która dawała mi do picia mleko z figą i miodem. Za to świeże figi, to zupełnie inna bajka. Wybierajcie mocno fioletowe figi. Jeśli chcecie je od razu zjeść, to powinny się lekko uginać pod naciskiem palca. Obejrzyjcie dokładnie figę. Nie powinna pękać im skórka, bo to oznaka, że figa jest już zbyt dojrzała. Drukuj Ciasto jogurtowe z figami window.ajaxurl(...)jogurtu naturalnego (dałam gecki) 150 ml oleju roślinnego 3 jajka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 175 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 figi Sposób przygotowania Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Dodajemy wąskim strumieniem olej oraz esencję waniliową
Mieszam w Garnkudługo zachowują świeżość. Ciasta wychodzi dużo i jest dosyć rzadkie, dzięki czemu do jednej papilotki nakładamy nawet 4-5 łyżek masy. Jednak bez obaw, podczas pieczenia ciasto nie wypływa z formy, lecz mocno rośnie w górę. Dzięki temu muffiny wychodzą duże, z piękną "górą" i ładnie prezentują się ułożone na paterze lub ozdobnym talerzu. Pamiętajcie o ważnej zasadzie(...)jednak bez widocznych surowych części mąki. SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady/ drobno pokrojonej 150 g masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) ³⁄₄ szklanki mleka ³⁄₄ szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich * szczypta soli * wcześniej uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra
cool and mintyżyłam 1/2 banana i stewi - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soli kuchennej (w oryginale) ja użyłam 1/2 łyżeczki -720 ml maślanki (w oryginale) ja użyłam jogurt naturalny - 6 łyżek masła klarowanego (w oryginale) ja użyłam oleju kokosowego - 6 jaj ekologicznych lub wiejskich - 240 ml mleka - do podania ciepły oryginalny syrop klonowy Vermont Maple(...)suche składniki. W drugiej misce trzepaczką ubijamy jajka z jogurtem/maślanką. Mokre łączymy z suchymi składnikami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dodałam do ciasta pokrojone w grube plastry truskawki, i mleko. Im rzadsze ciasto- tym pancakesy będą cieńsze i delikatniejsze Im gęściejsze- tym grubsze i cięższe Rozgrzej dobrze patelnie wysmaruj masłem/olejem kokosowym
SMYKWKUCHNINastępnie dodajemy oba cukry, sól, znów mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec dodajemy 1 małe starte na tarce na grubych oczkach jabłko, mieszamy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej(...)skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według uznania) przed smażeniem. Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki podajemy np. oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiCześć ! Ostatnio coraz rzadziej piekę ciasta, robię desery i inne słodkości. Jednak jak już mnie najdzie na coś ochotą, wypiekam muffinki, gdyż ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dziś postanowiłam przetestować przepis Zuzi z bloga MaKaGiGi. Muffinki miałam przyjemność jeść podczas świątecznego spotkania #lodzbloguje. TU znajdziecie przepis, którym się zainspirowałam Polecam przepis, muffiny robi się naprawdę(...)błyskawicznie. Składniki na muffiny: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki syropu klonowego 1/2 szklanki cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka Składniki na karmelizowane płatki migdałowe : 50 g płatków migdałowych 100 g masła 5 łyżek miodu 3 łyżki cukru szczypta
Moja pasja smakuoraz proszek do pieczenia zmieszany z przesianą mąką. Wymieszać. Piec w temperaturze 180 ° przez 35-40 minut na blaszce okrągłej o średnicy 28cm. Po upieczeniu przekroić ciasto na dwie części. Składniki na ciasto z orzechami: 250g zmielonych (pokrojonych) orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1,5 łyżki miodu Wykonanie ciasta z orzechami(...)Dodać pokrojone/zmielone orzechy włoskie z resztą składników i wymieszać. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 ° na okrągłej blaszce o średnicy 28cm. Składniki na masę: pół litra mleka 1 cukier wanilinowy (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 200g cukru 5 żółtek 250g masła (lub więcej) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie masy: Odlać pół szklanki mleka
Mania Wypiekaniaciacho czekoladowo - pomarańczowe :) Składniki: 200g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki 160g margaryny 1,5 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mleka 0,5 szklanki soku pomarańczowego (wyciśniętego z pomarańczy) otarta skórka z pomarańczy łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 6 łyżek kakao cukier puder (do posypania) Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej i studzimy. Cukier(...)ponownie miksujemy przez ok 2 minuty. Wlewamy przestygniętą czekoladę i ekstrakt pomarańczowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy na przemian z płynnymi składnikami. Miksujemy. Na koniec dodajemy otarta skórkę z pamarańczy. Blachę wykładamy papierem i wylewamy na nią ciasto (jest dość gęste). Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopnipiekarnika na ok 45 minut do "suchego patyczka
ChilliJemyłyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec farsz: 0,5 cebuli 0,5 mozzarelli light pęczek białych szparagów 2 jajka 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich około 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka opcjonalnie kilka plastrów szynki drobiowej Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość(...)gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie zalewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy na sicie i kroimy w mniejsze kawałki wszystkie składniki na spód mieszamy rozsmarowujemy ciasto na silikonowej formie lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia podpiekamy około 5 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu na wierzch ciasta wykładamy szparagi, pokrojoną w kostkę szynkę oraz plasterki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzy byliście kiedyś tak na kogoś wściekli, że prawie płakaliście ze złości? ja właśnie tak mam raczej usnąć nie będę wstanie, więc chociaż pożytecznie wykorzystam ten
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu
Smakowy Rajjest idealne Składniki: - 400 g mąki tortowej - 250 g margaryny - 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga(...)litra śmietany 36% - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 opakowanie „śmietan fix-u” Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder z fixem i wymieszać. Składniki na karmel: - 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa Mleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny. Dodatkowo: - orzechy włoskie Przygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy. Smacznego : ) function
dom-agi.plrzepakowego, łyżka wody. Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Masa(...)wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. Krem: 1/2 litra mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła. W 150ml mleka rozrobić żółtka
Z miłości do słodkościZgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów
SMYKWKUCHNImój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru pudru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem i mielonymi migdałami(...)serowa: Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i ewentualnie z cukrem). Następnie dodać ser, mleczko lub śmietanę, skórkę pomarańczową, budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym
Ze smakiem i z pasjąłyżeczki proszku do pieczenia – odrobina soli Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli. Do ubitych dodajemy cukier (ale nie cały na raz, tylko łyżka po łyżce). Miksujemy, aż masa będzie sztywna. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy, do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, przesiane kakao i proszek(...)łyżka mąki ziemniaczanej Połowę mleka należy wraz z cukrem zagotować. W drugiej połowie rozpuszczamy dokładnie mąkę intensywnie mieszając. Do gotującego się mleka z cukrem wrzucamy wiórki kokosowe i gotujemy 4-5 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kawałki masło i mieszamy dokładnie do momentu jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy resztę mleka z mąką i ciągle mieszając
Relaxtime