej konsystencja jest bardzo delikatna(...)strony  http://polskiemlyny.pl https://www.facebook.com/polskiemlyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 250 g mąki Szymanowskiej ▪ 100 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej ▪ 100 g daktyli namoczonych (lub śliwek/żurawiny/rodzynek) ▪ 20 g oleju ▪ 1 jajko ▪ 100 g mleka ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 1 łyżeczka sody ▪ 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: 1. Jeśli nie macie mąki kokosowej, wiórki zmielcie

zdrowo i aktywnie
Pierniki kokosowe 102

zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki.  Mąka pszenna Szymanowska , wyprodukowana przez  Polskie Młyny , powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Jej konsystencja jest bardzo delikatna(...)strony  http://polskiemlyny.pl https://www.facebook.com/polskiemlyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 250 g mąki Szymanowskiej ▪ 100 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej ▪ 100 g daktyli namoczonych (lub śliwek/żurawiny/rodzynek) ▪ 20 g oleju ▪ 1 jajko ▪ 100 g mleka ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 1 łyżeczka sody ▪ 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: 1. Jeśli nie macie mąki kokosowej, wiórki zmielcie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto w kolorach jesieni - konkurs z przyprawami Galeo 149

trzy super nagrody i aż pięć wyróżnień!  Zachęcam Was gorąco, bo naprawdę warto wziąć udział w tym kulinarnym wyzwaniu. Wszystkie szczeg ó ły dotyczące konkursu znajdziecie poniżej. Ciasto w kolorach jesieni - konkurs z przyprawami Galeo Za oknem już pachnie jesienią! Liście na drzewach zmieniają kolory, dzień staje się coraz krótszy, poranki coraz częściej są spowite mgłą(...)zagościły jesienne barwy: żółcie, pomarańcze, czerwienie i brązy. Nasze oczy cieszą różnego kształtu dynie, pękate bakłażany i  kolorowe papryki. Słodkimi aromatami przyciągają nas do siebie jabłka, gruszki i śliwki. Nasza jesień zapowiada się bardzo smacznie!  I własnie z  myślą o tych wszystkich kształtach, kolorach i smakach powstał jesienny konkurs z przyprawami Galeo.  Waszym zadaniem konkursowym będzie

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania