Jakiś czas temu w pracy panowała moda na robienie zdrowych, zbożowych batoników. Spośród wielu wersji przynoszonych przez Koleżanki do spróbowania, mnie najbardziej przypadła do gustu ta
niecodziennikparyjabłkiem, przyprawionymi szczyptą cynamonu. To posiłek idealny zarówno na obiad jak i pożywne śniadanie . Całość zagęścić można także budyniem, nadając konsystencję kleiku. Kasza znajdzie swoje zastosowanie przy pieczeniu ciast, takich jak szarlotka. Wykorzystywana jest również jako do dodatek do mięs, burgerów, pulpecików, zup oraz jako farsz do pierogów i gołąbków. Polecane, jednak wciąż mało popularne są także warzywa nadziewane kaszą(...)wszystkim pożywną przekąskę do pracy . Ze względu na swój niepowtarzalny smak, żurawina świetnie komponuje się także z alkoholami . Można zatem podawać ją obok serów do wina, czy obok słodkich śliwek do piwa. Dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Idealne rozwiązanie na spotkania z przyjaciółmi. Składniki odżywcze Ze względu na zawartość składników odżywczych żurawinę można uznać za polski
Sama słodycz i szczypta chiliNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastasmaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu. Tak pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem z suszonej śliwki z orzechami. O pierogach ze śliwką będzie przy innej okazji, ale my wróćmy do pierogów z makiem. Można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a w Wigilię jedynie wrzucić na wrzątek. Jeśli jesteś nie z makowego(...)poczekać aż obeschną i wystygną i wtedy zapakować do torebek. Polecam masę makową zrobioną z tego przepisu Drukuj Wigilijne pierogi z makiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa makowa Ciasto na pierogi 350 g mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki
Mieszam w GarnkuPrzepyszne trufle z orzechów włoskich , oblane czekoladą i posypane złotym, jadalnym pyłem. Jedne z moich ulubionych. Nadzienie jest kremowe, delikatne i mocno orzechowe. Niebo w gębie
Oryginalny smakChorwacji od Interhome . Z przyjemnością przyjmę wszelkie rady i polecenia od Was FIGI Tutaj wybór jest ogromny: świeże, suszone, w postaci przetworów (np. dżemy czy soki) oraz popularnego ciasta smokvenjak (z suszonych fig i orzechów włoskich lub migdałów). Oczywiście świeże owoce mogą być trudne do przewiezienia, więc lepiej cieszyć się nimi podczas urlopu, ale wszystko inne można kupić(...)pierwsze skojarzenie z Chorwacją i najpopularniejszy trunek w tym kraju. Jest mocnym trunkiem, bo zawiera od 40 do 70% alkoholu. Przyrządza się ją na bazie różnych owoców: m.in. winogron, śliwek, moreli, gruszek, a dodatkowo wzbogacana jest miodem, ziołami lub orzechami. W tym przypadku również warto zaopatrzyć się w nią u gospodarza. Wśród piw najpopularniejsze są Ožujsko oraz Karlovačko . Jeśli chodzi
Pasja Smakutych, którzy lubią do takiego wieczoru dodatek słodkości, a takie osoby znam Owoce Tu pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. Warzywa świeże Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli lubisz
Zasmakuj Kuchnicukru brązowego 4 łyżki syropu klonowego 1 dużo jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki sodki 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka bakalii ; ja dałam śliwki i morele suszone- pokrojone oraz ziarna słonecznika. Do kawy upiekłam c iasteczka owsiane, bogate w błonnik, a w smaku mało słodkie(...)Masę pozostawić na około 30 min, by płatki nasiąkły ( ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, bo moja masa była sucha i obawiałam się, że całość się nie połączy) Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego ( ja nabierałam na dużą łyżkę, a małą umoczoną w wodzie rozpłaszczałam na blaszce na papierze do pieczenia ) Piec około 10-12 min. w temp
Proste Potrawypieprzem i wyrabiamy na pulchną masę. Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy. Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę(...)ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
Marder&Marder Manufacturepoczątku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było w nim mnóstwo dziczyzny i wszelkiego dobra, a rozrywka polegała na tym, że zalepiało się pokrywkę garnka ciastem. Wytwarzało się ciśnienie i po pewnym czasie pokrywka wybuchała. Według ówczesnych mistrzów kucharskich oznaczało to, że bigos jest gotowy. W dobrym tonie było zabieranie kociołka bigosu, jak szło się(...)laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca łyżkę ziaren pieprzu czarnego 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina 30 dkg suszonych grzybów 2 winne jabłka 0,3 kg suszonych śliwek 0,1 kg śliwek wędzonych – opcjonalnie Kiszoną kapustę przepłukuję zimną wodą i siekam. Do garnka z grubym dnem wlewam około 1 litra wody, dodaję przyprawy, chwilę gotuję i dorzucam kapustę
ladykitchenPieczony filet z indyka z chorizo to sprawdzony przepis na soczyste i delikatne mięso z indyka, a przygotowanie go nie jest zbyt pracochłonne. Świetnie sprawdzi się
Oryginalny smakBakaliowe tabliczki od Bakalland ciekawiły nas już od dawna i wiedziałyśmy, że jak już mamy kupić to wszystkie smaki na raz do recenzji. Z pomocą przyszła
Candy Pandasczasu i wydrylować owoce. Sok z wyciśniętych pestek oczywiście zlej do słoików 🙂 Właściwości kompotu z wiśni. Z wiśni możesz zrobić wiele pysznych potraw: soki, nalewki, przetwory, czy dodatki do ciast i deserów. Sprawdź: Nalewka z wiśni zasypanych cukrem Sernik na zimno z wiśniami Wiśnie są bogatym źródłem witamin oraz mikroelementów. Zawierają przede wszystkim: Witaminę C, która przede wszystkim wzmacnia naszą(...)osób lubiących eksperymenty w kuchni, polecam dodatek korzennych przypraw. Mam na myśli przede wszystkim: goździki, kardamon, cynamon oraz imbir. Świetnie komponuje się także wanilia. Rozważ także dodatek suszonych śliwek lub fig. Jak już wspomniałam, rozcieńczam kompot z wodą. Dla urozmaicenia smaku dodaję czasami sok z limonki :-). Smacznego. Artykuł Kompot z wiśni bez drylowania do słoików na zimę pochodzi z serwisu
Ania gotujeŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w
Cztery FajeryTrufle czekoladowe z serkiem mascarpone i pastą z orzechów laskowych, nadziewane całymi orzeszkami laskowymi i obtoczone w posiekanych orzeszkach. To pyszny dodatek do kawy, herbaty lub
Oryginalny smak