również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla leniwych Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Składniki na średnią blachę o wymiarach LxW 24x36cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 350g : 1 kubeczek jogurtu o smaku(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - sugeruję podwójną warstwę papieru na dno, bo ciasto ma tendencję do przypiekania si ę od dołu . Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić umyte preferowane, mrożone owoce. Piec około 55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka". SŁODKOŚCI NA JOGURCIE WSPÓLNIE
Grunt to przepis!cukru waniliowego. Niestety musiałam użyć sztucznego aromatu migdałowego, nie posiadam naturalnego ekstraktu o tym smaku, nad czym bardzo ubolewam. Ciasto jest naprawdę pyszne, a ta warstwa serowa - chyba najlepsza ;) :) Bardzo polecam :) Przepis inspirowany przepisem na TO CIASTO Składniki na ciasto ucierane: 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 130 g masła 120 g cukru(...)Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć łyżką masę serową, równomiernie rozprowadzić. Na ser wyłożyć brzoskwinie oraz rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 50 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypać
Opowieści z piekarnikapyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto. Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka. Jeśli wytniecie węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Ciasto francuskie musi napęcznieć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu(...)wrzucić do śmietany, wymieszać. Odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę lekko ubić, musi się spienić i troszeczkę zwiększyć swoją objętość. Na spodni płat ciasta rozłożyć krem i obsypać dowolnymi owocami. Przykryć krem drugim płatem ciasta, lekko przydusić. Obsypać cukrem pudrem. Pycha, smacznego
Kuchnia Pokoleńcukier z jajkami, następnie maślanka, olej i mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wylać na natłuszczoną blaszkę. Blaszka nie może być zbyt mała, taka średniej wielkości. Nałożyć na ciasto owoce. Przygotować kruszonkę z podanych wyżej składników i posypać nią ciasto. Ja kruszonkę posypałam jeszcze odrobiną cukru waniliowego. Piec ok.50minut w temp.180st
Walijskie PichcenieLetnie pyszne ciasto z owocami. Można je zrobić z różnymi owocami. Masa bezowa – białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli podczas ubijania dodawać cukier biały i brązowy, ocet. Jeszcze chwilkę ubijać. Pieczenie masy bezowej – blaszkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć na blaszkę formując nierówną powierzchnię. Nagrzać(...)Delikatnie wymieszać. Zimną żelatynę wlać do masy i wymieszać. Dodać umyte i osuszone owoce, ponownie delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki , ale pilnować . Jak już masa zacznie gęstnieć wylać na biszkopt. Na masę serową położyć płytę bezową, lekko przygnieść. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Ciasto jest pyszne polecam
Kuchnia Pokoleńciasto zrobiłam już po raz trzeci. Uwielbiam go, bo ma wszystko co świąteczny wypiek powinien mieć. Ser, mak, bezę, kruche ciasto, owoce. Wcześniej nie udało mi się sfotografować. Ciasto robi się dość długo. Ale warto. Przepis oryginalny wzięłam z bloga Moje wypieki. Ale podążałam za swoimi smakami. Np. zamieniłam mąkę -na orkiszową, bo jestem jej wielką zwolenniczką. Dałam
AZgotuj!Powróciliśmy do pieczenia ciast drożdżowych z owocami sezonowymi i przedstawiamy Wam pierwszą wersję – ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i kokosową bezą . Ponieważ lubimy drożdżowe wypieki, dobraliśmy proporcje składników na dużą blachę z piekarnika. Specjalnie wybraliśmy się na bazarek po świeże i duże truskawki i choć cena była wysoka jak na tę porę roku, nasza ochota na ciasto drożdżowe
niecodziennikparyStudzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Strona Główna / Słodkości / Ciasta z owocami / Sernik z malinami Sernik z malinami Ciasta z owocami , Serniki , Słodkości 1 Komentarz
Swojskie jedzonkoKruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką, idealne do kawy, na leniwy weekend, wspaniałe. Do ciasta pasują także inne owoce. Gotowe ciasto można udekorować dodatkowo bitą śmietaną i owocami. Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm lub 26 cm): 5 żółtek (z jajek wielkości L) 2 łyżki cukru 250 g masła lub ewentualnie margaryny (jednak
Zasmakuj Kuchniniedzielę . Szarlotka, jabłecznik to jedne z popularniejszych ciast i odwieczny dylemat – czy szarlotka jest jabłecznikiem, a jabłecznik może być szarlotką? Dla mnie bezdyskusyjnie – szarlotka jest na cieście kruchym lub półkruchym – owoce mogą być różne. Jabłecznik na różnym cieście (biszkoptowe, kruche, półkruche, drożdżowe…) – tylko z jabłkami. Ale to moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką
mojewypiekiinietylkostrony otaczają nas dorodne sezonowe owoce. Jeśli więc nie wiecie jak je wykorzystać, poznajcie koniecznie mój przepis na tę pyszną rustykalną tartę z owocami lata. Gallete to pyszna, rustykalna tarta przygotowana z ciasta kruchego. Idealnie krucha, wypełniona borówkami, malinami i porzeczkami. Bardzo smaczna i zupełnie nieidealna, ale myślę, [...] Artykuł Tarta rustykalna z owocami lata pochodzi z serwisu
Pogotujmy.plsumie złożyło, bo blog właśnie obchodzi swoje 1 urodziny! Torcik doskonale nadaje się żeby to uczcić, zwłaszcza, że zawiera w sobie nieco wina :D Ciasto jest w bardziej letnich klimatach, z dużą ilością owoców i zimną, lekką jogurtową pianką, ale to też plus, w końcu trzeba sobie jakoś umilić ten nieco pochmurny czas i przy okazji odpowiednio pożegnać kalendarzowe(...)zesztywnieje. *Zamiast wina można użyć zwykłej galaretki (najlepiej użyć wtedy dwie). Ja dałam wino półsłodkie i dodatkowo 3 łyżki ksylitolu. **Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm i wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę i owoce musiałam je powiększyć za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można zrobić tak samo lub użyć większej formy
Healthy food explorermałym ogniu do momentu odparowania wody. Ostudzone śliwki i jabłka łączmy ze sobą, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy uprażone owoce. Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone masło, wszystko łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaUwielbiam to ciasto, a przepis na nie miałam już od dawna tylko jakoś ciągle go tak szybko zjadaliśmy że nie było nawet kiedy zdjęcia zrobić ;) Na blogu jest już jeden podobny przepis do tego na "Mleczny placek gotowany z mrożonymi owocami" <-- klik ....i tamten bardzo wam się podobał, mam nadzieje, że i ten skradnie wasze serca(...)delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 3. Truskawki kroimy na połówki jeśli są duże i delikatnie układamy na cieście. Owoce układamy w sporych odstępach i nie za gęsto aby ciasto nie stało się zakalcem ! Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min do suchego patyczka. Po ostygnięciu
Gotowanie...to proste !Przepyszne, proste , pełnoziarniste ciasto kruche z masą serową, owocami i kruszonką. Cała duża blaszka zniknęła w dosłownie jeden dzień, a nawet pół :) A poza(...)wszystkim prezentuje się pięknie, prawda? Składniki : Kruche ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 60 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. Po jej zrobieniu wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Piekarnik nagrzewamy
Czarnawisienka