ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:69/267)

Krajanka orzechowa! 389

wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, na puszystą masę. Dodajemy mielone(...)orzechy włoskie i mąkę krupczatkę. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek i przenosimy ją do uprzednio przygotowanej masy orzechowej. Całość delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza ok. 15-20 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Składniki na polewę:  300g cukru pudru 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego

Kuchnia Pani Wiosny
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 139

orzechy nadają tej drożdżówce jesiennego charakteru. Składniki: 700 g mąki 10 g suchych drożdży 70 g cukru 225 ml mleka 90 g masła + 1 łyżka 3 jajka 50 g orzechów włoskich 2 jabłka 2 czubate łyżeczki cynamonu 100 g dżemu (ja dałam truskawkowy) 70 g brązowego cukru Do miski wsypujemy mąkę. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (ale nie gorące). Roztrzepujemy(...)spowrotem do miski, przykrywamy ,ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją objętość. Orzechy włoskie siekamy. Dodajemy do nich brązowy cukier oraz miękkie masło. Dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je dżemem a następnie masą orzechową. Na końcu

My simple kitchen
Engadyński tort z karmelem i orzechami 172

łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki wody, ok. 60 ml Nadzienie: 35 dag orzechów włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na min 1 godzinę(...)się rozpuści i zagotuje wlewamy również karmel i mieszamy wszystko razem, gotując kilka minut. Do powstałej masy wsypujemy przygotowane orzechy włoskie i odstawiamy do wystudzenia.4. Przygotowujemy foremkę, najlepiej wyłożyć ją w całości papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na spód i boki, wlewamy masę karmelowo - orzechową. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy wierzch, można wykonać ręcznie wykonane ozdoby

Apetyczna babeczka
Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami 204

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. farsz: 200 g orzechów włoskich; 50 g migdałów ( u mnie bez); 3 łyżki śmietany 30% (u mnie śmietana 18%); 200 g chałwy; 3 łyżki amaretto; Wykonanie: 150 g orzechów zmielić (razem z migdałami), resztę orzechów posiekać. Chałwę pokruszyć w misce. Do pokruszonej chałwy dodać wszystkie orzechy (i migdały), śmietanę oraz amaretto. Wszystkie składniki wymieszać(...)gładką masę. ponadto: 1 jajko (roztrzepać do posmarowania drożdżówek);   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście  tzw. "kupki" i lekko je rozsmarowywałam). Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zaczynając zwijanie od dłuższego boku. Zwiniętą roladę pokroić ostrym nożem

In my kitchen
Ciasteczka - serduszkowe fantazje 148

cukru pudru połówki orzechów  włoskich przepis Margarynę siekamy z mąką , dodajemy żółtka , 2 łyżki śmietany , pół łyżeczki proszku do pieczenia i zagniatamy ciasto jak na  kruche . Ubijamy białko , dodając stopniowo cukier puder . Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy foremką ciastka i każde z nich smarujemy pianką, a na wierch układamy połówki orzecha włoskiego . Pieczemy ok. 15 min w temp.150-180 st.C

Smakowite Dania
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 237

drobno posiekane, najlepiej bez skórki)* Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku(...)wolnym ogniu razem z masłem i pokruszoną czekoladą. Masę studzimy, by była zimna i płynna, po czym olewamy nią wierzch i boki tortu. Na koniec torcik dekorujemy np. orzechami włoskimi, płatkami i kolorowymi posypkami. Po udekorowaniu tort pozostawiamy na godzinę lub dwie w zimnym miejscu, by polewa dobrze zastygła. *Migdały bez skórki można kupić gotowe lub zrobić. Wystarczy wrzucić

Smakowy Raj
Orzechowy jabłecznik z budyniem 131

Przepis na ciasto znalazłam dawno temu na jakiejś stronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych) 2-3 łyżki(...)mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą i włożyć do zamrażalnika lub lodówki, aby ciasto się schłodziło. Gdy ciasto się już schłodzi większą część rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej blachy. Ciasto nakłuć widelcem

talerz przyjemności
Włoskie ciasteczka z białym winem (Ciambelline al vino) 143

użyłam wytrawnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier do obtoczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania miękkiego ciasta. Ciasto podzielić na porcje - wielkością odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę zrolować w cienki wałeczek i następnie zapleść w kształt przypominający precelek. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego

Di gotuje
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 296

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)cynamonu) 5 łyżek cukru brzozowego/ksylitolu ( Brzozowy Cukier ; można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich   Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej

Di gotuje
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 181

książki znanego Anglika nie korzystałam od  ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki

Życie zamknięte w smaku
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą 143

znalazł. Marchew jest praktycznie niewyczuwalna, ale nadaje ciastu ciekawego koloru, a całość dopełnia słodka, lekko kwaskowata polewa. Dzięki otrębom i mące pełnoziarnistej ciasto zawiera także cenny błonnik i wiele witamin. Jako posypka doskonale sprawdziłyby się orzechy włoskie, ale ja tym razem wykorzystałam drobno posiekane batoniki musli (domowe!). Może kiedyś zamieszczę przepis, ale dzisiaj dzielę się z Wami moim ,,marchewkowcem(...)zagęścić ciasto) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 szklanki cukru 100 g rodzynek po łyżeczce : cynamonu, sody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli polewa jogurtowo-śmietankowa 1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette jogurt naturalny (mały) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wody drobno posiekane orzechy włoskie (jak w oryginale)...  lub batoniki musli (ja użyłam domowych

Kuchnia Ellie
Snikers 655

włoskich 3 łyżki miodu 120 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem:  1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru 250 g masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 100 g gorzkiej czekolady Ciasto miodowe: wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić można podsypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto(...)pieczenia. Najlepiej rozłożyć ciasto palcami, do wałka będzie się za mocno kleić. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na 3 placek wyłożyć masę orzechową i piec w tej samej temperaturze około 15 minut, aż orzechy się zrumienią. Wystudzić. Masa orzechowa: miód, cukier, masło oraz sól włożyć do garnka i rozpuścić. Następnie wsypać posiekane orzechy włoskie i całość zagotować

My simple kitchen
Sernik z kokosem 249

łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynekMasa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram wiórków kokosowychW misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy(...)cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3). Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach

Świat Ciasta
Orzechowe ciasto z cukinią 171

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto z cukinią i orzechami. Polane czekoladą i posypane posiekanymi orzechami. Wyglądem przypomina murzynek

Marta Gotuje