margaryny (u mnie masło); Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Do sypkich składników dodać zimne masło lub margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w zwartą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia(...)wymiarach 23cm x 33 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piec około 15 minut na jasno złoty kolor. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej piany. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut
In my kitchentemperatury pokojowej. Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut "do ruszenia". Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki(...)maksymalnie 2 łyżki. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, (ciasta - nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc rancik na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Przygotowanie rabarbaru Obrany rabarbar kroimy na plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na około
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianaszych tradycyjnych racuszków na zsiadłym mleku, aż znalazłam na Kwestii smaku. Będąc na wakacjach w USA myślałam, że poznam jakiś super tajny przepis na te placuszki. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że najlepsze pankejki robi się z gotowego proszku kupionego w sklepie, przy okazji z całą tablicą(...)szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1 i 1/4 szklanki maślanki • 1/4 szklanki cukru pudru • 1/4 szklanki oliwy • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • szczypta soli • syrop klonowy Wykonanie: • Suche składniki – mąkę, proszek, sodę, sól wymieszać razem. • Do miski miksera wrzucić jajko, cukier i lekko zmiksować. • Dodawać do jajka z cukrem
To co kochamkilka suszonych moreli, które nadają im słodyczy i cudnego koloru. Biscotti chrupią głośno, kiedy się je gryzie - najlepiej wcześniej zamoczyć je w kawie lub herbacie, albo kubku pełnym ciepłego mleka. Wtedy stają się mięciutkie i rozpływają się w buzi. Uwielbiam te niepozorne ciasteczka - nie powalają wyglądem, ale po spróbowaniu kawałeczka nie można oprzeć się kolejnym. Spróbujcie, a nie pożałujecie(...)mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia75 g obranych, całych migdałów60 g suszonych moreliMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką.Z ciasta, które może się mocno
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować sama. C. powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą, aż do głowy wpadła mi cytryna. Pycha!Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego(...)jajka70 g cukru45 g mąki pszennej15 g mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynymasa rabarbarowa:400 g rabarbaru2 łyżki cukruskórka otarta z 1 cytrynysok z 1/2 cytryny1 galaretka truskawkowa (proszek)masa serowa:400 g serka kremowego120 g mleka skondensowane słodzonego30 g płynnego miodusok z 1 cytryny6 listków żelatyny300 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:2 łyżki cukru pudru9 truskawekMąki przesiać, wymieszać.Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTeoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy
Wypisz Wymalujłyżka cukru waniliowego, jajko, 200g masła lub margaryny, łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą(...)oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.Polewa: 50g masła, łyżka mleka, czubata łyżka kakao, 5 czubatych łyżek cukru. Wszystko przełożyć do garnka
Z miłości do słodkościPyszny deser, który z wielką chęcią bym zrobiła raz jeszcze. Wszystkie kawałki naprawdę zniknęły w zawrotnym tempie. Polecam zrobić, dziś, jutro, kiedy chcecie, zwłaszcza, że dziś
Gotuję Testujęmiłości wyssanej z mlekiem Mamy, doszła jeszcze ich wszechstronność zastosowania. Świetnie sprawdzają się we wszelakich wypiekach, deserach, no i jako samodzielna przekąska. Na blogu nie mogło zatem zabraknąć przepisu na ten chlebek. I choć nazwa może być myląca i wskazywać na rodzaj pieczywa, to odwołuje się raczej do kształtu tego cudownie wilgotnego i aromatycznego ciasta bananowego. :) # Jak nie marnować jedzenia(...)ochoty na to ciasto, a Wasze banany są już naprawdę bardzo dojrzałe, to możecie je zamrozić. Obierzcie je ze skórki, włóżcie do pojemnika i przechowujcie maksymalnie 3 miesiące. Przed użyciem rozmrażajcie je przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Mrożone banany są świetnym składnikiem smoothies, koktajlów czy lodów bezglutenowych. :) Ciasto piekę w formie silikonowej Sockerkaka z Ikei. Ciasto: 4 banany
Cooking MonsterPyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary Artłyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( do drugiej części ciasta) Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki (bez kakao) i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części . Jedną pozostawić jasną, a do drugiej dodać kakao i zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schować do lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu(...)minut. Ciasto ciemne 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Ciasto, które chłodziło się w lodówce wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm . Białka ubić z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać kisiel i zmiksować, a następnie wyłożyć pianę na ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Masa budyniowa 1/2 l mleka 2 budynie
O kuchni z uczuciemcukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Takie jak w biszkopcie I MASA ORZECHOWA: Składniki: 300 g orzechów włoskich (zmielonych) 400 ml mleka 300 g cukru 400 g masła 1 kieliszek spirytusu Wykonanie: W gotującym się mleku rozpuszczamy cukier i gotujemy ok. 5-10 minut aż mleko zgęstnieje. Stopniowo wmieszać zmielone orzechy, po czym gotujemy(...)dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji masy orzechowej, orzechów i okruszków ciasta na oblepienie boków
psgotujemyTe babeczki to mój najbardziej udany kulinarny eksperyment :) To zdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek i produktów mlecznych jakie do tej pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie
głodny alergikNa świątecznym stole nie może zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich
Smaczne Zdrowekoniec powoli wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto. Ewentualnie wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180. Piec około 15-18 minut. Biszkopt musi lekko się zarumienić. Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto (krótsze boki). Pozostawić w takiej pozycji(...)krótszych boków wystawał nadmiar folii. Upieczony biszkopt przełożyć do keksówki. Ewentualnie lekko odciąć bok ciasta tak, aby biszkopt zmieścił się do keksówki. Biszkopt musi przykryć boki oraz spód keksówki. Część ciasta musi pozostać poza keksówką, ponieważ utworzy spód ciasta. Gdy galaretka zacznie zmieniać swoją konsystencję to odrobinę galaretki wylać na upieczony spód. Wyłożyć część owoców. Ponownie zalać małą ilością
Ugotowaćszklanki mąki 100 ml ciepłej wody Wykonanie: Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut. Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora(...)żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach. Smacznego
Krakowskie smaki Aniwskazaniem!Życzę miłej zabawy:) Do smacznych i jadalnych należy wróżba „pączkowa”. Składniki. 1,5 szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były(...)Zamiast lać wosk ,każdy może wylać na patelnię chochelkę ciasta naleśnikowego i wróżyć z kształtu naleśnika. Następna praktyczna wróżba która ,podniesie nas na duchu, jeżeli wróżba nie będzie pomyślna. A teraz, dzieci przygotują kartki z jednej strony kolorowe i losujemy porady. * biały- pij więcej mleka * zielony – uważaj na siebie ,patrz pod nogi, gdy przechodzisz przez
Kulinarny karnet Christophera