ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:67/1704)

Ucierane ciasto z owocami 477

ciasto z truskawkami powinno się jeść w zaciszu własnego domu, po cichu, w tajemnicy. Nie wygląda jak deser ze sklepowej witryny, ale smakuje jak najpiękniejsze wspomnienia...  Ucierane ciasto z owocami 250g masła 200g cukru 4 jaja (osobno białka i żółtka) 400g mąki 200g jogurtu naturalnego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia  +około 500g(...)konsystencję delikatnie mieszamy je z ubitą pianą z białek, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Masę wykładamy na dużą  tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy kolejne 25minut. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Wielbicielom słodyczy

Zapiski Młodej Żony
Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej 191

delikatnego kremu i ciasta francuskiego??? W różnych krajach sprawdzają się różne przepisy na odpowiednik naszych kremówek… Dzisiaj polecam przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty…Napoleonka inaczej – składniki:opakowanie ciasta francuskiego250 ml śmietany 30-36 %cukier puder do posypaniaok. 400 g owoców (truskawki, maliny)Krem:375 ml mleka4 żółtka60 g cukru3 łyżki mąki2(...)ciasto wykładam na blat i ostrym nożem odkrawam brzegi a pozostałą całość dzielę na 3 części.Ubijam śmietanę i mieszam z kremem.Nakładam pół kremu na jeden kawałek ciasta, układam owoce, nakładam drugi kawałek dodaję resztę kremu i owoców.Przykrywam ostatnim kawałkiem a na wierzch posypuję cukier puder.  Smacznego:)źródło: Caroline Bretherton, ‚Baking’ Post Millefeuilles

UgotujmyTo.pl
Placek ze śliwkami i polewą cynamonową 300

Placek ze śliwkami i polewą cynamonową to proste ciasto kruche z dużą ilością śliwek i polewą przygotowaną na bazie śmietanki i aromatycznego cynamonu. Do przyrządzenia kruchego

Smakołyki Bereniki
Ucierane ciasto kokosowo-jogurtowe z truskawkami 156

Idealne do kawy, pulchne, wilgotne dzięki dodaniu mrożonych owoców z dużą ilością wiórków kokosowych. Wspaniała propozycja na weekend. Ciasto można polać lukrem, polewą, udekorować wiórkami, tartą czekoladą lub świeżymi owocami. Posypane cukrem pudrem też smakuje obłędnie, klasyka w prostym wydaniu – zapraszam do pieczenia:) Parzcie kawy i smacznego! Ucierane ciasto kokosowo-jogurtowe z truskawkami – pyszna propozycja

Zasmakuj Kuchni
CIASTO LETNIE MARZENIE 154

Ubijamy ser z cukrem pudrem oraz wlewamy zimne wiśniowe galaretki. Próbujemy jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Wylewamy na biszkopt i chowamy do lodówki. WIERZCH: Tężącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto. Chłodzimy. Wylewamy pozostałe galaretki i chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast cytrynowej i agrestowej galaretki możemy użyć truskawkowej. Ja wykorzystałam takie jakie miałam(...)Jeśli mamy świeże owoce, galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Polecam również pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i ciepłymi lodami  KLIK

Pani na deser
Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami 96

Chrupiące migdały, soczyste, kwaśne owoce i puszyste, wilgotne ciasto. A wszystko to przykryte kruszonką z płatkami owsianymi. Pyszne ciasto, które przygotujemy w godzinkę. Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 250g miękkiego masła 150g drobnego cukru 3 jajka 200g mąki pszennej 100g płatków lub słupków migdałowo-cyt2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego skórka otarta(...)smaku) i miksujemy dokładnie do połączenia składników. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Łączymy z masłem, cukrem i olejkiem waniliowy. Ugniatamy na kruszonkę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy. Na ciście układamy owoce świeże, mrożone lub z kompotu a na owocach kruszymy warstwę kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut. Po wystudzeniu

Pyry na Gaz
Panforte - świąteczne ciasto z Sieny 161

Boże Narodzenie.  Na początku X wieku panforte wyglądem przypominało focaccie na bazie miodu i przybierało nazwę "pan mielato". Dopiero później zaczęto dodawać świeże owoce, min. figi, winogrona, które latem zaczęły fermentować. Ciasto nabierało bardziej kwaśnego smaku, dlatego nazwę zmieniono na "panis fortis". Z biegiem(...)czasu, aby uniknąć fermentacji świeżych owoców, ciasto zaczęto przygotowywać tylko w najzimniejsze dni. Do ciasta zaczęto dodawać kandyzowane sk ó rki melona i pomarańczy, migdały, przyprawy korzenne, oprószano czarnym pieprzem. W  1879 roku z  okazji wizyty królowej Margherity przygotowano panforte w delikatniejszej wersji, bez kandyzowanego melona a  ciasto opr ó szono cukrem pudrem  zamiast

La grande e la piccola cuoca
Maziak z truskawkami 371

sezon truskawkowy warto sięgnąć po te pyszne owoce. Możecie z nich przygotować smakowite ciasta, takie jak Maziak.  SKŁADNIKI: Ciasto ciemne: 6 żółtek, 2 całe jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml oleju, Ciasto jasne: 6 białek, 1 kopiasta szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu(...)dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej. 3. Na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 4. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopt z prostymi kremem, owocami i polewą 290

stopniach (patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest gotowe). Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczamy blaszkę na dywan z wysokości kolan i odstawiamy ciasto do ostudzenia. Kroimy w poprzek na dwie równe części. Gdyby górny blat miał spore wybrzuszenie: ścinamy je delikatnie nożem, ale nie wyrzucamy resztek, które zostaną. Nasączenie: – w oryginale ciasto było tylko z brzoskwiniami i nasączone zostało sokiem(...)brzoskwiń (z puszki) rozrobionym z wodą. Ja nasączyłam ciasto kawą. Możecie też pokusić się o jakiś alkohol Połówkę ciasta przekładamy do foremki i nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod

Relaxtime
Ciasto drożdżowe z owocami z kaszą manną 177

ponownie wymieszać ręką składniki. Wyrobione ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na chwilę do wyrośnięcia ciasta. Składniki na masę z kaszy manny: 1 litr mleka, 1 cukier waniliowy, 10 dag cukru, 15 dag kaszy manny, 1 kg owoców świeżych lub mrożonych najlepiej mieszanych. Składniki masy śmietankowej: 1 ½ szklanki kwaśnej śmietany 3 dag cukru 5 dag mąki ziemniaczanej(...)bardzo powoli kaszę mannę , ciągle mieszając. Powstałą masę przestudzić. Następnie wylać na ciasto drożdżowe, a na nie ułożyć owoce. Śmietanę zmiksować z cukrem, mąką i wylać na owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Bananowa chmurka 512

tępą stroną większego noża łączymy masło z resztą składników. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Uformowane w kulę wstawiamy na co najmniej 30-45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy dno prostokątnej blaszki (23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem, po czym wstawiamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika na 15-20 minut(...)oraz mascarpone ubijamy wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii na sztywno. Całość możemy utrwalić zagęszczaczem (śmietan-fix), choć nie jest to konieczne. Przygotowany krem wykładamy na owoce z galaretką. Wierzch ciasta przykrywamy czekoladową bezą. Uwagi: Ciasto najlepiej składać w blaszce, w której piekliśmy kruchy spód. Przygotowując bezę białka najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej misce. Cukier zaczynamy dodawać

Smaki Na Talerzu
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 153

mleka.. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, sól, miękkie masło, skórkę z cytryny oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy owoce.  Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie kroimy na ósemki. Każdy kawałek nacinamy płytko w kilku(...)ciemniały zbytnio. Śliwki myjemy i przekrawamy na pół. Od strony skórki płytko nacinamy w kilu miejscach. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na wielkość blachy. Wkładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułka tartą. Dachówkowato układamy owoce nacięciami do góry. Mieszamy cukier z cynamonem i połową mieszanki posypujemy owoce. Ciasto pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biszkopt – prosty przepis 190

puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki pszennej(...)coś daję, ale tak jest w przepisie i nigdy nie odważyłam się tego nie robić ze strachu, że ciasto opadnie. Jeżeli nie robimy tortu wystarczy położyć owoce, zalać ciasto galaretką i mamy pyszną przekąskę do kawy

KasiaiKrzysiu.pl
Cytrynowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 195

skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru pudru dowolne owoce: brzoskwinie, truskawki, jagody (u mnie brzoskwinie z puszki odsączone z  syropu) Owoce użyte do ciasta nie mogą być za duże. Należy je pokroić na cienkie plasterki/kawałki. Blaszka powinna mieć wymiary 22x33 lub zbliżone.   Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać(...)wlać do suchych składników i ponownie zmiksować do otrzymania gładkiej masy.  Formę o średnicy 26 cm* wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce.  Piec 60-70 minut w temperaturze 160*C. *u mnie forma z kominkiem, ale nie jest to konieczne. Źródło przepisu tutaj

Chocolate Muffin Blog
TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI 133

Tarta z mascarpone i owocami, czyli kruche ciasto krem śmietanowy i owoce to po prostu niebo w gębie a w dodatku bardzo szybka do zrobienia. Doskonała z malinami, borówkami, jagodami, truskawkami czy innymi dowolnymi owocami. Czy można chcieć więcej? Składniki: Na ciasto: * około 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka(...)dekoracji Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.  Po tym czasie formę na tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 20-25 minut. Ciasto schłodzić. W tym czasie ubić

Zrób to smacznie