Magda Nie nazwałabym się jesieniarą, czy jak zwał tak zwał, ale bardzo lubię jesień. A szczególnie lubię te skarby, które ze sobą niesie – śliwki, dynie, grzyby i jabłka, chyba w szczególności. Za sprawą czy to świeżych czy tych już przerobionych jabłek, wyczarowałam w tym roku wiele wspaniałych przepisów na czele z donutami, naleśnikami i placuszkami z przesmażonych jabłek(...)pomocą blendera mieszamy wszystko na jednolitą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Łączymy suche składniki z mokrymi na jednolite, dość gęste ciasto. Gotowym ciastem wypełniamy blachę do donutów. Tak przygotowane, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy, do ostygnięcia na około 5 minut. Po 5 minutach wyciągamy donuty
Smaczna Stronapiórka ząbek czosnku przetarty przez praskę sok i skórka z limonki szczypta pieprzu dojrzałe awokado – obrane i bez pestki Zobacz przepis na to danie. Corn dog, czyli parówki w cieście Corn dogi to królowie niezdrowego pysznego jedzenia. Ciągnący się ser, parówki, chrupiąca skorupka – to będzie pyszne. Składniki na 6 sztuk: 3 parówki 6 plasterków żółtego sera szczypta czarnuszki(...)kostkę ok. 1 cm 2 pętka kabanosów pokrojonych na małe kawałki 15 oliwek bez pestek ( u mnie czarne) pół papryki czerwonej pokrojonej na małe kawałki i oczyszczonej 7 śliwek z octu z wyjętą pestką, przekrojonych na pół 5 małych ogórków kiszonych pokrojonych na małe kawałki 15 wykałaczek Zobacz przepis na to danie. Kulki ryżowe z tatarem z łososia Kolejny prosty
Ugotowane pozamiataneJedliście takie? Uwielbiałam zgrzytanie cukru i słodycz z jaką stapiał się z masłem. Zrobiłam sobie taką niedawno. Chciałam sprawdzić czy nadal tak samo smakuje. Zabrakło jednak zapachu dojrzewających śliwek, czterech par rąk i ciepłego uśmiechu pani Wandy. Są smaki, których nie da się odtworzyć. Nawet jeśli są najprostsze, już na zawsze karmić będą tylko naszą pamięć(...)mąki 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki kakao 75 g zimnego masła 3 łyżki mleka 1 łyżka miodu szczypta soli Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez min.1-2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać krakersy dowolnego kształtu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym
KUCHARNIAmuffiny dyniowe. Aby je przygotować potrzebujemy: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej ) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju(...)stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek muffinków jest suchy (upieczony). Jeśli patyczek po wyjęciu z ciastka będzie mokry, z pozostałościami surowego ciasta, to znak że jeszcze kilka minut powinny zostać w piekarniku. Smacznego
Taste Of My DayCiasto "Krówka" - bez pieczenia Ciasto "3Bit" - bez pieczenia Ciasto Rafaello - bez pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą i Masą Śmietanową Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami Tort(...)Ciasteczek Sałatki i Pasty Sałatka Meksykańska Sałatka z Szynką i Ananasem Sałatka z Paluszkami Krabowymi i Ananasem Sałatka z Kurczakiem i Ananasem Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Suszonymi Śliwkami Sałatka Jarzynowa Sałatka z Porów Moje posty
Słodka Stronailość, masa porcji! Z istotnych rzeczy pamiętaj, że ciasto na naleśniki bezglutenowe, należy zawsze przed wylaniem porcji ciasta na patelnię wymieszać dokładnie rózgą, ponieważ jest to ciasto BEZ GLUTENU zatem nie tworzą się wiązania glutenowe, mąka opada a płynu pozostają na górze masy. Zawsze mieszamy łyżką i dopiero wylewamy porcję ciasta na gorącą patelnię. Smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki spożywamy(...)temp. 180 stopni C, czas 25- 30 minut. Grzanie termoobieg. Podawaj z truskawkami i jogurtem/śmietaną, tak jak lubisz. Polecam również z jagodami, borówkami, morelami i jesienią ze śliwkami. Smacznego
SMYKWKUCHNIMuffinki z dżemem śliwkowym są inspirowane przepisem od Kluko. Są nie tylko proste w przygotowaniu ale i jest to pierwszy mój eksperyment, jeżeli chodzi o takie
Pink Envelopektóre jadła w jakiejś restauracji, kolorowymi kompozycjami Brittany Wright, Sarabeth’s Kitchen czy obfitością Ottolengiego. Sporo jest inspiracji kuchniami krajów, gdzie mieszkała wcześniej. Czeski hermelin, wypieki jak San Francisco, ciasto z amerykańskimi batonikami, brownie z cukierków Michałków, arabska woda różana czy mieszanki przypraw robione od podstaw w domu. Jej filozofia smaku zakłada, że warto stawiać na sezonowe smaki(...)mogłabym tu wkleić spis treści, ale tak żeby zorientować Was jakich przepisów można się spodziewać. Z napojów ciekawie wygląda owsiane mango lassi z chią i owsiany koktajl z suszonych śliwek. Chętnie zjadłabym pikantną sałatkę z owoców w marynacie, pieczoną ricotte z pamezanem, pasztet z wątróbek, omlet biszkoptowy, sałatkę z fenkuła i truskawek, warzywne spaghetti z sosem cytrynowym, meksykański chłodnik, kalafiorową
Ugotowane pozamiataneChipsy z jabłek Smaczna i zdrowa przekąska! Do suszenia naszych chipsów wykorzystałyśmy suszarkę elektryczną do grzybów, warzyw, owoców. Najlepsze jabłka, to te z przydomowych jabłonek, które
Tajemnice Smakususzone owoce, lekkie niczym pyłek kwiatowy! Możecie nimi przepięknie udekorować dania tworząc niepowtarzalny efekt. Do wyboru macie trzy sety pyłków: różowy (jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka), fioletowy (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka) oraz zielony (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka). Produkty te znajdziecie na allegro producenta pod nazwą użytkownika zdrowoposypane Dla tych co nie wiedzą, liofilizacja to proces w którym(...)Zdrowo Posypane * typ 1850 ** można zastąpić miodem lub pominąć i przygotować gofry wytrawne Czas przygotowania: 30 minut Ilość : 8 sztuk Przygotowanie Gofrownicę nagrzewamy i w międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki mokre ( mleko , olej i jajka ) dodajemy do miski i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy składniki suche ( mąkę , cukier , sól i proszek do pieczenia ) i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy porcje
WegePrzepiszdążyła zastygnąć trzeba ją rozpuścić i ponownie wystudzić). Mieszamy masę z czekoladą i przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką. Do masy serowej w tortownicy wciskamy porcje ciasta czekoladowego zachowując odstępy (aby się podczas pieczenia nie połączyły), tworząc kropki. Do brytfanny, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzątek do ok. połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)również na inne przepisy na serniki na blogu: - Sernik czekoladowy z wiśniami - Sernik krakowski - Sernik ananasowo kokosowy - Seromakowiec - Sernik wiedeński bezglutenowy - Sernik na zimno z owocami - Tartaletki sernikowe ze śliwkami - Mini serniczki cytrynowo czekoladowe - Sernik z marakują - Sernik tęczowy - S ernik „Zebra” - Sernik malinowy - Chatka Puchatka Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik w kropki z polewą
mojewypiekiinietylkoMasę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w
Moje domowe kucharzeniewymyśliłam, że zrobię tort z różą. I wyszedł przepyszny! Polecam i zachęcam do wypróbowania Jak już wypróbujecie ten tort różany to polecam również wypróbować tort z kremem z suszonych śliwek , tort orzechowy z kremem wiśniowym , tort z kremem dyniowym . Składniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm) – potrzebujemy 3 blaty: 1/2 szklanki (120 ml) mąki pszennej 1 łyżeczka(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut. W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy nadzienie. Nadzienie
Lamarida.plOrientalny gulasz wołowy z batatem, podlewany sokiem ananasowym oraz doprawiony curry, imbirem, szczyptą chili i sosem sojowym. Sycący i rozgrzewający… Idealnie komponuje się podany z
Oryginalny smakTradycyjne zrazy , czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu
Oryginalny smakktórej placki te podawane są z jabłkiem pokrojonym lub startym na tarce, czasami z dodatkiem cynamonu lub goździków albo z rabarbarem albo racuchy z truskawkami i owocami leśnymi lub śliwkami. W niektórych obszarach Polski są bardziej egzotyczne np. racuchy z bananem lub bakaliami. Racuchy podawane są na słodko i posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną a czasem nawet z marmoladą(...)masę, aby nie było grudek. Kolejnym krokiem jest obranie jabłek, usunięcie gniazd nasiennych, pokrojenie ich na ćwiartki, potem wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać. Na koniec należy wykładać proporcjami na rozgrzany tłuszcz po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na patelnię i smażyć przez około
ProstePesto.plzakochał się w nich od pierwszego kęsa, a i mi bardzo posmakowały. Delikatne, ale stosunkowo sycące, cudnie pachnące migdałami, z chrupiącymi płatkami na wierzchu, i soczystą truskawką zatopioną w cieście... Pyszności.Tym razem białek miałam więcej, za to truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie(...)przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia... Na blogu brakuje jabłek, gruszek, śliwek... A przecież to wszystko jest w mojej kuchni! Tylko czasu na opowieści brak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoczka śląska to kolejny przykład na to, że prowadząc bloga kulinarnego można wielu ciekawych rzeczy się dowiedzieć, nauczyć, ugotować i spróbować. U nas w domach nigdy
niecodziennikpary