ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:117/267)

Keks + film 169

ciasto 250g masła 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii ( rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich itp. ) Przepis na skórkę pomarańczową tutaj 5 jajek                         lukier(...)waniliowy. Cały czas ucierając dodajemy również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem . Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę pomarańczową, trzy łyżki skórki pomarańczowej zostawiamy do ozdobienia keksa. Bakalie obtaczamy w łyżce mąki. Do ciasta wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy

Smakowite Dania
Babka z bitą śmietaną 150

łyżki oleju -łyżeczka proszku do pieczenia -15 dkg maku -5 dkg orzechów włoskich -aromat migdałowy i wanilia -czerwony barwnik spożywczy     Składniki na bitą śmietanę: -600 ml śmietanki 30% -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji

Maminek kulinarny
Szarlotka w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.114 171

cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50 g poszatkowanych orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) 3 łyżki mąki pszennej Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i smalec. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowujemy(...)nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w  190oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, przyprawy i mieszamy. Smażymy ok. 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy (pominęłam), skórkę pomarańczową, mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z musem czekoladowym 209

czekolady 4 jajka 3 łyżeczki kakao 120 g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody Dodatkowo: garść orzechów włoskich Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną masę z cukrem pudrem. Dodać mąkę i sól i miksować do momentu powstawania większych okruchów. Ciasto zagnieść ręką w kształt kuli i odstawić na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy o średnicy(...)żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką. Spód ciasta zalać przygotowanym musem. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy. Odstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach (jak masa stężeje

Bullio
Tarta z musem czekoladowym 283

czekolady 4 jajka 3 łyżeczki kakao 120 g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody Dodatkowo: garść orzechów włoskich Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną masę z cukrem pudrem. Dodać mąkę i sól i miksować do momentu powstawania większych okruchów. Ciasto zagnieść ręką w kształt kuli i odstawić na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy o średnicy(...)żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką. Spód ciasta zalać przygotowanym musem. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy. Odstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach (jak masa stężeje

Bullio
Ciasto dyniowe z orzechami 209

przekonać. A gdy skosztował tego ciasta stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Ciasto dyniowe z orzechami na tortownicę z kominkiem o śr. 23 cm. 1 szkl. mąki + szczypta soli 1 szkl. startych orzechów włoskich lub laskowych + 2 łyżki do obsypania tortownicy 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki posiekanych skórek kandyzowanych(...)szklanek. Do miski z suchymi składnikami, wlewamy mokre składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartymi orzechami. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hello October! Gruszki, tymianek, szarlotka. 205

nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy  Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą(...)wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia dosłownie na kilka minut .  W tym czasie gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i wymieszać z połową listków świeżego tymianku. Podpieczony spód wysypać mielonymi orzechami i ułożyć

KUCHARNIA
Gerbaud 158

rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche. Ciasto: 45 dag mąki 2 żółtka 4 dag drożdży  1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa: 3 szklanki dżemu morelowego- ja użyłam powideł śliwkowych 30 dag mielonych orzechów włoskich 40 dag cukru- proponuję zmniejszyć o połowę Polewa: 1 szklanka wody(...)dokładnie mieszam śmietanę,żółtka, cukier, sól i drożdże i wlewam to do mąki z masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową tej masą smaruję wyłożone na  blasze ciasto. Rozwałkowuję drugi kawałek

Ciasteczkowy Potwór
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 162

Dzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1

Kuchenne Wariacje
Brownie 215

czekoladowych bo jak ciasto z zakalcem może robić taką zawrotną karierę. Tak, tak to ciasto udaje się gdy się nie udaje :) Składniki : 200 g gorzkiej czekolady (moja ze skórką pomarańczy) 200 g masła 220 g cukru 100 g mąki pszennej 6 jajek garść orzechów włoskich Przygotowanie : Połamaną czekoladę razem z masłem topię w kąpieli wodnej, mieszając po czym studzę. Jaja

Mechanik w kuchni
Prosty drożdżowy przekładaniec. 185

Drożdżowy przekładaniec. Ciasto 50 dkg. mąki pszennej30 g drożdży4 łyżki śmietany 18%3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy

Kulinarny karnet Christophera
Łaciate gofry czekoladowe z ricottą 195

kakao (lub karobu) 50 g gorzkiej czekolady 50 g orzechów włoskich Mąkę orkiszową umieścić w misce i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do oddzielnej miski przełożyć ricottę i dodać jajka. Zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 2 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną przełożyć do oddzielnego naczynia(...)drugiej porcji dosypać kakao i dokładnie zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę. Nakładać porcję ciemnego ciasta i na nim mniejsze kawałki jasnej masy. Piec około 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Posiekać gorzką czekoladę i orzechy, wymieszać ze sobą. Upieczone gofry posypać kruszonką czekoladowo-orzechową lub podać z ulubionymi dodatkami

FitKot
Chleb marchewkowy. Listopadowa Piekarnia. 177

soku z marchwi (u mnie niestety z kartonu) 3/4 szkl. rodzynek 3/4 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminku W średniej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże oraz dodajemy sok z marchwi. Mieszamy drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodajemy kolejną łyżkę lub dwie wody. Dorzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orzechowiec II 215

orzechowiec. Ciasto o wyrazistym i ciężkim smaku. Z pysznymi, karmelowymi orzechami. Składniki: Ciasto: 600 g mąki 200 g cukru 125 g masła 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) 2 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 g masła Krem waniliowy(...)wysypać mąką. Wyłożyć na nią jedną część ciasta i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (aż góra będzie złota). Drugą częścią ciasta również wyłożyć blaszkę i wylać na wierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część

My simple kitchen
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 193

Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój.  Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii(...)było suchych miejsc w całości masy.    Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką. Gotowa masa jest lśniąca i lepka. wykładam ją równomiernie do blachy i wyrównuję powierzchnię za pomocą wilgotnej łyżki lub silikonowej szpatułki. Piekarnik należy rozgrzać do 180 st. i ciasto włożyć na ok. 40 minut. Powinno być złoto-brązowe, najlepiej zrobić próbę pod koniec pieczenia, wsunięty drewniany

I tu będę miała takie te