ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:70/267)

Ciasto dyniowe z polewą czekoladową 238

Festiwal dyni trwa dalej. Kilka dni temu piekłam Ciasto orzechowe z dynią i lukrem. Ciasto dyniowe z polewą czekoladową i lukrem to kolejna moja propozycja na wykorzystanie dyni w słodkich wypiekach. 3 szkl. mąki + szczypta soli 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 10 łyżek cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki jogurtu(...)papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich. polewa czekoladowa wg tego przepisu 125 g margaryny 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 3 łyżki mleka Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka czekoladowo - miętowe 155

jednolitą gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut dla lekkiego schłodzenia ciasta. W między czasie rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Z gotowego ciasta odrywać kawałeczki i robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika chwilę odczekać zanim zbierzemy ciastka

W garach u Gosi
Szybkie ciasteczka ryżowe 159

200g margaryny do pieczenia ¾ szklanki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych Łyżeczka proszku do pieczenia Marmolada wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady wymieszać razem, ugnieść ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie gdzie po upieczeniu ułożymy marmoladę. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 190stopniach

W garach u Gosi
ciasteczka z czekoladą 142

masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do połączenia się. Z gotowej masy łyżeczką nabieramy porcję ciasta i mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka się rozpłyną). Pieczemy przez ok.10 -15 min. w 180 st. C, aż ciasteczka będą złociste

Domowy Smak Jedzenia
KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 135

marmolada Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do masła. Ręką wyrobić ciasto. Odrywać kawałki i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zrobić palcem dziurkę w każdej kulce i nadziać ją marmoladą różaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut (aż ciastka się

Zrób to smacznie
Ciasteczka z mąki graham - z czekoladą i otrębami 127

pieczenia oraz sodą i następnie dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; rosną do góry) i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec

Di gotuje
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne 107

pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu - stopniowo resztę składników.  (Powinna powstać jednolita masa.) Z ciasta formować kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciastka piec

Di gotuje
Ciasteczka z czekoladą na wzór amerykańskich chocolate chip cookies (z mąki amarantusowej) 109

proszkiem do pieczenia (ew. sodą) i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około 13-15 minut

Di gotuje
bajaderki 139

roztapiamy z czekoladą. Biszkopt kruszymy rękami lub blenderem. Dodajemy powidła, serek rozpuszczone masło z czekoladą oraz alkohol i opcjonalnie bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy kulki, mogą być małe wielkości orzecha włoskiego lub większe. Obtaczamy je w kakao lub drobno posiekanych orzechach. Schładzamy i przechowujemy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 142

wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach

Di gotuje
Kruche kuleczki kokosowe z nasionami chia 158

/margarynę utrzeć z cukrem pudrem - do puszystości. Dodać mąkę i sól. Po wymieszaniu wsypać resztę składników i całość dokładnie połączyć - za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości pośredniej między orzechem włoskim, a laskowym. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 170 stopni). (Powinny

Di gotuje
Świąteczne wypieki z Helio. Współpraca. 128

masy orzechowe z kawałkami orzeszków - nowość, która doskonale sprawdza się w wielu wypiekach. Unikalna receptura z orzechami ziemnymi, śmietanką i mlekiem polewy i dekoracje do ciast płatki migdałowe rodzynki królewskie orzechy ziemne i włoskie żurawina suszona W paczce znalazłam również piękny kalendarz z przepisami, który będzie dla mnie dodatkową inspiracją. Na blogu będzie pojawiać się wiele pysznych i słodkich przepisów

Słodkie okruszki
Mini pączki serowe 175

sera dodać jajka, cukier i śmietanę. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto powinno być klejące. Rozgrzać tłuszcz. Ręce zwilżyć wodą i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor.  Ciasto można też nakładać łyżką. Kulki ciasta nie mogą

Monia miesza i gotuje
mini pączki z serem 364

mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy serowej. Mieszamy, ciasto wyjdzie „luźne” i klejące. Dłonie natłuszczamy olejem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki, troszkę większe niż orzech włoski. Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
SEROWE MINI PĄCZUSIE 161

cukrem i cukrem waniliowym, dodać zmielony twaróg oraz mąkę z tłuszczem. Wszystko wyrobić (ręcznie lub mikserem). Tłuszcz rozgrzać. Lekko zwilżonymi dłońmi odrywać małe kawałki ciasta formując z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (po usmażeniu osiągną wielkość mandarynki). Wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Wyjęte, osączamy na papierowym ręczniczku. Po osączeniu napełniać powidłami przy użyciu szprycki. Posypać cukrem

Walijskie Pichcenie
Super kruche ciastka z piwem karmelowym (wiórkami, rodzynkami i płatkami owsianymi) 166

rodzynek Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. (Całość jest lepka.) Masę wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - odrobinę większe od wielkości orzecha włoskiego. (Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi.) Kulki lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30 minut w 180 stopniach. (Ciastka

Di gotuje
Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami 190

podwojenia objętości. Przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć. Dokładnie wymieszać z kapustą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ostudzić. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte można odrywać porcje orzecha włoskiego. Każdą część lekko rozpłaszczać na koło. Kłaść nadzienie, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki i układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć

Czerwień i błękit
Ciasteczka kokosowe z kawałkami białej czekolady 119

miksera i stopniowo dosypujemy mąkę z dodatkami. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady i ręcznie zagniatamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Ciasteczka pieczemy przez 10-12 minut, aż ich brzegi zrobią się złociste

MyCookBook.pl
Kluski śląskie 280

cztery równe części. Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki

Monia miesza i gotuje
Orzechowe kule z kokosem 110

Składniki: 200g mielonych orzechów włoskich 150g cukru pudru 1 małe jajko kieliszek rumu wiórki kokosowe do dekoracji   Sposób wykonania: W misce ugniatamy razem mielone orzechy włoskie, cukier puder, jajko i rum.  Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy, aż ciasteczka lekko obeschną. Smacznego! Przepis na koniczynki ze zdjęcia znajdziecie tutaj

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka z mąki żytniej i orzechów brazylijskich. 197

szczypta soli     Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem).  Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto.   Z masy formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem.)   Ciastka piec (na złoty kolor) 15-20 minut w 190 stopniach

Di gotuje
Pomarańczowe ciasteczka z kaszą manną 124

łyżeczki świeżej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu pomarańczowego Dodatkowo: konfitura pomarańczowa Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Na końcu dodać aromat i skórkę pomarańczową (startą). Z ciasta formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego). W każdej zrobić niewielkie zagłębienie, w które włożyć pół łyżeczki konfitury. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 minut

Di gotuje
Lebkuchen 177

wymieszać, można to zrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, powinno ich wyjść ~30 sztuk. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, w odstępach, bo ciasteczka prawdopodobnie sporo urosną. Kulki można lekko spłaszczyć z wierzchu. Piec

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bajaderki 172

biszkopta to dodajemy do masy kakao). Masę odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną masę mieszamy z pokruszonym ciastem, dodajemy dżem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wiórkami kokosowymi czy posypką cukrową itp.). Gotowe, ozdobione kuleczki odstawiamy do lodówki

psgotujemy
Waniliowe ciasteczka z jagodami 174

połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną z budyniem mąkę i jeszcze chwilę ucieramy mikserem. Odkładamy mikser i ugniatamy ciasto przez chwilę ręką, tworząc kulę. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każde ciasteczko wciskamy dowolną ilość jagód (u mnie po 3 sztuki). Jagody powinny być wcześniej

Słodkie okruszki
Ciasteczka orzechowo kokosowe bez mąki w 15 minut 4 składnikowe 183

orzechowego bez cukru ( ja użyłam masła domowej roboty) - 1 jajko - 5 łyżek wiórków kokosowych - 1-2 łyżki miodu  Przygotowanie :  Wymieszać składniki, najlepiej ręcznie, ciasto jest dość klejące, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mogą być nierówne) i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, spłaszczyć kulki widelcem i piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni

zdrowa vege kuchnia
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE Z TAHINI, AMARANTUSEM I SŁONECZNIKIEM 179

dodajemy ziarna słonecznika i ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść kruche ciasto ręcznie. Następnie z otrzymanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki i zapełniamy ciastkami drugą blaszkę. Schłodzone ciacha wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Kakaowe miodusie (ciasteczka) 184

zagniatając dosypujemy resztę mąki, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być miękkie, odklejające się od rąk, jeśli uzyskamy taką konsystencję przestajemy dodawać mąki. Z ciasta odrywamy małe fragmenty, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Po czym spłaszczamy je w rękach, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wzorek widelcem. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez

Słodkie okruszki
Czeko-śliwkowe cake pops 144

roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy powidła i dobrze mieszamy. Wrzucamy pokruszone ciastka i wyrabiamy masę. Powinna mieć konsystencję ciasta kruchego. Można dodać trochę powideł, jeśli ciasto jest zbyt suche. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na noc lub na godzinę do zamrażalnika. Nadziewamy na patyczki. Polewamy płynną mleczną czekoladą i posypujemy wedle uznania. Najlepiej smakują na drugi dzień

Kulinarne Inspiracje
KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA W TRZECH SMAKACH, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, BEZ JAJEK 246

haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej wody tak, by składniki połączyły się i utworzyły gładkie, kruche ciasto. Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce. Ja zrobiłam w trzech smakach: czekoladowym, czekoladowo-waniliowym i waniliowym. Wyszło mi 40 ciastek, po 20 na każdą blaszkę. Następnie kulki rozgnieść

Smaczne Zdrowe
Chocolate chip cookies 147

masła, posiekanego 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków – dałam zwykły ½  łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto – czekoladę dodać na końcu. Z gotowego ciasta formować kulki i kłaść je w dużych odstępach na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby ich spłaszczać

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka z tahini 125

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam

Ostra na Słodko
Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą 161

cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Czekoladowe maleństwa 132

dodawać mąkę, połączyć. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Jeszcze ciepłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 137

dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Smacznego!Dziś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą 365

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję.Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję

Smaczna Pyza
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 224

buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Można przygotować je w kilku wariantach:- naturalne- obtoczone w amarantusie- obtoczone w wiórkach kokosowych i amarantusieU

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania