ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:590/767)

Sernik z koziego sera twarogowego. 109

Kozie mleko  zawiera bardzo dużo różnorodnych soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu i potasu.  Już jego mała porcja uzupełnia niedobory tych składników w organizmie! Jeśli macie ochotę skosztować koziego nabiału, na pierwszy raz polecam właśnie  sery kozie  twarogowe,  które pasują do wszystkiego: na kanapkę, jako składnik nadzienia do tarty, jako baza ciasta czy deseru.  Jeśli(...)posmakują, wtedy możecie poznać bardziej wyraziste w smaku sery z porostem pleśni. SERNIK ZE ŚWIEŻEGO KOZIEGO SERA /1 porcja/ 200 g świeżego sera koziego łyżka budyniu waniliowego w proszku (20 g) duże jajko kilka kropli ekstraktu waniliowego łyżeczka masła do natłuszczenia formy łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła) 2 śliwki węgierki Ser zmiksować na gładką masę z jajkiem i proszkiem

Poranek na słodko
Szwedzkie gofry pszenno-owsiane z kardamonem czyli Slodki Czwartek odc.105 124

tortowej 250 ml mleka 1 łyżka cukru szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu Ubijamy białko na sztywną pianę. W drugiej misce miksujemy mleko z żółtkiem, cukrem, solą i mąkami. Dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość do połączenia. Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczemy gofry na złoty kolor

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort Królik na Wieczór Panieński 184

międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec(...)czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa budyniowa Składniki: ·          2 opakowania budyniu wanilinowego, ·          500 ml mleka, ·          1 łyżka cukru, ·          200 g masła

Kulinarna (nie)codzienność
Leon ciasto siostry Anastazji 4251

formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g maki 150 g margaryny(...)łyżki śmietany 12% 100 g cukru  Krem budyniowy: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka  Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta   Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka

Słodkości i nie tylko
Elegancki murzynek z jabłkami 339

łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie miksujemy.  2. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia, ciasto kakaowe rozlać po równo na dwie blaszki, wygładzić wierzch silikonową łopatką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30-35 minut(...)wióra, chwilę smażyć, następnie dodać dwie suche galaretki i gotować razem przez parę minut. Odstawić do wystudzenia, nakładać gdy się wystudzi i zacznie lekko tężeć. Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej  20-25 dag masła lub dobrej margaryny 1. Budyń ugotować wg. przepisu z dodatkiem cukru i mąki

Apetyczna babeczka
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 146

cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko skondensowane mieszamy z kawą i porzeczkami niezbyt dokładnie i przekładamy do plastikowego pojemnika. Umieszczamy w zamrażalce i co 30 minut

Mango Papaja
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 224

cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko skondensowane mieszamy z kawą i porzeczkami niezbyt dokładnie i przekładamy do plastikowego pojemnika. Umieszczamy w zamrażalce i co 30 minut

Mango Papaja
Karpatka 159

proszku do pieczenia Margarynę i wodę zagotować, kiedy margaryna się rozpuści wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zdejmujemy z ogania i jeszcze przez chwilę mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy wbijamy całe jajka i dokładnie ucieramy.  Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie równe blaszki posmarowane margaryną i posypane bułką tartą(...)25x30 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temeraturze 170 st. C przez ok 20-25 min - do czasu aż ciasto się delikatnie zarumieni, tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Krem: 1 szklanka cukru 0,75 ml mleka 3 duże łyżki mąki 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 kostka masła 1 żółtko

Słodka Kraina Wypieków
Naleśniki po meksykańsku 163

puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy   Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso(...)mamy gotowe to dodajemy do niego odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę i mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. W międzyczasie kiedy nam farsz stygnie robimy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Teraz zaczynamy smażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewany odrobinę oleju

Kuchenne Wariacje
Pancakes Nigelli Lawson 173

mieszankę na pancakes: - 600g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 350-400g cukru Składniki na pancakes: - 1 niepełna szklanka mieszanki na pancakes (150g) - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 1 łyżka rozpuszczonego masła Do mieszanki na pancakes dodać jajko, mleko i masło. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gęstej jak śmietana, jednolitej masy(...)wychodzi za rzadka/gęsta dodać więcej mieszanki/mleka. Niewielkie porcje (niepełna chochelka) wylewać na rozgrzaną patelnie i smażyć bez dodatku tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, dopiero w momencie, kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza. Smażyć ok.1 minuty. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! * przepis pochodzi z książki N.Lawson 'Nigella Ekspresowo

CookYourself
Niby Pączki jak Muffiny czyli poWeekendowe Lakocie odc.77 204

cukrem, przepyszne!!! Przepis pochodzi z Moich Wypieków . Niby Pączki jak Muffiny 1,75 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia po 1/2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej i cynamonu 1/3 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 1 jajko 3/4 szkl. mleka do oblania i obsypania: około 60 g masła, roztopionego 3-4 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu Wszystkie składniki(...)być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy przesiane suche składniki. W drugiej misce olej, roztrzepane jajko i mleko. Łączymy zawartość naczyń mieszając widelcem tak by składniki się połączyły ale nie za długo. Formę do muffinek ( u mnie babeczkowa silikonowa) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy ok 25 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najlepsze domowe gofry z balsamicznymi truskawkami 202

mleka1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej1/3 szklanka oleju1 łyżeczka proszku do piezenia1/2 łyżeczki sody1 łyżka cukru pudru2 jajkaszczypta solikrem200 ml kremówki1 serek waniliowy (u mnie Danon)truskawki balsamicoopakowanie mrożonych truskawek2 łyżki masła1 łyżka brązowego cukru1 łyżka dobrego octu balsamicznego2 łyżki posiekanej bazyliiszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIEGofrySuche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką(...)masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam ciasto, piekę około 4 minut (czas jest zależny od gofrownicy, jeżeli otworzymy ją zbyt wcześnie ciasto nie będzie od niej odchodziło).MasaKremówkę ubijam.Pod koniec ubijania dodaje w trzech porcjach serek waniliowy  - można do masy

Magiczna kuchnia Darii
Najprostsze muffinki 131

portalu moje miasto to Nowa Sól  (wprowadziłam kilka zmian)Składniki na 12 szt.:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli2 jajka1 szklanka mleka100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym)  Dodatki:orzechybananyjabłkarodzynkilub inne bakalie(...)myśl :)Masło/ margarynę rozpuszczam i studzę. Budyń gotuję według instrukcji na opakowaniu tylko wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki.Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam resztę ciastem. Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut.Mo

NA MOIM TALERZU
Babeczki owsiane z cynamonem - pyszne na drugie śniadanie do szkoły 179

płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)250 g mąki pszennej 6 łyżek cukru (można użyć cukru brązowego)1 łyżeczkę cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml mleka 75 ml oleju (używam rzepakowego)2 jajka szczypta soli  SPOSÓB WYKONANIA - wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w osobnej misce- w drugiej(...)papierowych to wysmarujmy delikatnie w środku tłuszczem ja używam do tego foremek silikonowych są jak dla mnie najwygodniejsze i ładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :)nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien

Basia w kuchni
M... Muffiny piernikowe z niespodzianką 182

opakowanie przyprawy korzennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonuszczypta soli1 łyżka sody2 jajka2 łyżki miodu2 łyżki mleka1/3 szklanki cukru1/2 szklanka oleju12 suszonych śliwek Przygotowanie:  Nastawiamy piekarnik na 170'C.Mieszamy wszystkie suche składniki oprócz cukru. Ja zawsze przesiewam wszystko przez sitko, by uniknąć grudek. Dodajemy migdały i mieszamy składniki. Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy(...)olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy ciasto do foremek. W każdą muffinkę wciskamy naszą niespodziankę: suszoną śliwkę ;)Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry. Piękny zapach murowany! Od razu się uśmiechnęłam i... pochłonęłam

Kitchens Alphabet