ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:79/267)

Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 143

owocową z budyniem: 4 pigwy (nie pigwowce japońskie) 2 średnie jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek łyżka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego pół szklanki cukru pół łyżeczki cynamonu budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku z cukrem 500ml mleka Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia ze szczyptą soli. Dodajemy cukier wraz(...)dodajemy łyżkę jogurtu. Wyrabiamy ciasto i jeśli jest zbyt twarde to dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Ciasto dzielimy na pół i zawijamy w folię. Jedną część dajemy do lodówki, a drug,a do zamrażalnika na ok. pół godziny. Wykonanie warstwy owocowej: Orzechy włoskie siekamy na kawałki i prażymy kilka minut na suchej patelni. Pigwę i jabłka obieramy ze skórki

Mania Wypiekania
Miodowy SNICERS 271

łyżki miodu 1 kubek posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych Krem: 0,5 kostki masła 1 op budyniu waniliowego 2 łyżki miodu 2 kubki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka, mieszamy  (uwaga żeby polewa się nie przypaliła ), gorącą masę wykładamy na surowe ciasto. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiając na gładkie

Luźna Kuchnia
Chlebek dyniowo – pomarańczowy 202

króciutko). Ciasto przelać do formy. Rodzynki lekko wcisnąć do ciasto, delikatnie wymieszać, tak aby część rodzynek poszła na dno ciasta, następnie ciasto posypać słonecznikiem i dynią. Piec 45-55 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, po 30 min wyjąć z formy, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Można podawać z powidłami śliwkowymi. * teraz orzechów nie dodawałam(...)ciasto następnym razem, to dodam orzechy na 100%. Smacznego! Chlebek dyniowo – pomarańczowy Chlebek dyniowo – pomarańczowy Chlebek dyniowo – pomarańczowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich

moj przepis na
Sernik z musem mandarynkowym 187

pomarańczowe(ja dałam cytrynoweSposób przygotowania1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Mas

Sama słodycz i szczypta chili
Orzechowiec z delicjami 303

tylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka - 1/2 szklanki cukru(...)oraz - 2 opakowania delicji Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową delikatnie mieszamy z orzechami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do całości dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C. W połowie

Zainspirowana w kuchni
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 208

pożądliwie, bo na zdjęciach w The hummingbird bakery, kagedage Tarka Maloufa wygląda niezwykle apetycznie. Niby zwykłe ciasto ucierane, a dodatki sprawiają, że smakuje naprawdę wyjątkowo.  Gdy zobaczyłam borówki w promocji, od razu wiedziałam, co z nich przygotuję. Akurat miałam w domu orzechy pekan, które kupiłam już jakiś czas z temu, z myślą sama już(...)wiem o czym (chyba coś z syropem klonowym - to takie klasyczne połączenie); ale jeśli ciężko je Wam kupić, możecie użyć włoskich. Ciasto wychodzi miękkie, delikatne i wilgotne, pięknie pachnie masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DWUKOLOROWE CIASTECZKA 181

waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1czubata łyżka kakao 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrami i proszkiem, dodajemy posiekaną margarynę, wbijamy żółtko - wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao, mleko i orzechy - ponownie wyrabiamy. Do białej części dodajemy 2 krople aromatu waniliowego. Odstawiamy do lodówki na 30 min., rozwałkowujemy

słodki bratek
Rogaliki nadziewane masą orzechową 188

ąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.Nadzienie:  100g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),  3 łyżki kakao,  80g cukru pudru, 50g masła,  białko,  cukier perlisty do posypania. Masło stopić, zmieszać z orzechami, kakao i cukrem pudrem. Ciasto podzielić na trzy porcje. Każdą rozwałkować na kształt koła. Ostrym nożem podzielić na 8 trójkątów

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z kaszy gryczanej 191

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis znalazłam na stronie portalu: Przyślij Przepis (gosia56). Skorzystałam z propozycji na ciasto (z lekkimi modyfikacjami) i przygotowałam ciasteczka na dwa sposoby. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną - z miodem i orzechami (a tu pierożki ). Ciasteczka wyszły smaczne, kruche i idealne na słodką przekąskę. Jeśli lubicie kaszę gryczaną - to koniecznie musicie je upiec! (około 40 sztuk) 100g ugotowanej(...)mąki pszennej 40g masła/margaryny   100g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo (opcjonalnie): miód  orzechy włoskie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
Mazurek bakaliowy 159

pół kostki margaryny 100 gram cukru 3 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 100 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Orzechowe ciasto z karmelem i gruszkami! 167

Orzechowe ciasto z gruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki(...)brązowego cukru - orzechy laskowe i włoskie W rondelu stop masło z miodem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj do gotującej się masy śmietankę i orzechy. Gotuj ma małym ogniu przez 8 minut ciągle mieszając. Masę przestudź. Masą będzie z każdą minutą stygnąć i gęstnieć. Jak będzie już dość gęsta to polewamy upieczone i wystudzone ciasto! Daj znać co sądzisz? Jakie jest

SMYKWKUCHNI
Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 175

nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest mniej plastyczne(...)półtłustego 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego  Nadzienie orzechowe: 1 szklanka orzechów włoskich 1 białko 2 łyżki cukru        Mąkę, drożdże, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól wymieszać w dużej misce. Dodać jajka, rozpuszczoną margarynę oraz letnie mleko. Szybko zagnieść gładkie ciasto i wstawić je do lodówki na minimum 0,5 godziny

Simply Food
Ciasto kawowe z orzechami, czekoladą i gruszkami 189

Ciasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50

Proste Potrawy
Apfelstrudel mocno jabłkowy ;) 142

jabłka pokrojone w kostkę - 3 jabłka starte na grubych oczkach - 9 łyżek cynamonu** - 5 łyżek cukru brązowego - 2 garści orzechów (najlepiej włoskich) - 3/4 szklanki rodzynek - 50 g rozpuszczonego masła - 2 garści bułki tartej (najlepiej z ciemnego pieczywa) Składniki na ciasto zagniatać, tak długo, aż stanie się sprężyste. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Jabłka pokrojone w kostkę

Corner With Recipes
Pestiños 167

wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne.Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć do środka. Tutaj znajduje się instrukcja z obrazkami, jeżeli

Food Square