ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:74/267)

KOKOSOWE CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO, BEZGLUTENOWE 258

wyrobić kruche ciasto. Można również posiekać ciasto nożem i zagnieść ręcznie.       wersja z cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g) Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przyduszamy każde ciastko widelcem, tak by utworzył się wzorek. Blaszkę z ciachami wstawiamy do lodówki i zapełniamy

Smaczne Zdrowe
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE Z POLEWĄ 289

Ciasto orzechowo-jabłkowe bardzo często pojawia się na naszym stole, ale nigdy nie było okazji, żeby zrobić mu zdjęcie. Teraz nadrabiam zaległości i mam nadzieję, że

Przepisy Aleksandry
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 199

masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno

les mirabelles
Zielone kluski śląskie. 150

ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym

vegetanie
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 155

Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym

vegetanie
Kleryżki 315

proszek do pieczenia i kokos.W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia. Formę wykładamy papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni

Lawendowe Niebo
Ciasteczka z czekoladą 130

sody oczyszczonejszczypta soliPrzygotowanie:Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Czekoladę pokroić na malutkie kawałeczki, dołożyć do ciasta i ponownie wszystko wymieszać.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na posmarowanej masłem blaszce. Każdą z kulek lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 160’C (termoobieg) przez około 13 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 217

niebo Ciasto cappuccino-latte macchiato Słodkie zDania Ciasto-latte czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka PejzażCiasto carycy U stóp Benbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi W mojej kuchni Serniczek z mascarpone W zaciszu mojej kuchni Tiramisu Zakątek Smakosza Tort orzechowo-kawowy Zdrowie zależy ode mnie Likier kawowy

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki kakaowe 230

tutaj..według mnie ciasto było ciut za słodkie.. i dlatego nie robiłam masy orzechowej..a niepotrzebne resztki [ nie zawsze uda się upiec idealne orzeszki, jeśli damy za dużo ciasta] odcięte od upieczonych orzeszków wymieszałam z dżemem..najlepiej kwaskowatym.i tak nadziałam orzeszki...Przepis mimo to cytuję wraz z nadzieniem orzechowym..może komuś przyda się i przepis na nadzienie orzechowe(...)cukru pudru  1 łyżka kakao  Nadzienie: 15 dag masła  15 dag cukru pudru  10 dag orzechów włoskich mielonych  mleko (ok. pół szklanki)  około 30 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem

Moje domowe kucharzenie
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i czekoladą 238

owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Piec około 12-14minut w temp. 190st

Z miłości do słodkości
Czekoladowy piernik najeżony bakaliami 205

Cześć!Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta.Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii

Pora coś zjeść
Ciasteczka z orzechami 203

łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut W tym czasie obieramy orzechy (jeśli mamy w łupinkach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 156

kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem używając miksera, potem dodajemy jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dokładamy orzechy i czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy łyżką (należy zachować odstępy, bo ciasteczka troszkę się rozpłyną

psgotujemy
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 231

orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie:  Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę). W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki.  Orzechy posiekać

Ze smakiem i z pasją
Jabłecznik z masą orzechową 412

włoskich gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g 1 szklanka cukru pudru spirytus lub wódka (dodajcie tyle, by smak był wyczuwalny, ale by nie przesadzić ;)) Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem – studzimy. Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem na gładką masę. Na koniec dodajemy wystudzone już orzechy (trzeba(...)nieco odcisnąć z nadmiaru mleka) i odrobinę spirytusu do smaku. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednorodną masę. Wykładamy na zimne ciasto. Wierzch udekorować np. startą gorzką czekoladą. Najlepiej włożyć do lodówki, by masa się nie rozpływała. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia