ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:329/419)

Makowiec bez jajek i glutenu 96

piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy i pełna werwy postanowiłam rozprawić się z tą swoistą „makową klątwą”. Wyobraźcie sobie(...)proporcje wyszedł idealnie! Smak, struktura – wszystko w punkt. Okazało się, że najlepiej sprawdziła się najprostsza receptura – bez jajek, glutenu, cukru czy syropów, w której spoiwem dla ciasta stały się owoce oraz suszone daktyle. Ciasto jest naturalnie słodkie, wilgotne, zwarte, pełne cudownie odżywczych składników, a przy tym przygotowane według tak prostego przepisu, że poradzą sobie z nim nawet te osoby, które

Even Better Food
Makowiec bez jajek i glutenu 148

struktura – wszystko w punkt. Okazało się, że najlepiej sprawdziła się najprostsza receptura – bez jajek, glutenu, cukru czy syropów, w której spoiwem dla ciasta stały się owoce oraz suszone daktyle. Ciasto jest naturalnie słodkie, wilgotne, zwarte, pełne cudownie odżywczych składników, a przy tym przygotowane według tak prostego przepisu, że poradzą sobie z nim nawet te osoby, które podobnie(...)suszonych daktyli (niesiarkowanych) 1 szklanka suszonych owoców (niesiarkowanych) – użyłam mieszanki rodzynek i suszonych wiśni, świetnie sprawdzi się również dodatek żurawiny lub np. drobno pokrojone morele, śliwki 1/3 – 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów – użyłam mieszanki orzechów włoskich i migdałów /można pominąć, jeśli dieta wyklucza spożywanie orzechów/ 40 g mąki z tapioki drobno otarta skórka z 1 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu

Even Better Food
Niedzielny sernik 68

największą starannością, warto przygotować deser, który lubią wszyscy! Bo jak to niedzielny obiad bez serniczka? Żadna babcia nie wypuści z domu, jak nie zostanie skonsumowany chociaż kawałeczek ciasta. I z szacunku do babci, ale i też ogromnej miłości do sernika, warto się skusić! W czym tkwi sekret naszych babć? Każda z nich ma nieco inny przepis, dodaje innych składników, używa(...)dodatków, a każdy sernik smakuje wyjątkowo. Sekret tkwi w białym serze twarogowym! Aby uzyskać kremowy i aksamitny smak, należy dokładnie zmielić ser. Kolejnym ważnym aspektem, jest cierpliwość. Po upieczeniu ciasta, nie możemy go od razu wyjąć z piekarnika, tylko należy poczekać, aż wystygnie, nie otwierając drzwiczek. Wtedy będziemy mieć pewność, że sernik nie popęka. W przeciwnym razie osiądzie i straci

Oryginalny smak
Mix owocowy 80

Kochani zapraszam dzisiaj na mix owocowy wykonany przez moją 6 letnią córcię. Zawsze bardzo mi pomaga i towarzyszy kiedy szykuję nowe potrawy, wpisy na bloga. Bardzo

To co lubię - gotuję i polecam
Placuszki jogurtowe z owocami 293

350g jogurtu (lub kefiru, lub zsiadłego mleka) 2 jajka 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g owoców (u mnie banan, śliwki i jabłko) Wykonanie: - do miski przełożyć jajka i cukier, składniki roztrzepać, najlepiej ręczną trzepaczką - dodać jogurt, wymieszać - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać do reszty składników - owoce(...)można dodać nieco więcej mąki, choć niezbyt dużo, żeby nie zaburzyć delikatnej struktury placuszków; najlepiej usmażyć "próbny" placek, a jeśli będzie np. zbyt delikatny, dodać więcej mąki  - do ciasta dodać owoce, wymieszać - na patelni rozgrzać olej, łyżką nałożyć porcje ciasta (3-4 placuszki w zależności od wielkości patelni), nie za dużo na jeden placek, gdyż rzadkie ciasto może się

Smakołyki Bereniki
Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami 147

szklanki migdałów 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki suszonych owoców (pokrojonych): śliwek, fig, rodzynek, żurawiny  Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie obrać ze skórki, osuszyć i zmielić malakserem - z orzechami włoskimi. (Nie muszą być zmielone idealnie(...)mąkę z dodatkami - a na końcu suszone owoce.  (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie czego dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachować 2-3 cm odległości, ponieważ ciastka urosną.) Pierniczki piec około 20 minut

Di gotuje
Crumble 112

Zapiekane owoce pod kruszonką z płatków owsianych, kukurydzianych, suszonych owoców tropikalnych - papaja, ananas, mango, rodzynki, kokos, z dodatkiem masła i miodu. Użyłam owoców sezonowych, nasze węgierki

SMYKWKUCHNI
Clafoutis z czereśniami 147

które straciły już jędrność. Polecam na zakończenie sezonu czereśniowego. A jak czereśnie się skończą można użyć innych owoców sezonowych. Doskonale nadają się wiśnie, morele, jagody, jeżyny lub maliny, albo śliwki. Składniki na 4-6 porcji: 500 g czereśni opłukanych i bez pestek 3 jaja 1 szklanka mleka 6 łyżek mąki 5 łyżek cukru (ilość cukru zależy od słodyczy owoców(...)mąkę, cukier i sól dokładnie zmiksować, aż mieszanka będzie jednolita i mocno napowietrzona (ok. 5 minut). Dodać likier, wymieszać. Czereśnie rozłożyć do przygotowanych naczyń ceramicznych, posypać migdałami, równomiernie zalać ciastem (będzie bardzo rzadkie). Piec w 170-180°C ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (może trochę opaść), oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego

Pełny talerz
Bakaliowe 'lizaki' dla dorosłych 222

cudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) Są tak proste w przygotowaniu i tak cudownie prezentują się, że byłyby piękną ozdobą Waszego stołu czy świątecznym prezentem, nie wspominając o urodzinach czy imprezach (a zabawa sylwestrowa już tuż, tuż!) :)Gotowe w kilka minut: wystarczy(...)dzieci wystarczy pominąć rum, ozdobić kolorową posypką i uśmiech na twarzy gwarantowany!!! :)Przepis zmodyfikowany, jednakże zainspirowany z Blog Babeczka :)* migdały- 50 g** orzechy laskowe- 50 g** suszone śliwki- 1/2 szklanki* suszona żurawina- 1/2 szklanki* rum- 1 łyżka* przyprawa do piernika- 1/2 łyżeczki* czekolada deserowa- 80 g (lub mleczna/gorzka)* olej- 1 łyżka* patyczki do lizaków- opcjonalnieSuszone śliwki z żurawiną

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 146

odstawić na 20-30 minut.W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty i wyłożyć nim blaszaną (lub silikonową) formę do muffinek.Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części ile chcemy mieć bułeczek, każdą lekko spłaszczyć i nakładać po 2-3 kostki czekolady i kilka jagód goji, formować "pakieciki" i układać w papierowych papilotkach, stroną(...)wszystko co lubicie. Ja tym razem miałam pod ręką czekoladę i jagody goji, więc tego własnie użyłam :)Następnym razem może pokuszę się o śliwki

Codzienna kuchnia niecodzienna
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 129

masło, cukier, mąkę i wyrobiłam z całości kruszonkę. Pozostawiłam w lodówce.  Nadzienie: pół opakowania mrożonych jagód zasypałam 6 łyżeczkami cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszałam, odciągnęłam sok. Kiedy ciasto odpowiednio wyrosło podzieliłam je na 11 części (że też mi zawsze musi wyjść nieparzyście ;)) i każdą na środku uraczyłam łyżeczką jagód. Uformowałam bułeczki i poukładałam na blasze wyłożonej folią(...)gotowe bułki wstawiłam na 25 min. Wystudziłam.  Może moje nie wyrosły  tak  bajecznie, ale w smaku na pewno były równie pyszne... ;) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Drożdżówki ze śliwkami Topielce z dżemem malinowym

bastalena
Warzywne batony "Farmer": pomidor, szpinak, burak – Zmiany Zmiany 149

Nie sposób nie zauważyć na blogach "spożywczych" epidemię warzywnych batonów 😉 Jak widać teraz taki baton nie tylko musi być z daktyli i orzechów ale także

Candy Pandas
Sernik jagodowy ombre 70

które nadadzą naszej buzi nie tylko niebieskiego zabarwienia, ale także szerokiego uśmiechu. Jagody to doskonały kompan dla sernika na zimno jako perfekcyjna propozycja dla lubiących prostotę i piękny wygląd ciasta. Składniki na ciasteczkowy spód: 300 gramów ciasteczek maślanych lub czekoladowych 80 gramów roztopionego masła Ciastka kruszymy w blenderze na drobny proszek. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i dokładnie zagniatamy. Tortownicę(...)nieco mleka) – wymieszać. Wystudzone owoce połączyć z masą twarogową i wylać jako ostatnią warstwę. Gdyby zostało nam nieco soku z jagód – możemy przyozdobić nim górę sernika fantazyjnymi wzorami. Przygotowane ciasto chłodzimy około 4 godzin w lodówce. Jeżeli jesteście fanami sernika zapraszamy Was do odwiedzenia naszej strony www.alesernik.pl , gdzie trwa konkurs „Mistrzowski sernik” dla warszawskich restauratorów i fanów sernika

Oryginalny smak
Wyjątkowa polewa do piernika 314

Mam dla Was baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania