ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:115/267)

Makowiec zawijany 814

długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki rumu lub wódki 1,5 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 6 białek 200 g cukru 500 g maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek(...)ciepłego mleka, z roztopionym i ostudzonym masłem, szczyptą soli, olejem oraz rumem. Wyrabiamy elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 133

orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka(...)stopni i piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło, by miało czas przestygnąć. Po włożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli i mąką oraz przyprawami, goździki należy zmiażdżyć lub zmielić. Wszystkie jajka rozbijam i  oddzielam białka od żółtek. Dwa białka można wykorzystać

I tu będę miała takie te
Markizy orzechowe 186

zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji (co daje łącznie około 240 g orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania  WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do miski wsypać zmielone orzechy, dodać obie mąki

Passions hobbies life
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 191

zagłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy połową szklanki wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na kilka minut, następnie zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy klopsiki: mięso mieszamy z jogurtem, koncentratem i przyprawami. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki przesmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i podduszamy kilka minut pod przykryciem(...)plastry, jeżeli jest bardzo soczysty - usuwamy gniazda nasienne, fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą, kukurydzę odsączamy, cebulę kroimy w krążki. Mozzarellę odsączamy i wyciskamy w rękach z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy w palcach na małe kawałeczki i posypujemy równomiernie pizzę. Na ser kładziemy klopsiki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut kładąc blachę bezpośrednio

Kuchnia w szuwarach
Wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) 157

dyniowe ciacho! Forma o średnicy 20cm, ok. 10 porcji, jedna ok. 170kcal. Składniki na ciasto: - 300-350g puree z dyni - 170ml mleka (u mnie sojowe) - 110g mąki żytniej typu 2000 - 80g mąki żytniej typu 720 (można również użyć tylko jednego typu) - 30g posiekanych orzechów włoskich (inne też będą ok) - 2 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego - 2 łyżki masła orzechowego(...)muszkatołowej - 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia Jeżeli mamy całe orzechy włoskie, siekamy je na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki mieszamy w misce do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. W tym czasie możemy przygotować krem, ale ciasto smakuje wspaniale i bez niego. Składniki na czekoladowy krem

Be Fit Be Strong
Tarta z jabłkami i bezą na herbatnikach czyniona. 185

Jutro mamy gości, więc coś trzeba było przygotować. Bardzo lubię wszystkie kruche ciasta z dodatkiem owoców. Postanowiłem jednak pójść dalej i zrobić coś z dodatkiem bezy. Nigdy jej jednak nie miałem okazji przygotować, więc musiałem pójść po konsultacje do doświadczonego cukiernika. Dzięki Pani A. Czego użyłem? -300 gram herbatników do spodu -100 gram herbatników do kruszonki -3 jajka -100 gram(...)włoskie) -4 łyżki cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty smarujemy masłem i przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie, tak by było zwarte. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny (by nie zbrązowiały), układamy na spodzie, posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami. Białka

BaRepas
Pierniczki z agrestową konfiturą! 165

włoskich i migdałów kandyzowana skórka z pomarańczy Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z cukrem i przyprawami. Dodać roztopione masło z miodem, skórkę z cytryny, cztery jajka. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie ugniatamy ciasto ręką. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Formę (ok.35x25cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej jedną porcję ciasta. Dokładnie(...)rozprowadzamy. Następnie na ciasto równomiernie nakładamy konfiturę agrestową z orzechami i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na wierzch i smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 160 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu kroimy w małe romby. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 203

jako przekąska do podjadania przed telewizorem. Polecam!!! Drożdżówka do odrywania Składniki na ciasto:   2 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży w proszku 5 łyżek masła 2/3 szklanki mleka szczypta soli 2 jajka Składniki na nadzienie: 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich 3 łyżki cynamonu 3/4 szklanki cukru 5 łyżek masła Do dzieła(...)wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość - u mnie zajęło to ponad godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószona mąką i rozwałkowujemy na długość 60 cm i szerokość 30 cm. Tak powstały prostokąt smarujemy rozpuszczonym masłem (zostawiamy łyżkę do posmarowania po wierzchu), posypujemy cynamonem, cukrem, posiekanymi orzechami i żurawiną. Aby składniki nadzienia nie odpadały delikatnie przycisnęłam je dłonią do ciasta. Tak powstały

sierotka maRysia w kuchni
Makowiec zawijany 163

waniliowy 16 g Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem  i odstawić na około 15 minut w ciepłe(...)margarynę i wystudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami i gotowym zaczynem. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 – 2 godziny ( do podwojenia objętości ). Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, wystudzić a następnie zemleć dwukrotnie. Do masy makowej dodać cukier, rodzynki,  orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto brzoskwiniowe z jabłkami i orzechami 215

inny krem i użyłam brzoskwiń zamiast ananasów. Ciasto jest wilgotne ze względu na jabłka. To naprawdę udane połączenie smaków. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 puszka brzoskwiń cukier do smaku 2 budynie śmietankowe(...)zrobić budyń. Chwilkę jeszcze gotować na małym ogniu, aż nie zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 4. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. 5. Na cieście wyłożyć krem, ułożyć pokrojone cząstki brzoskwiń i zalać tężącą galaretką. Schłodzić, by galaretka dobrze stężała. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
pysznotka ze śliwkami 202

możemy piec na raz dwa ciasta w piekarniku z termoobiegiem. składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru pudru beza: szklanka białek szczypta soli szklanka cukru 3/4 szkl mielonych orzechów włoskich krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)czasie śliwki umyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Podpieczone ciasta wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki, następnie pianę z białek, wierzch obu ciast posypać orzechami. Włożyć z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec jeszcze około 1,5 godz. - beza powinna być jasna, ale krucha

6niebo
Kruche rogaliki dyniowe 170

połączy się z mąką w grudki. Dodać puree z dyni, zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 45 minut. Nadzienie (można użyć nutelli) 100 g pasty sezamowej tahini z kakao 100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni brązowy cukier puder do smaku 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy zmielić

Pełny talerz
Orzechowiec z masą jabłkową 520

jabłek 2 galaretki, najlepiej pomarańczowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa *Masa orzechowa:\ 250 g orzechów włoskich, trochę posiekanych 120 g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80  g masła Wykonanie: Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, miękką margarynę i jajka. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Dno małej blaszki (25x30 cm) wykładamy papierem(...)część ciasta i wykładamy ją do blaszki, można też wylepić ciastem blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut, aż będzie rumiany. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, odkrawamy od blachy boki, jeżeli przywarły i wyjmujemy ciasto. Tak samo postępujemy z dwoma kolejnymi częściami ciasta.  Następnie obieramy jabłka i ścieramy ja na tarce o grubych

Piekę, bo lubię
Pierniczki z orzechami 136

mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i  proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik

Wielopokoleniowo
Pierniczki z orzechami 183

mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i  proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik

Wielopokoleniowo

Proponowane wyszukiwania