szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki kurkumy propozycje dodatków do podania: jogurt naturalny + prawdziwe kakao + odrobina słodzidła prażone pestki dyni orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe świeże owoce, np. jabłka, pomarańcza, gruszki, śliwki itp. konfitury owocowe posiekana czekolada deserowa Czas przygotowania 15 minut Liczba porcji 8-10 placuszków (2 porcje) Wartości odżywcze w jednej porcji (bez dodatków): Kalorie: 234 Białko(...)łyżka masy na jeden placuszek) z każdej strony po około 3 minuty. Porada: gdyby okazało się, że podczas przewracania placki przywierają lub rozpadają się (z uwagi na to, że ciasto jest mocno wilgotne, może to mieć miejsce), to polecam smażyć placuszki pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i za jego pomocą je przewracać. Unikniemy w ten sposób przywierania i problemu
Analiza Smakuprzewidziany jest tylko na dwa blaty tortu o wysokości ok. 1,5 cm. Dlatego po upieczeniu pierwszego ciasta czynność powtarzamy. Nie pieczemy od razu z podwójnej liczby składników, żeby ciasto lepiej się upiekło. 150 ml metaxy Po upieczeniu i schłodzeniu tort kroimy na blaty i nasączamy je metaxą. Środkowy blat z dwóch stron. Składniki na masę: 200 g masła(...)oleju Sposób wykonania: Czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej. Dodajemy olej, dzięki, któremu uzyskujemy bardziej płynną konsystencję czekolady oraz połysk po jej stężeniu na torcie. 200 g konfitury z żółtych śliwek (renkolod) 1 pomarańcza do dekoracji Sposób wykonania tortu: Blaty po nasączeniu przekładamy masą czekoladową. Na środkowy blat tortu najpierw nakładamy konfiturę śliwką, a dopiero później masę czekoladową. Również na najwyższy
Kuchnia Pani Wiosnywysuszenia mięsa). Czas pieczenia zależny jest od rodzaju piekarnika, po upłynięciu 45 min. należy przekroić polędwiczkę w jak najgrubszym miejscu i sprawdzić czy jest dopieczona w przekroju). Część upieczonych śliwek możemy dodać do sosu, a część podać jako oddzielny dodatek do dania. W tym samym czasie sporządzamy sos: do rondelka z grubym dnem wlewamy wino, miód, dodajemy posiekaną cebulę(...)osolonej wody z jedną łyżką masła. Sporządzenie kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree, dodajemy do nich mąkę, wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą
Symfonia Smakówtakim śmietankowym aromatem, który uzyskujemy całkowicie naturalnie, są też bardziej miękkie i elastyczne od tych robionych na mleku czy wodzie. Maślanka ma też jeszcze jedną pożądaną cechę, korzystanie napowietrza ciasto. Naleśniki na maślance możesz podać z różnymi dodatkami, ja zawsze wybieram to co proste i smaczne, tj. owoce. Dzisiaj u mnie BIO kiwi . Powiem Wam tak szczerze, że dojrzałe(...)prostu wkłada do koszyka a potem do dużej torby, z którą przyszliśmy. Ale "problem" pojawia się wtedy kiedy mamy małe owoce czy warzywa, drobne małe pomidorki czy śliwki itd. Powiem Wam, że sama byłam bardzo ciekawa czy konsumenci, tych których ja widzę podczas zakupów w LIDL będą chcieli korzystać z tego rozwiązania. I powiem Wam, że nic tak dawno
SMYKWKUCHNIprzechowywać ciasto). Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (lodówka, piwnica, balkon - tutaj w ciemnej misce pod przykryciem) przez minimum 2 tygodnie, a jeszcze lepiej przez miesiąc. Po leżakowaniu ciasto rozwałkowywać na grubość według uznania (u mnie to 2-5 mm w zależności od przeznaczenia) i wykrawać ciastka foremkami. Piec ok. 7-10 minut w temperaturze 180 stopni C. Zaraz(...)pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis do akcji konkursowej: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką Orkiszowe rogaliki z marmoladą
Weekendy w domu i ogrodzieprzykład szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu, anyżu, goździków lub laskę wanilii. Kompot można przygotowywać z różnych owoców, jak truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, poziomki, borówki, morwy, maliny, winogrona, śliwki, jabłka, gruszki, rabarbar, a także z owoców cytrusowych. Wielu osobom smakuje kompot wieloowocowy. Gdzie pomieszane są ze sobą smaki i aromaty. Owoce i przyprawy sprawiają, że kompot nie jest już tylko przyjemnym(...)pikantnym obiedzie. Zaspakaja nasze zachcianki na węglowodany. Gdyż po głównym posiłku mamy zazwyczaj ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Lepiej więc sięgnąć po niskokaloryczny kompot niż po kaloryczny kawałek ciasta. Kompot wspaniale zastępuje różne kaloryczne desery. Co jest z pożytkiem dla naszej masy ciała zwłaszcza wtedy, gdy dbamy o stałą wagę ciała, posiadamy nadwagę lub walczymy z otyłością. Artykuł Coś
ProstePesto.plPyszne, sycące knedle z mięsnym farszem to moja dzisiejsza propozycja obiadowa. Są być może mniej popularne niż knedle ze śliwkami, ale równie smaczne (jeśli nie jedliście, koniecznie musicie to nadrobić). Najlepsze nadzienie otrzymacie z mięsa, na którym gotował się rosół lub które było przeznaczone na pasztet, albowiem długo gotujące się mięsiwo w towarzystwie warzyw ma zdecydowanie najlepszy smak :) Ja użyłam(...)zrumienioną na maśle bułką tartą i solą :) PS. Knedle świetnie nadają się również do zamrożenia - potem w kilka chwil mamy gotowy smaczny posiłek. Składniki (na ok. 25-30 sztuk): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz mięsny : ok. 200 g gotowanej wieprzowiny bez kości (np. szynka, karkówka
MyCookBook.plśliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki zagotować i smażyć, często mieszając do zgęstnienia. (Ja mus przygotowywałam tak, jak zwykle robię powidła. W dwóch turach. Śliwki zagotowałam i smażyłam ok. 45 min. Następnie wystudziłam i schowałam na noc do lodówki, a następnego dnia smażyłam do uzyskania pożądanej konsystencji - ok. 30 min.) Z garnka wyjmujemy laski wanilii i blendujemy(...)floresy, wyciągając trochę białej pianki na wierzch i tworząc wzory. Całość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie kroimy i pałaszujemy ze smakiem :D Ciasto jest dość ścisłe, ładnie trzyma kształt i kroi się bardzo łatwo. Można więc poszaleć w wymyślaniu kształtów poszczególnych kawałków. Ja postawiłam na trójkąty i wydaje mi się, że tak prezentowało
Ratunku obiadsoli, ciasto ponownie wyrabiam przez 5 do 7 minut i odstawiam na kwadrans. Po tym czasie ciasto wyrabiamy hakiem (wyrabia raczej robot nie my ;-) ) przez 15 minut. Ciasto zacznie się odklejać od ścianek dzierży - misy, robota. Ciasto będzie kleiste i takie ma być. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto będzie wyrastać przez 2,5 godziny. Ciasto co 30 -45 minut, powinniśmy(...)stron ciasto, po środku wyciągnąć ku górze tak aby reszta ciasta się odkleiła. Czynność powtórzyć dwa razy. Możesz też łyżką drewnianą po przekładać ciasto, lub wyjąć na blat i złożyć w kopertę. Ciasto składamy w wybrany przez nas sposób minimum 2- 3 razy podczas wyrastania ciasta. Po 2,5 godzinie mamy pięknie wyrośnięte ciasto. Ciasto wyjmujemy
SMYKWKUCHNIWszyscy zapewne choć raz jedli knedle ze śliwkami. A próbowałeś/aś może nadziać te kluski malinami? Ja poszłam krok dalej i dodałam jeszcze kawałeczki koziego sera, który doskonale pasuje do malin. Polecam! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki(...)Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Po wystudzeniu przeciśnij przez praskę (jeszcze lepiej gdy ziemniaki ugotujesz dzień wcześniej). Dodaj jajko i obie mąki. Wymieszaj i zagnieć krótko ciasto na blacie. Ser pokrój w małą kosteczkę. Z ciasta odcinaj niewielkie kawałki, wielkości niedużej limonki i rób płaskie placuszki. Na środek połóż 2 kawałeczki sera i kilka małych malin. Zlep
Delicious Placegrochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi nie dodaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców(...)namyśle postanowiłam przygotować dania, które znam ze swojego rodzinnego domu jednak zgodnie z tamtejszymi recepturami. Pojawiło się więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy
Życie ze smakiemRęcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę(...)posypania tarty. Smacznego! Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI
potrawyregionalneDrukuj Sorbet brzoskwiniowy By Piotr 23 lipca 2018 Składniki: brzoskwinie - ok. 700g cukier - ok. 100g woda - ok. 50g sok z cytryny - 1 łyżeczka, opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie
Pogotujmy.pl**************************** Witam w Nowym Roku! Zmieniliśmy właśnie cyferkę w kalendarzu z 2 na 3. I jak się czujecie starsi o kolejny rok, pełen doświadczeń? Szczerze? Ja
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj pieczeń ze schabu. W troszkę innej odsłonie niż zazwyczaj, ponieważ zamiast śliwki jest omlet. Rolada ze schabu z omletem to idealna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkowo jeśli zostanie Wam kawałek, świetnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Rolada ze schabu z omletem Składniki: około 1 kg kawałek schabu bez kości 3 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki zielonego groszku(...)doprawiamy do smaku solą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wlewamy połowę omletu. Smażymy do ścięcia jajek (możemy też smażyć z obu stron). Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Następnie oczyszczamy mięso z błonek. Następnie delikatnie rozcinamy schab wzdłuż jego dłuższego boku. Robimy to w taki sposób, jakbyśmy chcieli rozwinąć mięso z rulonu. Rozcięte mięso utworzy nam prostokąt, który
PatiGotuje