ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:80/267)

Sernik krówkowy 6825

Sernik krówkowy to propozycja dla wielbicieli słodkich, ciągnących cukierków, jakimi są krówki. Twaróg sernikowy wzbogacony został o sporą ilość masy krówkowej, ponadto wierzch sernika wieńczą orzechy włoskie polane sosem krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego(...)równo i nie pękać - piec w 160-170 stopniach przez 80-90 minut- po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie wyjmując sernika, studzić go przy uchylonych drzwiczkach- wystudzony sernik udekorować: orzechy włoskie posiekać drobno, wierzch sernika posmarować łyżką masy krówkowej, wysypać orzechy i lekko docisnąć dłonią- resztę masy krówkowej rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżeczkami mleka, gorącą nabierać łyżeczką

Smakołyki Bereniki
Orzechowiec, czyli ciasto orzechowo-budyniowe 439

ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Warstwa orzechowa: 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Przygotowanie: Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane(...)trochę mleka, w którym wymieszać proszek budyniowy wraz z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również

Fabryka pomysłów
WYBORNY PIERNIK 149

kakao 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 słoiczek dżemu np. wiśniowy, czarnej porzeczki lub inny nasz ulubiony 1 tabliczkę czekolady (100 g) orzechy laskowe lub włoskie do obsypania wierzchu piernika Przygotowanie: Mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika przesiewamy. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą(...)pół. Spód piernika posmarować dżemem, przykryć drugą częścią piernika. Wierzch polać stopioną gorzka czekoladą i obsypać obficie pokrojonymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Rada: Jeśli ktoś nie posiada kwadratowej tortownicy można wykorzystać klasyczną keksówkę. A piekąc w keksówce ciasto będzie wyższe i można przekroić na 3 części

Ciastka - domowe słodkości
Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej 212

powidłami. Składać w kolejności: spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie. * inspiracją był przepis z bloga  Przy Dużym Stole

Kraina Miodem Płynąca
Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane 1858

jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości orzecha włoskiego i smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na złoto). Dofinki wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać

Di gotuje
Kluski ziemniaczane z kaszą manną + film 187

dokładnie studzimy. Do ziemniaków dodajemy jajko i kaszę mannę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki łączymy razem i dłonią wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.   Artykuł Kluski ziemniaczane

Smakowite Dania
Mini ptysie z truskawkami 284

boków garnka. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym piekarniku przez około

Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczne serowe oponki – bez drożdży, bez proszku do pieczenia 299

niedużym ogniu na złoty kolor. Ja smażyłam po 5 – 6 sztuk na raz. Wykrojone środki także smażyłam – wyszły mini pączki. Z ciasta można też zrobić pączki – wystarczy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażone układać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

Niebieski kubek z kawa
Migdałowe oczka - 'Thumbprint Cookies (bez glutenu, wegańskie) 203

Migdały wymieszać z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, sodą i mielonym lnem. Wlać syrop klonowy, wymieszać. Dodać olej kokosowy i zagnieść gładkie ciasto. Lekko wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na przygotowanej blaszce w niewielkich odstępach. Następnie na środku każdego z ciasteczek zrobić palcem okrągłe zagłębienie. Piec około 15-16 minut, do ładnego zarumienienia ciasteczek

maniapieczenia
Żytnie ciasteczka z kokosem, czekoladą i bakaliami 201

żurawiną) 1 jajko 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Z ciasta formować kulki (o wielkości nie co większej od orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.     Ciastka piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Piekarnik wcześniej powinien być rozgrzany

Di gotuje
Lizaki z ciastek Oreo wg przepisu Lorraine Pascale 233

lizaków kolorowe posypki do dekoracji Przygotowanie:  W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i chowamy do zamrażalnika na 15 minut, aby ciasto stwardniało. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę (można dodać 1 łyżkę oleju, wtedy czekolada będzie lepiej spływała z lizaków). Wyjmujemy nasze kuleczki z zamrażalnika

Domowa Cookierenka Agi
Pyszne ciasteczka maślane 143

Składniki: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 170g mąki esencja waniliowa Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto(konsystencją powinno przypominać plastelinę). Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Spłaszczamy i odciskamy dowolny wzorek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.15-20minut. Ciasteczka są bardzo szybkie,ale naprawdę smaczne. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Czekoladowe ciasteczka owsiane 169

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli Mąkę wymieszałam z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Usypałam kopczyk, dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce. Po godzinie formowałam kule wielkości orzecha włoskiego i rozgniatając na krążki układałam na blasze. Piekłam przez około 15 minut w 180 stopniach. *jeżeli wykorzystujemy płatki owsiane dodajemy również ulubione bakalie:) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Zapiski Młodej Żony
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 280

Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą

Moja smaczna kuchnia
Ciasteczka z kaszy jaglanej 189

kaszy jaglanejSkładniki:100 g kaszy jaglanej1 dojrzały banan2 garści orzechówPrzygotowanie:Kaszę opłukać, ugotować i przestudzić.Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą.Z takiego ciasta formować ciasteczka, na każdym z nich ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec 20-25 minut w 180 stopniach

Lawendowe Niebo
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1489

Jakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla

Moja smaczna kuchnia