przykład szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu, anyżu, goździków lub laskę wanilii. Kompot można przygotowywać z różnych owoców, jak truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, poziomki, borówki, morwy, maliny, winogrona, śliwki, jabłka, gruszki, rabarbar, a także z owoców cytrusowych. Wielu osobom smakuje kompot wieloowocowy. Gdzie pomieszane są ze sobą smaki i aromaty. Owoce i przyprawy sprawiają, że kompot nie jest już tylko przyjemnym(...)pikantnym obiedzie. Zaspakaja nasze zachcianki na węglowodany. Gdyż po głównym posiłku mamy zazwyczaj ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Lepiej więc sięgnąć po niskokaloryczny kompot niż po kaloryczny kawałek ciasta. Kompot wspaniale zastępuje różne kaloryczne desery. Co jest z pożytkiem dla naszej masy ciała zwłaszcza wtedy, gdy dbamy o stałą wagę ciała, posiadamy nadwagę lub walczymy z otyłością. Artykuł Coś
ProstePesto.plPyszne, sycące knedle z mięsnym farszem to moja dzisiejsza propozycja obiadowa. Są być może mniej popularne niż knedle ze śliwkami, ale równie smaczne (jeśli nie jedliście, koniecznie musicie to nadrobić). Najlepsze nadzienie otrzymacie z mięsa, na którym gotował się rosół lub które było przeznaczone na pasztet, albowiem długo gotujące się mięsiwo w towarzystwie warzyw ma zdecydowanie najlepszy smak :) Ja użyłam(...)zrumienioną na maśle bułką tartą i solą :) PS. Knedle świetnie nadają się również do zamrożenia - potem w kilka chwil mamy gotowy smaczny posiłek. Składniki (na ok. 25-30 sztuk): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz mięsny : ok. 200 g gotowanej wieprzowiny bez kości (np. szynka, karkówka
MyCookBook.plśliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki zagotować i smażyć, często mieszając do zgęstnienia. (Ja mus przygotowywałam tak, jak zwykle robię powidła. W dwóch turach. Śliwki zagotowałam i smażyłam ok. 45 min. Następnie wystudziłam i schowałam na noc do lodówki, a następnego dnia smażyłam do uzyskania pożądanej konsystencji - ok. 30 min.) Z garnka wyjmujemy laski wanilii i blendujemy(...)floresy, wyciągając trochę białej pianki na wierzch i tworząc wzory. Całość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie kroimy i pałaszujemy ze smakiem :D Ciasto jest dość ścisłe, ładnie trzyma kształt i kroi się bardzo łatwo. Można więc poszaleć w wymyślaniu kształtów poszczególnych kawałków. Ja postawiłam na trójkąty i wydaje mi się, że tak prezentowało
Ratunku obiadsoli, ciasto ponownie wyrabiam przez 5 do 7 minut i odstawiam na kwadrans. Po tym czasie ciasto wyrabiamy hakiem (wyrabia raczej robot nie my ;-) ) przez 15 minut. Ciasto zacznie się odklejać od ścianek dzierży - misy, robota. Ciasto będzie kleiste i takie ma być. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto będzie wyrastać przez 2,5 godziny. Ciasto co 30 -45 minut, powinniśmy(...)stron ciasto, po środku wyciągnąć ku górze tak aby reszta ciasta się odkleiła. Czynność powtórzyć dwa razy. Możesz też łyżką drewnianą po przekładać ciasto, lub wyjąć na blat i złożyć w kopertę. Ciasto składamy w wybrany przez nas sposób minimum 2- 3 razy podczas wyrastania ciasta. Po 2,5 godzinie mamy pięknie wyrośnięte ciasto. Ciasto wyjmujemy
SMYKWKUCHNIWszyscy zapewne choć raz jedli knedle ze śliwkami. A próbowałeś/aś może nadziać te kluski malinami? Ja poszłam krok dalej i dodałam jeszcze kawałeczki koziego sera, który doskonale pasuje do malin. Polecam! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki(...)Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Po wystudzeniu przeciśnij przez praskę (jeszcze lepiej gdy ziemniaki ugotujesz dzień wcześniej). Dodaj jajko i obie mąki. Wymieszaj i zagnieć krótko ciasto na blacie. Ser pokrój w małą kosteczkę. Z ciasta odcinaj niewielkie kawałki, wielkości niedużej limonki i rób płaskie placuszki. Na środek połóż 2 kawałeczki sera i kilka małych malin. Zlep
Delicious Placegrochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi nie dodaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców(...)namyśle postanowiłam przygotować dania, które znam ze swojego rodzinnego domu jednak zgodnie z tamtejszymi recepturami. Pojawiło się więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy
Życie ze smakiemRęcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę(...)posypania tarty. Smacznego! Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI
potrawyregionalneDrukuj Sorbet brzoskwiniowy By Piotr 23 lipca 2018 Składniki: brzoskwinie - ok. 700g cukier - ok. 100g woda - ok. 50g sok z cytryny - 1 łyżeczka, opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie
Pogotujmy.pl**************************** Witam w Nowym Roku! Zmieniliśmy właśnie cyferkę w kalendarzu z 2 na 3. I jak się czujecie starsi o kolejny rok, pełen doświadczeń? Szczerze? Ja
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj pieczeń ze schabu. W troszkę innej odsłonie niż zazwyczaj, ponieważ zamiast śliwki jest omlet. Rolada ze schabu z omletem to idealna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkowo jeśli zostanie Wam kawałek, świetnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Rolada ze schabu z omletem Składniki: około 1 kg kawałek schabu bez kości 3 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki zielonego groszku(...)doprawiamy do smaku solą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wlewamy połowę omletu. Smażymy do ścięcia jajek (możemy też smażyć z obu stron). Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Następnie oczyszczamy mięso z błonek. Następnie delikatnie rozcinamy schab wzdłuż jego dłuższego boku. Robimy to w taki sposób, jakbyśmy chcieli rozwinąć mięso z rulonu. Rozcięte mięso utworzy nam prostokąt, który
PatiGotujechlebów na pory roku. Teraz najlepszy czas na świeże pomidory i bazylię, a już za chwilę rozpocznie się sezon cukiniowo - dyniowy, za jesienią przyjdzie czas na orzechy i suszone śliwki... Dzisiejszy bochenek bardzo aromatyczny, bazylia i pomidory to od zawsze idealne połączenie więc w chlebie również się sprawdza. Posmakujcie, pokosztujcie, zapraszam... Składniki na jeden bochenek : - 1/2 kg mąki pszennej(...)misce połączyć suche składniki, wymieszać. Do letniej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Zrobić zagłębienie w mące i wlać wodę z drożdżami, gdy wyrosną zagnieść dłonią na gładkie ciasto i odstawić na ok. 20-25 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wierzch miski przykryć szczelnie folią do żywności. 3. Wyrośnięte ciasto połączyć w misce z farszem pomidorowo - bazyliowym
Apetyczna babeczkaprzeciskamy przez praskę. Ser rozkruszamy widelcem. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser, ziemniaki i kaszę przekładamy do jednej miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz mieszamy dokładnie. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek rozwałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy po około łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Ja dociskam je jeszcze ząbkami(...)Pierogi Z Boczkiem I Twarogiem Pierogi Zapiekane W Sosie Pomidorowym Pierogi Z Kapustą I Pieczarkami Pieczone W Piekarniku Pierogi Z Wątróbką Pierogi Z Mięsem I Pieczarkami – Pyszne! Pierogi Ze Śliwkami Pierogi Ruskie Artykuł Pierogi po lwowsku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnepracy, to dochodzę do wniosku, że w dużej większości przypadków możemy sobie pozwolić na urozmaicone drugie śniadania, zamieniając kanapki a to na sałatkę, a to na kawałek pożywnego ciasta z orzechami i rodzynkami. Pudełka śniadaniowe (lunchboxy) dają nam wiele możliwości. Ja, jak wiecie nie wychodzę do pracy i drugie śniadanie jem w domu, razem z mężem, bo razem pracujemy. Przygotowuję(...)śniadanie? Przedstawię Wam kilka propozycji, które sprawdzają się u mnie (czyli praca w domu), ale myślę, że wiele pomysłów możecie wykorzystać również w korporacyjnym lunchboxie. drożdżówki z jabłkiem , ze śliwkami lub jagodzianki . Drożdżówki piekę w wolnej chwili i zamrażam, gdy są jeszcze letnie. Gdy planuję drożdżówki na drugie śniadanie, to tego dnia rano, od razu po wstaniu z łóżka, wyjmuję
Posadzone i zjedzonePyszny deser śliwkowy, który najlepiej smakuje na ciepło z domowymi lodami bananowymi. W zamrażarce zawsze trzymam woreczek z pokrojonymi w talarki bananami. W razie potrzeby miksuję
Kucharzycaswojej nalewki dorzuciłam tylko kilka. Napewno też przetestuje kiedyś wersję bez pestek. Nie wiem czy to zasługa pestek ale osoby kosztujące nalewkę stwierdziły, że ma posmak śliwki. składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 500 g cukru 0,5 l spirytusu 300 ml zimnej przegotowanej wody 8 pestek z wiśni Wydrylowane wiśnie przełożyć do dużego słoja. Do słoja wrzucić także kilka(...)się rozpuszczał. Gdy cukier całkowicie się rozpuści zlać powstały syrop z wiśni. Wiśnie można przełożyć do mniejszgo słoika i schować do lodówki a potem wykorzystać do deserów lub do ciasta. Zlany syrop połączyć z wcześniej zlanym płynem. Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na kilka mięsięcy, im dłużej tym lepsza nalewka
Monia miesza i gotuje