ciasto? Czemu nie? ;-) Jeżeli odmawiacie sobie słodkości, to warto pokusić się na to ciasto, bo składa się z wielu zdrowych składników, między innymi z mąki razowej i mnóstwa owoców. Ciasto jest lekko kwaskowate za sprawą grejpfruta i limonki, ale ostatecznie taki właśnie smak chciałam osiągnąć. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 130 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru z prawdziwą(...)soku do szklanki z limonką, dzięki czemu pomarańcza i grejpfrut nie będą zbyt mokre i nie zrobią nam zakalca. Wyciągnąć nasiona z granatu (najlepiej zrobić to odcinając lekko górę owocu, dół owocu i boki, po czym lekko rozrywając dłońmi i wyciągając w ten sposób nasiona). Banan obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód blaszki
Passions hobbies lifewięc co bardziej jabłka w cieście , poza tym dzięki mące ziemniaczanej jabłka są rozmieszczone w całym cieście, a nie opadają na spód. Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne nie za słodkie. Od razu upiekłam w największej blaszce jaką mam w domu, a i tak po dwóch dniach nie było śladu. Jak to ciasta z owocami będzie dobre(...)pieczenia przesiej do dużej miski i wymieszaj z masą bananową. W zależności od wielkości jabłek pokrój je na ćwiartki, w ósemki lub kostkę, oczywiście usuń gniazda nasienne. Połącz owoce z ciastem. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cynamonem i z grubsza posiekanymi orzechami. Upiecz ciasto w temp. 170-180 C przez około 40-50 minut. Smacznego
greenscarfdeser do kawy lub herbaty. Ja osobiście bardzo lubię kruche tarty, najlepiej smakują mi te z dodatkiem owoców. Są pyszne, szybkie i proste do zrobienia. W okresie letnim warto zrobić sobie kilka porcji kruchego ciasta za jednym razem i zamrozić. Później wystarczy tylko wyjąć ciasto z zamrażarki przygotować na szybko
Marta Gotujekawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 kostka margaryny (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Beza: 4 białka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g śliwek 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową(...)koniec ubijania dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i miksować do czasu utworzenia gęstej białej masy. Wymieszać delikatnie owoce w bezie. Całość wyłożyć na ciasto, tak aby owoce były równomiernie rozłożone. Na bezę z owocami zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażalnika. Piec w 180 stopniach przez 50 minut (35 minut
KuchniaWeDwoje.plSernik na zimno jest moim ulubionym deserem w upalne dni. Chłodzi, orzeźwia i zawiera pełno owoców. Ciasto z tego przepisu jest lekkie, puszyste i delikatne dzięki dodatkowi śmietany kremówki. Ja akurat przygotowałem wersję z truskawkami, ale można zastąpić je każdymi owocami. Składniki: 1.3 kg truskawek 1kg twarogu zmielonego z wiaderka 140g cukru pudru skórka starta z całej cytryny
AleTorcikBardzo lubię wszelakie ciasta ucierane - szybkie, smaczne, niezawodne. Wspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia... Składniki; 200 g masła, szczypta soli, 160 g drobnego cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 40 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g dowolnych owoców Kruszonka; 150 g maki, 100 g masła, 50 g cukru pudru, Wykonanie; Mieszamy razem mąkę pszenną(...)mikserze ucieramy masło, dodajemy cukier oraz sól.Dalej ubijając dodajemy jajka jedno po drugim.Dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.Przekładamy na blachę i wyrównujemy. Na ciasto wyłożyć owoce. Przygotowujemy kruszonkę. Rozcieramy wszystkie składniki i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 45 minut
Anioły w kuchniwiśniami - kuchnia podkarpacka Dwa orzechowe biszkopty przełożone delikatną masą budyniową, a na wierzchu owoce w galaretce – oto smaczne niedzielne ciasto według pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Hermanowej na Podkarpaciu. Do przygotowania ciasta można użyć zarówno owoców świeżych, jak i ze słoika, lub z puszki. Ich smak podkreśli masa budyniowa z nutką alkoholu. W oryginale przepis został zatytułowany(...)przykrywamy drugim blatem. (nie zaszkodzi naponczować blaty mocną herbatą). Chłodzimy w lodówce. Najlepiej zrobić to w blaszce, ponieważ ciasto będzie zalewane galaretką. Obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka zaczyna się ścinać na ciasto wykładamy owoce i zalewamy je galaretką. Chłodzimy w lodówce aż galaretka całkowicie się zetnie. Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Zapraszam
Trzeci talerzSezon truskawkowy w pełni, wiec koniecznie trzeba to wykorzystać i upiec ciasto z tymi smacznymi owocami. U mnie tym razem był sernik z dodatkiem chałwy oblany musem truskawkowym. Pycha! Składniki na spód; 1,5 szkl mąki pszennej 3 żółtka 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych(...)składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywcza i włożyć na około godzinę do lodówki. Składniki na masę serową; 1 kg twarogu pół szklanki cukru 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy (40g) 4 jajka 10 dag chałwy klasycznej pół szklanki kefiru Mus truskawkowy; ok 60 dag truskawek (mogą być mrożone) 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny
Radość kipiąca uśmiechem.pokroić w plasterki (ja tak właśnie zrobiłam). Wyrównujemy powierzchnię. Możemy teraz wyjąć z papierem do pieczenia, nałożyć na ciasto rozcięty woreczek i wałkiem do ciasta „poprawić” powierzchnię. Następnie ciasto z papierem do pieczenia wkładamy ponownie do blaszki i zdejmujemy folię. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Morele myjemy, osuszamy, przekrajamy(...)budyń kładziemy połówki moreli (przekrojoną częścią do góry). Na morele ścieramy na tarce jarzynowej pozostałe ciasto. Widelcem rozkładamy równomiernie na całej powierzchni ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.Każdy owoc ma w sobie „coś”. Jeśli postawimy sobie za zadanie wyeksponowanie moreli, to najlepszym sposobem będzie oczywiście kruchy
mojewypiekiinietylkoDzisiaj znowu przepis na coś słodkiego. Ciasto Jakuba z jabłkami (nie mam pojęcia skąd ta nazwa XD) to połączenie kremu do karpatki, prażonych jabłek oraz pianki/bezy z kisielu. Wszystko to zamknięte pomiędzy kilkoma warstwami kruchego ciasta. Jest bardzo proste do przygotowania i można je dowolnie modyfikować używając różnych owoców Ciasto Jakuba z jabłkami Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
PatiGotujeCiasto drożdżowe z truskawkami – puszyste, bardzo smaczne i uniwersalne – można dodać inne sezonowe owoce. U nas takie ciasto świetnie sprawdza się na śniadanie czy kolację, ale chętnie zabieramy je też do lunchboxa. PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI Składniki na ciasto drożdżowe z truskawkami: 500g mąki pszennej 150g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat
Dorota Smakujeśliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką Składniki: Ciasto: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka
PatiGotujePoczątek sezonu truskawkowego, koniecznie trzeba zainaugurować ciastem z tymi właśnie owocami :) Już od dawna chciałam wypróbować przepis na truskawkową wersję, znanego i smacznego ciasta bez pieczenia - 3 Bit. Teraz jest do tego doskonała okazja. Ciasto jest idealne na ciepłe dni. Delikatne, niezbyt słodkie i wypełnione pysznym musem ze świeżych truskawek. Składniki: duże opakowanie herbatników Petit Beurre 350g Krem budyniowy
Świat CiastaSkoro już udało mi się zdobyć w sklepie świeżą żurawinę, postanowiłam upiec z nią szybkie ciasto. Owoc ten jest kwaśny i cierpki, dlatego idealnie nadaje się do słodkiego, maślanego ciasta. A dodatek otartej skórki z pomarańczy podkreśla smak całości. Składniki: 200g świeżej żurawiny szkl. cukru 100 g masła 1,5 szkl. mąki 2 jaja łyżeczka proszku do pieczenia
wyzwania kuchennemąkę z proszkiem i uytrzeć mikserem ze 2 minuty na dużych obrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki wypestkować, ogonki gruszek owinąć folią gruszki postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki dopiero
W Mojej Kuchni Lubię