kilograma startej na grubych oczkach dyni 75 gram masła 2 łyżki miodu 5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich łyżeczka mielonego cynamonu opakowanie cukru waniliowego olej Syrop: 3 łyżki cukru 5 łyżek wody Przygotowanie: Dynię zetrzyj na grubych oczkach. Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut . Podziel na 6 części, z których(...)zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut. Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon , cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu. Rozwałkuj cienko ciast . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie podzieliłam w rondlu
AZgotuj!łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia(...)dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. Polewa czekoladowa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiciasto będzie równie dobre. Smaczne ciasto do kawy. CIASTO MARCHEWKOWE II Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia, inspiracja: link Składniki 300 g drobno startej marchewki 100 g ananasa (świeżego lub z puszki) 80 g orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe 1 łyżeczka(...)szklanka) brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Przygotowanie Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.compieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam po 50g: brazylijskich, włoskich i migdałów) - 100 rodzynek - 50g suszonej żurawiny Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (ja swoje wkładam do worka i rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie na miazgę, mają być małe kawałki). W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki (mąki, orzechy, żurawinę, rodzynki, ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia(...)dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Można odstawić na ok.10 minut, do napęcznienia płatków. Z ciasta odrywamy kawałki (najlepiej w rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy na gr.ok.1cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można rozpłaszczać np. przy pomocy dna kieliszka lub szklanki, zmoczonych w wodzie
Smaczne Zdrowełyżeczką octu szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jabłek odmiany szara reneta 150g lub więcej posiekanych orzechów włoskich 150g rodzynek skórka z 1/4 pomarańczy pokrojona w kosteczkę 3 łyżki bułki tartej cynamon cukier plus: 200g roztopionego masła Sposób wykonania: Składniki na ciasto przełożyć do miski, lub malaksera i wyrobić tak aby nie było ani za gęste ani za rzadkie(...)garnek na ok. 30 minut. Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy i rozciągamy. Do tego celu potrzebny będzie płaski talerz, który ustawiamy dnem do góry i kładziemy na stole. Talerz przykrywamy czystym obrusem i posypujemy ten obrus mąką. Ciasto już nieco rozciągnięte i rozwałkowane, kładziemy na środek talerza i rozciągamy dalej na 4 ręce. Ciasto musi być cieniutkie, ale nie za bardzo
Kuchnia Pani Wiosnyłyżkami mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na godzinę . Po upływie tego czasu dodać pozostałą mąkę i zmiksować na gładko. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. Ręce natrzeć mąką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka w sporych odstepach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około
O kuchni z uczuciemcytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny(...)mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić
Mała Cukierenkacytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny(...)mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić
Mała Cukierenkażółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;) Składniki: Na ok 28 sztuk: 2 duże płaty ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu waniliowego 350ml mleka + 1 łyżka 2 łyżki cukru 1 mleczna czekolada 1 żółtko 50g włoskich orzechów Sposób przygotowania: 300ml mleka gotujemy, w 50ml rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier i wlewamy do gotującej się reszty. Tabliczkę czekolady
Kuchnia w czekoladzieMiodownik, znany też pod nazwą stefanka albo snickers, jest ciastem, na które składają się miodowe blaty w różnej ilości (od 2 do 8), krem grysikowy lub
Smakołyki BerenikiFrankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!być jej tyle ile odjętych ziemniaków). Następnie dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia
Monia miesza i gotujepodczas pieczenia nie rozpuszczają się) i jeszcze raz krótko mieszamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy je w dłoniach (najlepiej zwilżonych wodą – wówczas ciasto nie będzie kleiło się do rąk) na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie je spłaszczamy (ciasteczka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Ciasteczka pieczemy
MyCookBook.pljest zbyt sucha, to dodajemy więcej serka waniliowego, jeśli natomiast zbyt rzadka, ratujemy się dodaniem suchych ciasteczek. Bierzemy do ręki po kawałku ciasta i formułujemy z nich kulki o wielkości nie większej niż orzechy włoskie. Następnie obtaczamy je od razu w wybranych posypkach. Tak przygotowane trufle odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wykładamy na stół tuż przed imprezą
Kuchnia co dniasodę, cukier, przyprawę do piernika, jajka i miód. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 cześci i robimy z każdej wałek po czym odkrawamy nożem ciasto po około 3 cm - tak jak kopytka, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 - 15minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier
Kubki smakuutrzeć mikserem z jajkami i cukrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąki, następnie aromat i mleko. Na koniec dodać pokrojone i sparzone orzechy włoskie. Foremka jest silikonowa, to chyba nie trzeba jej smarować ?. Połowę ciasta przełożyć do foremki, drugą polowe wymieszać z kakao. Przełożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut
MarciochaKucharzyszklanki mąki 1 żółtko Ciasto robimy jak na kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałki średnicy ok. 4 cm i odcinamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozgniatamy na dłoni, aby uzyskać okrąg, w który nakładamy farsz jak do zwykłych pierogów. Białko zostawiamy na później, przyda się do posmarowania pierożków. Przygotowane
vegetaniejajkiem sadzonym Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach
Moja smaczna kuchnia