ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:103/267)

Bakalie nie tylko do ciast ? 163

źródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i sosów. 11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast. 12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs i sosów. Wszystkie bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam!   Daktyle z migdałami Daktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane(...)pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach

Magiczne Życie Marty
Ciasto czekoladowe 220

mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać w Lidlu), na górę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :) Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 200 g mąki(...)cukru waniliowego 50 g kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki + garść orzechów, owoce do dekoracji (u mnie maliny) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy

Ciastkozercy
Bezglutenowe placuszki z płatków quinoa i mąki z migdałów ziemnych, podane ze świeżmi figami i gorącymi malinami 163

ziemnych 2 jajka 100 ml wody 2 łyżeczki cukru kokosowego olej kokosowy do smażenia 2 świeże figi 1 szklanka malin 10 orzechów włoskich 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni(...)Maliny myjemy, rozgniatamy widelcem i podgrzewamy, mieszamy je z miodem, jeśli chcemy je dosłodzić. Takim malinowym sosem polewamy każdy placek, układamy na nim plasterki świeżej figi i posypujemy orzechami. Palce lizać

Quinoa Raz!
Muffinki Oreo 141

Składniki na ciasto: 2 jajka 200g mąki 175g cukru 25g rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 75ml gorącej wody (mniej więcej 1/3 szklanki) 75g  mielonych orzechów włoskich lub wiórków kokosowych 100g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli ciasteczka Oreo (ok. 12-20 szt. - w zależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło

Mania Wypiekania
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 150

cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy(...)/przepis własny/  ROGALIKI ORZECHOWO-WANILIOWE 560 g mąki 400 g masła 160 g cukru cukier waniliowy 200 g mielonych orzechów włoskich 4 żółtka Mąką zagnieść z masłem, dodać cukier, żółtka i orzechy. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Urywać po kawałku, formować rogaliki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.  Piec ok. 10-15 minut w temperaturze

KUCHARNIA
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 220

łyżeczki ekstraktu z wanilii,3,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki białego cukru,3 łyżki masła + 200g do wałkowania ciasta, szczypta soli.Nadzienie: 100 g masy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru,350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej(...)pozostałe mleko i kogel mogel. Mieszamy łyżką, a następnie ręką wyrabiamy ciasto. Podsypałam je trochę mąką, bo początkowo bardzo się kleiło. Ciasto musi być elastyczne. Dodajemy roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i schładzamy ok. godziny.Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę  i wałkujemy na prostokąt (ok. 45x25

Aga w kuchni
Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca) 201

coś wspaniałego. Początkowo miałam obawy, iż ciastka będą twarde jak skała, ale nic podobnego - są kruche, chrupiące i dodatkowo cudownie pachną. Możecie do nich dodać ulubione orzechy (polecam np. włoskie, pekan lub laskowe), czy nasiona. Jeśli jednak macie ochotę na słodkie bakalie albo czekoladę - użyjcie mniej cukru. Koniecznie spróbujcie, a jestem pewną, że te ciastka wpiszą się w Wasz grafik(...)następnie połączyć z olejem. Dodać mąkę i sok z cytryny. Masę dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekane orzechy lub inne dodatki. Następnie z masy należy uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostępy nie muszą być bardzo duże.) Piec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
SNIKERS LENY 296

łyżki miodu  - 300-400 g orzechów włoskich  - 0,5 szkl. cukru  Krem:  - 3/4 kostki masła lub margaryny  - 3 żółtka  - 1,5 szkl. cukru pudru  - 1 cukier wanilinowy  - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej  -0,75 l mleka  Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy(...)ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C. Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek. Masa orzechowa: Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając

Moje Słodkie Piekiełko
Orzechowiec 196

Jest dla mnie niezbędny prawie jak opłatek na wigilijnym stole i żywa choinka z bombkami i lampkami. Orzechowiec Ciasto 3 dkg drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 żółtka 20 dkg masła 25 dkg mąki Masa 20 dkg orzechów włoskich zmielonych 18 dkg cukru 1 paczka cukru waniliowego 3 białka Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem i odstawić. Masło

Posadzone i zjedzone
Mazurek orzechowy 232

roztopić z mlekiem i sodą. Z mąki cukru, masła, jajka i roztopionego miodu z sodą i mlekiem wyrobić ciasto. Podzielić go na 2 części. Jedną część rozwałkować i upiec ( 15 minut w 180 stopniach ). Masa orzechowa : 20 -25 dkg orzechów włoskich 5 dkg cukru 6 dkg margaryny 1 łyżka miodu prawdziwego Grubo pokrojone orzechy wymieszać z margaryną i cukrem

kuchcikownia
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 216

dodatkiem wina...?Jeśli nie macie kasztanów, włoskie orzechy wystarczą. Jednak jeśli macie możliwość zakupienia kasztanów jadalnych, bardzo je polecam - ich słodkawy smak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i sprawia, że ta focaccia nabiera naprawdę wyjątkowego charakteru.Focaccia z kasztanami, orzechami i czerwonym winemSkładniki:(na 1 sztukę)350 g mąki pszennej2 łyżki oliwy z orzechów włoskich180 ml letniej wody50 ml czerwonego(...)świeżych drożdży1 łyżeczka soli30 g orzechów włoskichdodatkowo:30 g orzechów włoskich20 g orzeszków piniowych50 g upieczonych, obranych kasztanów2 łyżki oliwy z orzechów włoskichDrożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać drożdże i wodę z winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poznaj sie na tłuszczach 119

zupę z dyni Hokkaido z pesto z orzeszków cedrowych, awokado, natki pietruszki i oleju rzepakowego z wędzoną makrelą zapiekaną w razowym cieście. Drugim daniem była gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym. Część zdjęć dzięki uprzejmości organizatora

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka z masłem orzechowym 263

wrzucamy masło orzechowe, cukier i jajka, łączymy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mleko, obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wyrabiamy ciasto, wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2 centymetrowych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 10 minut

Gotowanie moimi oczami
CRINKLES - POPĘKANE CIASTECZKA 141

żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 12 min w 180 stopniach. przepis pochodzi z książki kucharskiej "Słodki świat

słodki bratek
Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo) 135

idealnie nadadza się na spotkanie z przyjaciółmi przy piwie. Można zrobić z nich całkiem spore bułeczki, ale my preferujemy je w wielkości orzecha włoskiego. W środku dzięki dodatkowi sera, lekko ostrawe i ciągnące. Ważne, aby do ciasta dodać ostrego sera. Ja dałam parmezan. Kuleczki możemy podpiec na kolor złoty, lub lekko kremowy. Smak w dużej mierze zależy od przypraw, jakich

Mieszam w Garnku
Jabłkowo cynamonowe ciasteczka 138

może się okazać że połowa wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz. Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią Piecz ciacha w temp. 180C 15 minut na środkowej półce piekarnika

greenscarf
popękane ciasteczka 573

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyciągamy z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde) i przy pomocy małej łyżeczki formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je obficie w cukrem pudrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 165 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Pulpeciki czosnkowe z indyka z sosem brokułowo-serowym 324

chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać je od razu w mące. Ciasto będzie nieco rzadkie ale takie ma być, najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami. 3. Obtoczone w mące pulpeciki wrzucać na bulion

Kto ugości moich gości?
CIasto marchewkowe bez pieczenia, mąki i cukru 215

suszone owoce, ułożyć na blaszkę i wstawić do lodówki, jeśli lubicie tradycyjne ciasto marchewkowe to to z pewnością wam posmakuje. Dodatkowo ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Składniki: - 3 szklanki drobno startej marchewki - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki szusonych moreli -1/2 szklanki szusonych śliwek Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym, odciskamy sok, następnie

zdrowa vege kuchnia
Bułeczki drożdżowe z Domowym dżemem 233

żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z jednym całym jajkiem i szczyptą soli, dolewamy do zaczynu drożdżowego, wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką ciasto powinno być zwarte i gładkie, ale miękkie, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe, spłaszczamy i łyżeczką nakładamy dżem, układamy na blaszkach z zachowaniem 2 cm odstępu pieczemy w temp 180*C przez około 30 minut

Luźna Kuchnia
Ciasteczka ryżowo - kukurydziane 133

produkty mieszamy w misce. Następnie dodajemy żółtka oraz masło. Zagniatamy ciasto na koniec dodajemy ubite białka ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, blachę wykładamy pergaminem, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w których tworzymy na środku niewielką dziurkę. Ciastka pieczemy ok 20 minut. Smacznego

kgwjanczewo
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 230

będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde.Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki.  Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym

Stare Gary
Rzecz o wiśniach 256

łyżki śmietany kremówki Wszystkie składniki masy poza owocami miksujemy ze sobą. Owoce dodajemy do gotowej masy, mieszamy i wylewamy wszystko na ciasto. składniki na kruszonkę: 100 g masła 100 g semoliny 30 g mielonych orzechów włoskich 40 g brązowego cukru Z powyższych składników wyrabiamy kruszonkę. Rozkładamy ją na wiśniach. Tartę pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut

Przysmaki Karolki
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 262

pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze są smaczniejsze. Piec ok.15 minut w temp.180

Smaczne Zdrowe