Cisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości
Gotuj Z MuzykąCisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości
Gotuj Z Muzykącukru waniliowego 150 g masła lub margaryny POLEWA 50 g czekolady mlecznej lub deserowej 5 łyżek mleka kawałek masła (około 2 łyżeczki) 1 płaska łyżka kakao ORZECHY 1 szklanka posiekanych drobno orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru łyżka masła CIASTO Z podanych składników zagniatamy ciasto. |Wstawiamy je na 20 minut do lodówki. Dzielimy na 3 równe(...)150g masła ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń, masa ma być trochę luźna, w lodówce uzyska idealną konsystencję :-) ORZECHY do garnka dajemy 2 łyżki miodu,1 łyżeczkę cukru pudru i łyżkę masła. Podgrzewamy. Gdy składniki się pomieszają dodajemy orzechy włoskie posikane na drobno. Mieszamy. orzechy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temperaturze 180 stopni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe z kulkami serowo kokosowymi. Do ciasta użyłam mąki tortowej MŁYNOMAG . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1i 3/4 szklanki m ą ki tortowej Młynomag 1 i 1/2 szklanki cukru 4 łyżki wody 3 łyżki kakao gorzkiego 5 jajek 250 g margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka(...)masłem. Do miski przekładamy ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną wszytko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i mieszamy. Robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do tortownicy wlewamy około 1 cm ciasta następnie w małych odstępach układamy w koło i w środku kulki serowe, wszystko zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje ciast
Sama słodycz i szczypta chilipyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów włoskich MAKAR , 60g orzechów laskowych MAKAR , 1,5 łyżeczki aromatu rumowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)dokładnie mieszam, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam babkę. Wierzch dekoruję orzechami włoskimi i laskowymi. Do przygotowania babki wykorzystałam orzechy włoskie i orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy MAKAR to idealny dodatek do ciast. Orzechy są doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Wypieki z bakaliami MAKAR zawsze się udają. Produkty są warte polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia Kasiprezentuje się na stole, a przez moich "testerów łasuchowych" został oceniony na boski:) Zostawiam was z przepisem a wracam planować świąteczna wypieki:) Składniki: ciasto: 6 jajek szklanka mąki pół szklanki orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa: puszka masy krówkowej lub kajmakowej 30 dag słonecznika 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła 15 dag cukru(...)masy i stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej. Do gotowej masy dodajemy pokruszony placek z słonecznikiem i dokładnie mieszamy. Biszkopt kroimy na pół. Na jedną część ciasta kładziemy 3/4 masy i przykrywany drugim biszkoptem które smarujemy pozostałą masą. Na wierzch ciasta możemy ułożyć herbatniki namoczone wcześniej w wódce. Na całości ciasta zrobiłam esy floresy z roztopionej
ciastkarnia na kruchym spodzieCzekolada, orzech, kokos – czyli niezawodne trio na pyszny, słodki i efektowny tort. SKŁADNIKI: CIASTO: 8 jajek 25 dag zmielonych orzechów (dowolne:laskowe, włoskie, ziemne) 25 dag mąki 25 dag cukru Mały proszek do pieczenia Łyżka oleju BLAT KOKOSOWY: 6 białek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA
Pyry na Gazłyżeczki, skórka pomarańczowa 1 sztuka, śliwki 50 dag, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba o temperaturze pokojowej do misy robota wsypać cukier, orzechy włoskie mielone, miękką margarynę, jajka, mąkę przesianą z proszkiem, ucierać ciasto z 5 minut silikonowa niska forma do tarty 24 cm - do formy włożyć 3/4 ciasta i łyżką roprowadzić po formie, śliwki bez pestek wymieszać
W Mojej Kuchni LubięWilgotne i lekkie, rozpływa się w ustach :) Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 200 g marchwi 100 g startych orzechów włoskich 3 łyżki mąki 1 płaska łyżeczka … Czytaj dalej Ciasto marchewkowo-orzechowe
czarrna od kuchnitylko. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę makową: - 2 puszki masy makowej (2X850g) - 200g mielonych migdałów - 100g suszonej żurawiny - 150g orzechów włoskich - skórka pomarańczowa - 4 białka - esencja migdałowa Składniki na masę serową(...)grubym dnem, stawiamy na gaz i mieszając odparowujemy nadmiar płynu (nie ma gotowej masy idealnej). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, mielone migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę (bez namaczania). Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień. Schłodzone ciasto (porcja – 2/3) wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 34 x 25 cm). Można je zetrzeć na tarce jarzynowej, albo
mojewypiekiinietylkodeser to pewna wariacja na temat mojego ulubionego ciasta i lata. Piękny, żółty kolor sernika w połączeniu z chrupiącym spodem z karmelizowanych orzechów włoskich daje wspaniały efekt... Nie ma nic lepszego. Sernik podaję mocno schłodzony z dodatkową porcją sosu z mango, która niesamowicie orzeźwia. Ciasto jest proste w przygotowaniu a w tej chwili stało się ono moim popisowym(...)mango: 1 mango, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 limonki* Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Przesypujemy do miski a na tej samej patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy. Następnie do cukru wrzucamy prażone orzechy, dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i studzimy. Wystudzone orzechy miksujemy w malakserze na drobne kawałki. Ser, zmiksowany mus mango, cukier
Mango Papajaciekawemu połączeniu banana z orzechami włoskimi. ...i ten aromatyczny zapach bananów wydobywający się z piekarnika... Mmmm... Muffinki Bananowo-Orzechowe - Składniki: (ok. 15 muffinków)3 dojrzałe banany2 jajka250 g mąki85 g masła150 g brązowego cukruok. 3 łyżki białego cukru 180 g jogurtu naturalnego cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliok. 100 g orzechów włoskichMuffinki Bananowo-Orzechowe - Sposób przygotowania:Wszystkie(...)solą i łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi każdego muffinka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut do tzw. "suchego patyczka" (nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia
Słodka Stronapóźniej zaskoczyć gości. Ciasto orzechowe z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole, a do tego wszystkim smakuje. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego Ciasto orzechowe: 5 jajek 18 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta 2 torebki(...)Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki). Ciasto orzechowe: Ucieramy 4 żółtka z połową cukru pudru. Dodajemy 4 białka ubite z resztą cukru, mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni. Krem: Łączymy mleko z cukrem
Salonik smakówSkładniki na 12 sztuk:50 g mielonych orzechów włoskich 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia mielony cynamon jajko 100 ml oleju 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g jogurtu waniliowego 150 g mrożonych malin cukier puder do posypaniaSkładniki podzielić na suche i mokre (fot.1). Mąkę przesiać do miski i dodać resztę suchych składników. Następnie(...)mokre składniki, mieszając całość drewnianą łyżką. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby na końcu dodać olej i wlewać go małymi porcjami. Na koniec wsypać mrożone maliny i delikatnie wymieszać z ciastem. Przygotować papilotki. Napełnić je ciastem (fot.2). Wstawić do formy na muffinki i piec 25-30 minut w temp. 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podczas pieczenia tych babeczek w całym
Świat CiastaPolecam wypróbować. Składniki:Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Ponadto:tłuszcz do blaszkipapier do pieczeniabułka tartaSposób przygotowania:Ciasto orzechowe: Jajka ubic z cukrem na biały , puszysty krem. Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec w temp. 170 C przez
Słodkości i nie tylko