Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): 100g kaszy jaglanej 1/2 banana (około 100g) 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki mleka roślinnego 4 kwaśne jabłka 4 śliwki 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej garść suszonych daktyli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić, a następnie wsypać do miski(...)natomiast śliwki pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć przygotowane owoce, dodać cynamon i całość chwilę pogotować (około 5 minut) często mieszając. Na podpieczony spód wyłożyć mus owocowy. Następnie do wysokiego naczynia wsyp garść daktyli, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i zblendować na gładki krem , wsypać 3 łyzki zmielonych płatków owsianych (lub mąki), dobrze wymieszać. Z powstałego "ciasta" odrywać
Banana Smilesśliwki , berberys , morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru różowy barwnik (opcjonalnie) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta
Di gotujeUwaga! ciasto jest dość gęste i aby uformowało się w kształt ładnego okrągłego pancakesa trzeba mu troszkę pomóc formując je np. szpatułką na patelni. Jednak każdy inny kształt nie umniejsza im smaku Serwuję je z malinami, które delikatnie przełamują słodycz dodawanego do nich syropu klonowego. Możecie zmienić syrop na miód, a maliny na każde dostępne owoce: banany, kiwi, śliwki nawet
PaleoLifeśliwką , to już wiecie, że można jej zaufać:) KAWOWO- ORZECHOWE SZORTBREDY 200g mąki 2 łyżki świeżo zmielonej kawy 90g cukru pudru 160g zimnego masła 55g zmielonych orzechów laskowych Mąkę przesiewamy i mieszamy z kawą i cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy z suchymi składnikami do otrzymania kruszonki. Dodajemy orzechy i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. Formujemy
les mirabellesmleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie, płatki migdałowe ) Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy a wszystko mieszamy i oprószamy mąką(...)dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia
Maminek kulinarnywychodzić. Pogoda, póki co ( odpukać! ), zdecydowanie do takich eskapad zachęca; choć nie jest już tak ciepło, wcale nie czuję złowrogiego oddechu października na karku. Lekko zamglone słońce, babie lato, śliwki spadające na głowę... I ciągle jeszcze tylko lekki płaszcz. W dużym parku wybraliśmy najbardziej okrężną z dróg, czym Ptysię wprawiliśmy w nieukrywany zachwyt. Biegała, skakała, poszczekiwała pełna szczęścia(...)znowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania, ciasto z jeżynami to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a galette
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki 2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto szybko się robi i trudno się domyślić, że akurat to właśnie ciacho jest z warzywkiem. Polewa dodaje fajnego wyrazu. Składniki: 400 g startej marchewki 5 jajek 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mąki kakao 1 łyżka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu dżem ze śliwek
Różowa kuchniaśliwki bez pestek pokroić na mniejsze kawałki owoce wsypać do rondla, dolać miodu, wody i dusić na średnim ogniu z 5 minut - wsypać proszek kisiel i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić do ostudzenia jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica
W Mojej Kuchni Lubięszklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jabłek 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 suszonych śliwek drobno pokrojonych 3 łyżki żurawiny lub rodzynek drobno pokrojonych Wykonanie: Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Całe jaja ubijam(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam
Kubki smakupostaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne śniadanie wielkanocne Podstawą śniadania wielkanocnego jest oczywiście święconka, w której obowiązkowo powinny znaleźć się produkty o określonej symbolice. I tak, w tradycyjnej święconce(...)samych dań. Obiad wielkanocny jest bardzo wystawny – po 40-dniowym poście przychodzi czas na ucztę. Stąd główny posiłek dnia obfituje w szczególności w wytrawne dania mięsne: pieczony schab ze śliwką , pieczeń rzymska, szynka wielkanocna, pieczona kaczka, indyk lub nawet gęś – to tylko niektóre z propozycji. Nierzadko przygotowujemy także pieczone pasztety i rolady wielkanocne. Na każdym stole można znaleźć także sałatki
Kulinarne Przebojezmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki. Mąka pszenna Szymanowska , wyprodukowana przez Polskie Młyny , powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Jej konsystencja jest bardzo delikatna(...)strony http://polskiemlyny.pl https://www.facebook.com/polskiemlyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 250 g mąki Szymanowskiej ▪ 100 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej ▪ 100 g daktyli namoczonych (lub śliwek/żurawiny/rodzynek) ▪ 20 g oleju ▪ 1 jajko ▪ 100 g mleka ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 1 łyżeczka sody ▪ 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: 1. Jeśli nie macie mąki kokosowej, wiórki zmielcie
zdrowo i aktywniezmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki. Mąka pszenna Szymanowska , wyprodukowana przez Polskie Młyny , powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Jej konsystencja jest bardzo delikatna(...)strony http://polskiemlyny.pl https://www.facebook.com/polskiemlyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 250 g mąki Szymanowskiej ▪ 100 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej ▪ 100 g daktyli namoczonych (lub śliwek/żurawiny/rodzynek) ▪ 20 g oleju ▪ 1 jajko ▪ 100 g mleka ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 1 łyżeczka sody ▪ 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: 1. Jeśli nie macie mąki kokosowej, wiórki zmielcie
Zdrowie i pysznie na talerzutrzy super nagrody i aż pięć wyróżnień! Zachęcam Was gorąco, bo naprawdę warto wziąć udział w tym kulinarnym wyzwaniu. Wszystkie szczeg ó ły dotyczące konkursu znajdziecie poniżej. Ciasto w kolorach jesieni - konkurs z przyprawami Galeo Za oknem już pachnie jesienią! Liście na drzewach zmieniają kolory, dzień staje się coraz krótszy, poranki coraz częściej są spowite mgłą(...)zagościły jesienne barwy: żółcie, pomarańcze, czerwienie i brązy. Nasze oczy cieszą różnego kształtu dynie, pękate bakłażany i kolorowe papryki. Słodkimi aromatami przyciągają nas do siebie jabłka, gruszki i śliwki. Nasza jesień zapowiada się bardzo smacznie! I własnie z myślą o tych wszystkich kształtach, kolorach i smakach powstał jesienny konkurs z przyprawami Galeo. Waszym zadaniem konkursowym będzie
Kulinarne przygody Gatity