Bardzo lubię wszelakie ciasta ucierane - szybkie, smaczne, niezawodne. Wspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia... Składniki; 200 g masła, szczypta soli, 160 g drobnego cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 40 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g dowolnych owoców Kruszonka; 150 g maki, 100 g masła, 50 g cukru pudru, Wykonanie; Mieszamy razem mąkę pszenną(...)mikserze ucieramy masło, dodajemy cukier oraz sól.Dalej ubijając dodajemy jajka jedno po drugim.Dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.Przekładamy na blachę i wyrównujemy. Na ciasto wyłożyć owoce. Przygotowujemy kruszonkę. Rozcieramy wszystkie składniki i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 45 minut
Anioły w kuchniwiśniami - kuchnia podkarpacka Dwa orzechowe biszkopty przełożone delikatną masą budyniową, a na wierzchu owoce w galaretce – oto smaczne niedzielne ciasto według pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Hermanowej na Podkarpaciu. Do przygotowania ciasta można użyć zarówno owoców świeżych, jak i ze słoika, lub z puszki. Ich smak podkreśli masa budyniowa z nutką alkoholu. W oryginale przepis został zatytułowany(...)przykrywamy drugim blatem. (nie zaszkodzi naponczować blaty mocną herbatą). Chłodzimy w lodówce. Najlepiej zrobić to w blaszce, ponieważ ciasto będzie zalewane galaretką. Obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka zaczyna się ścinać na ciasto wykładamy owoce i zalewamy je galaretką. Chłodzimy w lodówce aż galaretka całkowicie się zetnie. Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Zapraszam
Trzeci talerzSezon truskawkowy w pełni, wiec koniecznie trzeba to wykorzystać i upiec ciasto z tymi smacznymi owocami. U mnie tym razem był sernik z dodatkiem chałwy oblany musem truskawkowym. Pycha! Składniki na spód; 1,5 szkl mąki pszennej 3 żółtka 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych(...)składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywcza i włożyć na około godzinę do lodówki. Składniki na masę serową; 1 kg twarogu pół szklanki cukru 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy (40g) 4 jajka 10 dag chałwy klasycznej pół szklanki kefiru Mus truskawkowy; ok 60 dag truskawek (mogą być mrożone) 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny
Radość kipiąca uśmiechem.pokroić w plasterki (ja tak właśnie zrobiłam). Wyrównujemy powierzchnię. Możemy teraz wyjąć z papierem do pieczenia, nałożyć na ciasto rozcięty woreczek i wałkiem do ciasta „poprawić” powierzchnię. Następnie ciasto z papierem do pieczenia wkładamy ponownie do blaszki i zdejmujemy folię. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Morele myjemy, osuszamy, przekrajamy(...)budyń kładziemy połówki moreli (przekrojoną częścią do góry). Na morele ścieramy na tarce jarzynowej pozostałe ciasto. Widelcem rozkładamy równomiernie na całej powierzchni ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.Każdy owoc ma w sobie „coś”. Jeśli postawimy sobie za zadanie wyeksponowanie moreli, to najlepszym sposobem będzie oczywiście kruchy
mojewypiekiinietylkoDzisiaj znowu przepis na coś słodkiego. Ciasto Jakuba z jabłkami (nie mam pojęcia skąd ta nazwa XD) to połączenie kremu do karpatki, prażonych jabłek oraz pianki/bezy z kisielu. Wszystko to zamknięte pomiędzy kilkoma warstwami kruchego ciasta. Jest bardzo proste do przygotowania i można je dowolnie modyfikować używając różnych owoców Ciasto Jakuba z jabłkami Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
PatiGotujeCiasto drożdżowe z truskawkami – puszyste, bardzo smaczne i uniwersalne – można dodać inne sezonowe owoce. U nas takie ciasto świetnie sprawdza się na śniadanie czy kolację, ale chętnie zabieramy je też do lunchboxa. PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI Składniki na ciasto drożdżowe z truskawkami: 500g mąki pszennej 150g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat
Dorota Smakujeśliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką Składniki: Ciasto: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka
PatiGotujePoczątek sezonu truskawkowego, koniecznie trzeba zainaugurować ciastem z tymi właśnie owocami :) Już od dawna chciałam wypróbować przepis na truskawkową wersję, znanego i smacznego ciasta bez pieczenia - 3 Bit. Teraz jest do tego doskonała okazja. Ciasto jest idealne na ciepłe dni. Delikatne, niezbyt słodkie i wypełnione pysznym musem ze świeżych truskawek. Składniki: duże opakowanie herbatników Petit Beurre 350g Krem budyniowy
Świat CiastaSkoro już udało mi się zdobyć w sklepie świeżą żurawinę, postanowiłam upiec z nią szybkie ciasto. Owoc ten jest kwaśny i cierpki, dlatego idealnie nadaje się do słodkiego, maślanego ciasta. A dodatek otartej skórki z pomarańczy podkreśla smak całości. Składniki: 200g świeżej żurawiny szkl. cukru 100 g masła 1,5 szkl. mąki 2 jaja łyżeczka proszku do pieczenia
wyzwania kuchennemąkę z proszkiem i uytrzeć mikserem ze 2 minuty na dużych obrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki wypestkować, ogonki gruszek owinąć folią gruszki postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki dopiero
W Mojej Kuchni Lubięsię na drugą stronę kanału La Manche i Francuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak. Czym właściwie jest krem angielski? Jego podstawowe składniki to mleko, śmietana, żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie(...)przerwać proces gotowania i następnie przecedzić go przez gazę do czystego dzbanuszka. Sos można podawać zarówno na ciepło jak i na chłodno. Będzie doskonałym dodatkiem do sezonowych owoców, ciast lub innych deserów
Smakowity Blog Kulinarnyskładników mokrych dodać składniki sypkie. 5. Produkty wymieszać do połączenia składników, niezbyt długo, ale dość dokładnie. 6. Gotowe ciasto przełożyć do formy. 7. Na wierzchu rozłożyć owoce, lekko wpychając je do ciasta. 8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C w opcji dół – góra przez 1 godzinę. 9. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone
W mojej kuchniCzekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało, by nie marnować owoców. Choć(...)kupuję ich zbyt dużo, to i tak zawsze pozostanie coś z tych niezbyt dużych zapasów bananów. Tak więc, by nie wyrzucać (już i tak zbyt dojrzałych) owoców, postanowiłam przygotować z nimi ciasto. Wybór padł na ten przepis z dwóch powodów: 1. banany miałam tylko dwa, 2. uwielbiamy orzechy i żurawinę. Efekt końcowy wyszedł wow... pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne
Smaczne Zdrowepyszne, ale i bardzo proste w wykonaniu ciasto, takie z karki z pożółkłego zeszytu. Można użyć do niego ulubionych sezonowych owoców, u mnie truskawki, które uwielbiam i mogę jeść kilogramami. Takie ciasto można przygotować wspólnie z rodziną, a potem zjeść je na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty, jak kto lubi. Można je również przygotować dla gości, zapewniam(...)około 7cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy truskawki. 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe studzimy. 4. Ciasto kroimy, podajemy, a ja smacznego Wam życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
IzabelawkuchniŚwiąteczny keks z bakaliami to pyszne ciasto, które obfituje w suszone owoce i orzechy. Dzisiaj upiekłam keks z bakaliami w typowym świątecznym stylu z korzennymi przyprawami i oczywiście mnóstwem bakalii. Suszone owoce i orzechy to charakterystyczne produkty w okresie świątecznym. Można je użyć do świątecznych wypieków ale również(...)wytrawnie jako dodatek do serów jak w przypadku tortu brie . Keks z bakaliami przypomina angielskie ciasto świąteczne fruits cake. Smak ciasta w dużej mierze zależy od tego jakich bakalii użyjemy. Ja lubię mieszać ale do keksu dodałam jedynie włoskie orzechy za to mnóstwo suszonych owoców. To ciasto ma taki wow efekt po rozkrojeniu. Po prostu widać
codojedzenia