szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikowocowy około 500 g owoców/u mnie były to brzoskwinie ze słoika, ale mogą to być praktycznie każe inne owoce 100 ml mleka kokosowego 1 opakowanie dżemiksu lub 1 łyżka agaru Przygotowanie: Formę do ciasta wyłóż fiolą spożywczą. Daktyle namocz przez chwilę w 2-3 łyżkach wody, po czym dodaj słonecznik i zblenduj. Nie miksuj na jednolitą papkę(...)wielkości garnka przełóż mleko kokosowe, masło kokosowe, stewię oraz dżemiks/agar. Zagotuj. Do powstałego „budyniu” dodaj wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Przełóż krem na spód ciasta. Owoce zblenduj ze 100 ml mleka kokosowego, dodaj dżemiks i zagotuj, mieszając około 3 minut. Przełóż mus owocowy na krem kokosowy. Całość, jeżeli bardzo Ci się śpieszy umieść
greenscarfSzarlotka sypana, niesłychanie proste ciasto z dodatkiem twardych i niezbyt słodkich jabłek. Ciasto sypane to głównie 3 podstawowe składniki w równych proporcjach, czyli szklanka mąki, szklanka cukru (zawsze daję mniej, szczególnie w zależności od dodatków i słodyczy owoców) oraz szklanka kaszy manny. Spoiwem ciasta są owoce i masło utarte na wierzchu. Szarlotka sypana zniknęła szybko po kolacji(...)napawał radością i wewnętrznym spokojem Dla wszystkich, którzy zasmakują szarlotki sypanej polecam także ciasto sypane z brzoskwiniami . Jest równie pyszne! SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka drobnego cukru (u mnie 3/4 szklanki, czasem daję 1/2, w zależności od słodkości dodanych owoców) 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcja: 1 łyżka cukru z wanilią, większa szczypta
Zasmakuj Kuchnipieczenia muffinek posmarować lekko masłem (najlepiej masło stopić i posmarować wgłębienia pędzelkiem). Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując tylko 400 ml mleka. Zostawić do ostudzenia. Owoce umyć i osuszyć. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki(...)rozwinąć. Następnie pokroić na kwadraty (u mnie 8 x 8 cm). Każdy kwadrat przełożyć i lekko wcisnąć w wgłębienie formy, dodać łyżkę budyniu, a na wierzch 3 dowolne owoce. Brzegi ciasta francuskiego posmarować pędzelkiem rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika, a po kilku minutach wyciągnąć również z formy i zostawić
Passions hobbies lifejajko i cukier puder. Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej masy. Następnie owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) posmarowanej masłem (wskazówka: ciasto najprościej rozwałkować na papierze do pieczenia oprószonym mąką, następnie przenieść ciasto na papierze na formę do tarty(...)obrócić papierem do góry). Usuń nadmiar ciasta z boków, a jeśli zostały miejsca niepokryte ciastem, to doklej je kawałkami. Następnie za pomocą widelca ponakłuwaj ciasto. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstaw ciasto do ostygnięcia. W tym czasie ubij śmietankę na najwyższych obrotach, a pod koniec ubijania dodawaj po łyżce mascarpone
Przepisy na widelcuwykorzystać owoce z nalewki. Tym razem mieliśmy do wykorzystania owoce czarnej porzeczki, z których zrobiliśmy dwie domowe nalewki. Może to mało kreatywnie z naszej strony, ale i tym razem owoców z nalewki użyliśmy do zrobienia pleśniaka, gdyż każde owoce nasączone alkoholem świetnie się w nim sprawdzają. W zimowym okresie kieliszeczek domowego alkoholu oraz kawałek ciasta mają
niecodziennikparykuchni świata. Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy zechcą eksperymentować z jedzeniem, szczególnie na imprezie suto zakrapianej alkoholem. Nie wszyscy nasi goście, szczególnie osoby starsze, są miłośnikami owoców morza czy też sushi i z tymi daniami trzeba uważać. No i ostatnia uwaga dotycząca obiadu. Jeżeli wesele urządzamy w pałacyku czy w jakimś dworku, można, a nawet powinny znaleźć(...)również po to, aby przy deserze nie mieszały się zapachy. Przy zawieraniu umowy, sprawdzić , czy desery są wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast
Kulinarny karnet ChristopheraMakowa Panienka wiśniowa – czyli pyszne przekładane ciasto składające się z dwóch blatów makowo-kokosowo-migdałowych przełożonych pysznym kremem i dżemem wiśniowym! Klasycznie robione z kremem
Kulinarne PrzebojeMakowa Panienka wiśniowa – czyli pyszne przekładane ciasto składające się z dwóch blatów makowo-kokosowo-migdałowych przełożonych pysznym kremem i dżemem wiśniowym! Klasycznie robione z kremem
Kulinarne Przebojezimie koło kaloryfera. Można też wstawić je do delikatnie rozgrzanego piekarnika. Ważne jednak, żeby nie przesadzić z temperaturą, bo ciasto nie wyrośnie w ogóle. W czasie wyrastania ciasto powinno 2x zwiększyć swoją objętość. W czasie, kiedy ciasto wyrasta możemy przygotować owoce i kruszonkę. Rabarbar kroimy na kawałki o dł. 1,5-2 cm, mniejsze kawałki mogą za bardzo wysuszyć(...)ciasto jeszcze raz odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Drugie wyrastanie sprawia, że gotowe ciasto jest idealnie puszyste. Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Ja osobiście uwielbiam jeść ciepłe ciasto drożdżowe, ale podobno nie wszystkim służy. Minusem takiego bardzo świeżego ciasta
Ciastkozercyzaproponować Wam do pierogów z owocami takie ciasto, jakie robiła moja babcia ze Staniszewskiego (gmina Raniżów) – z mlekiem i roztopionym masłem. Zwykle do pierogów używam ciasta z gorącą wodą i olejem. Jest miękkie, łatwo się wałkuje, nigdy się nie rozlepia (przepis na blogu: pierogi ruskie). Jednak do pierogów z owocami dobrze jest(...)cieście zastąpić wodę mlekiem, a olej masłem. Ciasto z użyciem tych składników jest odrobinę mniej elastyczne, ale nie odkształca się, nie ucieka, a jest plastyczne, równie dobrze się klei i pierogi „nie rozłażą się” w gotowaniu. Mleko i masło wpływają również w pewnym stopniu na delikatność i smak ciasta, które w mlecznym wydaniu bardziej pasuje do owoców. Pozostaje jeszcze
Trzeci talerzciasto francuskie. Dzięki niemu można wyczarować na szybko jakieś słodkości. Tym razem były to ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem i owocami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego owoce (ja miałam mrożone owoce :truskawki, porzeczki, jagody) 250gr mielonego twarogu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie(...)ekstraktem waniliowym. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty Jeden kwadracik złożyć w trójkąt i naciąć pół centymetra od brzegów, nie łącząc nacięcia przy górnym rogu trójkąta. Delikatnie otworzyć trójkąt aby ponownie mieć kwadrat. Jeden koniec nacięcia przełożyć na drugi koniec boku i to samo zrobić z drugim nacięciem. Na środek nałożyć 2 łyżeczki sera a na to owoce. Piec
Amatorka kuchennaCiasto drożdżowe z owocami sezonowymi jest....co tu dużo mówić ... pyszne :), ciąg dalszy trwającego nadal sezonu truskawkowego :) Przepis podaję na dwie duże prostokątne blaszki: 1,2 kg mąki pszennej 25 dag cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 15 dag masła lub dobrej margaryny 6 jaj 10 dag świeżych drożdży szczypta soli 1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy(...)łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzone masło, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wykładamy nim przygotowane
Apetyczna babeczka22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem i posypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, górkę ściąć i pokruszyć, a ciasto przekroić na dwa blaty. Przygotować frużelinę: owoce wymieszać z cukrem, gotować, mieszając, aż puszczą sok i staną się(...)łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Blat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć połowę kremu, na śmietanę wyłożyć kleksami połowę frużeliny, przykryć drugim blatem. Blat również nasączyć, wyłożyć resztę kremu i resztę frużeliny, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć, żeby okruszki się trzymały. Z wierzchu udekorować pozostałym kremem i owocami. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać
Obiad gotowy