ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:326/419)

Pyszny duński chleb z orzechów i ziaren 88

bardzo przyjemny i pachnący – w domu unosi się smakowity aromat pieczonych orzechów. Po trzecie – po upieczeniu chleba nie mamy armagedonu w kuchni – nie ma brudnego miksera do mieszania ciasta, rozsypanej mąki czy klejących się drożdży. Chleb z ziaren i orzechów przygotowuje się niemal sterylnie – w 2 miskach i formie do pieczenia, a miesza łyżką. Chleb z orzechów i ziaren(...)tego, co akurat masz pod ręką w szafce z superfoodsami. Jeśli nie masz jakiegoś składnika, da się go zastąpić innym. Zamiast orzechów możesz dać migdały, zamiast jagód goji suszone śliwki, a zamiast syropu z agawy – miód. Chleb jest bez barwników i polepszaczy, wyłącznie ze zdrowych składników, które dodatkowo zostają długotrwale namoczone, czyli optymalne do odżywienia i łatwego trawienia. Słowem – samo

smakowitehistorie.com
Knedle z figami 94

Knedle z figami , tak dla odmiany od tych ze śliwkami . Pamiętajmy, że jeżeli do knedla będziemy wkładać całą figę (a tak jest lepiej), będzie on całkiem spory. 700 g ziemniaków, 200 g sera białego, 1 duże jajko, 220 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 10 – 12 fig, sól. Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować(...)Obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce, dodać do niego ziemniaki, obie mąki, jajka i sól. Szybko zagnieść. Ręce oprószyć mąką. Z ciasta uformować walec, odcinąć odpowiedniej wielkości kawałki. Każdy kawałek rozklepać, na środku ułożyć figę, zlepić ciasto formując kulę. Knedle wkładać pojedyńczo do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 10 minut

królestwo garów
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 218

przygotować sobie wcześniej. W tym celu drobno siekamy cebulę, czosnek oraz wędzone śliwki. W garnku lub na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przysmażamy cebulę oraz czosnek. Po chwili dorzucamy śliwki, gorczycę oraz wędzoną paprykę. Całość zalewamy pastą pomidorową, wlewamy ocet i gotujemy przez co najmniej 20-30 minut na małym ogniu. Sos ściągamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera(...)Następnie przyprawiamy do smaku płatkami chili, solą oraz odrobiną oregano. Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do słoiczków. Można go przechowywać przez kilka tygodni w lodówce. Bułeczki bao Ciasto zagniatamy na około 2h przed końcem pieczenia mięsa. W tym celu w misce łączymy mąkę wraz z solą. W garnuszku zaś przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozpuszczamy je w letniej wodzie

Food Square
Pyszne brownie w wersji fit 171

zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale pachną, mają bardzo korzystne dla naszego zdrowia właściwości(...)łyżki miodu lub syropu z agawy (lub więcej w zależności jak słodkie lubimy brownie) - 1/4 szklanki oleju (ja użyłam kokosowego stopionego) - 2 jajka - 5-6 posiekanych suszonych śliwek - 4-5 łyżek naturalnego kakao  - 1 łyżka przyprawy do piernika  -  2 łyżeczki sody  Przygotowanie :  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w misce ucieramy za pomocą miksera olej, miód

zdrowa vege kuchnia
Sernik z bakaliami, sernik gotowany 66

Sernik z bakaliami , sernik gotowany , przepis z czasów PRL – u. Nie jest lekki, puszysty, ale jest pyszny. Słodki z mnóstwem bakalii. 4 jajka, 60 g masła

królestwo garów
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem 65

tradycyjnego przepisu mogą śmiało eksperymentować z przyprawami, wykorzystując np. mieszankę przypraw do piernika. Aby kanelbullar były jeszcze smaczniejsze, do nadzienia możesz dodać również posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki suszone śliwki lub inne bakalie. Chociaż warto pamiętać o tym, że oryginał broni się przede wszystkim prostotą i to jest jego siła. Jak zwijać kanelbullar? Mogłoby się wydawać, że formowanie kanelbullar jest(...)ostateczny kształt zawsze jest nieco dziełem przypadku. Bułeczki nie muszą być perfekcyjne i w tym właśnie tkwi ich cały urok. Chcąc je uformować w tradycyjne węzełki, wystarczy owinąć pasek ciasta wokół dwóch palców, a końcówkę zawinąć przez środek, formując coś w rodzaju kokardki. W szybszej i jeszcze prostszej wersji możesz pominąć etap cięcia ciasta w paski. Zamiast tego zwiń

okolicepalnika.pl
Korzenne powidła śliwkowe z migdałami 142

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gęsta gorąca czekolada z suszoną śliwką i cynamonem 345

Gęsta gorąca czekolada to obiekt pożądania wieeelu kobiet :), do dziś trzeba było pójść do dobrej kawiarni by taką nas uraczono :). Od dziś zrobicie ją sami za

Kuchnia PROzdrowotna
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 188

Świąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi

W kuchni Karmel-itki
Domowe granola bars 166

Domowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje

kuchnia doski
Tarta Limoncello z persymoną 201

Persymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach. Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni.Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu(...)kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Delikatnie i krótko zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy (22-24 cm), wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni na 13-17 minut. Jeśli nie macie termoobiegu trzeba zwiększyć czas pieczenia

SzczyptaSmaQ
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 325

rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą(...)szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki bieszczadzkie 52

spotkać naleśniki z powidłami. Dlatego nawet jeśli mają inny rodowód to za kilkadziesiąt lat nie będzie to miało znaczenia jak z Oscypkami, o których pisałem tutaj :) Moim zdaniem przypalone śliwki elegancko się komponują z kaszą gryczaną, również przypaloną. Problem w tym, że zmielona kasza gryczana z uwagi na brak glutenu nie chce się lepić. W tym celu musimy użyć jakiegoś(...)mąki gryczanej dodajemy trochę mąki ziemniaczanej, u mnie to jest w proporcjach szklanka gryczanej i łyżka ziemniaczanej. Dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby powstało nam lejące się ciasto, z którego następnie smażymy naleśniki. Podajemy z powidłami

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania