ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:64/267)

POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 110

końcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach
ŚNIEGOWE KULE 317

gładką masę, dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy

Ostra na Słodko
Kluski śląskie 168

zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła.   Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.   Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,gładkiego ciasta.   W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.   W każdej kulce robimy wgłębienie.   Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju.Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką

Maminek kulinarny
Ciasteczka waniliowe z migdałami 189

gładką masę.  Dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy

Ostra na Słodko
Ciasteczka ryżowe z kokosem 311

kleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy  Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas

chwile dla mnie
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 256

temperaturę pokojową.Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma,  formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp.Ciasteczka pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
PIERNICZKI BRUKOWCE 343

mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy

RAROSSA
Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 217

Ciasteczka podwójnie pieczone z ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka kokosowe 247

dodawać mąkę partiami do masła stale ubijając mikserem. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto owinąć folią i wsadzić do lodówki na 30 minut.  Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzać je w miksturze jajka i wody i obtaczać w wiórkach. Ułożyć je na blaszce i czubkiem palca wydrążyć małe zagłębienia. Nałożyć dżem w zagłębienia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Łącki przekładaniec 164

jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Ciasto orzechowe Składniki: 250 g grubo siekanych orzechów włoskich 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odłożyć, będą wykorzystane

W garach u Gosi
Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi. 208

pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.  Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.  Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.  Smacznego! Normal 0 21 false false false

Symfonia smakowa
CIASTKA JAGLANE Z ORZECHAMI 199

pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moje nie rosły, więc myślę iż dodatek sody jest zbędny, można je wówczas układać

Smaczne Zdrowe
WEGAŃSKIE CIASTO MARCHEWKOWE BEZ PIECZENIA 195

ciasto było RAW - nie dodawajcie polewy lub zastąpcie ją bitą śmietaną kokosową.  Zapraszam na ciasto marchewkowe!  Składniki na formę 14 x 24 cm: Ciasto: 1,5 szklanki surowych migdałów lub orzechów włoskich, 10 daktyli, 3 łyżki rodzynek, pół szklanki surowych wiórków/płatków kokosowych, 2 marchewki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki kardamonu. Polewa: 3/4 szklanki(...)oczkach, dodajemy resztę składników i blendujemy (nie musi być dokładnie). Foremkę wyścielamy folią spożywczą i wykładamy do niej ciasto. Umieszczamy w lodówce i zabieramy się za robienie polewy. Wszystkie składniki na polewę blendujemy. Polewamy ciasto, dekorujemy płatkami kokosowymi, kawałkami orzechów lub rodzynkami. Wkładamy do lodówki, by stężało. Gotowe

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto makowe z orzechami i jabłkami 261

Porcelana Bogucice z kolekcji   JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE                                      Ciasto makowe z orzechami i jabłkami(...)pieczenia - 1 łyżeczka aromat migdałowy  sól - szczypta sezam - 1 łyżka kasza manna - 10 łyżek  jabłka - 700 g cukier puder -  200 g orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka jaj oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder

Kuchnia Danusi
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 206

łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona  200 ml wrzącej wody  dodatkowo:  100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE:  Przygotowujemy ciasto.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Dzielimy(...)cienkie placki wielkości formy do pieczenia ( u mnie forma 36x23). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 13-15 minut do zarumienienia ciasta. Wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie każdy blat ciasta nasączamy pachnącą gorącą kawą VASPIATTA . Przygotowujemy masę. Na mleku gotujemy kaszę mannę na gęsto wraz z cukrem. Studzimy – kasza musi być zimna. Do miski przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania