Jest idealne dla miłośników czekolady, którzy lubią ciężkie, gliniaste i mocno czekoladowe ciasta. Jak dla mnie… Pycha! Składniki: 250 g masła 300 g gorzkiej czekolady 70% 5 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/2 szklanki orzechów włoskich Przygotowanie: W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną lub połamaną czekoladę(...)połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, aż składniki się połączą. Wsypać posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20-25 minut. Wyjąć, przestudzić i pokroić na kwadraty. Smacznego
Oryginalny smakSłówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony(...)maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej
Pychotkaaajest miksowana. Masa jest bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa. Proporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało. Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych orzechów włoskich, 200 g startych migdałów, 50 g słonecznika, 100 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g cukru pudry(...)sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni prażymy słonecznik, dodajemy starte migdały, orzechy i całość delikatnie prażymy. W tym czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru pudru (nie zagotowujemy). Do ciepłego mleka dodajemy bakalie (rodzynki, prażone tarte orzechy, migdały
Moniki Smakołykikupić w sklepie StrefaUlubiona.pl a produkty marki Vialli-Design znajdziecie tutaj: KLIK Składniki: na ciasto: 550 g mąki 250 ml letniego mleka 100 g cukru 30 g drożdży świeżych 1 jajko 40 g stopionego masła na nadzienie: 150 g orzechów włoskich 25 g masła 1 jajko 50 g cukru pudru 2 łyżki rumu lub wódki dodatkowo(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki wódki lub rumu (ewentualnie soku z cytryny) 4 łyżki orzechów włoskich jajko Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozmieszać w mleku i wlać do mąki. Dodać cukier i jajko, wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlać stopione wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia1 opakowanie cukru waniliowego100 g cukru pudru200 g masła (zimnego)6 żółtek*Masa bezowa:8 białek ( sześć pozostanie z ciasta i dwa z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 szklanki cukru pudruokoło 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub jakiś innych zamienników*Masa budyniowa:500 ml mleka2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowego250 g masła(...)porcjami cukier puder, gdy piana z cukrem będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na posmarowany dżemem placek - każdy spód posypujemy po całości szklanką posiekanych orzechów włoskich. Spód pieczemy około 20 minut - aż będzie brązowy. Gdy upieczemy dwa takie same spody ostawiamy je do wystygnięcia. W międzyczasie robimy masę budyniową. Do garnuszka wlewamy szklankę (250 ml) mleka
Piekę, bo lubięPrince Polo 10 dag mielonych orzechów włoskich 3 łyżki kremu czekoladowego do nasączenia biszkoptu 150 ml mocnej kawy 50 ml rumu polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piane dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z kakaem, łączymy z ubitą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)łyżce budyniu i kremu czekoladowego. Do zmiksowanej masy wsypujemy zmielone orzechy włoskie oraz pokrojone drobniutko batony. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, nasączamy kawą wymieszaną z rumem. Na dolną część biszkoptu wykładamy masę przykrywamy drugą częścią. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, polewamy wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Smacznego
kgwjanczewoJuż od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł na tartę z kurczakiem, gruszką, lazurem i orzechami włoskimi. W końcu wczoraj udało mi się zrealizować ten koncept. Wyszło genialnie. Takie proste połączenie, a tak wiele doznań smakowych. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 gruszki 100 g sera lazur blue garść orzechów 1 jajko 2 łyżki jogurtu
Emskie SmakiKruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 4 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free 4 łyżki brązowego cukru 50 g masła 4 duże twarde gruszki Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około(...)wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj na cieście. Kruszonka : W misce umieść posiekane orzechy, mąkę i cukier. Zalej roztopionych masłem i rękami zagniataj kruszonkę tworząc grudki. Przygotowana kruszonką posyp ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut – do złotego koloru. Ja piekłam na termoobiegu
Kuchnia bezglutenowaciasta Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 20 dag pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 10 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 10 żółtek 6 łyżek cukru 2 kostki margaryny(...)pieczenia i kakao i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Wlewam ocet, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 160'C. Ciasto figow e-Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie
Ciasteczkowy Potwórsody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 100 g oleju rzepakowego 2 jajka 150 g posiekanych orzechów włoskich 200 g startej marchwi POLEWA z serka: 300 g serka Philadelphia light 90 g masła 3/4 szklankicukru pudru 1 łyżeczka olejku waniliowego Orzechy włoskie do dekoracji W jednym naczyniu(...)łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź. Polewa: serek zmiksuj dokładnie z olejkiem i cukrem pudrem. Posmaruj wystudzone ciasto i udekoruj orzechami. Smacznego
Kuchnia bezglutenowacukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 40 g orzechów włoskich 40 g całych migdałów 50 g suszonej żurawiny * Dynię (u mnie piżmowa, ale może być inna) pokrój na kawałki, następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż będzie miękka(...)tępą stroną noża wyskrob nasionka, dodaj je do suchych składników. Dodaj mokre składniki do suchych i z grubsza wymieszaj. Dodaj orzechy włoskie, migdały oraz suszoną żurawinę i wszystko wymieszaj. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i uformuj z niego dwa wałeczki. Gdyby ciasto było zbyt lepie, dodaj do niego więcej mąki. Przenieś
Chilli Czosnek i Oliwapół szklanki cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła Lukier z orzechami 350 g orzechów włoskich u mnie 200 g masła 5 łyżek cukru trzcinowego 4 łyżki miodu Ze składników na ciasto wyrobić kulę. Podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część i upiec na złoto w 180 stopniach
Z Kuchni Do Kuchninich te, które wydawały się najmniej skomplikowane. Choć muszę przyznać, że miałam pewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :)Składniki:100 g gorzkiej czekolady100 g masła3 jajka150 g cukru50 g mąki2 łyżki kakaoorzechy włoskie+ krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracjiDo miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy(...)trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach.Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową.Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym
Ciastkozercydżem wiśniowy 400 g orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie ono jednolitą kulę. Dzielimy gotowe ciasto na trzy części. Jedną zostawiamy na stolnicy a dwie schowamy do lodówki. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach(...)samo postępujemy z kolejnymi częściami ciasta. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Jabłka smażymy aż powstanie z nich masa. Pod koniec wsypujemy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy kroimy, przesypujemy je do miski i mieszamy z miodem. Składanie ciasta zaczynamy od wyłożenia pierwszego ciasta, na nim rozsmarowujemy masę z jabłek. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta
ciastkarnia na kruchym spodzieSKŁADNIKI:KRUSZONKAorzechy włoskie posiekane -270 gherbatniki w czekoladzie -250 gmargaryna -2/3 kostMASA MILKY WAYbatony milky way duże 3 sztmleko -1 szklżelatyna 1 opak (na litr wody)śmietana 36%- 2 szklcukier -3 łyżkiananasy w syropie -1 puszkaPOLEWA1 jajkomargaryna 0,5 kostcukier -3 łyżkikakao -3 łyżkiPRZYGOTOWANIE: Do garnka włożyć margarynę, roztopić, dodać orzechy. Herbatniki posiekać nożem, dodać do orzechów, wymieszać. Masę(...)wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kruszonki, dobrze docisnąć ręką na blasze. Na masę wyłożyć krem, na kremie ułożyć połowę osączonych i pokrojonych ananasów. Przykryć drugą połową kruszonki. Zrobić kleksy na cieście z polewy, posypać resztą pokrojonych ananasów, odstawić ciasto do lodówki
Kuchnia Danusi