ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:337/419)

Racuchy drożdżowe z jabłkami 318

dzieciństwa :D Jeśli zatem i Wy marzycie o posmakowaniu racuchów takich, jak u babci to serdecznie zapraszam Was do wykorzystania przepisu. Zamiast jabłek możecie użyć też innych owoców np. śliwek lub gruszek, a także borówek, czy jagód. Składniki (na ok. 4 porcje): 400 g mąki pszennej (przesianej) 700 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 duże jajka (w temperaturze(...)minut do wyrośnięcia. Jajka z resztą mleka i cukru miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą z ćwiartek kroimy na dość

MyCookBook.pl
"Chleba naszego poprzedniego..." 155

drożdży - 2-3 łyżeczki soli - łyżka miodu - ok. 40 g włoskich orzechów (nie są niezbędne) - tu można poszaleć, dodać na przykład ok.100-150 g dowolnych ziaren, można kombinować z rodzynkami, śliwką suszona itd. itp., możliwości tyle ile fantazji w Was.   Zacząć można dwojako, albo na przygotowaną w naczyniu mąkę wkruszyć drożdże i następnie dodać pozostałe składniki, albo zacząć od wody(...)zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu.  Obsypuję stolnicę mąką

I tu będę miała takie te
695. Omlet... z drożdżami? 112

biszkoptowy omlet z twarożkiem, smażonymi śliwkami i płatkami migdałowymi *w maśle i cukrze trzcinowym Ten omlet wyszedł genialnie. Grubiutki z drożdżowym smakiem.Mimo, że sezon na śliwki zaczyna się w środku lata mi i tak kojarzą się ze spadającymi liśćmi z drzew.W ogóle obeszłam wczoraj całe miasto i nigdzie nie mogłam znaleźć malin :( Przepis:2 jajka30g(...)resztą składników. Drugie białko wkładam do lodówki. Miseczkę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.30min. Po tym czasie ubijam białko na sztywną pianę, delikatnie łącze z drożdżowym ciastem i smażę na maśle na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracam na drugą storę.**na małym ogniu

More food, love and dreams
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 231

Juz dluzszy czas "chodzily" za mna leniwe pierogi.Rzadko je robie,bo za bardzo nie wiadomo,czy to deser czy pozycja obiadowa.Gdy jednak ujrzalam w telewizji kucharza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nalewki na wiosnę - z pędów sosny, z mięty, orzechów włoskich i truskawek 171

żołądkiem i wtedy wychylić kieliszek :) TRUSKAWÓWKA, CZYLI NALEWKA Z TRUSKAWEK Nalewka truskawkowa to nasza pierwsza nalewka. Od tego się zaczęło i wpadłyśmy jak śliwka w kompot. Ok, żadne śliwki, tylko truskawki. Jak zrobić truskawówkę? Składniki: 1,5 kg truskawek 0,75 kg cukru (lub mniej, by nie była taka słodka) 1,5 l wódki Przygotowanie: 1. Wybieramy zdrowe i dojrzałe(...)cały cukier się rozpuści. Co jakiś czas wstrząsamy słojem. 3. Zlewamy sok z truskawek i cukru i mieszamy go z odlaną i odstawioną wódką. Truskawki możemy użyć do ciasta lub mufinek (tutaj przepis) a nalewkę odstawiamy na jeszcze dwa tygodnie. 4. Gotową nalewkę przecedzamy i zlewamy w butelki. Nalewka jest gotowa od razu do picia, ale głębi smaku nabiera

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi 216

lodówki. Można też pozostawić ciasto na dłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, tak aby się nie kleiło. Grubość ciasta to około 4 mm. Wycinać serduszka i układać na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia. Brzegi serduszek posmarować lekko wodą, na środek położyć niewielką porcję powideł i przykryć drugim serduszkiem doklejając(...)Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasteczka , Dla dzieci , Pierniki i pierniczki Tagged: czekolada , dżem , śliwki

https:KKuchniaMniam
Drożdżowe ciastka z dziurką oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 2." 116

wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich uformować w dysk i rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinać krążki, np. za pomocą szklanki. W połowie krążków wyciąć dziurki np. kieliszkiem do wódki. Pełne krążki smarować pędzelkiem lub łyżeczką umoczonymi w wodzie. Nakładać na nie krążek z dziurką(...)kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę.  ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem Dziś kontynuacja trylogii "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . W tomie drugim Autorka skupiła się na historii drugiej z sióstr Skotnickich, Zofii. Wydaje się, że wiedzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych 383

ciśnieniowym lub kawiarce: Kawa Colombia Flying Buddy – to niezwykła kawa o dużych ziarnach i delikatnej, cytrynowej kwasowości, którą wyrównuje kompleksowa słodycz. Można tu wyczuć czekoladę, migdał, a nawet śliwkę. To mój numer jeden z testowanych kaw. Uwielbiam połączenie delikatnej kwasowości i słodyczy. Idealna kawa do słodkich deserów. Kawa Brazylia Sweet Espresso – w tej kawie można wyczuć orzech, czekoladę(...)SLODKIEOKRUSZKI możecie zamówić te kawy z 10% zniżką Jak przygotować sernik na serkach homogenizowanych? Przygotowanie sernika na zimno na serkach homogenizowanych jest niezwykle proste i szybkie. Spróbujcie. To idealne ciasto na letnie, gorące dni. Składniki: 800 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie 2 x 400 g) 2 galaretki cytrynowe 400 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 350 ml wody Przygotowanie

Słodkie okruszki
Chleb razowy z żurawiną i orzechami włoskimi 49

foremki, studzimy i wciągamy z masłem. Dodatki? Łoo, co tam tylko chcecie dorzucić: orzechy włoskie, laskowe (polecam, to nasze nowe odkrycie), migdały, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, śliwki, morele, żurawina, rodzynki, suszone pomidory, oliwki, itd. Kombinujcie. Ja to uskuteczniam od roku. Jeżeli nie macie głowy do robienia chleba w okolicach świąt, róbcie bez okazji, przez cały rok. Smacznego. Składniki(...)rodzaje mąk, sól, mieszamy tylko do połączenia składników. Wsypujemy orzechy i żurawinę, znowu mieszamy. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto równomiernie przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Nie dociskajcie go za bardzo, żeby nie utrudnić drożdżom roboty. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Uczulam tylko

Kardamonovy
Orzechy – dlaczego warto je jeść? Poznaj dwa pyszne przepisy z orzechami 72

ponad 30 lat zajmujemy się dystrybucją i sprzedażą bakalii. Znajdziecie tam nie tylko prawdziwe orzechy brazylijskie z Brazylii, ale też inne wymienione orzechy oraz dużo innych zdrowych produktów, jak śliwki bez sorbinianu potasu czy mango suszone bez cukru i bez SO2. Ile orzechów dziennie można zjeść? Orzechy warto wprowadzić do swojej diety, jednak należy uważać na ich ilość. Podaje się(...)tylko przekąska? Orzechy to świetna przekąska, ale też doskonały dodatek do wielu dań. Można je dodawać do koktajli, robić z nich pasty orzechowe, dodawać je do owsianek, placuszków, ciasteczek, ciast, a nawet przygotować z nich lody. Poniżej znajdziecie dwa przykładowe (proste) przepisy z orzechami. Śniadaniowa owsianka z orzechami i figą Składniki: 1 szklanka wody 0,5 szklanki płatków owsianych górskich

Słodkie okruszki
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 160

suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie ok. 6 minut. Ciasto uformować w kulkę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Piekąc(...)zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ---------- Podobne: Orkiszowo-pszenny chleb z ziarnami Chleb wileński ze śliwką Chleb z amarantusem i sorgo

Weekendy w domu i ogrodzie
Karczek na wyjątkowe okazje - SOKOŁÓW 82

Składniki: 1.7 kg mięsa - Karczek Sokołów 200 g suszonych śliwek 200 g suszonych moreli 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 3 łyżki miodu 3 łyżki musztardy grillowej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki wegety 8 ziarenek owoców jałowca 1 szklanka wody(...)godzinie i 30 minutach zmniejszyłam temperaturę na 150 stopni. Do pieczenia wybrałam blaszkę, której zazwyczaj używa się do pieczenia ciast typu rolada.  Smacznego

ClauditteMissCooking
DOMOWA MASA MAKOWA 175

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam

Ostra na Słodko
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 324

najbardziej. Farsz z tego przepisu idealnie nada się na krokiety, paszteciki, nadzienie do kotletów ziemniaczanych i co Wam jeszcze wyobraźnia podsunie. Znam osoby, które do farszu dają jajko, suszone śliwki czy więcej rozmaitych przypraw. Tutaj jest tylko sól i pieprz i jak dla mnie jest to wystarczające. Czasem, jak mówi znajoma, mniej znaczy więcej i to jest właśnie(...)mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl

Mieszam w Garnku
Słoiki w Stolycy, czyli warsztaty z przetworów 143

owego zaprezentował kilka przepisów na zachowanie smaków lata właśnie w słoikach. Żadne kupne powidła nie zastąpią tych, które sami przygotujemy. A przede wszystkim nie będą samym cukrem - bo jak śliwka jest słodka, to jej białego czy jakiegokolwiek innego cukru do szczęścia nie potrzeba. A gdy do słoiczka dodamy kawałek kory cynamonu, to gdy po kilku miesiącach otworzymy go z myślą(...)pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką.  Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania