zaproponować Wam do pierogów z owocami takie ciasto, jakie robiła moja babcia ze Staniszewskiego (gmina Raniżów) – z mlekiem i roztopionym masłem. Zwykle do pierogów używam ciasta z gorącą wodą i olejem. Jest miękkie, łatwo się wałkuje, nigdy się nie rozlepia (przepis na blogu: pierogi ruskie). Jednak do pierogów z owocami dobrze jest(...)cieście zastąpić wodę mlekiem, a olej masłem. Ciasto z użyciem tych składników jest odrobinę mniej elastyczne, ale nie odkształca się, nie ucieka, a jest plastyczne, równie dobrze się klei i pierogi „nie rozłażą się” w gotowaniu. Mleko i masło wpływają również w pewnym stopniu na delikatność i smak ciasta, które w mlecznym wydaniu bardziej pasuje do owoców. Pozostaje jeszcze
Trzeci talerzciasto francuskie. Dzięki niemu można wyczarować na szybko jakieś słodkości. Tym razem były to ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem i owocami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego owoce (ja miałam mrożone owoce :truskawki, porzeczki, jagody) 250gr mielonego twarogu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie(...)ekstraktem waniliowym. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty Jeden kwadracik złożyć w trójkąt i naciąć pół centymetra od brzegów, nie łącząc nacięcia przy górnym rogu trójkąta. Delikatnie otworzyć trójkąt aby ponownie mieć kwadrat. Jeden koniec nacięcia przełożyć na drugi koniec boku i to samo zrobić z drugim nacięciem. Na środek nałożyć 2 łyżeczki sera a na to owoce. Piec
Amatorka kuchennaCiasto drożdżowe z owocami sezonowymi jest....co tu dużo mówić ... pyszne :), ciąg dalszy trwającego nadal sezonu truskawkowego :) Przepis podaję na dwie duże prostokątne blaszki: 1,2 kg mąki pszennej 25 dag cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 15 dag masła lub dobrej margaryny 6 jaj 10 dag świeżych drożdży szczypta soli 1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy(...)łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzone masło, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wykładamy nim przygotowane
Apetyczna babeczka22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem i posypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, górkę ściąć i pokruszyć, a ciasto przekroić na dwa blaty. Przygotować frużelinę: owoce wymieszać z cukrem, gotować, mieszając, aż puszczą sok i staną się(...)łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Blat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć połowę kremu, na śmietanę wyłożyć kleksami połowę frużeliny, przykryć drugim blatem. Blat również nasączyć, wyłożyć resztę kremu i resztę frużeliny, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć, żeby okruszki się trzymały. Z wierzchu udekorować pozostałym kremem i owocami. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać
Obiad gotowygryczanej, 100g mąki amarantusowej, 80g oleju kokosowego schłodzonego w lodówce, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli himalajskiej. warstwa owocowa: 1 laska rabarbaru, 5 śliwek ( następnym razem podwoję ilość owoców ). ciasto: 200g mąki kokosowej, 130g oleju kokosowego, 1 "jajko" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia plus 3 łyżki wody), 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia(...)Wykonanie: Mąkę gryczaną, amarantusową i sól mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy i uganiatamy ciasto. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wylepiamy ciastem okrągłą formę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Owoce kroimy i wykładamy na podpieczony spód. Zmielone siemie lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę kokosową mieszamy z cukrem i proszkiem
Jeść, by żyć w zdrowiuforemki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, pieczemy 20-25 minut. Ciasto podajemy na ciepło lub zimno polanym sokiem z jeżyn oraz owocami. Ciasto wzbogacić można lodami śmietankowymi. Inspiracja na ciasto wypatrzona na stronie: http://mnamky-recepty.webnoviny.sk/recipe/kolac-manna/ Smacznego
kgwjanczewoPolecam pyszny serniczek z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście z kruszonką. Jest bardzo podobny do tego z kruszonką i owocami , ciasto jest jasne i mamy jeszcze dodatkowo bezę. składniki: kruche ciasto 250 g masla 2 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa masa serowa 1kg seraz
Monia miesza i gotujepiwa nie jest wyczuwalny w cieście :)Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wykleić foremki do tarteletek - lub dużą formę do tarty.Na surowym cieście ułożyć cząstki ulubionych owoców. Ja wykorzystałam banany pokrojone w grube plastry oraz niewielkie cząstki jabłek. Łasuchy mogą przed pieczeniem posypać lekko owoce brązowym cukrem.Tarteletki piec w temperaturze(...)kiedy go otrzymałam, to nie bardzo wiedziałam jak go wykorzystać. Chciałam, żeby to nie było coś oklepanego no i wymyśliłam tarteletki z owocami. Pomysł się sprawdził, połączenie smaków jest rewelacyjne, gdyż neutralny smak ciasta, kwaskowatość jabłek, słodycz ananasa i banana to coś po prostu pysznego :)Smacznego!p.s. ze względu na ilość anonimowych komentarzy ze spamem (pochodzących prawdopodobnie
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne, szybkie i proste ciasto z sezonowymi owocami. Miałam akurat truskawki, więc u mnie wersja z truskawkami, dodałam także kilka poziomek z ogrodu (nie jest to konieczne). Wyszło bardzo delikatne, wilgotne, w mojej wersji lekko kokosowe, po prostu przepyszne. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej, małej blaszce o wym.27x22cm Składniki: - 200g mąki orkiszowej typ700, lub pszennej(...)jogurt i delikatnie mieszamy całość widelcem. Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy, tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na cieście układamy umyte pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, posypujemy płatkami migdałów. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.20- 25 minut, ja piekłam 22 minuty na termoobiegu
Smaczne ZdroweZapraszam na obiecany przepis - moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: 450 g mąki(...)kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Na końcu dodajemy migdały i wszystko jeszcze raz mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, układamy owoce i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy
Mania Gotowaniapotrzeba tutaj miksera, wystarczy tylko wymieszać suche składniki z mokrymi, dodać truskawki i poczekać nieco ponad pół godzinki, aż z piekarnika wyskoczy mięciutkie, wilgotne, pachnące ciasto z soczystymi owocami... Przepis znalazłam szperając w przepisach mojej Mamy i ukradłam jako własny 😁 Ciacho pozostaje doskonale świeże również następnego dnia i daję sobie rękę uciąć, że upieczecie je jeszcze(...)suchych składników. Wymieszaj wszystko krótko, ale dokładnie drewnianą łyżką. Do truskawek pokrojonych na pół dodaj odłożoną wcześniej mąkę - 1/3 szklanki i obtocz je w niej. Dorzuć je do ciasta i wymieszaj całość sprawnie raz jeszcze. Przełóż ciasto do formy, a na wierzch ułóż plasterki truskawek. Piecz ciasto przez 35 - 45 minut do tzw. suchego patyczka . Gdyby ciasto za bardzo
Słodko-Słony Świat Ilonybłonnik Jeliton, 250 ml śmietana kremówka, 2 łyżki cukier puder, 1/2 szklanki sok z buraków, 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba owoce kandyzowane masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikseremdodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto obrane jabłka szara reneta obrana ze skórkizetrzeć jabłka na grubszych oczkach tarki i wymieszać z cukrem, kardamonem, błonnikiem Jelitonbłonnik(...)rozpuściła i ostudzićśmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlać sok z buraków z żelatyną i ubić na sztywnoszprycą nałożyć bitą śmietanę i ozdobić kandyzowanymi owocami ciasto jest przepyszne i warte polecenia.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięowoców, czas śliwek , więc czas na szybki placek ze śliwkami . Kolejny przepis z notatnika kulinarnego mojej mamy, ale oczywiście w wersji bezglutenowej . Ciasto szybkie, wręcz błyskawiczne i oczywiście bardzo smaczne. Nadają się każde owoce zarówno świeże jak i mrożone . W tym przepisie użyłam śliwek węgierek . Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (na blachę o wielkości 26cm x 21cm mierząc dno blachy(...)mieszamy. 7. Z białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy delikatnie. 8. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy na przykład mąką z ziaren amarantusa. Wylewamy część ciasta i układamy owoce. 9. Zalewamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut
Kawa z mlekiemwody 1 łyżeczka żelatyny Jak przygotować kruche ciasto z truskawkami . Kruche ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, cukier waniliowy oraz cukier puder. Siekać składniki nożem do momentu, w którym zaczynają się łączyć. Następnie dodać proszek do pieczenia, sodę, śmietanę, kakao, jajko oraz żółtka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną część schłodzić w lodówce(...)Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć formę do pieczenia. Spód ciasta nakłuć widelcem. Pianka: białka ubić z szczyptą soli. Kiedy sztywne dodawać cukier puder, w małym ilościach, cały czas kontynuując ubijanie. Pod koniec ubijania dodać sypki proszek budyniowy. Ubitą pianę wyłożyć na rozwałkowane w formie ciasto. Owoce: truskawki opłukać, odciąć szypułki, osuszyć
mecooks