ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:600/767)

Chrupiace gofry 178

jednym z nich byl pomysl aby mleko zastapic woda gazowana - szczerze, sprawdza sie swietnie przy nalesnikach - przy gofrach raczej nie ... Zaczynamy od wsypania maki do misy miksera, dodajemy mleko, olej, proszek do pieczenia oraz 3 zoltka jajek - ubijamy milserem - bez specjalnych czulosci :) Bialka ubijamy w osobnej misie na sztywna piane. *Olej ryzowy mozecie zastapic olejem slonecznikowym. Ja nie mialam(...)czysta gofrownice ;) Na zdjeciu obok zakupiony przeze mnie olej ryzowy, ktory doskonale nadaje sie takze do salatek (choc ja jestem wierna oliwie z oliwek ;)  Wracajac jednak do naszego ciasta gofrowego :)  ubite na sztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser.  Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej konsystencji - bez grudek z bialek czy maki  Nastepnie

dlaSmaQ
Egzotyczny torcik z kremem ryżowym 123

zmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Konfitura morelowo-pomarańczowa: 200g suszonych moreli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej sok z jednej pomarańczy Krem ryżowy: 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki mleka 150g masła 2,5 łyżki cukru sok z 1 limonki Dodatkowo: 80ml likieru pomarańczowego do nasączenia(...)listki mięty do dekoracji Wykonanie   Biszkopt kokosowy Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . Biszkopt migdałowy Upiec w ten sam sposób co kokosowy. Gdy biszkopty

Wiem co jem
Mirabelkowo-migdałowe muffiny 89

przepisu znalezionego przed laty w Kuchni. W mojej wersji wyglądał on tak: Potrzebne: ok35g masła ok 300g mąki ok 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ok100g śmietanki 12% [może być 18%] 150ml mleka [ja użyłam 0,5%, ale może być każde] 1 jajko powidła mirabelkowe olejek migdałowy migdały [mogą być mielone, ilość wedle uznania] Rozpuszczamy masło(...)stopionym masłem i kilkoma kropelkami olejku. Dodajemy powidła- ja dałam 5 łyżek, uważając, żeby nie dodać zbyt dużo syropu. Mieszamy. Dosypujemy mielone migdały- ich ilość zależy od konsystencji ciasta. Ja zmieliłam jakieś 8-10 migdałów. Wlewamy do formy muffinowej- jeśli nie chcemy natłuszczać blachy, przydatne będą papilotki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i czekamy ok 25 min. Zanim

les mirabelles
Fiołkowe babeczki. 155

czyli wszystko to co pięknie pachnie. A jak pachnie tak smakuje. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju 1 jajko Farmio 3/4 szklanki posiekanej czekolady  1/2 szkl plus dekoracja fiołków 1/2 l śmietany kremówki(...)spożywczej. Wykonanie: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche, przesiane składniki. W drugiej umieszczamy jajko, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy nawet łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy fiołki pozbawione łodyżki i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Wstawiamy do nagrzanego

Malinowe Pocałunki
Pełnoziarniste babeczki z jabłkami i orzechami laskowymi 452

cynamonu/opakowanie gotowego 2 jabłka 100 g orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli      Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, orzechy laskowe rozgniatamy płaską powierzchnią noża na drobniejsze kawałki, nie starając się jakoś specjalnie (takie konkretniejsze cząstki fajnie chrupią). Dodajemy oliwę, mleko i jajko, mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 25-30 minutach powinny być gotowe. Szybko? Szybko :) Babeczki wyglądają miliony razy lepiej, jeśli nie napełniamy papilotek na bogatości - najlepiej dawać trochę więcej ciasta niż połowa ich wysokości albo 3/4. Screaming Trees są tu za idealnie dopasowanie do muffinów i deszczu za oknem

sama złodycz
Mufinki waniliowe 190

zeskrobujemy nożem i również dodajemy)podgrzewać, aż mleko nie zacznie się podnosić. W tym momencie dodać również pokrojone w drobniejszą kostkę masło. Odstawić do wystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi wanilia odda cały swój aromat do płynu. W osobnym naczyniu wymieszać  ze sobą widelcem wszystkie sypkie składniki - 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru (jeśli nie posiadacie(...)również wlać go w tym momencie. Na sam koniec dodać  jajka. Całość miksować na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kwaśnej śmietany[ ja wymieszałam łyżką] .Ciasto wlewać do 3/4 wysokości foremek - powinno go wystarczyć na 12 średnich ciastek. Waniliowe muffinki pieczemy 15 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Dwie minuty przed końcem warto włożyć wykałaczkę

Moje domowe kucharzenie
Brownie z fasoli dla alergika 187

Dziś proponuję brownie z czerwonej fasoli. Bez cukru, bez mąki, bez całych jaj (tylko żółtka), bez kakao. Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, rewelacyjne ciasto fit. Moje dzieci

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
CZEKOLADOWE MINI SERNICZKI 246

Lubicie gorzką czekoladę? Ja bardzo. Lubicie sernik? Ja bardzo. Dlatego łączę te pyszności tworząc lekkie i małe mini serniczki. W sam raz na jeden pyszny gryz

WYSPA SZCZĘSLIWA
Świąteczne muffinki choinki 178

Czekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam

pink envelope
Ciasto Pijok 6000

wlewać po kolei żółtka, dalej miksując na średnich obrotach. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i delikatnie wmieszać ją do piany przy pomocy szpatułki (już nie miksować!). Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do kwadratowej blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez około 15-20 minut(...)formy, gdzie wykładamy papierem tylko dno, dopiero po wystudzeniu oddzielić makowo-kokosowy blat od rantów formy. Krem adwokatowy: 500 ml (2 szkl) mleka zagotować w garnku z cukrem. Do reszty mleka dolać adwokat, dodać żółtka oraz wsypać proszek budyniowy i mąkę pszenną. Całość dokładnie roztrzepać do połączenia lub krótko zmiksować (nie może być grudek!). Mieszankę wlać do gotującego się mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Diablotki z prażoną cebulką (ciasteczka z żółtego sera) 226

prażonej cebulki Mąkę połączyć z solą, papryką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać starty (na średnich oczkach tarki) ser i następnie dokładnie wymieszać. Dołączyć masło/margarynę, a na końcu wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować (*) kulki (mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą(...)pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. Ciastka ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Diablotki przed pieczeniem można posmarować mlekiem i dodatkowo posypać startym serem.   (*) Z ciasta można również wykrawać dowolne kształty. U mnie widzicie serduszka, do których użyłam foremek Stella . Posiadają one wygodne uchwyty - ułatwiające wycinanie ciasteczek

Di gotuje
Pancakes z ciecierzycy (bez cukru, glutenu i laktozy) 110

ciecierzycy (ok. 250g) lub ciecierzycy (jeśli macie dobry blender lub Thermomix) 2 banany pół łyżeczki soli szklanka wody lub ulubionego mleka roślinnego pół łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli mają być bez glutenu to albo zrób bez proszku, albo użyj proszku do pieczenia bezglutenowego) dżem, syrop klonowy do polania Wykonanie tradycyjne: Ciecierzycę wrzucić do misy blendera i zblendować na mąkę (jeśli(...)oczywiście) wrzucić do blendera i zmiksować na gładko. Odstawić misę blendera na 10 minut. Rozgrzać patelnię. Jeśli macie teflonową możecie pominąć tłuszcz i usmażyć je beztłuszczowo. Nakładać małe porcje ciasta na patelnię i smażyć z obydwu stron na małym ogniu. Placuszki przewracać, gdy na powierzchni zobaczycie bąbelki. Z przepisu wyjdzie ok. 15-20 placuszków w zależności od wielkości placuszków. Wykonanie

Mania Wypiekania
Przekładaniec z Michałkami 150

Dziś przepis na pyszne ciasto, a mianowicie Przekładaniec z Michałkami. Ciasto rozpływało się w ustach. Robiłam je na roczek mojej wnusi i wyszło tak, jak sobie zamarzyłam. Goście chwalili, co jest najważniejsze, a cała patera, zniknęła. Zróbcie, a nie pożałujecie.                    TRUDNOŚĆ: średnie(...)łyżki mąki zwykłej pół łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka orzechów włoskie tarte BackMit 1 łyżeczka proszku do pieczenia ZWYKŁY BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA Z MICHAŁKAMI pół litra mleka 4 żółtka 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 margaryna cukier wanilinowy kieliszek spirytusu pół

Gotuję Testuję
PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką 561

wygląda apetycznie. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Taki przepis warto mieć pod ręką w letnim okresie, kiedy dużo jest przeróżnych owoców. Przepis dostałam od kolegi z pracy, dziękuję i bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką Składniki: Kruszonka: 100g(...)szklanki jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać

Mała Cukierenka
ciasto tygrysek 264

przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wylewamy na blaszkę (ok. 35x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 15-20 min., w 180 st. C. Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, wykładamy biszkopt na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w rulon. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie rozwijamy je, smarujemy(...)rulon (bez ściereczki). Gotową roladę owijamy np. folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Następnie kroimy na ok. 15 kawałków. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 200 g masła, w temperaturze pokojowej wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie a następnie dodajemy do gotującego

Domowy Smak Jedzenia