ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:121/267)

Ciasto marchewkowe – najlepsze. 264

idealne ciasto marchewkowe ,to to spełni wasze oczekiwania – wilgotne ,nie za słodkie ,przyjemnie chrupiące orzechami . Składniki :tortownica 18 cm 2/3 szklanki mąki orkiszowej ,może być pszenna Pół szklanki ciemnego cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Szczypta soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka ,roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka

Ladylaura.
Zagubiona szarlotka 178

dopuścić do przekształcenia w dżem :-). * 10 dag cukru (opcjonalnie - ja nie dodawałam) Kruszonka: * 10 dag orzechów włoskich * 10 dag cukru * 5 dag płatków owsianych * 2 łyżki pokruszonych herbatników * esencja waniliowa * 10 dag masła Do dzieła!!! Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem i delikatnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W rondelku roztopić masło i wsypać wszystkie składniki

sierotka maRysia w kuchni
Babka w trzech smakach ^ 173

jajek* 1 i 1/4 szklanki cukru* 1 szklanka oleju * 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych* 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich* 3 i 1/2 łyżeczki kakaopolewa* 3 łyżki masła lub margaryny* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżki kakaoSposób wykonania   Oddzielić białka od żółtek(...)Następnie po trochu dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na trzy części 1/2, 1/4 i 1/4.Do 1/2 części dodać migdały, wymieszać i wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, do 1/4 części dodać 1 łyżeczkę kakao i orzechy, wymieszać i wyłożyć nierównomiernie na jasne ciasto, do ostatniej części dodać

Mix smaku
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 361

średnie cebule 1 średniej wielkości czerwona papryka ok. 7 średniej wielkości pieczarek garść orzechów włoskich suszone figi (opcj.), pokrojone na małe cząstki lub na pół 1 jajko 1/4-1/2 szkl. śmietany (36 % lub 18 %) przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele prowansalskie, gałka muszkatołowa Przygotowanie   1. Ciasto kruche. Mąkę, sól i zimne masło (pokrojone w mniejsze kawałki) wrzucić do miski. Masło

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki z masą orzechową 223

mleka - 100 g cukru pudru - 300 g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki rumu Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy

Zainspirowana w kuchni
Makowiec z bezą 407

ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa:300g maku, 2 białka, szklanka cukru,łyżka powideł śliwkowych,1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa).Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut

Z miłości do słodkości
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 374

Składniki: beza 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 4 białka ciasto orzechowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej tortowej cukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki pszennej(...)smażyć krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto

w mojej kuchni
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 205

środka na zewnątrz w miarę możliwości jak najcieniej. Na tym etapie z ciastem pracuje się jeszcze dość ciężko i opornie.  Następie za pomocą wałka, lub dłoni na folii spożywczej rozwałkować masło. Masło przełożyć na środek ciasta. Ciasto zawinąć tak by schować masło wewnątrz. Ciasto teraz rozwałkować na długi prostokąt, o bokach około 60 x 30 cm. Zawinąć(...)razy. Ciasto schować do lodówki na 60 minut owinięte w folię spożywczą. Drugi obrót: ciasto rozwałkować w przeciwnym kierunku niż poprzednio ponownie na prostokąt 30 x 60. Znów złożyć ciasto na 3 razy. Znów zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 60 minut.  Trzeci obrót: powtarzamy tą samą czynność co poprzednim razem, wałkujemy ciasto w odwrotnym kierunku

Poezja Smaków - blog kulinarny
ślimaczki serowe z bakaliami 130

sera białego 2 łyżki masła 100 g rodzynek 50 g skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż  ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę.  Rodzynki zalać wrzątkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orzechowiec z kawą 272

blog kuchniamniam i przepis, który po przetestowaniu okazał się absolutnie rewelacyjny! Polecam:)   Orzechowiec z kawą Składniki: do ciasta potrzebne będą: 6 białek 2 jajka 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g orzechów włoskich zmielonych szczypta soli do kremu kawowego: 400g jogurtu naturalnego 2 szklanki śmietanki 30% 1 szklanka mocnego espresso 3/4 szklanki cukru(...)białka ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie sztywnieć zwiększ obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodawaj po jednym żółtku. Na końcu wsyp orzechy z mąką. Wymieszaj delikatnie masę i wylej do formy (21×25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170*C przez ok 40min. Po wystudzeniu przekrój na dwa blaty. Żelatynę namocz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Omlet serowy z orzechami 160

mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy włoskie   Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki,  delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze(...)minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na wierzch wyłożyć serek i posypać orzechami.    Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Snikers 2152

jedzenia na drugi dzień. Zazwyczaj taki rodzaj ciasta potrzebuje troszkę "poleżęć", aby zmięknąć i nabrać smaku. Składniki:Ciasto:- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej- 3/4 szkl. cukru- 2 łyżeczki sody- 200 g margaryny- 3 jajka- 3 łyżki mioduMasa orzechowa:- 300 g orzechów włoskich- 3 łyżki miodu- 1/2 szkl. cukru ( użyłam cukier brązowy)- cukier waniliowy- 150 g margarynyKrem:- 1/2 l mleka

Słodkości i nie tylko
Tarta makowa z bakaliami 185

cukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka - 1 łyżka amaretto Dekoracja: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ciepłej wody - cukier dekoracyjny niebieski Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki

Kuchenne Wariacje
Keks 202

pieczenia 200 g miękkiego masła bakalie po 5 dag Waszych ulubionych plus 10 dag orzechów włoskich  Sposób przyrządzenia: Rodzynki i orzechy sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić

pieprzny smaczek
Makowiec zawijany 215

Składniki na ciasto:30 g drożdży120 ml mleka4 łyżki cukru2 szklanki mąki pszennej4 żółtka100 g masłaSzczypta soliOlej do posmarowania papieruSkładniki na masę:900 g gotowej masy makowej z bakaliami4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit4 łyżki rodzynek3 białkaLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki wrzątkuDo ozdoby:2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMitPrzepis:Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy(...)czasie przygotowujemy masę. Można użyć samej gotowej masy makowej, ale jak dla mnie zawsze czegoś w niej brakuje. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem z orzechami i rodzynkami, całość dokładnie mieszamy.Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Następnie nakładamy na nie masę makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca

Emcia Pichci