Kolejna propozycja dla wielbicieli ciast ucieranych z owocami. Sezon obfitujący w rabarbar należy wykorzystać możliwie najlepiej, stąd też kolejne ciasto z rabarbarem, jednakże urozmaicone smakiem pomarańczy. Ciasto, jak każde ucierane jest proste i pysznie. Mocno wilgotne, puszyste, rozpływające się w ustach. Nie make go zabraknąć również na waszym stole. Polecam bardzo. Składniki: 400 g rabarbaru 280 g cukru(...)migdały, proszek i sodę. Ucieramy. Na koniec dodajemy jajka i ucieramy do gładkości. Wrzucamy rabarbar wraz z sokiem, jaki owoce puściły. Mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto, wygładzamy i posypujemy garścią płatków migdałów. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 h, sprawdzając patyczkiem
Made By Mom And Sontruskawek, 2 galaretki truskawkowe.Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać owoce. Schładzać najlepiej całą noc. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji: Ciasta na zamówienie znajdziesz na TwojaCukiernia.pl
Z miłości do słodkościciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi. Poza tym, jest bardzo proste przygotowaniu, a do tego szybkie - 15 minut
Kuchnia MagdaLenycieście sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Przygotujecie je w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto z brzoskwiniami Składniki: 150g mąki pszennej 150g mąki krupczatki 160g masła 150g cukru pudru 4 jajka 60ml mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 500-600g brzoskwiń (5-6 sztuk) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny(...)należy ich za bardzo wciskać w ciasto, ponieważ podczas jego rośnięcia i tak w pewnym stopniu się w nim zanurzą - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 35-40 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka - kroić po ostygnięciu - przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu (ze względu na owoce
Smakołyki BerenikiCiasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym(...)poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców. Ciasto z kaszą manną i truskawkami: 1 litr mleka (2% lub 3,2%) 1 szklanka kaszy manny 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 1/2 szklanki cukru (można użyć także ksylitolu
Poezja smakuszklanki cukru szczypta soli kurkuma do koloru (dałam 1 czubatą łyżeczkę) 2 jajka w temp. pokojowej szklanka maślanki w temp. pokojowej 100 g roztopionego masła, wystudzonego Składniki na owoce do ciasta: 500 g rabarbaru (lub innych owoców) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej Składniki na kruszonkę: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Dodatkowo(...)30x50 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy na sam środek i dogniatając, rozciągamy we wszystkie strony aż wypełnimy całą formę. Owoce wykładamy równomiernie na ciasto i lekko wciskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas rozgrzewania piekarnika. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra dół. Przygotowane ciasto równomiernie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką
My Culinary Artformie drugiego śniadania, gdyż z łatwością można go ze sobą zabrać w pojemniczku z dodatkową porcją owoców lub jogurtem naturalnym. Trwający sezon na truskawki zwiastuje tylko jedno – ciasto z owocami. Zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, osłodziłam trochę ksylitolem (możecie również użyć cukru), a na wierzch poszły sezonowe owoce. U mnie są to truskawki i rabarbar, ale możecie(...)stopniowo dodawać do masy z żółtkami ciągle mieszając. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać je do ciasta delikatnie mieszając do połączenia. Ciasto przelać do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce rozłożyć na wierzchu ciasta, lekko dociskając. Piec około 30 minut
Fabryka pomysłówmnóstwem owoców- bardzo mocno nasączone tytułową włoską kawką;) To bardzo jednolite, spójne ciacho( mimo wielu warstw), bajecznie wilgotne i naprawdę słodkie połączenie lekkiego smaku śmietankowej kawy i egzotycznych owoców- coś dla amatorów o podniebieniach wybitnie uwielbiających słodycz;)Jak dla mnie w sam raz;) Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)blat biszkoptowy+ nasączenie ½ kremu z kawą blat biszkoptowy z otworami borówka i ananas pokrojony w kawałki zalewamy galaretką ½ kremu bez dodatku kawy biszkopty wycięte z ciasta owoce brzoskwini i galaretka brzoskwiniowa Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny Smacznego
Domowe ciastawłaśnie. Powiem Wam, że to jest rewelacyjne połączenie. Jestem ogromną wielbicielką ciasta drożdżowego - zresztą nie tylko tego na slodko - więc na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych drożdżowych inspiracji: Ciasto drożdżowe z owocami lata Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe(...)ciasto z gruszkami i śliwkami Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Drożdżówki z agrestem i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 240 g mąki pszennej 240 g mąki żytniej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 68 g cukru
Kulinarne przygody Gatityciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa zaczynie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut, proszę od czasu do czasu zamieszać ciasto. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach. 2. Gotowe ciasto nakładać(...)śmietanki). 13. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Karmelem polać ptysie przy pomocy łyżeczki, robiąc esy-floresy. Pozostały karmel wylać na wierzch ciasta (mój karmel był jeszcze trochę ciepły), można go delikatnie rozprowadzić łyżką, żeby gdzieniegdzie spłynął z tortu. Na wierzchu poukładać ptysie, robiąc piramidę ( patrz FILM ). 14. Tort ozdobić świeżymi owocami i listkami melisy
Mała CukierenkaBardzo lubię takie szybkie i proste ciasta z owocami. Ten przepis podpatrzyłam u Małej Cukierenki i od razu przypadł mi do gustu, tym bardziej, że jego głównym składnikiem jest jogurt naturalny, dzięki czemu ciasto jest wilgotne oraz uwielbiane przeze mnie maliny (choć można użyć innych owoców). Konsystencją i wyglądem ciasto przypomina nieco chlebek, dzięki czemu jest
Z miłości do słodkościmnie znów słodkości z pysznymi sezonowymi owocami. Dziś polecam popularne ciasto z budyniową pianką i malinami, ale w wersji nieco przerobionej i lekko "uzdrowionej". Spód zrobiony jest z mąki owsianej i pełnoziarnistej. Zamiast owsianej dobrze sprawdziłaby się również mąka orkiszowa. Do pianki dałam oleju kokosowego, ale w mniejszej ilości, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Do tego mnóstwo pysznych świeżych
Healthy food explorerkeks z bakaliami i owocami z nalewki Ciasto to od dzieciństwa, nieodmiennie kojarzy mi się ze świętami. Bowiem w przedświątecznym okresie w domu moich dziadków, zlewano nastaw z owocowych nalewek, a same owoce wykorzystywano do wypieku ciast. Długo macerowane w alkoholu owoce, nadawały świątecznym wypiekom niepowtarzalnego aromatu i smaku, który mim upływu wielu lat, pamiętam(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka owoców z nalewki ( w moim przypadku będą to wiśnie) 1,5 szklanki mieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na trzydzieści minut. Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką
Miód i pieprzUcierane z gruszkami, jak już widzieliście kilka dni temu na moim Instagramie pokazywałam Wam, to ciacho. Chodziło za mną ucierane z gruszkami. Uwielbiam właśnie proste ciasta, z owocami tj. gruszki, jabłka, śliwki czy w sezonie truskawki, borówki, porzeczki czy rabarbar. To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba(...)różnych sposobów i zawsze się udaje. Lubię też połączenie drożdżowego z owocami. Dzisiaj przepis na proste ciasto jogurtowe z dużą porcja gruszek! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI: - 4 jajka rozmiar L - 130 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630 lub 680) - 200 g mąki pszennej typ 480 - 200 g masła lub margaryny - 150 g jogurtu naturalnego
SMYKWKUCHNItarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką. 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h. W tym czasie(...)wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na wierzch owoców. Ciasto włóż
Raj dla Podniebienia