szczypta imbiru szczypta soli szczypta pieprzu cayenne Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli jest inaczej, należy mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier waniliowy i odstawić na 10 minut. Następnie wszystkie składniki (bez wody) na ciasto, zmiksować razem aż się ciasto dość ładnie spieni. Odstawiamy na 15 minut, aby masa lekko podrosła, a drożdże się dokładnie rozłożyły(...)według smaku i miksujemy. Dzięki zmiksowaniu, rozbiciu wszystkiego sos się ładnie zagęści. Do ciasta dodajemy wodę, mieszamy i możemy smażyć. Wcześniej dodana zwyczajnie straciłaby bąbelki, a tak ulotnią się w czasie smażenia. Jest jeszcze jeden plus wody gazowanej. W we wszystkich przepisach jest proszek do pieczenia, ja go pominęłam i jak widać, manewr się udał. Patelnię delikatnie przecieramy masłem
Dieta moja pasjajuż. Dlatego dziś zapraszam Was na ciasto, które za pewne większość zna - Kubankę. Ja miałam okazję próbować u znajomych w lecie i tak mi posmakowało, że po prostu musiałam zrobić. Przepis zaczerpnęłam od Beaty Biszkopt: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy z solą(...)sztywna dodajemy kolejno żółtka. Na koniec dodajemy kakao, proszek do pieczenia, mąkę i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C Masa z nutellą: 200 g masła w temp. pokojowej 2 łyżki nutelli 2 żółtka 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3łyżki
Cynamonowe szczęściedziało, oj pachniało i jak smakowało! Mniammm! Sezon na dynię ruszył pełną parą. Moja ulubiona to dynia piżmowa Hokkaido, bardzo mocno pomarańczowa, o gęstym miąższu, idealna do zup, sosów, ciast czy do wytwarzania syropu do kawy. Jest dość słodka a jej miąższ po upieczeniu aksamitny w smaku. Dzisiaj właśnie z takiej dyni przygotowałam pyszny i gęsty sos pomarańczowy o dość(...)czego potrzebujecie do przygotowania tego dania. SKŁADNIKI: NA NALEŚNIKI GRYCZANE: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1 duże jajko - 1,5 szklanki wody gazowanej - 1/4 szklanki mleka kokosowego - sól - mieszanka ziołowa ulubiona - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki wymieszaj trzepaczką na jednolitą gładką masę odstaw na 15 minut. Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. KUKURYDZA
SMYKWKUCHNIproszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis Małgosimi jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry. To wspaniałe niedzielne śniadanie. Dom pachnie ciastem drożdżowym(...)piskiem opon parkują w piżamach przy stole. Radzę od razu zrobić podwójną porcję! Gofry drożdżowe przepis z CinCin Małgosimi (moje zmiany w nawiasach) około 5 sztuk 3/4 szklanki mleka 4 łyżki masła (ilość przed rozpuszczeniem) 1 szklanka przesianej mąki (użyłam tortowej) 1 łyżeczka cukru wanilinowego ( dałam naturalny ekstrakt - 1 łyżeczkę) szczypta soli 2/3 łyżeczki drożdży instant 1 duże jajko Rozpuścić
Posadzone i zjedzonespód: 1,5szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego ciasto zagnieść z podanych składników, umieścić na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu zetrzeć na tarce i wcisnąć ciasto następnie zapiec 20 min.,180 st. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego(...)Składniki na polewę 100 g. czekolady białej 4 łyżki śmietanki lub mleka 3 łyżki płatków migdałowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać - jajka przed wlaniem do misy razem roztrzepać. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem może opaść. Masę serową wylać
Kubki smakuzmodyfikować i tak zamiast masła jest olej rzepakowy, pominęłam mleko, a zamiast śmietany 18% jest jogurt grecki 10%, dałam też ekstrakt z wanilii, bo nie miałam już ziarenek z laski wanilii. Troszkę się też nie posłuchałam i nie dałam składników w temp. pokojowej tylko prosto z lodówki. Mimo to ciasto wyszło idealnie a rodzince smakowało. Serdecznie polecam spróbować oryginału(...)którą podpowiedziała mi Pani Malinka, którą pozdrawiam Ciasto najlepsze dnia następnego … lub świeżutkie lekko ciepłe, pyszne z kubkiem mleczka. Składniki na blachę o wymiarach około 20×30 cm (liczone na dole) 150 ml oleju 1 szklanka jogurtu greckiego 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej
moj przepis nawszystkie kupne budynie w proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek: 500 g ekologicznej mąki orkiszowej Symbio typ 500 300 ml mleka w temp. pokojowej lub lekko ciepłego 100 g roztopionego, ostudzonego masła 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 jajko 25 g drożdży duża szczypta soli Dodatkowo 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek. Cukier(...)przegotowanej wody. Mieszamy, pozostawiamy na ok 20 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże "ruszyły". Do sporej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, sól. Dodajemy mleko, jajko, rozpuszczone drożdże i rozpuszczone maslo. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do podsypanej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją
Zawsze głodna!swojskie jajka, mleko, sery... tego nigdy nie zastąpimy. Dlatego staram się używać do ciast jak najlepszych składników, a ich piękny żółty kolor zawdzięczam głównie wiejskim jajkom. Bez dalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego. Dziś w wersji z borówkami i nektarynkami. Tego typu owoce idealnie komponują się z ciastem i będę(...)dwie ;) * zmodyfikowany przepis z rodzinnego zeszytu Składniki: 200 g dobrego masła 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka (najlepiej wiejskie) 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g borówki amerykańskiej 2 nektarynki * masło, jajka i owoce muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Przygotowujemy owoce - nektarynki obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą
Słodkie okruszkinabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda, że to wszystko brzmi logicznie? : ) Z oryginalnego ciasta jogurtowego została chyba tylko ilość mąki i jajek, tych ostatnich nie udało mi się sprawnie niczym zastąpić – próbowałam zastąpić je olejem kokosowym, ale nic dobrego z tego nie wyszło…poza tym, ilość(...)przekładamy do keksówki, wkładamy do piekarnika i czekamy, aż wyrośnie! Składniki: 3 jajka 0,5 szklanki mleka kokosowego 0,5 szklanki mleka ryżowego (użyłam waniliowego z Rosmanna ) 1,5 łyżki agawy 1 łyżka syropu daktylowego (można zastąpić syropem z agawy) Słodzidło w proszku (u mnie 2 łyżki stewii z erytrytolem i 1 łyżka ksylitolu) 1 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka
Fill The Bowlproszkiem do pieczenia. Dodaj sól. Dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej do 170 stopni. Jeśli nie masz w domu termometra kuchennego wykonaj test (gdy wydaje ci się, że olej jest gorący kapnij do niego kropelką wody. Jeśli jest zimny dopiero po chwili zacznie skwierczeć) Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje ciasta. Staraj się(...)tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Posyp je cukrem pudrem i sporą ilością aromatycznego cynamonu. Podawaj jeszcze ciepłe ( ze szklanką zimnego mleka smakują wybornie). Smacznego! Ps. Zaglądałeś już do konkursu ? Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjest jeszcze bardziej smaczniejsze Bardzo polecam. Składniki: 720 g mąki pszennej 230 g masła 250 margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Dodatkowo: 6 białek(...)jeden z placków, na ubite białka rozsypujemy płatki migdałów. Każdy placek pieczemy w 170 stopniach, około 30 minut, do zarumienienia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego około 1,5 h) 1 kostka masła Masło ucieramy na puch. Dodajemy karmel, łyżka po łyżce i ucieramy na puszystą masę. Masę dzielimy na pół i przekładamy
Made By Mom And Sonopakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka oleju Potrzebne składniki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera 1 puszka(...)trzy krotnie. W dużej misce miksujemy jajka w całości połączone z cukrem na puszystą masę.2. Do ubitej masy jajecznej dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wlewamy puszkę mleka kokosowego. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera. 3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaTakie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z
Food SquareCo robiło się u mnie w domu kiedy zostawały białka z innych wypieków? Dwie rzeczy (no trzy, ale omletu z białek nie liczę): albo pieguska albo
Cakes By Kejtkomosy ryżowej) pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3-4 łyżki wody 2 dojrzałe banany 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 szklanki mleka roślinnego lub soku pomarańczowego Dodatek: 1 kg truskawek Przygotowanie: 1. Komosę ryżową zmielić na mąkę(...)łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty. 5. Do składników suchych dodać mokre, tj. siemię lniane, banana, olej kokosowy i mleko roślinne. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. (w tym czasie rozgrzać gofrownicę). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać 1-2 łyżki mleka roślinnego. 6. Ciasto nalewać partiami i piec dłużej niż w instrukcji urządzenia
Domowa Cookierenka Agikubkiem mleka albo kakao :) Babkę wzbogaciłam o kostki jabłek ze skórką . Oprócz kostki jabłkowej dostałam także jabłka suszone bez skórki i syrop klonowy . A to wszystko od BadaPak :* Składniki: * 4 jajka * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 szklanka oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * pół(...)pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej, przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem. Do masy dodać pianę z ubitych białek. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać rodzynki i kostki jabłek, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180'C około 50-60 minut
Zrób to smacznieprzez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na jedno ciasto ciemne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do piec 1 łyżka kakao wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem(...)kółka, po wycięciu otrzymamy po 3, w moim przypadku wyszły o średnicy 7 cm, 14 cm, 21 cm. składniki na krem: 300 g miękkiego masła 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50 g czekolady gorzkiej wykonanie: Czekoladę ścieramy. Z mleka, proszku budyniowego oraz cukru gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniaproszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blachy. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 2 części. W jednej połówce za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszka (jak na załączonym obrazku). Moja rada : Ciasto, w którym(...)deskę i wtedy wyciąć kształty. Wówczas łatwiej będzie przykryć wierzchnią częścią ciasta tę dolną, gdyż wystarczy wtedy "zsunąć" górę na spód. Przy "ręcznym" przenoszeniu może się zdarzyć, że ciasto się złamie z powodu braku stabilnej konstrukcji. Składniki na masę: 1 śnieżka 200 ml mleka 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 słoik konfitur wiśniowych lub dżem truskawkowy
My simple kitchenciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1). Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę (fot.2). Należy jedynie pamiętać(...)babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.Teraz czas na przygotowanie masy. Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia
Świat CiastaW mojej spiżarce zalegało jeszcze jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje
Truskawkowa Fiestaszklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia(...)spore odstępy. Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok i przelać do garnka, odlewając część do rozprowadzenia proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać
https:KKuchniaMniamubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kokosowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się(...)Masa czekoladowa - ugotować budyń w 250 mililitrach mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao. Całość wymieszać. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej przykryć drugim blatem
Ciastka - domowe słodkościCiasteczka z m ą ki z ciecierzycy, migdałami, jagodami goji, bez jaj i mleka, są zdrowym zamiennikiem maślanych ciasteczek z mąki pszennej. Idealne dla dzieci na podwieczorek lub dla osób na diecie bezglutenowej. Mają lekko orzechowy posmak za sprawą mąki z ciecierzycy i słodkość migdałów. SKŁADNIKI na 30 ciasteczek 200 gr mąki z ciecierzycy 100 gr migdał(...)minut, co jakiś czas mieszając. Migdały i jagody goji zblendować na proszek (1/4 jagód zostawić do dekoracji). W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, zblendowane jagody goji, migdały, olej i cukier. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, stopniowo dodawając wodę. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość
La grande e la piccola cuocamąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki herbaty matcha 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady + śmietana kremówka do dekoracji (ubiłam ze ŚmietanFixem) Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej i jajka. Czekoladę kroimy na kawałki. Łączymy(...)Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ).Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Upieczone babeczki wyciągamy z formy do ostudzenia
Ciastkozercyłyżki mąki pszennej Jajka z cukrem ubić mikserem (ale nie na pianę). Dodać olej i wymieszany proszek do pieczenia z 4 łyżkami mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na godzinę . Po upływie tego czasu dodać pozostałą mąkę i zmiksować na gładko. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. Ręce natrzeć mąką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę wyłożyć(...)wystudzeniu z każdego ciastka od spodu wydrążyć łyżeczką małe wgłębienie do nałożenia masy. Wydrążone okruchy pozostawić. Nadzienie okruszki z ciasta 1 szklanka domowej nutelli (przepis) Wszystko razem wymieszać i smarować masą każde ciastko. Sklejać po dwa razem. Dekoracja 1 szklanka mleka barwnik żółty, czerwony, pomarańczowy cukier Szklankę mleka podzielić na trzy równe części i wlać do miseczek. Do jednej dodać
O kuchni z uczuciemmąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem(...)składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, dzielimy na 4 części. Do drugiej miski przekładamy 1/4 powstałej masy. KARMELOWA: 3/4 masy serowej 1 budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru) 1,5 szklanki mleka Wszystkie składniki miksujemy i ostrożnie przelewamy na wcześniej przygotowany spód. KOKOSOWA: 1/4 masy serowej 1 szklanka mleka
Rozpustne gotowaniedżemem porzeczkowym. A przepis pochodzi z tej strony. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Wszystkie składniki zagniatamy razem, ciasto dzielimy na dwie części i odstawiamy. Beza: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy(...)posiekane jedynie nożem) Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jedną część ciasta. Cienko ją rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki
Słodka Kraina Wypiekówżółtku. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy mątewką lub łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C na złoto około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy. MASA JABŁKOWO-BUDYNIOWA: 600 g jabłek 1 litr wody(...)czasie odcedzamy jabłka, zachowując jednocześnie i jabłka i wodę. Jabłka rozkładamy na biszkopcie (ja je zawsze rozgniatam widelcem), na wodzie gotujemy budynie (instrukcja na opakowaniu, tyle tylko, że zamiast mleka używamy wodę, w której gotowały się jabłka) i gorący wylewamy na jabłka, studzimy. MASA KOKOSOWA: 250 g margaryny 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych
Rozpustne gotowanieżycia. Coś pomiędzy ciastem szampańskim a drożdżowym, zapach zaś cynamonowy . to trzeba po prostu zrobić samemu, nie da się opisać słowami. Jeśli traficie kiedykolwiek na ten łańcuszek, koniecznie zróbcie:) Do słoiczka, w którym znajdował się zaczyn dołączona była kartka z instrukcją "obsługi" 1 dzień- dosypać 250 g cukru ( nie mieszać) 2 dzień- dolać 250 ml mleka (nie mieszać) 3 dzień(...)rano, w południe i wieczorem 5 dzień- dodać 250 g cukru, 250 ml mleka, 250 g mąki 6 dzień-całość podzielić na 4 części, 3 rozdać znajomym, a czwartą zostawić dla siebie 7 dzień- dodać 1/2 szklanki oleju, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamony, mielone orzechy, 2 jabłka
Ciasteczkowy Potwórzajadać (ja się muszę powstrzymywać, żeby dla spracowanego C. coś zostało).Ogólnie to się do tych muffinek zabrać nie mogłam dzisiaj. Wszystko przez to, że w domu ani kropli mleka, a mi się tak strasznie do sklepu iść nie chciało... W końcu przypomniałam sobie o poprzednich, z jagodami, które przygotowałam na bazie creme fraiche. Akurat miałam opakowanie w lodówce, więc(...)połowę, dodałam tyle płynu, żeby nadać ciastu odpowiednią konsystencję (dość gęstą, ale to nic nie szkodzi - rosną wzorcowo), od siebie dorzuciłam marcepan - i są - moje słodkie maleństwa. Ciężko się od nich oderwać, szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe...Marcepanowe muffinki z agrestem na creme fraicheSkładniki:(na 9 sztuk)suche:170 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli35 g cukru80
Pożeraczka, czyli raz adobrze