ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:326/419)

Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami 167

szklanki migdałów 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki suszonych owoców (pokrojonych): śliwek, fig, rodzynek, żurawiny  Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie obrać ze skórki, osuszyć i zmielić malakserem - z orzechami włoskimi. (Nie muszą być zmielone idealnie(...)mąkę z dodatkami - a na końcu suszone owoce.  (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie czego dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachować 2-3 cm odległości, ponieważ ciastka urosną.) Pierniczki piec około 20 minut

Di gotuje
Crumble 131

Zapiekane owoce pod kruszonką z płatków owsianych, kukurydzianych, suszonych owoców tropikalnych - papaja, ananas, mango, rodzynki, kokos, z dodatkiem masła i miodu. Użyłam owoców sezonowych, nasze węgierki

SMYKWKUCHNI
Clafoutis z czereśniami 162

które straciły już jędrność. Polecam na zakończenie sezonu czereśniowego. A jak czereśnie się skończą można użyć innych owoców sezonowych. Doskonale nadają się wiśnie, morele, jagody, jeżyny lub maliny, albo śliwki. Składniki na 4-6 porcji: 500 g czereśni opłukanych i bez pestek 3 jaja 1 szklanka mleka 6 łyżek mąki 5 łyżek cukru (ilość cukru zależy od słodyczy owoców(...)mąkę, cukier i sól dokładnie zmiksować, aż mieszanka będzie jednolita i mocno napowietrzona (ok. 5 minut). Dodać likier, wymieszać. Czereśnie rozłożyć do przygotowanych naczyń ceramicznych, posypać migdałami, równomiernie zalać ciastem (będzie bardzo rzadkie). Piec w 170-180°C ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (może trochę opaść), oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego

Pełny talerz
Bakaliowe 'lizaki' dla dorosłych 238

cudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) Są tak proste w przygotowaniu i tak cudownie prezentują się, że byłyby piękną ozdobą Waszego stołu czy świątecznym prezentem, nie wspominając o urodzinach czy imprezach (a zabawa sylwestrowa już tuż, tuż!) :)Gotowe w kilka minut: wystarczy(...)dzieci wystarczy pominąć rum, ozdobić kolorową posypką i uśmiech na twarzy gwarantowany!!! :)Przepis zmodyfikowany, jednakże zainspirowany z Blog Babeczka :)* migdały- 50 g** orzechy laskowe- 50 g** suszone śliwki- 1/2 szklanki* suszona żurawina- 1/2 szklanki* rum- 1 łyżka* przyprawa do piernika- 1/2 łyżeczki* czekolada deserowa- 80 g (lub mleczna/gorzka)* olej- 1 łyżka* patyczki do lizaków- opcjonalnieSuszone śliwki z żurawiną

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 166

odstawić na 20-30 minut.W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty i wyłożyć nim blaszaną (lub silikonową) formę do muffinek.Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części ile chcemy mieć bułeczek, każdą lekko spłaszczyć i nakładać po 2-3 kostki czekolady i kilka jagód goji, formować "pakieciki" i układać w papierowych papilotkach, stroną(...)wszystko co lubicie. Ja tym razem miałam pod ręką czekoladę i jagody goji, więc tego własnie użyłam :)Następnym razem może pokuszę się o śliwki

Codzienna kuchnia niecodzienna
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 145

masło, cukier, mąkę i wyrobiłam z całości kruszonkę. Pozostawiłam w lodówce.  Nadzienie: pół opakowania mrożonych jagód zasypałam 6 łyżeczkami cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszałam, odciągnęłam sok. Kiedy ciasto odpowiednio wyrosło podzieliłam je na 11 części (że też mi zawsze musi wyjść nieparzyście ;)) i każdą na środku uraczyłam łyżeczką jagód. Uformowałam bułeczki i poukładałam na blasze wyłożonej folią(...)gotowe bułki wstawiłam na 25 min. Wystudziłam.  Może moje nie wyrosły  tak  bajecznie, ale w smaku na pewno były równie pyszne... ;) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Drożdżówki ze śliwkami Topielce z dżemem malinowym

bastalena
Warzywne batony "Farmer": pomidor, szpinak, burak – Zmiany Zmiany 167

Nie sposób nie zauważyć na blogach "spożywczych" epidemię warzywnych batonów 😉 Jak widać teraz taki baton nie tylko musi być z daktyli i orzechów ale także

Candy Pandas
Sernik jagodowy ombre 93

które nadadzą naszej buzi nie tylko niebieskiego zabarwienia, ale także szerokiego uśmiechu. Jagody to doskonały kompan dla sernika na zimno jako perfekcyjna propozycja dla lubiących prostotę i piękny wygląd ciasta. Składniki na ciasteczkowy spód: 300 gramów ciasteczek maślanych lub czekoladowych 80 gramów roztopionego masła Ciastka kruszymy w blenderze na drobny proszek. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i dokładnie zagniatamy. Tortownicę(...)nieco mleka) – wymieszać. Wystudzone owoce połączyć z masą twarogową i wylać jako ostatnią warstwę. Gdyby zostało nam nieco soku z jagód – możemy przyozdobić nim górę sernika fantazyjnymi wzorami. Przygotowane ciasto chłodzimy około 4 godzin w lodówce. Jeżeli jesteście fanami sernika zapraszamy Was do odwiedzenia naszej strony www.alesernik.pl , gdzie trwa konkurs „Mistrzowski sernik” dla warszawskich restauratorów i fanów sernika

Oryginalny smak
Wyjątkowa polewa do piernika 331

Mam dla Was baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy

Kraina Miodem Płynąca
KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU 220

cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest co tu dużo gadać - palce lizać! PRZEPIS NA KLUSKI KŁADZIONE Z BATATÓW: potrzebujesz: - 4 spore ziemniaki bataty - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)misce, wyjmij 1/3 ziemniaków odłóż na talerzyk na chwilę, w to miejsce po ziemniakach wsyp mąką pszenną, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj ziemniaki z talerzyka i zagnieć ciasto. W ten sposób przygotowuje się takie kluseczki, na tzw. proporcje. Ciasto jest dość luźne, ale będziemy robić kluski kładzione, więc jest prawidłowe. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką oleju rzepakowego

SMYKWKUCHNI
Racuchy dyniowe z jabłkami 70

piekarniku. Może się okaże, że jednak to są Wasze smaki. Zawsze to trochę lżejsza i zdrowsza wersja obiadu. Ja to bym jeszcze zmieniła jabłka na gruszki. O, albo na śliwki. Muszę sobie to zapisać. Węgierki w sezonie, będą pasować do tego jak ulał. Bo dynia chyba dojrzewa jakoś też w ich okolicach. Składniki: 500 ml zsiadłego mleka 350 g mąki(...)dyni i jajka mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Artykuł Racuchy

Kardamonovy
Blok czekoladowy 230

Blok czekoladowy to pomysł na wykorzystanie mleka w proszku jak i zalegających bakalii. Poniższe ciasto na zimno jest łatwe i szybkie do przygotowania, a zarazem bardzo sycące w smaku. Do bloku czekoladowego wykorzystałam mleko modyfikowane (tak, tak - dziecięce!), ponieważ nie chciałam wyrzucać niewykorzystanego kartonika mleka. Uwaga: podczas podgrzewania masła NIE można dopuścić do przegrzania/zagotowania masy, ponieważ dojdzie do oddzielenia się(...)kostki masła (250 g) 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki zwykłego cukru 3-4 łyżki gorzkiego kakao po 2 garści: rodzynek, żurawiny, orzechów włoskich, płatków migdałowych kilka suszonych śliwek 1 opakowanie herbatników, np. pełnoziarnistych (220 g)  * wykorzystałam 400 g mleka modyfikowanego = 3 i 1/4 szklanki W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło (najlepiej masę cały czas mieszać, aby przyspieszyć proces

Ugotować
kuchnia przełomu XIX / XX wieku 131

Linki do przepisów nazwach potraw, serdecznie zapraszam :) ciasta: babka drożdżowa Marcjanny babka makowa babka śnieżna   ciasto francuskie innym sposobem czarny mazurek faworki angielskie faworki Marcjanny faworki migdałowe tort czekoladowy niepieczony tort czekoladowy z migdałami tort z migdałów palonych dania mięsne: pieczeń siekana pierogi ruskie zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” drób: gęś pieczona z ziemniakami kaczka(...)kaczek z pomarańczowym sosem grzyby: pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: jajka poszetowe obsmażone – jajka zwane eklerkami Kartofle / ziemniaki: opiekanki z kartofli kluski, knedle, placuszki: knedle z suszonymi śliwkami małdrzyki napoje: kardynał z ananasem przetwory: konfitura z orzechów włoskich  konfitura z pomidorów oliwki z derenia – fałszywe oliwki skórka pomarańczowa - przechowywanie skórki  sosy: puree z pieczarek – sos pieczarkowy warzywa

królestwo garów
szybkowar-nutella śliwkowo-owocowa... 199

cukier 1 kg, cukier waniliowy 3 sztuki, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać wodę i zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie(...)czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa i do czego tylko się lubi..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię