wszystko to, na co akurat macie ochotę. Curry połączy smakiem orientalnych przypraw i gęstym, kremowym mlekiem kokosowym swojskiego kalafiora, młode marchewki, letnią szparagową fasolkę i krewetki. Jest pikantne, ale żadna orientalna nuta przy tej ostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa określa sposób przygotowania potrawy pochodzącej z południowych Indii(...)obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie
Karo in the Kitchennadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtka - po każdym krótko miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach (ja zazwyczaj mieszam mikserem na małych obrotach, ale tym razem postawiłam na łyżkę). Masę wylewamy(...)wyjąć sernik. Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (ja dałam minimalnie mniej mleka, bo akurat się skończyło:)) Wykonanie: Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu, nakładamy ostrożnie sernik, smarujemy kolejną częścią kremu i przykrywamy biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy posypkami. Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę
Kolorowy Przepisownikświetnie znoszą próbę czasu, jeśli tylko dacie im na to szansę, zamknięte w puszcze będą smakować nawet 4 dni. Sekret niebywałej konsystencji ciasteczka zawdzięczają jogurtowi, a jak wiadomo „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto pamiętać o tych produktach nie tylko ze względu(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Mieszamy jajko z cukrem i wanilią do uzyskania gładkiej konsystencji 3. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, dodajemy jajko wymieszane z cukrem 4. Do masy dodajemy jogurt, jeśli ciasto jest bardzo gęste można
Słodki Kompromismiksujemy i dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksujemy delikatnie, na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. I nasze drugie ciasto gotowe:-) Teraz przechodzimy do przygotowania naszego łaciatego biszkopta. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jeśli chcecie możecie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. I zaczynamy wykładanie ciasta. Kładziemy łyżkę ciasta białego, i następnie ciemnego na przemian.Drug(...)warstwę tak samo, tylko na białą masę dajemy ciemną :-) Całość bardzo delikatnie wyrównujemy. Ciasto już w tym momencie ślicznie wygląda, a po upieczeniu to już w ogóle :P Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej , gotowanej masa serowa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest odpowiednio wilgotne po upieczeniu, ponadto mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są bogate w witaminy A i D czyli te, które odpowiadają za prawidłowe widzenie(...)ciepłym mlekiem, to było idealne śniadanie. Składniki (10-12 sztuk): 3 banany 80 gram masła 100 gram cukru 230 gram mąki (użyłam 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 oraz 130 gram mąki owsianej) 130 gram jogurtu naturalnego (pamiętajmy by wybierać jogurt naturalny, który w swoim składzie zawiera jedynie mleko i kultury bakterii) 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka proszku
Mango Papajagości w jesienny, chłodniejszy dzień. Kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści ;) Polecam wypróbować :) Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 mąki(u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec(...)dodać powoli cukier i miksować kilka minut, dodać po jednym żółtku. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na tortownicę(u mnie 24cm) i piec w 180st. ok. 20-25 min. do suchego patyczka Masa jabłkowa: 3 duże jabłka (najlepsze są szare renety lub inne lekko kwaśne) 2 galaretki poziomkowe Galaretkę rozpuścić w 700ml wrzątku i odstawić do przestudzenia
FitKotmiski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, skórkę z cytryny lub pomarańczy i olejek waniliowy. Wlać masę maślano-miodową i wymieszać. Ja najpierw wymieszałam łyżką a następnie zagniotłam rękami. Ciasto będzie dosyć klejące, stąd dodatkowa mąka do podsypywania. Oczywiście, nie należy przesadzać z jej ilością. Gdy uznamy, że ciasto jest wystarczająco plastyczne i ładnie się formuje(...)porcji ciasta i rozwałkowujemy na placek. Za pomocą foremek wycinamy różne kształty i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ja osobiście polecam wycinać grubsze pierniczki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż się zezłocą. Gotowe pierniczki lukrujemy i dekorujemy według uznania (u mnie lukier z cukru pudru, mleka i soku z cytryny
My simple kitchenciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. oliwy 5 jajek 1 szkl. wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka zapachu rumowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać po jednym żółtku a następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać wodę, olej(...)jasną i ciemną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać ostudzoną babkę Smacznego
Na słodko lub wytrawniewypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki 150 g masła, zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 żółtkaew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią1 słoik prażonych jabłekłyżka cynamonugarść suszonych wiśni, żurawiny(...)szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało. Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach. Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu, ale w 1 litrze mleka. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto
Czerwień i błękitPrzepis na biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,75 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie: Białka oddzielamy
SMYKWKUCHNIDziś kuszę blokiem czekoladowym, który za mną chodził już od dłuższego czasu. Szybki, bardzo czekoladowy, jednak najlepiej zrobić go wieczorem, by dać mu całą noc na
pink envelopeszklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier. W osobnej miseczce rozkłócić żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem, dokładnie wymieszać. Masa będzie lekko rosnąć, wmieszać żółtka do ubitych białek, dodać przesianą mąkę. Wymieszać za pomocą(...)mnie Goplana 0,5 szklanki mleka w proszku 250g serka mascarpone 1 szklanka drobno siekanych orzechów włoskich tak aby były wyczuwalne kruszynki Kilka kropli olejku rumowego Przygotowanie: Śmietankę kremówkę podgrzać w garneczku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Nie należy zagotować śmietany. Gdy odstawimy garneczek dodać do masy mleko w proszku, dokładnie wymieszać i schłodzić masę
W garach u Gosipanierki wykorzystaliśmy mąkę kukurydzianą oraz mleko w proszku. W oryginalnym przepisie na panierkę KFC jest prawdopodobnie mąka maida u nas praktycznie nie do kupienia. Zapraszamy na przepis. Kurczak jak z KFC – przepis na panierkę Składniki: udka z kurczaka: 4 szt. maślanka: 1,5 szklanki mąka kukurydziana: 1,5 – 2 szklanki mleko w proszku: 3 łyżki papryka ostra(...)dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie wkładamy ciepłego kurczaka i zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 2 godziny. Mąkę kukurydzianą mieszamy z mlekiem w proszku i 1 łyżeczką chili. Wszystkie elementy z kurczaka panierujemy bardzo dokładnie w mące z mlekiem i odkładamy na bok. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Powinno być go tyle, aby kurczak się nim zanurzył minimum
Kuchnia Na Wypasiedodawać po jednym żółtku, cały czas miksować. Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć. Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa kokosowa(...)wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia . Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość. Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu wyłożyć połowę masy kokosowej, wyrównać, powykładać herbatniki
Domowa cukiernia EwyPrzestałam się lubić ze słodkimi śniadaniami. Omlety, owsianki, ciasta.. powoli odchodzą ale nie na stałe, są w moim jadłospisie raz na jakiś czas. Nadeszła nowa era. Powróciły różnorodne sery, szynki, salami, boczek i jaja. Oczywiście w umiarze. Miałam ochotę na coś innego, sycącego i wytrawnego. Jajecznica się znudziła, kanapki też.. Więc umieszałam i upiekłam takie coś. Powiem(...)książki/gazety kulinarne. Mieszam, smakuje, kombinuje. Spróbujcie koniecznie tej nowości :) Składniki na jedną keksówkę: 3 filiżanki mąki owsianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki stopionego masła klarowanego 3 łyżki jogurtu 10 plastrów salami pokrojonych w kosteczkę 1 kulka mozzarelli (rozdrobniona) + 2 jajka + 2 łyżki parmezanu
Czarnawisienka