ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:354/419)

W skrócie o indeksie glikemicznym 49

powstania stanów zapalnych w organizmie. Przykładowe produkty spożywcze, z wolnoprzyswajalnymi węglowodanami: niedojrzały banan, brzoskwinie, cebula, chleb pełnoziarnisty na zakwasie, cytryna, gorzka czekolada (o zawartości minimum 70% kakao), grejpfrut, groch, śliwki, migdały, makaron pełnoziarnisty, morele (świeże i suszone), orzechy, płatki owsiane, jabłka, jogurt naturalny, owoce jagodowe (jagody, jeżyny, maliny, borówki), fasola czerwona i biała, fasolka szparagowa, bób, ryż brązowy, soczewica, truskawki(...)zamiennik cukru do wypieków. Ja bardzo często go używam i polecam, pod warunkiem, że dobrze połączycie go z innymi składnikami. Na końcu wpisu czeka na Was wspaniały przepis, na ciasto z niskim IG, a jednak z wykorzystaniem dojrzałego banana Podsumowując… Jak to zwykle w świecie bywa, również w dietetyce nic nie jest czarno albo białe. Przy komponowaniu posiłków

Natka Pietruszki
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 128

może lepiej nie... I ciężko go za to winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków, no chyba że komuś nie przeszkadza, jak jego goście dłubią w cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam(...)uchylonych drzwiczkach.Przed podaniem wstawić do lodówki na całą noc.Przed podaniem udekorować wierzch startą czekoladą.Smacznego!Jeszcze raptem jeden letni przepis, i obiecuję się poprawić w kwestii sezonowości - będą jabłka, śliwki, gruszki, dynie... I figi. Tak, figi będą z pewnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 173

kilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka(...)przyjeżdżających w te rejony. Czernina – Mazowsze Czarna polewka to zupa z krwi kaczej przygotowywana od setek lat zwłaszcza na terenach Mazowsza. Do jej przyrządzenia używa się także włoszczyzny, suszonych śliwek oraz suszu z jabłek i gruszek. Zupa ta była tak popularna, że aż przeszła do staropolskiej kultury – jest wzmiankowana między innymi w dziełach Mickiewicza. (function(){ innk_=("u"+"st");innk=document.createElement

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sklep bee.pl - opinia i testy produktów 66

torbą termiczną jadę do sklepu nakupić ich całą masę, zazwyczaj w promocji ;-) Syn jada lody codziennie, a ja z mężem równie często, bo mają znacznie mniej kalorii niż np. ciasto z kremem. I dlatego też zamówiłam sobie ze sklepu bee.pl pulpę z marakuji . Rewelacyjnie smakuje w połączeniu z lodami. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy nałożyć do pucharka 1-2 gałki(...)wcześniej, a nie zawsze mam ochotę na takie skomplikowane. Dlatego też zamówiłam sobie w sklepie internetowym bee.pl trzy śniadaniowe produkty: gotową owsiankę, pastę warzywną i granolę. Owsianka Inna Bajka śliwka i rokitnik zawiera tylko naturalne składniki (płatki owsiane, suszona śliwka, siemię lniane, owoc rokitnika i cukier kokosowy). Wystarczy ją zalać gorącą wodą lub mlekiem, odczekać odpowiednią ilość czasu i już

Passions hobbies life
Chleb fasolowy z rozmarynem 193

Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami (był raz chleb z chrzanem ). Zachęcam do szukania ciekawych przepisów z najprzeróżniejszymi dodatkami, i oczywiście do dzielenia(...)wodę z drożdżami i wodę ze zmiksowaną fasolą. Dodaj mąkę razową i mieszaj około minuty. Dodaj pozostałe składniki: mąkę chlebową, oliwę, sól i rozmaryn. Wyrabiaj robotem około 10 minut. Ciasto raczej nie nadaje się do wyrabiania ręcznego, gdyż jest stosunkowo luźne. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrastania

Grahamka, weka i kajzerka
Owsiane batony mocy zero waste 124

...tak sobie je nazwałam, bo dają moc. Moc złagodzenia największego głoda. Są słodziutkie naturalną słodyczą bardzo dojrzałych bananów. Powstały dokładnie z  tego ,co zbywało mi

Z Kuchni Do Kuchni
Polska kuchnia w Warszawie - Polot 129

Wyczekana wiosna dała mi w końcu trochę energii, a skoro już ją mam to odwiedziłam ostatnio restaurację Polot . Stara myjnia samochodowa przerobiona na restaurację - duże WOW

Niezły Młynek
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym 175

jest aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencje ciasta, w miarę potrzeby dodać maki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjąc, lekko odgazować, uformować kule i znowu odstawić(...)Kuchnia Alicji Marta  z bloga  Czereśniowa kuchnia Marzena z bloga  Zacisze kuchenne Olimpia z bloga   Pomysłowe pieczenie Renata S z bloga   Forks'N'Canvas Śliwka  z bloga  Smakowity Chleb Tofka  z bloga  Para w kuchni Wisła z bloga   Zapach chleba Z chlebowym pozdrowieniem

Moje domowe kucharzenie
Domowa granola – prosty przepis 272

Domowa granola to przepis na zdrowe i pożywne śniadanie. Jest tak pyszna i prosta w przygotowaniu, że nie wrócicie już do kupnych płatków. Domowa granola –

Na-talerzu.pl
Subskrypcja wina 72

Subskrypcja wina Gdzie i dlaczego subskrybować wino  Subskrypcja wina w Polsce dopiero zyskuje popularność, ale dla nas okazała się strzałem w dziesiątkę. Lubimy delektować się

Cztery Fajery
Słoik z kaszą jaglaną, borówkami, jogurtem i śliwką 81

  Kasza jaglana przez lata zapomniana, dziś przeżywa wielki renesans. Bardzo dobrze, bo posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych: wzmacnia, poprawia krążenie, oczyszcza jelita, likwiduje stany zapalne, jest

Tajemnice Smaku
Przechowywanie żywności 71

szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości(...)doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek do herbaty na jesienne zimowe wieczory, stanowiący

moj przepis na
Przechowywanie żywności 76

szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości(...)doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek do herbaty na jesienne zimowe wieczory, stanowiący

moj przepis na
CzeKoLadowo-MakOwy Torcik ŚwiątecZny 81

masy bezowej dodajemy utarte żółtka i delikatnie mieszamy szpatułą. Przesiewamy sypkie składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Składniki na blaty bezowe: 3 białka  szczypta soli 0.5 kubka cukru(...)boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części. Blaty nasączamy wedel uznania amaretto, jeśli chcecie możecie herbatą! Smarujemy ulubionym dżemem. Ja najbardziej lubię w tym torcie śliwki!  Na biszkopt beza, na bezę krem i powtarzamy.  SMACZNEGO

Luźna Kuchnia