jako przekąska do podjadania przed telewizorem. Polecam!!! Drożdżówka do odrywania Składniki na ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży w proszku 5 łyżek masła 2/3 szklanki mleka szczypta soli 2 jajka Składniki na nadzienie: 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich 3 łyżki cynamonu 3/4 szklanki cukru 5 łyżek masła Do dzieła(...)wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość - u mnie zajęło to ponad godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószona mąką i rozwałkowujemy na długość 60 cm i szerokość 30 cm. Tak powstały prostokąt smarujemy rozpuszczonym masłem (zostawiamy łyżkę do posmarowania po wierzchu), posypujemy cynamonem, cukrem, posiekanymi orzechami i żurawiną. Aby składniki nadzienia nie odpadały delikatnie przycisnęłam je dłonią do ciasta. Tak powstały
sierotka maRysia w kuchniwaniliowy 16 g Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na około 15 minut w ciepłe(...)margarynę i wystudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami i gotowym zaczynem. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 – 2 godziny ( do podwojenia objętości ). Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, wystudzić a następnie zemleć dwukrotnie. Do masy makowej dodać cukier, rodzynki, orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę
Na słodko lub wytrawnieinny krem i użyłam brzoskwiń zamiast ananasów. Ciasto jest wilgotne ze względu na jabłka. To naprawdę udane połączenie smaków. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 puszka brzoskwiń cukier do smaku 2 budynie śmietankowe(...)zrobić budyń. Chwilkę jeszcze gotować na małym ogniu, aż nie zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 4. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. 5. Na cieście wyłożyć krem, ułożyć pokrojone cząstki brzoskwiń i zalać tężącą galaretką. Schłodzić, by galaretka dobrze stężała. Smacznego
Kuchnia domowa Anipołączy się z mąką w grudki. Dodać puree z dyni, zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 45 minut. Nadzienie (można użyć nutelli) 100 g pasty sezamowej tahini z kakao 100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni brązowy cukier puder do smaku 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy zmielić
Pełny talerzmąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik
Wielopokoleniowomąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik
WielopokoleniowoNadzienie: 2kg umytych jabłek 150g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50g poszatkowanych orzechów włoskich (możemy zastąpić innymi bakaliami, na filmie dodałam rodzynki ) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub smażonej) 3 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. 2. Dodać posiekane(...)tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ). Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej ( patrz FILM ). 4. Większe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 25 minut
Mała CukierenkaWystarczy dodać orzechy i cukier puder - i gotowe- pyszne ciasteczka orzechowe ! :) Składniki: 16 dag orzechów włoskich 16 dag cukru pudru 2 białka jaj Wykonanie: Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem pudrem oraz z pianą z białek. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym kłaść łyżką porcje ciasta, robiąc spore odstępy. Możemy również wylać ciasto na blachę , upiec w temperaturze 160 stopni około
Tradycyjna Kuchniawyjątkowe, polecam wypróbowanie również wersji tradycyjnej. http://mania-gotowania.blogspot.com/2012/12/witam-oto-moj-pierwszy-przepis.html Miodownik karmelowy Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko 3 łyżki miodu 150 g masła ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 2 lub 3 łyżki śmietany szklanka cukru pudru Orzechy: 300 g orzechów włoskich 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego Krem(...)Masło roztopić i nieco ostudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie za suche dodać koleją). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden
Mania GotowaniaCiasto 225 g mąki pszennej (użyłam mąki orkiszowej jasnej) 225 g marchewki, startej 175 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie(...)proszek do pieczenia, sodę, wszystkie przyprawy oraz startą marchewkę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z olejem i sokiem z pomarańczy. Przelać do miski z mąką i wymieszać. Dodać posiekane orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok 1h-1j 15 minut w temperaturze 180 C do suchego patyczka. Krem. Serek Ricotta wymieszać z cukrem pudrem
coolinarnastrefa.blogspot.comAlice's basket with spinach. Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie 25 dag świeży szpinak 1 opakowanie sera favita 3 ząbki czosnek 1 cebula 50 ml. mleko kokosowe sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka masło olej pomidorki coctailowe kilka orzechów włoskich Wykonanie: Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem odrobiny oleju, dodać szpinak, doprawić solą(...)kostkę serem favita. Ramekiny ( porcelanowe kokilki ), przesmarować olejem, wykleić ciastem francuskim, wstawić do nagrzanego piekarnika 180oC i piec 15 minut. Podpieczone koszyczki napełnić szpinakiem, udekorować pomidorkiem i orzechem i zapiekać 30 minut w temp. 180oC
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowałam ciasto drożdżowe na słodkie, odrywane bułeczki z masą kajmakową, a że w między czasie wymyśliłam sobie, że zrobię bułeczki w mniejszych rozmiarach niż zazwyczaj to praktycznie połowa ciasta została. Wiadomo mogłam przygotować drugą blachę mini bułeczek, ale postanowiłam pokombinować, dodać trochę bakalii dla urozmaicenia i tak powstały te oto słodkości. Swoją drogą mini bułeczki kajmakowe też wyszły ciekawe(...)masy krówkowej kajmak 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynków 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, jednego jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Orzechy i rodzynki drobno siekamy i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMacie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni, więc koniecznie się w nią zaopatrzcie i przygotujcie je w domu(...)dyni pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Ponadto: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek kilka włoskich orzechów Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie
Krakowskie smaki Animasy kajmakowej orzechowej 20 dag masła ok. 25 dag krakersów orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy (25x35cm) i piec około 30 min w temp. 170C. Masę kajmakową(...)krakersach znów rozsmarować masę, przykryć kolejnymi krakersami i czynność powtórzyć Powinno być 3 warstwy krakersów. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy masą i posypujemy pokrojonymi orzechami. Zamiast masy na wierzchu ciasto możemy polać czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g cukru 120 g margaryny/masła 2 łyżki miodu(...)reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy (21x37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić. Masa orzechowa
Malinowo w kuchni