Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami, pleśniak na kruchym cieście z bezą. Ciasto jest wilgotne, kwaskowate od owoców, aromatyczne. Proste w przygotowaniu. Spodu nie trzeba podpiekać, więc od razu wykładamy owoce, ciasto i bezę. Ciasto bardzo mi smakuje, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej
Mała Cukierenkapłuczemy i dokładnie osuszamy. 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy. 4. Wystudzone ciasto kroimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków(...)Jeżeli jagody są mrożone to ich nie rozmrażamy, a jeżeli są świeże to owoce płuczemy i dokładnie osuszamy
Izabelawkuchnikruchego spodu, masy budyniowej czy bitej śmietany. Swoją nazwę zawdzięcza bardziej formie, w której została upieczona :) Tak więc „tarta” z jagodami to ciasto ucierane z dodatkiem tychże owoców. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, dość wilgotne (za sprawą jagód), w sam raz na niedzielne popołudnie :) Przygotowuje się je bardzo szybko. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła
MyCookBook.pldżemem ciasto (nie wygładzamy go), następnie tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, kładziemy na niej resztę kremu i polewamy polewą (ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi owocami). Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
Nie tylko w kuchnisię on jednak zawsze w końcówką lata. Właśnie wczoraj był taki dzień. Deszczowy i bardziej już jesienny niż letni. Dlatego to ciasto, śliwki wciąż jednak letnie owoce, ale kruszonka na cieście z nutą cynamonu, który zawsze będzie dla mnie raczej kojarzył się z chłodem na dworze. Do tego ledwie wyczuwalna nuta anyżu i dość wyrazisty smak kardamonu plus
Słodka Kraina Wypiekówcukier, miksuje do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodaję maślankę, olej, oraz mąkę -cały czas miksując. Formę natłuszczam lub używam papieru do pieczenia, wlewam ciasto, a na wierzch układam owoce. Ciasto piękę w 180 stC około 50-60 minut. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchniaciasto - najlepiej z kruszonką i owocami. Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia
Kuchnia EllieBardzo lubimy ciasta z dodatkiem świeżych owoców, dlatego latem często takie ciasta u nas goszczą:) Ostatnio "spodobały" mi się tarty, szybko i łatwo się je przygotowuje a wszyscy je lubią;) Poza tym nie wymagają pieczenia, a podczas letnich upałów jest to ogromną zaletą;) Ciasteczkowy spód, do którego tym razem dodałam wiórki kokosowe, i masa malinowa pokryta warstwą świeżych
Z miłości do słodkościSezon jagodowy w pełni, postanowiłam zrobić, bardzo proste ucierane ciasto z olejem rzepakowym. Ciasto możecie przygotować z ulubionymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość, na słodki letni deser w sam raz! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 szklanki mąki pszennej - 6 jaj - 2 szklanki cukru - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate) -1/3 łyżeczki kardamonu
SMYKWKUCHNIjest dobrze uformowana. Ciasto przekładamy na stolnicę (nie podsypujemy m ą k ą ) i delikatnie zagarniamy ciasto z zewnątrz do środka, formując kul ę . Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy foli ą spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia do wyłączonego piekarnika z włączonym światełkiem. Ciasto powinno wyrastać(...)objętość. Po ok. 4 godzinach ciasto wyglądało jak na zdjęciu poniżej: Etap 2 Ciasto wyrabiamy, usuwając z niego pęcherzyki powietrza, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Do ciasta dodajemy m ą k ę , dodatek aromatyczny oraz rozkruszone drożdże. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji ok. 5 minut. Dodajemy
La grande e la piccola cuocaCiasto jogurtowe (albo maślankowe) to już klasyk, wszyscy je robimy i lubimy. Świetne, puszyste, miękkie, można serwować z różnymi owocami. Ciasto idealne, kiedy nie mamy za dużo czasu i ochoty na kuchenne podboje. Do tego chrupiąca kruszonka, a dla podrasowania smaku dodałam czekoladę. To musi smakować Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku
Słodki sentymentCiasto jogurtowe (albo maślankowe) to już klasyk, wszyscy je robimy i lubimy. Świetne, puszyste, miękkie, można serwować z różnymi owocami. Ciasto idealne, kiedy nie mamy za dużo czasu i ochoty na kuchenne podboje. Do tego chrupiąca kruszonka, a dla podrasowania smaku dodałam czekoladę. To musi smakować Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku
Słodki sentymentdnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej ciasto (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Piecz przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź. W tym czasie przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj owoce i cukier i podgrzej na średnim ogniu, ale nie zagotowuj. Skrobię rozpuść(...)blat na dodatkach i powtórz czynności – krem i frużelina. Z porcji w przepisie powinno Ci zostać trochę frużeliny, możesz ją zjeść lub dodać jej więcej do ciasta Górę tortu udekoruj świeżymi owocami, po czym wstaw ciasto do lodówki aby schłodzić całość. Smacznego! Artykuł Tort czekoladowy z owocami leśnymi pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pl, w szczególności z kwaśnymi malinami, dają idealne przełamanie tej słodyczy. Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że w oryginalnym przepisie, wykończeniem ciasta jest cukier puder i kakao. U nas w domu jednak konieczne są owoce, bez nich nie byłoby to samo. Choć pewnie znajdą się i tacy, którzy stwierdzą, że skoro nie jest, jak w oryginale(...)smaku, polecam przygotować go dzień wcześniej przed podaniem. Na jeden okrąg wykładamy cały krem, przykrywamy go drugim okręgiem i odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Tuż przed podaniem przystrajamy ciasto owocami. Notes Tort bezowy Dacquoise Tort bezowy Dacquoise Artykuł Tort bezowy Dacquoise z daktylami i orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Zufi.pl
Zufi.plCiasto śliwkowe z malinami i jeżyną Pyszne ciasto z owocami sezonowymi, szybkie i proste w wykonaniu. Ciasto zrobiłam na blasze z piekarnika, bo robiłam z 1,5 porcji składników. Przepis podałam na normalną blachę ciasta. Składniki: Ciasto: jajka - 8 szt olej - 1 szkl cukier kryształ - 2 szkl mąka - 3 szkl proszek do pieczenia -2,5 łyżeczki Dodatkowo : śliwki(...)olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Blachę o wymiarach (23 x40) wysmarować tłuszczem, wylać białe ciasto, a następnie ciasto z kakao. Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stop. Najlepiej piec
Kuchnia DanusiKolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Ciasto na niedzielę , tym razem tematem pieczenia było ciasto kruche i owoce...Zastanawiałam się co upiec...szperałam w przepisach i w sumie nic nie znalazłam co by mi pasowało....potem wpadło w oko kilka przepisów i w planach było inne ciasto-tarta z winogronami..ale może jeszcze zrobię..ba..na pewno zrobię(...)ciasta z dodatkiem owoców piekły: Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowymAgnieszka -Tartaletki truskawkoweDorota -Galette ze śliwkami,czerwoną porzeczkąIwona -Kruche ciasto z jagodami Lidia - Kruche ciasto z malinami i borówkami Bożena-Tarta z budyniem i owocami
Moje domowe kucharzeniełyżka masła Wykonanie: Ja użyłam ciasta francuskiego w rulonie, ale można użyć też ciasta mrożonego (ciasto musi być rozmrożone). Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze obrać ze skórki i również drobno pokroić. Masło rozpuści i dodać pokrojone owoce. Mieszając co chwila aby nie przypaliły(...)się owoce, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. W trakcie duszenia dodać cukier i cynamon. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty na każdy kwadrat nałożyć usmażone wystudzone owoce. Ciasto złożyć na pół i docisnąć widelcem. Piec ok 15 minut w temperaturze 210 stopni. Artykuł Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaZima czy lato, niezależnie od pory roku, każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na pyszny omlet. My proponujemy wersję z owocami. Delikatne ciasto, słodycz owoców i mnóstwo zdrowych ziaren - to wszystko zagości na twoim talerzu :) Taki omlet to nie tylko wsparcie dla twojego układu pokarmowego, ale także pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki(...)oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać płatki, otręby i słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś czas sprawdzać czy nasz omlet się nie przypala, jęli potrzeba - zmniejszyć ogień. Smacznego
Banana Smilesszaleństwo :) Dzisiaj zaprezentuje kolejny z doskonałych przepisów Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zamieszczony na łamach gazetki reklamowej Lidla. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste, dzięki dużej ilości owoców.Najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiać przez sito do miski. W środku miski zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, dodać połowę cukru i drożdże. Delikatnie zamieszać rozczyn z mąką, tylko
Świat Ciastawypełnionego słodkimi babeczkami Jakie wiśnie do deserów i wypieków? Czasem padają pytania dotyczące owoców. Jaka wersja najlepiej sprawdza się do deserów i wypieków. Odpowiedź jest prosta. Praktycznie każda. Możecie śmiało dodawać wiśnie z syropu, tylko wcześniej należy je dobrze odsączyć. Sprawdzą się też mrożone owoce. Tu wcześniej należy je rozmrozić. Można też oczywiście używać świeże wiśnie po wydrylowaniu(...)pokojowej. Dlatego jogurt i jajka należy wcześniej wyciągnąć z lodówki. Dzięki temu unikniemy niechcianego zakalca. Babeczki można dowolnie udekorować. Śmiało też można dodać więcej wiśni. Owoce można też wymieszać od razu z ciastem. Wówczas nie dajemy więcej niż 300 g wiśni. Prosto, szybko i pysznie. Kto jest chętny na takie jogurtowe babeczki? Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka
Słodkie okruszkipierwsze rodzime truskawki i rabarbar, czyli to co lubię najbardziej. Żal nie kupić i nie zrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikciastem. Pamiętacie może przepis cobbler z jabłkami …Cobbler skradł moje serce i piekę go często. To ciasto można jeść na ciepło z lodami lub wystudzone z sosem waniliowym. Cobbler z rabarbarem i truskawkami to typowe ciasto na lato. Sezon na rabarbar trwa, na truskawki już powoli się zaczyna…W tym roku będzie urodzaj na owoce. Odwiedziłam wczoraj(...)jeszcze raz. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej na przemian z mlekiem. Mieszaj szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta. Rozprowadź ciasto na owocach i posyp migdałami. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz cobbler przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto, przestudź 20 minut
codojedzeniaSpód ciasteczkowy: Ciasteczka Oreo wyciągnąć z opakowania, wrzucić do blendera i zmiksować do czasu aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dodać miękkie masło i wyrobić rękoma jednolitą masę. Tak przygotowanym ciastem wylepić dno i boki blaszki do tarty o średnicy 26 cm (można też użyć oczywiście innego dowolnego naczynia – nie musi być to forma na tartę, lecz może być zwykła(...)garnuszka. Dodać do nich cukier i sok z cytryny, włączyć palnik, a owoce lekko zgnieść tłuczkiem do puree. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 3 minuty. Następnie owoce wraz z sokiem (jeszcze ciepłe) zblendować na jednolity mus, dodać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić całośćdo temperatury pokojowej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach
Kulinarne Przeboje