ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:108/267)

Makowiec 166

szklanki suchego maku 2 łyżki masła 2 jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego Blaszka 35x22 Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, podzielić na 2 części (proporcja 2/3 do 1/3)wstawić do lodówki.  Blaszkę wyłożyć papierem

magiczna kuchnia Kasi
Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym 249

kruche babeczki o smaku orzechów i kawy z dwoma kremami – czekoladowym i maślanym. Ich przygotowanie jest proste i jedynie wylepianie foremek ciastem zajmuje trochę czasu. Składniki na około 20 babeczek: 400 g mąki pszennej 35 g zmielonych orzechów włoskich 110 g brązowego cukru 220 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kawy szczypta soli Składniki na krem maślany: 100 g miękkiego(...)gorzkiej czekolady Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zmielone orzechy, pokrojone w kostkę masło, cukier, małą szczyptę soli i łyżeczkę kawy. Składniki siekamy ze sobą, a na koniec dodajemy żółtko i krótko zagniatamy. Aluminiowych foremek niczym nie smarujemy. Będzie potrzebne około 20 sztuk średnicy 7 cm (mierzone u góry). Ponieważ ciasto jest kruche zamiast je wałkować, wykładamy nim każdą foremkę

Trzeci talerz
Wielkanocna babka z purée z batatów 176

pszennej  1 szklanka tapioki 15 namoczonych daktyli 100 g mleka roślinnego  100 g oleju kokosowego  2 jajka 100 g drożdży  kilka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki purée z  batatów 2 namoczone daktyle  cukier puder do posypania  Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy przekrawamy   na pół, każdą z połówek smarujemy olejem(...)zmiksowane daktyle i dokładnie mieszamy.  Ciasto   wykładamy na wysmarowaną olejem kokosowym foremkę i pieczemy   30 min w 185 st. Polewa: Daktyle i   purée   miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody. Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem pudrem i posiekanymi orzechami włoskimi

Łycha smaków
"Pysznotka" 390

jeszcze go nie piekłam. Nadrabiam zaległości i Wam też polecam. Do niedzielnej kawy będzie idealne. Ciasto: 300 g mąki pszennej Młynomag 100 g mąki krupczatki Młynomag   200 g margaryny 160 g cukru + 80 g na piankę 4 jajka 200 g orzechów włoskich siekanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka amoniaku 2 łyżki kwaśnej śmietany Krem: 500 ml mleka(...)amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać do momentu aż będzie szklista i lśniąca. Każdy placek posmarować powidłem i pianą z białek. Posypać posiekanymi orzechami. Obydwa placki piec ok 30-40 minut. można je upiec razem

Smakołyki Asi
Mini quiche z burakiem ćwikłowym, kozim serem i orzechami czyli Lublin gotuje buraki 192

śmietany 18% 2 jajka 1/4 szklanki białego wina łyżkę posiekanych włoskich orzechów ok 100 g sera koziego sól, pieprz, szczypta tymianku Do dzieła!!! Mąkę, sól i zimne masło siekamy aby delikatnie się połączyły następnie dodajemy resztę składników chwilę zagniatamy aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto zbijamy w kulkę, zawijamy w folię i na ok godzinę wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto

sierotka maRysia w kuchni
DZIAD 114

zupełnie nie kulinarnie ;) Inna nazwa pod jaką możecie spotkać ten wypiek, to wiewiórka, albo salceson. Zwał jak zwał, ciasto jest pyszne. SKŁADNIKI: 5 jabłek 3/4 szkl. cukru 3 jajka 20 dkg rodzynek 3 łyżeczki kakao 20 dkg orzechów włoskich 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju A jak to zrobić:     Jabłka

Kuchnia w opałach
CIASTO TROPIKANA 481

Lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki cukru,  3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza,  2 łyżki cukru(...)Pieczemy 18-20 min. Po wystudzeniu nasączamy sokiem. 2.Masa owocowa: 1 szkl. soku zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z cukrem, dodajemy do gotującego soku. Ciepłą masę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do ostudzenia. 3.W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy żelatynę. Wafelki rozdrabniamy na pył blenderem. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wafelki oraz żelatynę, mieszamy, wykładamy na masę owocową. 4.Galaretk

słodki bratek
Tort miodowy 219

dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta. Gotujemy polewę. Roztapiamy w garnuszku wszystkie składniki i mieszamy ,aż się ładnie połączą. Dodajemy kawałek Tablerone .Polewamy placka. Kroimy drobno Toblerone i posypujemy wierzch polewy, tak samo czynimy z orzechami włoskimi.RADANie dodawajcie więcej niż 4 łyżki kaszy manny. Bo wyjdzie guma nie krem grysikowy

Z Kuchni Do Kuchni
DOMOWA MASA MAKOWA 186

wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra!  SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów  100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka(...)zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków. 2. Do masy możesz użyć dowolnych ulubionych bakalii i orzechów. 3. Masę dosłodź według upodobania, zmniejszając lub zwiększając ilość miodu lub opcjonalnie zastępując go cukrem pudrem, zwykłym cukrem lub brązowym. 4. Masę możesz wykorzystać do wielu wypieków, uprzednio dodając

Słodko-Słony Świat Ilony
Snikers 182

Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone składniki i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki (15-20 minut w temperaturze 180°C), z tym że przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową: MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich (można posiekać) 12 dag masła 10 dag cukru 2-3 łyżki miodu Wszystkie

Blondynka Gotuje
Łza słoniowa 178

wykonania. Połączenie orzechów, banana i czekolady rozkosznie bombarduje kubki smakowe. Składniki na 2 rolady: Ciasto biszkoptowe • 6 jajek • 3 łyżki cukru pudru • 3 łyżki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Masa orzechowa • 100 g orzechów włoskich zmielonych • 8 łyżek gorącego mleka • 200 g masła • 3 łyżki cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 1 szklanka(...)dwie części, wyłożyć do blaszek. • Piec w temp. 170 st.C przez 15 minut, każde osobno. • Wyjąć ciasto razem z papierem i złożyć je wzdłuż na pół, i w tej pozycji wystudzić. Masa orzechowa • Orzechy zmielone zalać wrzącym mlekiem, przemieszać i odstawić do ostygnięcia. • Ze szklanki mleka odlać

To co kocham
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 176

blogu. Bardzo, ciekawe, efektownie wyglądające  i smaczne ciasto. Przepis dostałam od kuzynki, wypróbowany i dlatego polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 4 białka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag, wiórek kokosowych 5 dag. rodzynek Składniki na masę: 2 puszki brzoskwiń 3 łyżki cukru 1 szklanka wody

W kuchennym oknie Ewy
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 112

ostatniego okruszka :) U mnie w te Święta z pewnością się pojawi. SKŁADNIKI: ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru 20 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka masa orzechowa: 30 dkg orzechów (migdały lub orzechy włoskie) 2 łyżki miodu 10 dkg cukru 12 dkg masła masa budyniowa: 10 dkg cukru(...)mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny. Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni. Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować.   Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi) Na jeden

Kuchnia w opałach
Torcik migdałowo pistacjowy 365

ostatnią warstwę będą stanowić herbatniki (wyjdzie 7 warstw z herbatników). Czekoladę na polewę rozpuszczamy w mokrofali (lub kąpieli wodnej) z olejem arachidowym (możemy też zrobić inną, jaką lubimy). Ciasto smarujemy polewą i posypujemy posiekanymi pistacjami. Gdy czekolada zastygnie, torcik zawijamy w folię i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki. Po wyjęciu, kroimy na trójkąty (można też na plastry(...)powodzeniem nada się na różne okazje, czy uroczystości rodzinne. Wybór smaku i dodatków zależy od upodobań. Można zamiast migdałów dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu, nikogo nie zaskoczą zakalcem i ogólnie – zawsze się udają

mojewypiekiinietylko
Korzenne pancakes z miodem, orzechami i czekoladą 167

orzechy włoskie drobno posiekane  Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć czekoladą nutellą, wierzch posmarowany czekoladą posypać orzechami i polać

Kuchenne aromaty