Zielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia
W kuchni Karmel-itkiCiastka owsiane są szybkie i proste w przygotowaniu. Można spożywać je zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia. Są idealnym dodatkiem do mleka lub ciepłego kakao. Można do nich dodawać różne dodatki np. żurawinę, sezam, orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy rodzynki. Ciastka owsiane pięknie pachną i fantastycznie smakują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasteczka owsiane(...)jajka rozmiar M 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżki czubate mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W misce należy umieścić płatki owsiane, cukier, mąkę pszenną oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodać do tego 2 jajka i pół kostki miękkiego lub roztopionego masła. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto
ProstePesto.plniego. Mleko, masło itp odpadają, została woda, sok i coś co zastąpi tłuszcz, nawilży i uelastyczni owsiane ciacha. 100 g suszonych daktyli 1/2 szklanki ciepłej wody 4 białka 2 łyżki kakao szklanka mąki pszennej razowej 1,5 szklanki płatków owsianych sok z połowy pomarańczy 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)żurawinę, już nie miksujemy, mieszamy łyżką. Tak płatki jak i otręby są bardziej aktywne w naszym układzie pokarmowym gdy są podane w całości, rozbite na drobno tracą na mocy. Ciasto jest lekko rzadkie, dlatego odstawiamy je na 10 minut aby płatki zebrały nadmiar wilgoci. Blaszkę wykładamy papierem i kładziemy porcję ciasta ( jedna łyżka) w niewielkich odległościach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Dieta moja pasjaTakim prezentem przekonacie nawet największego niedowiarka, że własnoręczne upieczenie babeczek to nic trudnego. Gotowe mieszanki do wypieków są dostępne w niemal każdym większym sklepie spożywczym
CiastkozercyPyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj. Wychodzi
Smaczne ZdroweNatknęłam się wczoraj na hiszpańską stronę z przepisami i pierwsze co to moim oczom ukazał się ten oto placek. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kilka
Smaczne Zdrowewarzyć to nie należy się przejmować - dodatek mąki zatrzyma proces) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna(...)wyłożone na blachę nie powinno rozpływać się. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ja użyłam dużej tortownicy. Rozprowadzić w miarę równomiernie po całej powierzchni blachy przy czym nie trzeba być super dokładnym bo w trakcie pieczenia ciasto wyrówna się i wypełni blachę. Na wierchu ciasta ułożyć kawałki umytych, wysuszonych i przekrojonych na pół truskawek - najlepiej
Ze smakiem bez glutenudodać proszek do pieczenia. Następnie wsypać cukier, wlać olej i wbić jajko. Dolać olejek waniliowy. Całość miksować do połączenia się składników. Gdy masa będzie gotowa, przełożyć na posypany mąką blat. Rozwałkować za pomocą wałka posypując mąką. Zrobić placek kilka centymetrów większy niż tortownica. Formę odwrócić do góry nogami. Nałożyć na odwróconą formę papier do pieczenia. Na papier nałożyć ciasto(...)zarumienić). Po tym czasie wyjąć ciasto i delikatnie ściągnąć z formy. Odwrócić na drugą stronę. Krem podgrzać 4 – 6 minut na małym ogniu, mieszająć od czasu do czasu. Nałożyć na tartę. Polać galaretką kiedy stężeje do połowy. Można także dodać owoce. Zamiast kremu równie dobrze można użyć budyniu waniliowego lub śmietankowego zmniejszając ilość mleka podaną na opakowaniu o połowę
kuchniabellissima.wordpress.comsłodkiej masy jajeczno-olejowej po łyżce dosypuję mąkę przesianą z proszkiem. Oczywiście już dawno mam przygotowana blaszkę, tu 28 cm tortownica. Smaruję masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać(...)mężem na koncert, zostawiliśmy Chłopakom ten jabłecznik z pozwoleniem na konsumpcję, ale tego, że po powrocie zastaniemy ledwie dwa małe trójkąciki ciasta to się nie spodziewałam! Aż się prosi o towarzystwo kawy lub szklanki mleka dla dzieci. Smacznego! #szarlotka #jabłecznik #ciastoorkiszowe #szybkieciasto #itbmtt
I tu będę miała takie teWitam Dziś chce Was zaprosić na ostatnie ciasto z truskawkami w tym sezonie. Delikatny biszkopt, z słodką masą z kaszy manny zwieńczony galaretką, w której zostały zatopione truskawki i lekko kwaskowate jagody to kompozycja idealna do popołudniowej kawy w letnie słoneczne dni. Śpieszę także Wam Kochani donieść, że od teraz będę miała dla Was nie tylko pyszne przepisy(...)jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła
Cynamonowe szczęścieO matko ile mnie tu już nie było... już miałam sobie darować kolejne publikacje, ale jeszcze trochę tu pobędę... Idealne śniadanie to gofry z bitą śmietaną
IMPRESJA SMAKUDokładnie rok temu dodałam mój pierwszy kulinarny post ! ! ! kto by pomyślał! ;) nie sądziłam, że pomysł z blogiem w ogóle wypali ! mam najczęściej słomiany zapał, zwłaszcza
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmnie brakuje jednej warstwy powideł. Składniki na kruche ciasto- 500 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka niecałe pół szklanki cukru pudru 200 g masła 7 żółtek Z podanych składników wyrób kulę ciasta, podziel na pół i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Beza- 7 białek półtorej szklanki drobnego cukru pudru(...)formy 23x36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj.Posmaruj powidłem i wyłóż połowę masy bezowej i wysyp połowę płatków migdałowych.Upiecz w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową. Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo. U mnie nie ma tylko warstwy
Z Kuchni Do Kuchnijajek, ok. 300 g. cukru, ok. 280 g. mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Na masę chałwową: 1 budyń śmietankowy bez cukru, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 chałwy o smaku waniliowym w batoniku (w moim przypadku były to 2 chałwy firmy Odra każda(...)szczyptą soli. Dosypywać stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko, ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni
Domowa Cookierenka Agicukru waniliowego (użyłam Master Cook) . Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką i wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. UWAGA! Upiec(...)dużych oczkach. Wymieszać szpatułką. Blaty ciasta nasączyć herbatą. Dwa blaty wyciąć w taki sposób, by utworzyły zgrubienie księgi. Pierwsze dwa blaty ciasta ułożyć blisko siebie i posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć kawałkami ciasta, które mają tworzyć zgrubienie księgi. Posmarować je dżemem i resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami ciasta. Schłodzić. Krem maślany: 200g masła
Z miłości do słodkościmąk wymieszanych z kakaem i proszkiem do pieczenia, a na końcu wsypujemy startą czekoladę.Powstałą masę przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (30 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).Masa czekoladowa:Zagotowujemy ok. 400 ml mleka wraz z cukrem. W garnuszku rozprowadzamy budyń w reszcie mleka (ok. 100 ml) dodając łyżkę(...)się nie zważyła. Polewa Czekoladowa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, masło i mleko. Cały czas mieszamy do powstania gładkiej masy.Biszkopt kroimy wzdłuż (można go naponczować niedużą ilością mleka). Wykładamy na środek przygotowaną masę, a następnie delikatnie rozsmarowujemy do brzegów ciasta, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy ciepłą czekoladą.Moje posty
Słodka Strona