ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:81/267)

Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane 1858

jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości orzecha włoskiego i smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na złoto). Dofinki wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać

Di gotuje
Kluski ziemniaczane z kaszą manną + film 187

dokładnie studzimy. Do ziemniaków dodajemy jajko i kaszę mannę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki łączymy razem i dłonią wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.   Artykuł Kluski ziemniaczane

Smakowite Dania
Mini ptysie z truskawkami 284

boków garnka. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym piekarniku przez około

Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczne serowe oponki – bez drożdży, bez proszku do pieczenia 299

niedużym ogniu na złoty kolor. Ja smażyłam po 5 – 6 sztuk na raz. Wykrojone środki także smażyłam – wyszły mini pączki. Z ciasta można też zrobić pączki – wystarczy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażone układać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

Niebieski kubek z kawa
Migdałowe oczka - 'Thumbprint Cookies (bez glutenu, wegańskie) 203

Migdały wymieszać z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, sodą i mielonym lnem. Wlać syrop klonowy, wymieszać. Dodać olej kokosowy i zagnieść gładkie ciasto. Lekko wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na przygotowanej blaszce w niewielkich odstępach. Następnie na środku każdego z ciasteczek zrobić palcem okrągłe zagłębienie. Piec około 15-16 minut, do ładnego zarumienienia ciasteczek

maniapieczenia
Żytnie ciasteczka z kokosem, czekoladą i bakaliami 201

żurawiną) 1 jajko 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Z ciasta formować kulki (o wielkości nie co większej od orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.     Ciastka piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Piekarnik wcześniej powinien być rozgrzany

Di gotuje
Lizaki z ciastek Oreo wg przepisu Lorraine Pascale 233

lizaków kolorowe posypki do dekoracji Przygotowanie:  W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i chowamy do zamrażalnika na 15 minut, aby ciasto stwardniało. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę (można dodać 1 łyżkę oleju, wtedy czekolada będzie lepiej spływała z lizaków). Wyjmujemy nasze kuleczki z zamrażalnika

Domowa Cookierenka Agi
Pyszne ciasteczka maślane 143

Składniki: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 170g mąki esencja waniliowa Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto(konsystencją powinno przypominać plastelinę). Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Spłaszczamy i odciskamy dowolny wzorek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.15-20minut. Ciasteczka są bardzo szybkie,ale naprawdę smaczne. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Czekoladowe ciasteczka owsiane 169

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli Mąkę wymieszałam z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Usypałam kopczyk, dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce. Po godzinie formowałam kule wielkości orzecha włoskiego i rozgniatając na krążki układałam na blasze. Piekłam przez około 15 minut w 180 stopniach. *jeżeli wykorzystujemy płatki owsiane dodajemy również ulubione bakalie:) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Zapiski Młodej Żony
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 280

Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą

Moja smaczna kuchnia
Ciasteczka z kaszy jaglanej 189

kaszy jaglanejSkładniki:100 g kaszy jaglanej1 dojrzały banan2 garści orzechówPrzygotowanie:Kaszę opłukać, ugotować i przestudzić.Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą.Z takiego ciasta formować ciasteczka, na każdym z nich ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec 20-25 minut w 180 stopniach

Lawendowe Niebo
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1489

Jakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla

Moja smaczna kuchnia
Seromak 228

wówczas ciasto wyjdzie nieco niższe) seromak_mojprzepisna.pl listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka(...)masę makową: 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku

moj przepis na
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 267

Makowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu(...)przez kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając; ponownie dobrze zmiksować zawartość rondla ręcznym blenderem; dodać posiekane orzechy (lub migdały) , cynamon, ekstrakt migdałowy i roztopione masło; dokładnie wymieszać i całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach ok. 34 x 24 cm) 500 g masy makowej 4 łyżki roztopionego masła

Jem więc Jestem
Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii 142

udziałem są moimi ulubionymi. Krucha tarta z nadzieniem z białego maku, migdałów, orzechów włoskich i laskowych oraz żurawiny to prosty i smaczny deser, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Dekoracja powstała z marcepanu, który świetnie współgra z całością. Składniki (na jedną dużą tarte o średnicy 28 cm): Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 50 gram cukru pudru 150 gram masła(...)bakalii: 1/2 szklanki cukru trzcinowego 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 gram marcepanu 150 gram orzechów włoskich 200 gram migdałów bez skórki 250 gram białego maku 100 gram orzechów laskowych 100 gram suszonej żurawiny 2 jajka Dekoracja: 50 gram marcepanu Ciasto kruche Składniki na ciasto kruche szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut. Nadzienie

Mango Papaja
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 254

powtarzam ok 5 razy. Gdy ciasto za bardzo się przez pierwsze razy klei podsypuję semoliną . Za każdym razem uwalnia się gluten i ciasto staję się bardziej sprężyste i mniej klejące - przełączam na pozycję 1 i już bez składania przepuszczam ją 3 razy- to samo na pozycji 2 i  3 jeżeli ciasto jest już za długie przecinam na pół(...)każdy kawałek osobno wałkuję - czynność tą kończę na pozycji 4 - na wywałkowanym płacie układam kulki z kaszanki w wielkości orzecha włoskiego w równych odległościach - smaruje dookoła kaszanki wodą i na to nakładam płat wywałkowanego ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty. Gotowe ravioli wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuje ok 5-7 minut

Basia w kuchni
Mazurek z płatków owsianych 182

łyżki mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki esencji migdałowej Lukier czekoladowy: 100 g cukru 1 białko 30 g kakao sok z ½ cytryny Do przybrania: Orzechy laskowe, włoskie, Migdały, oraz inne suszone bakalie Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni lub w piekarniku, ostudzić i wymieszać z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć z płatkami. Dodać esencję(...)minut w temperaturze 190 stopni C. Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao. Ostudzone ciasto polukrować i udekorować orzechami, migdałami, suszonymi owocami i pomarańczami. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tartaletki czekoladowe z bezą i truskawkami 235

wanilii Masa czekoladowa 150 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki 30% 70 g masła 50 g cukru 2 żółtka 70 g zmielonych orzechów włoskich Ale-raj Beza 2 białka 3 łyżki cukru truskawki Przygotowanie: Ciasto: Do misy z miksera wsypać mąkę dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, zimne pokrojone w kostkę masło i jajko. Końcówką do ucierania zmiksować(...)wolnym ogniu mieszając podgrzewać aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Zdjąć z ognia do letniej masy dodawać po jednym żółtku i energicznie mieszać. Na końcu wsypać zmielone orzechy i wymieszać. Masę czekoladową wyłożyć na ciepłe podpieczone spody i ponownie włożyć do piekarnika na 10 minut. W trakcie zapiekania przygotować bezę. Beza:białka ubić na sztywno stopniowo dosypywać cukier

Ala piecze i gotuje
Jaglany murzynek z orzechami 183

Ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, na bazie zdrowej kaszy jaglanej z chrupiącymi orzechami włoskimi. Ma bardzo miękką konsystencję, wręcz aksamitną i wilgotną, trochę w smaku przypomina ptasie mleczko. Dla mnie rewelacja! Zamiast cukru można dodać miód, będzie wtedy jeszcze zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście(...)kolację wigilijną. Składniki: • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 szklanki wody • 100 ml oliwy • 5 jajek • 1 mały jogurt naturalny • 3 łyżki kakao • 1/2 szklanki cukru • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich   Wykonanie: • Kaszę jaglaną zalać dwiema szklankami wody, delikatnie posolić i gotować 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia. • Ostudzić kaszę i zblendować na papkę. • Dodać

To co kocham
Ciasto toffi 375

się lekko schłodzi dodać do śmietany i dokładnie zmiksować. Ubitą śmietanę rozprowadzić na jednej połowie schłodzonego   ciasta i przykryć drugą Składniki na polewę kajmakową: 1 puszka gotowej masy kajmakowej, jeżeli nie mamy to puszka słodzonego skondensowanego mleka 1 szklanka orzechów włoskich Jeżeli nie mamy gotowej masy kajmakowej to można skondensowane mleko w puszce gotować w kąpieli wodnej przez godzinę

Na słodko lub wytrawnie
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 205

czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie z posiekanymi migdałami mieszamy i odkładamy na bok dwie łyżki mieszanki do dekoracji Resztę(...)ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy i polewamy nasz torcik. Wierzch posypujemy wcześniej odstawionymi orzechami: włoskimi i pistacjami Wstawiamy do lodówki, aby czekolada z wierzchu

Szczęśliwa kuchnia
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 209

czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie z posiekanymi migdałami mieszamy i odkładamy na bok dwie łyżki mieszanki do dekoracji Resztę(...)ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy i polewamy nasz torcik. Wierzch posypujemy wcześniej odstawionymi orzechami: włoskimi i pistacjami Wstawiamy do lodówki, aby czekolada z wierzchu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SERNIK ŚWIĄTECZNY (ORZECHOWO-CYNAMONOWY) 322

Moje święta w tym roku będą kolejnymi z daleka od rodziny. To już piąty rok bez Nich. Co roku planuję, że w końcu się uda...ale

Przepisy Aleksandry
Pychotka Siostry Anastazji 660

jajka -2 łyżki śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka amoniaku -powidła śliwkowe -200 g orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę

KasiekGotuje
Jesienne naleśniki ze śliwkami wg Aleex 184

szczypta soli • 1 cukier waniliowy • olej • szczypta cynamonu (opcjonalnie) Sos śliwkowy: • 6 dużych śliwek • 1 łyżka brązowego cukru • 1 łyżeczka masła • kilka połówek orzechów włoskich Dodatkowo: • serek homogenizowany waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe: połączyć trzepaczką 2 jajka, 2 szklanki mleka, wodę i szczyptę soli. Dodać cukier waniliowy (uwaga: cukier dodajemy tylko w słodkiej wersji naleśników(...)połączeniu składników ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać pozostałą porcję mąki. Do ciasta dodać także szczyptę cynamonu oraz 1 łyżkę oleju. Dokładnie wymieszać. Pozostawić ciasto na 20-30 minut. Gdyby po tym czasie było za gęste, dodać odrobinę wody, gdyby było za rzadkie, można dodać nieco mąki. Ciasto musi mieć lejącą się konsystencję, musi spływać z łyżki, ale jednocześnie ją oblepiać

W mojej kuchni
Ciasteczka z białą czekoladą 183

sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut

Aga w kuchni