nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest mniej plastyczne(...)półtłustego 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego Nadzienie orzechowe: 1 szklanka orzechów włoskich 1 białko 2 łyżki cukru Mąkę, drożdże, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól wymieszać w dużej misce. Dodać jajka, rozpuszczoną margarynę oraz letnie mleko. Szybko zagnieść gładkie ciasto i wstawić je do lodówki na minimum 0,5 godziny
Simply FoodCiasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50
Proste Potrawyjabłka pokrojone w kostkę - 3 jabłka starte na grubych oczkach - 9 łyżek cynamonu** - 5 łyżek cukru brązowego - 2 garści orzechów (najlepiej włoskich) - 3/4 szklanki rodzynek - 50 g rozpuszczonego masła - 2 garści bułki tartej (najlepiej z ciemnego pieczywa) Składniki na ciasto zagniatać, tak długo, aż stanie się sprężyste. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Jabłka pokrojone w kostkę
Corner With Recipeswyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne.Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć do środka. Tutaj znajduje się instrukcja z obrazkami, jeżeli
Food SquareSernik krówkowy to propozycja dla wielbicieli słodkich, ciągnących cukierków, jakimi są krówki. Twaróg sernikowy wzbogacony został o sporą ilość masy krówkowej, ponadto wierzch sernika wieńczą orzechy włoskie polane sosem krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego(...)równo i nie pękać - piec w 160-170 stopniach przez 80-90 minut- po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie wyjmując sernika, studzić go przy uchylonych drzwiczkach- wystudzony sernik udekorować: orzechy włoskie posiekać drobno, wierzch sernika posmarować łyżką masy krówkowej, wysypać orzechy i lekko docisnąć dłonią- resztę masy krówkowej rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżeczkami mleka, gorącą nabierać łyżeczką
Smakołyki Berenikiciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Warstwa orzechowa: 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Przygotowanie: Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane(...)trochę mleka, w którym wymieszać proszek budyniowy wraz z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również
Fabryka pomysłówkakao 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 słoiczek dżemu np. wiśniowy, czarnej porzeczki lub inny nasz ulubiony 1 tabliczkę czekolady (100 g) orzechy laskowe lub włoskie do obsypania wierzchu piernika Przygotowanie: Mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiewamy. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą(...)pół. Spód piernika posmarować dżemem, przykryć drugą częścią piernika. Wierzch polać stopioną gorzka czekoladą i obsypać obficie pokrojonymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Rada: Jeśli ktoś nie posiada kwadratowej tortownicy można wykorzystać klasyczną keksówkę. A piekąc w keksówce ciasto będzie wyższe i można przekroić na 3 części
Ciastka - domowe słodkościpowidłami. Składać w kolejności: spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie. * inspiracją był przepis z bloga Przy Dużym Stole
Kraina Miodem Płynącajajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości orzecha włoskiego i smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na złoto). Dofinki wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać
Di gotujedokładnie studzimy. Do ziemniaków dodajemy jajko i kaszę mannę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki łączymy razem i dłonią wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową. Artykuł Kluski ziemniaczane
Smakowite Daniaboków garnka. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym piekarniku przez około
Kulinarne przygody Gatityniedużym ogniu na złoty kolor. Ja smażyłam po 5 – 6 sztuk na raz. Wykrojone środki także smażyłam – wyszły mini pączki. Z ciasta można też zrobić pączki – wystarczy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażone układać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
Niebieski kubek z kawaMigdały wymieszać z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, sodą i mielonym lnem. Wlać syrop klonowy, wymieszać. Dodać olej kokosowy i zagnieść gładkie ciasto. Lekko wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na przygotowanej blaszce w niewielkich odstępach. Następnie na środku każdego z ciasteczek zrobić palcem okrągłe zagłębienie. Piec około 15-16 minut, do ładnego zarumienienia ciasteczek
maniapieczeniażurawiną) 1 jajko 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Z ciasta formować kulki (o wielkości nie co większej od orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Piekarnik wcześniej powinien być rozgrzany
Di gotujelizaków kolorowe posypki do dekoracji Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i chowamy do zamrażalnika na 15 minut, aby ciasto stwardniało. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę (można dodać 1 łyżkę oleju, wtedy czekolada będzie lepiej spływała z lizaków). Wyjmujemy nasze kuleczki z zamrażalnika
Domowa Cookierenka AgiSkładniki: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 170g mąki esencja waniliowa Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto(konsystencją powinno przypominać plastelinę). Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Spłaszczamy i odciskamy dowolny wzorek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.15-20minut. Ciasteczka są bardzo szybkie,ale naprawdę smaczne. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli Mąkę wymieszałam z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Usypałam kopczyk, dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce. Po godzinie formowałam kule wielkości orzecha włoskiego i rozgniatając na krążki układałam na blasze. Piekłam przez około 15 minut w 180 stopniach. *jeżeli wykorzystujemy płatki owsiane dodajemy również ulubione bakalie:) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Zapiski Młodej ŻonyGrillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą
Moja smaczna kuchniakaszy jaglanejSkładniki:100 g kaszy jaglanej1 dojrzały banan2 garści orzechówPrzygotowanie:Kaszę opłukać, ugotować i przestudzić.Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą.Z takiego ciasta formować ciasteczka, na każdym z nich ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec 20-25 minut w 180 stopniach
Lawendowe NieboJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchnia