ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:628/767)

PROSTE BABECZKI BISZKOPTOWE 347

Babeczki biszkoptowe są przepyszne, proste i klasyczne. Szybkie w wykonaniu. Wystarczy posypać je cukrem pudrem, idealne ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Swoje babeczki upiekłam na prośbę córki, powstały dosłownie w kilka chwil. Córcia spytała: mamo zrobisz mi babeczki do szkoły, ale takie zwykłe? Na widok tej słodkiej, proszącej minki nie mogłam powiedzieć nie :) Wam również polecam je upiec(...)łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, ubijać przy pomocy miksera na najwyższych obrotach dodając stopniowo cukier. Gdy masa jajeczna będzie puszysta i nie będzie wyczuwalnych grudek cukru, dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.  Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej wylewać ciasta

Zrób to smacznie
Ciasteczka zbożowe z konfiturą 147

ciasteczka zbożowe, razem z mlekiem lub sokiem to idealna przekąska lub drugie śniadanie. Ciasteczka nie są za słodkie , dzięki odrobinie cukru, zawierają natomiast płatki owsiane, płatki jaglane oraz ulubioną konfiturę (u nas domowa śliwkowa)  Polecam!!! Potrzebujemy na 22-25 sztuk ciastek 1,5 szklanki płatków owsianych 1,5 szklanki płatków jaglanych(...)szklankę mąki 1 masło (200g) 10 dag cukru  1 żółtko  2 łyżki śmietany sok wyciśnięty z jednej cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ulubioną konfiturę Z płatków,masła, mąki ,cukru, proszku do pieczenia robimy kruszonkę. Dodajemy żółtko, śmietanę, sok z cytryny i wszystko mieszamy, ugniatamy, formujemy ręką. Powstanie nam lekko kleista masa, z której formujemy kuleczki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Muffinki z malinami i migdałami 224

robi się je ekspresowo. Składniki (12 muffinek) 1 i 3/4 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1/2 szkl cukru (można dodać więcej bo maliny są lekko kwaśne) 2 jajka całe 1/3 szkl oleju 3/4 szkl mleka 1 opakowanie cukru waniliowego  2 duże garści mrożonych malin- nie musimy rozmrażać (mogą być też(...)wszystko dokładnie połączyć, jedynie tak oby oby, im więcej będzie grudek tym muffinki będą bardziej puszyste i wilgotne. Sylikonowe formy (w końcu nabyłam)wykładamy papilotkami i nakładamy 1 łyżkę ciasta później układamy maliny i nakładamy kolejną łyżkę ciasta. Całość posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. Tym razem z racji że forma sylikonowa była większa piekłam swoje

Piekielna Kuchnia Pati
Rumowe Kakałko ze śmietanką 137

razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka, tak aby pod koniec dodać stopniowo cukier. Kiedy nasza piana będzie sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy po kolei żółtka. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Uważamy jednak by nie zniszczyć struktury piany. Na koniec dodajemy olej i zapach rumowy. Ciasto przekładamy do tortownicy(...)godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu.  Składniki na masę I opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują idealnie!) 1/2 opakowania serka mascarpone Budyń robimy wg. przepisu zmniejszając ilość mleka

Karczma Honorietty
Słodkości na dziś - ciasto z truskawkami. 163

dawno przestałam karmić mojego maluszka, nie żebym nie chciała tego robić, ale tak wyszło... Bardzo się starałam a im bardziej chciałam tym mniej mleka produkowałam.  Ironia losu: chcesz a nie możesz; nie chcesz a masz w nadmiarze... W czasie karmienia nie mogłam jeść truskawek, ze względu na możliwą alergię, ale teraz hm... Niby sezon już dawno się skończył(...)zrobiłam ciasto... Przepis znalazłam na Proste Przepisy Kulinarne. Przygotowałam ciasto w keksówce o wymiarach 22x12. ( A i w keksówce trzeba pilnować, żeby ciasto się upiekło w środku i nie spaliło na zewnątrz :) ) Ciacho jest lekko wilgotne, wspaniale podkreśla smak truskawek. Ciasto z truskawkamiSkładniki:3 jajka;1/2 szkl. cukru;1/2 szkl. oleju;1 1/4 szkl. mąki;1 1/2 łyżeczki proszku

Miksturownik
Blok ze słomką ptysiową 170

Dziś gotujemy, a właściwie robimy słodkości z firmą "Brześć" :-) Dostało się ostatnio w moje ręce trochę smakołyków z tej właśnie firmy i postanowiłam wykorzystać trochę z

Czary - gary w kuchni
Przepis #56 Batoniki czekoladowo - bananowe z fasoli 128

batoniki z bananem. Bez mąki, mleka i białego cukru. Bardzo szybkie w wykonaniu i niskokaloryczne. Można je zabrać ze sobą na wakacyjne letnie wycieczki:) Jeden batonik to: 45,2 kcal w tym: W:7,9 g; B: 1,82 g; T: 0,3 g. Składniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 banan - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 łyżki(...)cukier/słodzik, proszek do pieczenia oraz kakao. Ponownie blendujemy na koniec dodajemy pół banana. Blendujemy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Na wierz układamy resztę banana pokrojonego w  plasterki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie po wystudzeniu dzielimy ciasto krojąc

Health-Fit-Life
Tort Amaretti 153

jeszcze chwilę. Mleko podgrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje 1/3 część przelewamy do masy żółtkowej i miksujemy do połączenia. Zahartowaną mieszankę przelewamy teraz w całości do rondelka z resztą mleka i gotujemy jak budyń – mieszamy cały czas, aż do zgęstnienia. Studzimy w temperaturze pokojowej. Masło z 3 dodatkowymi łyżkami cukru ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń i ucieramy(...)blatem tortu, jego również nasączamy. Wykładamy resztę dżemu oraz drugą część masy, wyrównujemy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch obsypujemy zmielonymi ciasteczkami, naokoło układamy całe ciasteczka. Uwagi: Do biszkoptu dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (w temp. 180 stopni przez około 30minut

Smaki Na Talerzu
Pijany adwokat 309

podobną propozycję aczkolwiek o zupełnie innych smakach :) To lekkie kremowe ciasto powinna przypaść do gustu wszystkich miłośnikom likieru adwokat, choć nie tylko im ;) Biszkopt:  5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy(...)partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Masa adwokatowa:  puszka masy krówkowej o smaku adwokata

Cynamonowe szczęście
Rolada jagodowa w kratkę 131

przesiewam dodaję proszek do pieczenia. Dosypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Do rękawa cukierniczego z cienką końcówką przekładam trzy łyżki ciasta i wyciskam kratkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 150 stopni góra dół i zapiekam pięć minut. Uważać żeby ciasto nie zbrązowiało bo jest cienkie. Do reszty ciasta dodaję kakao(...)mieszam. Po upieczeniu się jasnej kratki odczekać pięć minut aż przestygnie i wylać ciemne ciasto na całej powierzchni. Wstawić ponowie do piekarnika temp 160 stopni i piec około 10-15 minut aż będzie suche. Po upieczeniu przełożyłam ciasto na deskę zerwałam papier i przełożyłam na ręcznik kuchenny kratką na spód i zwinęłam w rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia. Półtorej

wesoła kuchnia
Sernik gotowany z kokosem 164

Sernik, który ma same zalety ;) Nie opada, ma zwartą i gęstą konsystencję, a przede wszystkim jest szybki do przygotowania. Masę przełożyłam herbatnikami, czyli ciasto także bez pieczenia ;) Oszczędność energii i czasu, którego ostatnio mi brakuje - zajęłam się "po godzinach" księgowością firmy przyjaciółki, na szczęście z pomocą przyszła mi http://finka.pl/ , firma, która specjalnie dla mnie stworzyła odpowiedni program księgowy(...)łyżek mleka 75 g wiórków kokosowych około 15 prostokątnych herbatników Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać żółtka, jedno po drugim, dodawać twaróg i nadal ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do większego garnka, zagotować, cały czas mieszając. Proszek budyniowy rozmieszać w mleku i wlać

Domowa cukiernia Ewy
Jabłecznik z budyniem i orzechami 131

szklanki cukru 70 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy i cukier wymieszać. Dodać margarynę oraz żółtka i całość składników posiekać nożem lub szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany). Ciasto podzielić na dwie części (jedna z nich powinna być większa). Włożyć do zamrażalnika. W między(...)cukier. Kiedy jabłka będą już dość miękkie zdejmujemy  z ognia i wsypujemy budyń. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Masa budyniowa: 2 op. budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 750 ml mleka Z podanych składników gotujemy budyń. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki na blaszkę ( u mnie 20x30 cm), delikatnie przyklepujemy ciasto i wstawiamy na ok 10 minut do nagrzanego

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto cztery czwarte z pomarańczami 284

smakowało z wieczornym mlekiem. Cztery czwarte - ciasto na każdą porę dnia. Pochodzi z Bretani, a w oryginale nazywa się “quatre –quarts”, bowiem jak sama nazwa wskazuje przygotowuje się je z czterech, użytych w równych ilościach składników: mąki, cukru, masła i jajek.Inspiracją był przepis na Ciasto cytrusowe z książki „Mała paryska kuchnia”. Moja wersja to ciasto z pomarańczową nutą(...)trochę wygórowane, oczywiście można je zredukować o 50 g, będzie rwnie pyszne, choć już nie cztery-czwarte J Ciasto cztery czwarte z pomarańczami Składniki na keksówkę dolne wymiary 30x9 cm : 250g masła 250g cukru( u mnie 220g) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja 3 łyżki dżemu pomarańczowego starta skórka i sok z 1 średniej pomarańczy Masło rozpuszczamy

Mia Cucina Sofieta
Tęczowe babeczki dla dzieci 390

tortu). Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Świeże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu dodajemy niebieski barwnik, mieszamy i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Gotowe babeczki warto

Ciastkozercy
Kocie oczka 134

Kruche, rozpływające się w ustach, z delikatną warstwą kwaskowatego dżemu. Kocie oczka to moje wspomnienie dzieciństwa, moja mama zawsze wycinała naparstkiem 3 dziurki, mi zmieściły się

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie