proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki wlać armat pomarańczowy i pomału porcjami wystudzoną stopioną margarynę w trakcie ucierania ciasta dodać skórkę kandyzowaną pomarańczową i zmiksować z ciastem z 3/4 ciasta przełożyć do silikonowej formy z kominkiem lub innej formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką, do reszty ciasta wsypać kakao i zmiksować z ciastem ciemne ciasto wyłożyć na jasne(...)ciasto i widelcem wmieszać w ciasto w formie paska piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, babkę piec około 45 minut, do suchego patyczka, z 1/2 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem do otrzymania rzadkiego lukru, polać lukrem babkę - babka jest puszysta, wilgotna, aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębyć mrożone. Wieczór wcześniej włóż zamrożone filety do miski z mlekiem, niech się powoli przez noc rozmrożą. Na drugi dzień odsącz na kratce. Panierka piwna 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (użyłam corn floru) 1 szklanka jasnego piwa 1 jajko 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju olej do smażenia Chipsy z pietruszki(...)pietruszki następnie smażyć na głębokim oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie produkty do panierki zmiksować. Nie dodawajcie od razu całej szklanki piwa. Najpierw dodajcie 3/4 i sprawdźcie gęstość ciasta. Ma być konsystencji gęstego jogurtu. Na rozgrzany, głęboki olej wkładajcie, zanurzone w cieście kawałki ryby i smażcie na złoty kolor. Odsączcie na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło z domowymi frytkami
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzależności od ich wielkości – tak, aby na każdą babeczkę przypadała jedna średnia truskawka lub połówka dużej. Resztę truskawek miksujemy z płatkami z dodatkiem mleka i cukru. Następnie dodajemy wcześniej roztopione i wystudzone masło, jajka, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Całość należy dobrze wymieszać. Do formy na muffinki wkładamy papilotki, które uzupełniamy masą do 3/4 wysokości(...)koniec można ją delikatnie zmniejszyć na 160/170°C (wszystko zależy od piekarnika – temperaturę zmniejszamy tylko wtedy kiedy babeczki będą miały zbyt ciemny kolor). Gdyby ciasto miało za rzadką konsystencje można dodać odrobinę mąki np. pszennej. Wszystko tak naprawdę zależy od tego jak soczystych używamy truskawek. Smacznego
rozgotowanawodę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć je w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto na blaszkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. na złoty kolor. Podczas pieczenia na cieście utworzą się „góry i doliny” Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 750 ml mleka 150 g cukru 2 żółtka 90 g mąki ziemniaczanej 80 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 300 gm masła
Domowy Smak Jedzeniaoleju 20 dag mąki pszennej 3 jajka 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej w proszku skórka otarta z 1 pomaranczy orzechy laskowe do dekoracji Przygotowanie; Marchew i jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, olej(...)Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. ( u mnie tortownica 26cm). Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Do tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około 50 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową. Polewa; ok. pół tabliczki czekolady 1 łyżka masłą 2 łyżki mleka Do garnka wkłądamy masło, czekolade i wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu połaczenia składników
Radość kipiąca uśmiechem.orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i bułkę tartą, mieszamy delikatnie. Przekładamy do formy, pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy(...)łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz 2 łyżki wódki, mieszamy. Przełożenie tortu: Blaty biszkoptowe nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej strony marmoladą, układamy na kremie, dociskamy. Wierzch i boki smarujemy resztą
słodki bratekstopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie gęsta dodajemy, nadal ubijając, żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Przekładamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Ciasto orzechowe: 5 białek 3/4 szkl. cukru 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych 1 łyżeczka mąki(...)sztywno, dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca mieszamy z mąkami, miodem i orzechami. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30 minut. Krem kawowy: 2 szkl. mleka 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 masło 2 łyżki wódki (opcjonalnie) 1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy
Cynamonowe szczęściebyć z syropu), budyń śmietankowy x2 Przygotowanie: Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Dokładnie mieszamy. Następnie dajemy zimną margarynę, którą nożem siekamy, delikatnie łącząc z suchymi produktami. Wbijamy jajko i same żółtka. Najpierw końcem noża mieszamy a następnie dłonią zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy każdą w folię aluminiową. Jedną wkładamy(...)zamrażarki a druga na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie, blaszkę (24x29cm) wyklejamy ciastem z lodówki, posypujemy bułką tartą. Układamy owoce (zamiennie mogą być np jabłka i cynamon). Przygotowujemy budyń wedle przepisu na opakowaniu lecz w mniejszej ilości mleka niż zalecane. Gotowy i gorący przekładamy na owoce. Wyrównujemy powierzchnię. Na samą górę zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto
Tagebuch po polskupieczenia Biszkopt czekoladowy : 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry mleka Masa serowa : 70 dkg serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo(...)Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa : Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie podzielić masę
Przepisy i porady kulinarneniesolonego masła o temperaturze pokojowej, 100g miałkiego cukru, 2 średniej wielkości jajka, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka Krem (również zrobiłam 2 porcje) Składniki na 1 porcję: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Polewa czekoladowa Składniki: 200g czekolady, 50g margaryny, 50g śmietany(...)mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę. Masę przekładamy do tortownicy (każdorazowo pieczemy jeden blat biszkoptowy). Poziom ciasta nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianki formy. Stawiamy foremki na blaszce i pieczemy przez 20-25minut, aż powierzchnia biszkoptu stanie się sprężysta. Zostawiamy, aby chwilę ostygły i następnie wykładamy
Pudełko rozmaitościkoniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem. Woda(...)godzinę 20 minut. Po ugotowaniu potrzymać babkę w zamknięciu jeszcze 10 minut a następnie wyjąć i wystudzić. Przygotować polewę Składniki na polewę: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy: Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać wystudzoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSkładniki mokre:1 szklanka mleka1/4 szklanki oleju1 jajkoSkładniki suche:2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejDodatkowo:Barwniki spożywcze w żelu o
Emcia Pichcimieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Miksujemy na wolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczony ;) Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: Budynie rozpuszczamy w szklance mleka, resztę mleka musimy zagotować. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone(...)stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki
kruche babeczkiSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jaja umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder i miksować na najwyższych obrotach, aż masa podwoi się i będzie puszysta. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo partiami dodawać do masy, mieszając delikatnie szpatułką, aby masa nie opadła. Wylać równomiernie na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni(...)całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie, niezbyt mocno ściskając zwinąć roladę. Roladę przełożyć na tace i wstawić do lodówki. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polać roladę robiąc zygzaki. Wafelki Lusette pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Pomarańcze lub brzoskwinie pokroić w paski i ułożyć między wafelkami. Ciasto powinno stać w lodówce
Kuchnia Paulettesżeby zrywać i jeść... Bo są jeszcze przecież rzodkiewki, buraczki liściowe, dymka, szczypior, koper, czarna porzeczka, czerwony agrest, poziomki, oregano... Chwilo, trwaj! Przed wyjazdem przygotowałam szybkie, letnie ciasto z galaretek. Tych ostatnich bowiem u mnie pod dostatkiem, a w lodówce stało opakowanie śmietany, którą kupiłam z myślą o czymś, czego w końcu nie przygotowałam. A że trzeba było(...)Śmietanowiec z owocami i galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki
Pożeraczka, czyli raz adobrze